Activity

Ruta del riu Ripoll a Barberà del Vallès

Download

Trail photos

Photo ofRuta del riu Ripoll a Barberà del Vallès

Author

Trail stats

Distance
2.5 mi
Elevation gain
243 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
243 ft
Max elevation
505 ft
TrailRank 
17
Min elevation
341 ft
Trail type
Loop
Time
28 minutes
Coordinates
223
Uploaded
December 21, 2020
Recorded
August 2010
Be the first to clap
Share

near Barberà del Vallès, Catalunya (España)

Viewed 395 times, downloaded 3 times

Trail photos

Photo ofRuta del riu Ripoll a Barberà del Vallès

Itinerary description

Contractació excursió

EMPRESA: CLUB HÍPIC JAVIER MÉNDEZ
ADREÇA: Ctra. de Sabadell a Mollet, km 1,5 (al costat dels Vivers Ventura)
CODI POSTAL: 08210
MUNICIPI: Barberà del Vallès
TELÈFON: 93 711 76 44 / 616 58 98 90
A/E: javier@chjaviermendez.es
PREU EXCURSIÓ: A consultar
ASSISTENTS: Disposen d’uns 15 cavalls per a rutes i escola.

[CAT]

Ruta semicircular que ressegueix un tram del riu Ripoll a l’alçada de Barberà del Vallès.

Sortim de l’hípica pel camí d’accés, cap al riu, direcció sud-est. Aquest primer tram el fem entre sol i ombra de pi blanc, alzina i om de fulla petita que ens queden al marge esquerre. Agafem el camí del riu, que seguirem durant un bon tram, planer i de bon fer. A ma dreta deixem l’entrada del molí d’en Santo. A l’esquerra hi ha una filera de pins, que enllacen amb uns horts on podem veure una grossa atzavara. A la dreta, passem per unes antigues naus, un centre hípic i seguidament veiem el riu entre un gruix de canya americana.

L’aflorament d’aigua és minsa, és un riu que discorre sobretot de forma subterrània. L’amplada de la llera es deu als anys d’erosió i a les avingudes ocasionals, sobretot a la tardor.

Arribarem a la carretera de Barberà a Santiga, que creuarem i continuarem pel camí ample, de sòl tou. A l’esquerra tenim el marge boscós de pi i alzina i alguna figuera de moro. A la dreta tenim les vistes al riu. Tot i que algun dia pugui semblar tèrbola, la qualitat de l’aigua ja és força bona degut a les tasques de depuració de les aigües tant urbanes com d’indústria. Tant és així que des de fa pocs anys ha millorat la biodiversitat aquàtica amb la presència de petits invertebrats i podem veure diferents espècies d’animals: famílies d’ànec coll-verd, algun bernat pescaire, esplugabous i fins i tot algun martí pescador si tenim prou vista, entre d’altres. A l’altre costat del riu, veiem una gran alçada del marge, amb la població de Barberà del Vallès a l’alçada de l’ermita de La Romànica.

Deixarem un trencall a l’esquerra, sota una gran alzina i seguirem avall fins al següent camí que s’enfila pel marge, entre un bosc d’alzina jove amb un sota-bosc ben net: alguna enfiladissa d’arítjol i aladern, deixant el riu a l’esquena.

Comencem a veure el darrera del polígon de Santiga i, una vegada a dalt de tot, trobarem a mà dreta el castell de Barberà (per darrera). Seguirem endavant i a la nostra esquerra trobarem un camí que desemboca a un camp, amb diferents espècies arbòries autòctones plantades. El rodejarem i recuperem el camí per on hem vingut.

En trobar el trencall a la dreta, l’agafem i baixem amb compte fins al camí del riu, ja que es tracta d’un camí amb esglaons. Una vegada a baix de tot, trobarem el riu Ripoll a davant nostre i haurem d’agafar a la dreta el mateix camí per on hem vingut. Refem aquest tram fins a l’hípica, ara amb vistes de Sant Llorenç al fons.

NO US PERDEU…

Riu Ripoll: el riu ha estat aprofitat durant segles per l’agricultura i posteriorment per la indústria. El creixement urbà i la industrialització el van fer entrar en un procés de degradació a la dècada dels cinquanta. Posteriorment, a meitat dels noranta, el procés s’ha invertit gràcies al desenvolupament i l’aplicació del pla de recuperació integral del riu Ripoll i avui podem afirmar que el Ripoll torna a gaudir de bona salut i que Sabadell ha redescobert el seu riu i la riquesa del seu paisatge.

Molí d’en Santo: antic molí paperer situat prop del riu Ripoll. Està documentat des de l’any 1660. Consta de dues naus en forma de “L”, totes dues cobertes amb teulada a dues aigües. Té planta baixa i dos pisos. El pis superior servia d’assecador, per això té tantes finestres.

Ca n’Altimira: torre quadrada d´uns 8 metres d´alçada. Tot i que la construcció original era més elevada, amb la construcció de la masia que l´envolta es va retallar la part superior per encaixar-la en l´edifici. Actualment consta de dos espais: la planta baixa i el pis superior. Ca n’Altimira era una torre de vigia i un enclavament auxiliar per a la defensa del castell de Barberà.

Castell de Barberà: documentat al 1005 mitjançant unes disposicions testamentàries de Guitard, el qual feia entrega del castell a parts iguals entre la seu de Barcelona i la basílica de Sant Miquel Arcàngel. El comte de Barcelona, l´any 1599, va passar-la a mans dels Galcerán de Pinós, als que Felip V va nomenar marquesos de Barberà el 1702. L’antic castell de Barberà ha estat convertit en pagesia i, exceptuant un mur, no conserva gaires vestigis de fortificació. La capella del castell, dedicada a Santa Coloma, és documentada el 1006. Des del segle XVIII la capella està dedicada a Santa Coloma i Sant Jaume. Perduda la seva condició d’explotació agro-pecuària i deshabitat, el 1988 va passar a ser propietat de l’Ajuntament de Barberà del Vallès.

SUGGERIMENTS

El molí d’en Gall, l’església de Santa Maria de Barberà (La Romànica), Can Gorg i el nucli de Santiga són punts d’interès propers a aquesta ruta.


[CAST]

Ruta semicircular que sigue un tramo del río Ripoll a la altura de Barberà del Vallès.

Salimos de la hípica por el camino de acceso, hacia el río, dirección sudeste. Este primer tramo lo hacemos entre sol y sombra de pino blanco, encina y olmo de hoja pequeña que nos quedan al margen izquierdo. Cogemos el camino del río, que seguiremos durante un buen tramo, llano y fácil de hacer. A mano derecha dejamos la entrada del molino d’en Santo. A la izquierda hay una hilera de pinos, que enlazan con unos huertos donde podemos ver un gran agave. A la derecha, pasamos por unas antiguas naves, un centro hípico y a continuación vemos el río entre caña americana.

El afloramiento de agua es exiguo, es un río que discurre sobre todo de forma subterránea. La anchura del cauce se debe a los años de erosión y a las avenidas ocasionales, sobre todo en otoño.

Llegaremos a la carretera de Barberà a Santiga, que cruzaremos y continuaremos por el camino ancho, de suelo blando. A la izquierda tenemos el margen boscoso de pino y encina y alguna higuera de moro. A la derecha tenemos las vistas al río. A pesar de que algún día pueda parecer turbia, la calidad del agua ya es bastante buena debido a las tareas de depuración de las aguas tanto urbanas cómo de industria. De hecho, desde hace pocos años ha mejorado la biodiversidad acuática con la presencia de pequeños invertebrados y podemos ver diferentes especies de animales: familias de pato cuello-verde, alguna garza real, garcilla bueyera e incluso algún martín pescador si tenemos suficiente vista, entre otros. Al otro lado del río, vemos un gran alzamiento del margen, con la población de Barberà del Vallès a la altura de la ermita de La Románica.

Dejaremos un desvío a la izquierda, bajo una gran encina y seguiremos abajo hasta el siguiente camino que se enfila por el margen, entre un bosque de encina joven con uno sotobosque muy limpio: alguna enredadera de zarzaparrilla y aladierna, dejando el río a las espaldas.

Empezamos a ver la parte de atrás del polígono de Santiga y, una vez arriba de todo, encontraremos a mano derecha el castillo de Barberà (por detrás). Seguiremos adelante y a nuestra izquierda encontraremos un camino que desemboca en un campo, con diferentes especies arbóreas autóctonas plantadas. Lo rodearemos y recuperamos el camino por dónde hemos venido.

Al encontrar el desvío a la derecha, lo cogemos y bajamos con cuidado hasta el camino del río, puesto que se trata de un camino con peldaños. Una vez abajo del todo, encontraremos el río Ripoll delante nuestro y tendremos que coger a la derecha el mismo camino por donde hemos venido. Rehacemos este tramo hasta la hípica, ahora con vistas de Sant Llorenç al fondo.

NO OS PERDÁIS…

Río Ripoll: el río ha sido aprovechado durante siglos por la agricultura y posteriormente por la industria. El crecimiento urbano y la industrialización le hicieron entrar en un proceso de degradación en la década de los cincuenta. Posteriormente, a mitad de los noventa, el proceso se ha invertido gracias al desarrollo y a la aplicación del plan de recuperación integral del río Ripoll y hoy podemos afirmar que el Ripoll vuelve a disfrutar de buena salud y que Sabadell ha redescubierto su río y la riqueza de su paisaje.

Molino d’en Santo: antiguo molino papelero situado cerca del río Ripoll. Está documentado desde el año 1660. Consta de dos naves en forma de “L”, las dos cubiertas con tejado a dos aguas. Tiene planta baja y dos pisos. El piso superior servía de secador, por eso tiene tantas ventanas.

Ca n’Altimira: torre cuadrada de unos 8 metros de altura. A pesar de que la construcción original era más elevada, con la construcción de la masía que la rodea se recortó la parte superior para encajarla en el edificio. Actualmente consta de dos espacios: la planta baja y el piso superior. Ca n’Altimira era una torre de vigía y un enclave auxiliar para la defensa del castillo de Barberà.

Castillo de Barberà: documentado el 1005 mediante unas disposiciones testamentarias de Guitard, el cual hacía entrega del castillo a partes iguales entre la sede de Barcelona y la basílica de Sant Miquel Arcángel. El conde de Barcelona, el año 1599, la pasó a manos de los Galcerán de Pinós, a los que Felipe V nombró marqueses de Barberà el 1702. El antiguo castillo de Barberà ha sido convertido en masía y, exceptuando un muro, no conserva muchos vestigios de fortificación. La capilla del castillo, dedicada a Santa Coloma, se documentó el 1006. Desde el siglo XVIII la capilla está dedicada a Santa Paloma y Sant Jaume. Perdida su condición de explotación agro-pecuaria y deshabitado, el 1988 pasó a ser propiedad del Ayuntamiento de Barberà del Vallès.

SUGERENCIAS

El molino d’en Gall, la iglesia de Santa Maria de Barberà (La Romànica), Can Gorg y el núcleo de Santiga son puntos de interés cercanos a esta ruta.


[EN]

Semi-circular route that follows a stretch of the river Ripoll at the level of Barberà del Vallès.

We come out of the riding centre by the access road, towards the river, in a south-easterly direction. We do this first stretch between sun and shade of white pines, holm oaks and elms of small leaves that are on the left margin. We take the route of the river that we will follow for a good stretch, plain and easy to do. On the right we leave the entrance of the mill d’en Santo. To the left there is a row of pine trees,

that links with a few vegetable gardens where we can see a great agave. To the right, we go through some old industrial units, a horse riding centre and then we see the river between American canes.

The outcrop of water is scanty, it is a river that runs underground. The riverbed width is due to years of erosion and occasional avenues, especially in Autumn.

We will arrive to the road of Barberà to Santiga, which we will cross and we will continue on the wide route of soft soil. To the left we have the wooded margin of pine and oak and some fig trees. To the right we have the views of the river. Despite the fact that some days the water may appear turbid, the quality is already quite good due to the debugging tasks of the waters both urban and of industry. In fact, since a few years ago aquatic biodiversity has improved with the presence of small invertebrates and we can see different species of animals: families of neck-green ducks, herons, egrets and even kingfishers if we have enough view, among others. On the other side of the river, we see a great hoisting of the margin, with the city of Barberà del Vallès at the level of the hermitage of La Románica (the Romanesque).

We will leave a detour to the left, under a holm oak, and we will continue down to the next way to be heading for by the margin, between a young oak forest with a very clean undergrowth: some bramble creeper and Mediterranean buckthorn, keeping the river on our backs.

We begin to see the back side of the industrial site of Santiga and, once on top, we will find on the right the castle of Barberà (behind). We will go ahead and to our left we will find a route that leads to a field, with different native tree species planted. We will border it and recover the way by which we have come.

When we find the detour to the right, we take it and we go carefully down to the river path, since it is a route with steps. Once all the way down, we will find the river Ripoll in front of us and we will have to take to the right the same way by which we have come from. We do this stretch again up to the riding centre, now with views of Sant Llorenç at the back.

DON’T MISS…

River Ripoll: the river has been used for centuries by the agriculture and subsequently by the industry. The urban growth and industrialization lead it into a process of degradation in the 1950s. Later, in the middle of the 1990s, the process was reversed thanks to the development and implementation of the comprehensive recovery plan of the river Ripoll and today we can say that the Ripoll returns to enjoy good health and that Sabadell has rediscovered its river and the richness of its landscape.

Molí d’en Santo: old paper mill located near the river Ripoll. It is documented since 1660. It consists of two naves in the form of “L”, both covered with gable roof. It has a ground floor and two floors. The upper floor served as a drying room that is why it has so many windows.

Ca n’Altamira: square tower of about 8 meters high. Despite the fact that the original construction was higher, with the construction of the masia that surrounds it, it was cut the top to fit it in the building. Currently it consists of two spaces: the ground floor and the upper floor. Ca n’Altimira was a watchtower and a gated community for the defence of the castle of Barberà.

The Castle of Barberà: documented in 1005 through a testamentary dispositions of Guitard, who did deliver the castle in equal parts between the headquarters of Barcelona and the basilica of Sant Miquel Arcángel. The count of Barcelona, in 1599, passed it to the Galcerán de Pinós family, whom were appointed marquis of Barberà in 1702 by Philip V of Spain. The old castle of Barberà has been converted into a masia and, with the exception of a wall, it does not retain many vestiges of fortification. The chapel of the castle, dedicated to Santa Coloma, was documented in 1006. From the 18th century, the chapel is dedicated to Santa Paloma and Sant Jaume. Lost its condition of agro-livestock use and uninhabited, it became property of the Town Hall of Barberà del Vallès in 1988.

SUGGESTIONS

The mill d’en Gall, the church of Santa Maria de Barberà (La Románica), Can Gorg and the centre of Santiga are points of interest near this route.

View more external

Comments

    You can or this trail