Activity

Ruta del Mirador Sentmenat

Download

Trail photos

Photo ofRuta del Mirador Sentmenat Photo ofRuta del Mirador Sentmenat

Author

Trail stats

Distance
4.84 mi
Elevation gain
778 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
778 ft
Max elevation
1,470 ft
TrailRank 
19
Min elevation
819 ft
Trail type
Loop
Coordinates
93
Uploaded
December 21, 2020
Recorded
August 2010
Share

near Sentmenat, Catalunya (España)

Viewed 434 times, downloaded 3 times

Trail photos

Photo ofRuta del Mirador Sentmenat Photo ofRuta del Mirador Sentmenat

Itinerary description

Contractació excursió

Empresa: Hípica Pelham
Telèfon: 607 597 777
WEB: hipicapelham.blogspot.com
A/E: pelhamhipic@hotmail.com – hipicapelham@gmail.com
Contacte: Francisco Serrano (Taly)
Preu excursió: a consultar
ASSISTENTS: disposen de 9 cavalls per a excursionsn de 2 carruatges de 12 places)

[CAT]

Ruta per la zona entre Sentmenat i Caldes de Montbui, per la zona nord-est de la comarca. És un camí circular, d’aproximadament hora i mitja de durada, que mostra el paisatge singular de la plana vallesana, combinació de conreu de secà i bosc mediterrani de la zona.

Es poden realitzar rutes de més llarga durada, de tot un matí o tarda, de tot el dia i fins i tot de cap de setmana, sempre per paratges naturals i ben conservats, de muntanya mitjana, a tocar del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. També ofereixen sortides cap a la plana vallesana, recomanades sobretot a l’hivern.

RECORREGUT


Aquesta ruta és una bona mostra del paisatge ruderal que al llarg de la història ha format la comarca, abans de l’expansió de les urbanitzacions i els polígons industrials. A cavall dels termes municipals de Sentmenat i Caldes de Montbui, passarem per diferents masos i veurem varietats subtils del bosc mediterrani.

Sortim de l’hípica cap a la dreta i de seguida creuem una riera, amb plàtans, pollancre i canya americana. Seguim el carrer i a la corba seguim pel camí de terra, a mà dretaTenim una finca forestal vallada. Veiem bosc de pi blanc i alzina, amb un sota bosc de romaní, bruc, estepa i llentiscle.

Agafarem el camí més estret amb la indicació cap a Can Senosa i, al trencall, on hi ha una senyalització de bicis, agafem a la dreta fent una lleu baixada. Seguim amb bosc de pi blanc fins a la riera on trobem molta canya americana i a l’esquerra uns grans esbarzers. Just després de passar la riera podem veure uns rosers silvestres al marge esquerre, a tocar del camí. Aquí veiem com el bosc es va barrejant amb alzina a l’esquerra i a la dreta s’obre el terreny amb tot de ginesta i fonoll.

Aquí el camí és planer, veiem pi blanc i alzina jove. Per darrera ja es veuen camps de cereal i quan hi arribem es veu la masia de Can Fruitós. Deixem a l’esquerra un camí de muntanya cap al castell de Gallifa entre altres destins. Arribem fins davant la masia, passant primer pel costat de la bassa d’aigua a l’esquerra i pràcticament davant la porta veiem un gros conjunt de llorer amb figueres que marquen el trencall a l’esquerra. L’agafem i veiem com ens encarem cap a la muntanya de Can Fruitós.

Passem enmig dels camps, els marges es van elevant plens d’esbarzer i fonoll i així que el camí comença a pujar, ja tenim altra vegada bosc de pi amb alzina. A la dreta podem veure un gros roure que aprofita la humitat del torrent.

Anem pujant el camí, passem el torrent i deixem un trencall a la dreta i seguim recte amunt. Als marges podem veure estepa blanca, de fulles piloses, clares i flor fúxia i estepa borrera, més baixeta, de fulles fosques i flor blanca, romaní i gatoses.

Al marge dret podem veure la roca esquistosa, com es trenca en làmines fines, que va apareixent entre el sòl argilós, més rogenc. A mitja pujada podem veure com entre els arbres apareix llentiscle, roldor, arboç i algun roure dispers. Poc després a la dreta veurem un petit sender que puja en diagonal. L’enfilarem fins que forma una petita plaçoleta. Aquí tenim un bon mirador de la vall.

Tornem el senderol enrere fins al camí principal que reprenem a la dreta, amunt, fins al collet del Català on hi ha un trencall: cap a Sant Sebastià de Montmajor i Santa Maria del Grau a la dreta i a Sentmenat a l’esquerra. Agafem aquest darrer, de baixada. El sòl continua sent argilós, tou. El camí va baixant suaument, sota l’ombra del bosc dens, de pi i alzina jove. En una corba a l’esquerra, creuem un petit torrent.

Hi ha un sender que tira recte cap al pla de les Absoltes. Aquí podem veure pins plens d’heura i arítjol, amb la fulla més brillant i amb espines. Quan el camí s’obre lleugerament per la dreta, veiem els camps de cultiu de Can Senosa i la masia que queda protegida pel marge dret. Si ens hi fixem dalt un penyal podem veure el castell de Guanta, antiga masia fortificada on ara hi ha un restaurant.

Continuem baixant i quan el camí es fa gairebé planer, en un revolt a la dreta passarem un petit curs d’aigua. A l’esquerra podem veure la figura d’una verge, rodejada de flors que porten la gent de Sentmenat. Després de passar el torrent trobarem un banc fet amb pedra vermellosa, de la zona.

Continuem el camí, més calcari amb un bosc de pi més esclarissat fins que veurem el trencall que al principi hem agafat per anar a Can Fruitós, que ara ens queda a l’esquerra. Seguim la pista endavant fins a l’entrada a la urbanització, tornem a passar la riera pel pont i a l’esquerra ja tornem a entrar a l’hípica.

NO US PERDEU…

Can Fruitós: mas que pren el seu nom d’una antiga capella dedicada a Sant Fruitós. Fins al 1868 pertanyia a l’antic territori conegut per Condal. Era una capella situada en terme de Sentmenat, però que depenia de la parròquia de Caldes. El seu nom apareix per primera vegada l’any 1066.

El mas presenta la típica estructura de la masia del segle XVIII; però diferents reformes posteriors li han donat una fesomia diferent, que correspon més a una masia del segle passat. Malgrat tot, conserva moltes de les seves estructures inicials. Al pati lateral interior hi ha dues arcades gòtiques molt esveltes i molt boniques. Al seu costat, l’ermita romànica annexa es conserva en molt bon estat. És una ermita de planta simple, amb volta de canó. Des del camí mateix se’n pot observar l’absis.

Can Senosa: masia coneguda també com a Mas d’Aiguasenosa, situada a la vall del mateix nom i en territori de l’antic Condal. Apareix documentada per primera vegada l’any 1002. Diverses reformes i modificacions han desdibuixat la seva forma original; malgrat tot, encara s’hi pot observar una finestreta gòtica de la construcció primitiva

Casa de Guanta (es veu de lluny): la Casa de Guanta és d’abans del segle XV però la documentació sobre l’existència d’aquesta masia és confusa, si bé hi ha noticies dels llinatges Guanta i Castellet de Guanta des del segle XIII. La distinció entre castellet i casa no es pot fer fins al segle XV.

Castell de Guanta (es veu de lluny): més amunt de la Casa de Guanta, sobre el turó del Corb o del Moro, es troba el castell de Guanta o dels Moros, del qual només en resten unes petites runes. També rep el nom de castell del Moro. Per cronologia documental, és anterior al castell de Sentmenat, ja que és esmentat per primer cop l’any 1012. Sembla que l’origen del topònim Guanta està en el nom propi de persona, Gonter, del segle X. El castell de Guanta formava part de la xarxa de castells de defensa i torres de vigilància cristianes vers les ràtzies de les tropes musulmanes situades més enllà del Llobregat. Fou, segons la llegenda, refugi del comte Borrell.

SUGGERIMENTS

El bosc i el torrent de la Guanta, el puig de la Creu, el dolmen de Serra Cavallera, el mas d’en Cisa, el castell de Sentmenat, la torre Roja i les restes d’un poblat ibèric en les seves immediacions són punts d’interès propers a aquesta ruta.



[CAST]

Ruta por la zona entre Sentmenat y Caldes de Montbui, por la zona nordeste de la comarca. Es un camino circular, de aproximadamente hora y media de duración, que muestra el paisaje singular de la llanura vallesana, combinación de cultivo de secano y bosque mediterráneo de la zona.

Se pueden realizar rutas de duración más larga, de toda una mañana o tarde, de todo el día e incluso de fin de semana, siempre por parajes naturales y bien conservados, de montaña mediana, cerca del Parque Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. También ofrecen salidas hacia la llanura vallesana, recomendadas sobre todo en invierno.

Esta ruta es una buena muestra del paisaje ruderal que a lo largo de la historia ha formado la comarca, antes de la expansión de las urbanizaciones y los polígonos industriales. A caballo de los términos municipales de Sentmenat y Caldes de Montbui, pasaremos por diferentes masos y veremos variedades sutiles del bosque mediterráneo.

Salimos de la hípica hacia la derecha y enseguida cruzamos una riera, con plátanos, chopo y caña americana. Seguimos la calle y en la curva seguimos por el camino de tierra, a mano derecha. Tenemos una finca forestal vallada. Vemos bosque de pino blanco y encina, con un sotobosque de romero, brezo, estepa y lentisco.

Cogeremos el camino más estrecho con la indicación hacia Can Senosa y, en el desvío, donde hay una señalización de bicis, tomamos la derecha haciendo una leve bajada. Seguimos con bosque de pino blanco hasta la riera donde encontramos mucha caña americana y a la izquierda unas grandes zarzas. Justo después de pasar la riera podemos ver unos rosales silvestres al margen izquierdo, cerca del camino. Aquí vemos como el bosque se va mezclando con encina a la izquierda y a la derecha se abre el terreno lleno de retama e hinojo.

Aquí el camino es llano, vemos pino blanco y encina joven. Por detrás ya se ven campos de cereal y cuando llegamos se ve la masía de Can Fruitós. Dejamos a la izquierda un camino de montaña hacia el castillo de Gallifa entre otros destinos. Llegamos hasta frente la masía, pasando primero por el lado de la balsa de agua a la izquierda y prácticamente ante la puerta vemos un gran conjunto de laurel con higueras que marcan el desvío a la izquierda. Lo cogemos y vemos como nos encaramos hacia la montaña de Can Fruitós.

Pasamos en medio de los campos, los márgenes se van elevando llenos de zarza e hinojo y cuando el camino empieza a subir, ya tenemos otra vez bosque de pino con encina. A la derecha podemos ver un gran roble que aprovecha la humedad del torrente.

Vamos subiendo el camino, pasamos el torrente y dejamos un desvío a la derecha y seguimos recto arriba. En los márgenes podemos ver estepa blanca, de hojas pilosas, claras y flor fúxia y estepa borrera, más bajita, de hojas oscuras y flor blanca, romero y aliaga.

Al margen derecho podemos ver la roca esquisto, cómo se rompe en láminas finas, que va apareciendo entre el suelo arcilloso, más cobrizo. A media subida podemos ver como entre los árboles aparece lentisco, roldón, madroño y algún roble disperso. Poco después a la derecha veremos un pequeño sendero que sube en diagonal. Lo enfilaremos hasta que forma una pequeña plaza. Aquí tenemos un buen mirador del valle.

Volvemos atrás por el sendero hasta el camino principal que retomamos a la derecha, arriba, hasta el collado del Català donde hay un desvío: hacia Sant Sebastià de Montmajor y Santa Maria del Grau a la derecha y en Sentmenat a la izquierda. Cogemos este último, de bajada. El suelo continúa siendo arcilloso, blando. El camino va bajando suavemente, bajo la sombra del bosque denso, de pino y encina joven. En una curva a la izquierda, cruzamos un pequeño torrente.

Hay un sendero que avanza recto hacia el plano de les Absoltes. Aquí podemos ver pinos llenos de hiedra y zarzaparrilla, con la hoja más brillante y con espinas. Cuando el camino se abre ligeramente por la derecha, vemos los campos de cultivo de Can Senosa y la masía que queda protegida por el margen derecho. Si nos fijamos, por encima de un peñasco podemos ver el castillo de Guanta, antigua masía fortificada donde ahora hay un restaurante.

Continuamos bajando y cuando el camino se vuelve casi llano, en una curva a la derecha pasaremos un pequeño curso de agua. A la izquierda podemos ver la figura de una virgen, rodeada de flores que trae la gente de Sentmenat. Después de pasar el torrente encontraremos un banco hecho con piedra rojiza, de la zona.

Continuamos el camino, más calcáreo con un bosque de pino más despejado hasta que veremos el desvío que al principio hemos cogido para ir a Can Fruitós, que ahora nos queda a la izquierda. Seguimos la pista adelante hasta la entrada en la urbanización, volvemos a pasar la riera por el puente y a la izquierda ya volvemos a entrar a la hípica.

NO OS PERDÁIS…

Can Fruitós: mas que toma su nombre de una antigua capilla dedicada a Sant Fruitós. Hasta el 1868 pertenecía al antiguo territorio conocido como Condal. Era una capilla situada en el término de Sentmenat, pero que dependía de la parroquia de Caldes. Su nombre aparece por primera vez en 1066.

El mas presenta la típica estructura de la masía del siglo XVIII; pero diferentes reformas posteriores le han dado una fisionomía diferente, que corresponde más a una masía del siglo pasado. A pesar de todo, conserva muchas de sus estructuras iniciales. En el patio lateral interior hay dos arcadas góticas muy esbeltas y muy bonitas. A su lado, la ermita románica annexa se conserva en muy buen estado. Es una ermita de planta simple, con bóveda de cañón. Desde el camino mismo se puede observar el ábside.

Can Senosa: masía conocida también como Cortijo de Aiguasenosa, situada en el valle del mismo nombre y en territorio del antiguo Condal. Aparece documentada por primera vez en 1002. Varias reformas y modificaciones han desdibujado su forma original; a pesar de todo, todavía se puede observar una ventanilla gótica de la construcción primitiva

Casa de Guanta (se ve de lejos): la Casa de Guanta es de antes del siglo XV, pero la documentación sobre la existencia de esta masía es confusa, si bien hay noticias de los linajes Guanta y Castellet de Guanta desde el siglo XIII. La distinción entre castellet y casa no se puede hacer hasta el siglo XV.

Castell de Guanta (se ve de lejos): más arriba de la Casa de Guanta, sobre el cerro del Corb o del Moro, se encuentra el castillo de Guanta o dels Moros, del cual sólo quedan pequeños escombros. También recibe el nombre de castillo del Moro. Por cronología documental, es anterior al castillo de Sentmenat, puesto que es mencionado por primera vez en 1012. Parece que el origen del topónimo Guanta está en el nombre propio de persona, Gonter, del siglo X. El castillo de Guanta formaba parte de la red de castillos de defensa y torres de vigilancia cristianas contra las razias de las tropas musulmanas situadas más allá del Llobregat. Fue, según la leyenda, refugio del conde Borrell.

SUGERENCIAS

El bosque y el torrente de la Guanta, el monte de la Creu, el dolmen de Serra Cavallera, el mas d’en Cisa, el castillo de Sentmenat, la torre Roja y los restos de un poblado ibérico en sus inmediaciones son puntos de interés cercanos a esta ruta.



[EN]

Route through the area between Sentmenat and Caldes de Montbui, in the Northeast area of the region. It is a circular road, of an hour and a half approximately, which shows the unique landscape of the plain of the Vallès, combination of dry farming and Mediterranean forest in the area.

Possible routes of longer duration, of a whole morning or afternoon, of the whole day and even weekend, always by natural and well preserved places, of medium mountain, near the Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. They also offer journeys towards the plain of the Vallès, especially recommended in winter.

This route is a good sample of the rural landscape which, throughout history, has been part of the region, before the expansion of the residential areas and the industrial estates. Between the municipalities of Sentmenat and Caldes de Montbui, we will get through different masies and see subtle varieties of Mediterranean forest.

We get out of the horse-riding to the right and then cross a torrent with banana trees, poplars and American cane. We follow the street and in the curve we continue on the dirt road. On the right, we have a fenced forest farm. We see a forest of white pine and oak, with an undergrowth of rosemary, heather, steppe and mastic.

We take the narrow path with the indication towards Can Senosa, and at the junction, where there are signs of bikes, we take right making a slight descent. We continue with white pine forest up to the river where we find a lot of American cane and large brambles on the left. Just after passing the ravine we can see some wild rose bushes on the left margin, close to the path. Here we see how the forest is mixing with oak on the left and on the right, the field opens full of broom and fennel.

Here the way is plain, we see white pine and young oak. Behind we already see grain fields and when we arrive we can see the masia of Can Fruitós. On the left, we leave a mountain path toward the castle of Gallifa among other destinations. We arrive to the front of the masia, passing first by the side of the raft of water to the left and, practically at the door, we see a large set of laurel with fig trees that mark the detour to the left. We take it and see how we stand up to Can Fruitós mountain.

We go through the middle of the fields, the margins are raising full of bush and fennel and when the road begins to rise, we have pine forest with oak, again. On the right we can see a large oak that takes advantage of the humidity of the torrent.

We go up the path, pass the torrent and leave a detour to the right and continue straight up. In the margins we can see grey-leaved cistus of hairy and clear leaves, and fuchsia flowers and sage-leaved rock-roses, shorter, with dark leaves and white flowers, rosemary and genista scorpius.

On the right margin we can see the schist rock, as it breaks into thin slices, which is appearing between the clay soil more copper. In the middle of the climb we can see how among the trees they appear mastic, arbutus, redoul and some dispersed oaks. Shortly after on the right we will see a small path that climbs diagonally. We will heard for it until it forms a small square. Here we have a good viewpoint of the valley.

We go back on the path until the main road that we take to the right, above, up to the hill of Català where there is a detour: toward Sant Sebastià de Montmajor and Santa Maria del Grau to the right and to the left to Sentmenat. We take the latter down. The ground is still soft, clay. The road goes down slightly, under the shade of a dense forest of pine and young oak. In a curve to the left we cross a small torrent.

There is a path that moves straight on towards the plain of the Absoltes. Here we can see pine trees full of ivy and smilax, with brighter leaves and with thorns. When the road opens up slightly to the right, we see the crop fields of Can Senosa and the masia that is protected by the right margin. If we look, above a rock we can see the castle of Guanta, old fortified masia where there is a restaurant now.

We continue down and when the road becomes almost flat. In a curve to the right we will pass a small water stream. On the left we can see the figure of a virgin, surrounded by flowers that brings the people from Sentmenat. After passing the torrent we will find a bank made with reddish stone, of the area.

We continue the more limestone path, with a more clear forest of pine, until we see the detour that we caught at the beginning to go to Can Fruitós, and that now is on the left. We follow the forest track forward until the entry to the residential area, we pass the river by the bridge again and, to the left, we enter the horse riding.

DON’T MISS…

Can Fruitós: masia that takes its name from an ancient chapel dedicated to Saint Fruitós. Until 1868 it belonged to the former territory known as Condal. It was a chapel located in the municipality of Sentmenat, but that depended on the parish of Caldes. His name appears for the first time in 1066.

The masia presents the typical structure of the masia from the 18th century; but different subsequent reforms have given it a different physiognomy, which corresponds more to a masia of the last century. Nevertheless, it maintains many of its original structures. In the inner side courtyard there are two Gothic arches very slender and very nice. At its side, the annexed Romanesque chapel is kept in very good conditions. It is a simple plant chapel, with a barrel vault. From the same path you can see the apse.

Can Senosa: also known as Cortijo de Aiguasenosa, located in the valley of the same name and in the territory of the antique Condal. Its name appears for the first time in 1002. Several reforms and modifications have blurred its original form; despite everything, you can still see a Gothic window of the primitive construction

Casa de Guanta (it is visible from afar): the House of Guanta is from before the 15th century, but the documentation of the existence of this masia is unclear, although there are reports of the Guanta and Castellet de Guanta lineages since the 13th century. The distinction between little castle and house cannot be done until the 15th century.

Castell de Guanta (seen from afar): above the House of Guanta, on the hill of the Corb or of the Moro, it lies the castle of Guanta or of the Muslims, of which there only remain small debris. It is also called castle of the Moro. By documentary chronology, it is previous to the castle of Sentmenat, since it is first mentioned in 1012. It seems that the origin of the place named Guanta is in the name of a person of the 10th century, Gonter. The Castle of Guanta was part of the network of defence castles and christian watchtowers against the raids of the Muslim troops located beyond the Llobregat. It was, according to legend, a refuge for count Borrell.

SUGGESTIONS

The forest and the torrent of the Guanta, the mountain of the Creu, the dolmen of Serra Cavallera, the mas d’en Cisa, the castle of Sentmenat, the tower Roja and the remains of an Iberian settlement in the surroundings are points of interest near this route.

Comments

    You can or this trail