SL-C 100 Castell vell d'Olivella
near Olivella, Catalunya (España)
Viewed 3050 times, downloaded 166 times
Trail photos
Itinerary description
Punt d'inici: Punt d'Informació d'Olivella
No tan freqüentat com altres camins del parc, l'itinerari que porta al Castell Vell d'Olivella des del poble del mateix nom és una veritable descoberta pels amants de la muntanya i la fotografia. La ruta surt des del nucli antic d'Olivella, molt pintoresc, i s'endinsa per les muntanyes d'aquesta vessant del massís del Garraf a través de senders on abunden els pins i els margallons.
Aquesta ruta, que ofereix bones vistes del poble d'Olivella i els voltants, és especialment recomanable a la primavera per les flors que es poden veure, com per poden ser la vidiella o els fruits de l'arboç. El safareig, les ruïnes del castell o la cova de Muntaner són alguns dels punts d'interès fotogràfic de l'itinerari.
[ES]
Punto de inicio: Punto d'Informació d'Olivella
No tan frecuentado como otros caminos del parque, el itinerario que lleva al castillo viejo de Olivella desde el pueblo del mismo nombre es una verdadera descubierta por los amantes de la montaña y la fotografía. La ruta sale desde el casco antiguo de Olivella, muy pintoresco, y se adentra en las montañas de esta vertiente del macizo del Garraf a través de senderos donde abundan los pinos y los palmitos.
Esta ruta, que ofrece buenas vistas del pueblo de Olivella y los alrededores, es especialmente recomendable en primavera por las flores que se pueden ver, como la clemátide o los frutos del madroño. El safareig, las ruinas del castillo o la cueva de Muntaner son algunos de los puntos de interés fotográfico del itinerario.
Waypoints
Barret del Rector
Singular conjunt de pedres anomenat el Barret del Rector. La seva forma recorda els bonets que fa anys duien aquests eclesiàstics.
Castell Vell d'Olivella
Es tenen molt bones vistes del puig de la Mola, del castell d'Olèrdola i el Motmell. Si el dia és bo, cap el nord, veiem algunes agulles de Montserrat; i si encara és més clar, podem albirar cims del Pirineu. La fortalesa està documentada com el Castrum Olivella, construïda l'any 992 dalt del Puig Molí, que va fomar part del sistema de defensa de la Reconquesta.
Centre d'Informació la Sala d'Olivella
L'itinerari s'inicia just davant del Centre d'Informació la Sala d'Olivella, al municipi d'Olivella. Aquest municipi del Garraf té una església parroquial dedicada a Sant Pere i Sant Feliu datada del 1625 i ampliada el 1671.
Més inormació a la web: http://parcs.diba.cat
Cova de Muntaner
Des de la pista es pot agafar un petit corriol que porta fins a la cova de Muntaner. En poc més d'un minut s'arriba caminant a un mirador que permet contemplar aquesta impressionant cavitat.
El Safareig
Rodejat d'un parell de bancs de pedra, el safareig es feia servir antigament per rentar i també com abeurador. Actualment, és un lloc excel·lent per descansar abans de seguir l'excursió.
El trobem al fondo de la Servera; cal deixar la pista principal i agafar un camí més estret a la dreta i caminar deu minuts.
Comments (2)
You can add a comment or review this trail
I have followed this trail verified View more
Information
Easy to follow
Scenery
Easy
Molt bona ruta. Amb diferents atractius i ben senyalitzada.
I have followed this trail View more
Information
Easy to follow
Scenery
Easy
Totalment d’acord que la ruta és una petita joia del parc natural del Garraf, tal com diu la propaganda turística. Ruta solitària que té una mica de tot: bonics senders i camins, patrimoni històric, formacions geològiques, vegetació garrafenca d’interès, masies antigues, conreus (vinya), vistes al mar i al Pirineu, i un poblet amb encant. Què més es pot demanar? La recomano a l’hivern, ja que la vegetació és baixa o poc frondosa i moltes parts són solanes. Avui 1 de gener de 2021, l’hem començada a les 10 h amb 6 graus i l’hem acabada a les 13 h amb 20 graus (!!!). A destacar que la ruta passa per una zona tancada amb cavalls que pasturen en estat de semillibertat per prevenir incendis, i que cal obrir i tancar tanques diverses vegades. Del castell vell d’Olivella se’n conserva part d’una torre, on s’ha instal·lat una escala de cargol i una plataforma amb indicacions geogràfiques, des de la qual es pot contemplar unes meravelloses vistes en totes direccions; i al voltant de la torre hi ha una excavació arqueològica. Val la pena arribar fins a la cova de Muntaner. Tota la ruta és força pedregosa, i per aquest motiu recomano portar un bon calçat i sobretot fer-la sense presses, gaudint de cada racó i cada moment. MOLTES GRÀCIES AL PARC PER HAVER FET AQUEST ITINERARI TAN INTERESSANT I BONIC!!!
«L'Ajuntament d’Olivella signa un conveni de col·laboració amb la Fundació Miranda per continuar amb el projecte dels cavalls amb estat de semi llibertat
Dimecres, 1 de desembre de 2021
L'Ajuntament d'Olivella ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació Miranda que permetrà que aquesta associació segueixi treballant en el projecte que té al municipi. El conveni aporta 3.000 euros i té com a objectiu conservar els valors de respecte als cavalls, mantenir espais, tenir cura de la biodiversitat i el medi natural i, a més a més, seguir amb l'actriu turístic que suposa per als visitants la presència dels cavalls en estat de semi llibertat a diferents ubicacions.
Enguany és el primer any que es materialitza el conveni amb la Fundació Miranda, tanmateix, i per tal que fos possible el projecte, des de l'any 2017 tant el Parc del Garraf com l'Ajuntament d'Olivella han col·laborat amb la Fundació, especialment amb la consolidació dels tancats i la portada d'aigua per als cavalls, aquesta darrera acció també amb el suport de l'ADF Natura del Garraf.
La presència de la Fundació Miranda, amb l'espai reservat als cavalls en semi llibertat, ha permès dinamitzar el territori, visualitzar la zona compresa entre els Pelagons, Castellot, Can Grau i el poble, com a reclam turístic, conservar la biodiversitat, prevenir incendis i mantenir els espais ocupats pels cavalls. Així mateix, s'engloba en un projecte de recuperació de les vies pecuàries a escala supracomarcal, aprofitant aquestes vies pel trajecte dels cavalls en transhumància.»