Activity

La Pedra Seca (Rellinars)

Download

Trail photos

Photo ofLa Pedra Seca (Rellinars) Photo ofLa Pedra Seca (Rellinars) Photo ofLa Pedra Seca (Rellinars)

Author

Trail stats

Distance
3.64 mi
Elevation gain
486 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
486 ft
Max elevation
1,416 ft
TrailRank 
40 4
Min elevation
1,015 ft
Trail type
Loop
Time
35 minutes
Coordinates
847
Uploaded
December 15, 2020
Recorded
January 2010
  • Rating

  •   4 1 review

near Rellinars, Catalunya (España)

Viewed 506 times, downloaded 27 times

Trail photos

Photo ofLa Pedra Seca (Rellinars) Photo ofLa Pedra Seca (Rellinars) Photo ofLa Pedra Seca (Rellinars)

Itinerary description

[CAT]

Aquesta tranquil·la passejada pel massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ens permet descobrir el passat vitícola de Rellinars a partir del patrimoni arquitectònic i paisatgístic que les anteriors generacions ens han deixat.

L’excursió comença a l’aparcament que trobem a l’església de Sant Pere i Sant Fermí. Prenem la pista asfaltada que surt de l’aparcament i que baixa a l’esquerra cap el torrent de la Font d’en Sala, que creuem.

Passem vora el mas de les Ferreres, on destaca la capella consagrada a Sant Felip Neri. En el seu interior s’hi guarden tretze pintures murals on es representen diverses escenes de la guerra de la independència. Passat el mas, la pista asfaltada davalla fins creuar el torrent de l’Esbarzer, on prenem la pista que neix a ma dreta.

Al llarg de l’itinerari seguirem les fites marcades en color violeta i que ens indicaran també la situació dels diversos elements arquitectònics que podrem visitar. La pista passa vora la font de l’Esbarzer, seca en èpoques de sequera, i creua el torrent en diverses ocasions. A ma dreta, sobre un turó, s’alça el bonic mas del Gibert de Dalt. Una fita ens indica la proximitat de la primera barraca de pedra seca, la barraca d’en Pere Baqué. Per veure-la hem de prendre el senderó que puja a l’esquerra del camí i ressegueix un torrent fins la seva capçalera, on s’endevinen antigues feixes de vinyes.

Entre els arbres apareix la primera de les tres barraques que hi ha en aquest indret. L’augment de la demanda de vi va obligar els pagesos a ocupar terrenys cada cop més marginals, costeruts i de sòls magres. En aquest sentit, les parets de roca permetien reutilitzar les pedres extretes del terreny per anivellar i drenar la feixa evitant l’arrossegament de sòl aigües avall. Les barraques eren imprescindibles ja que els nous camps de vinya eren cada cop més allunyats del poble i les tasques relacionades amb aquest conreu requerien una atenció constant: llaurar o cavar diversos cops l’any, podar, esporgar i espampolar el cep, ensofrar, veremar etc…

Les barraques esdevenien magatzems imprescindibles on guardar les eines i aixoplucs per compensar el rigor estival o els temporals. Tornem a la pista i seguim remuntant el torrent fins una altra fita que ens indica l’existència d’una altra barraca de pedra seca, la barraca d’en Ramon del Gibert de Baix, a la que accedim davallant un xic cap el torrent pel sender de la dreta. Podem observar, tot i l’austeritat d’aquestes construccions, la seva complexitat tècnica, que utilitzen la pedra sense treballar i sense cap element d’unió.

Continuem ascendint per la pista i podem veure una altra barraca, circular, enlairada davant nostre. A l’alçada de la barraca la pista es bifurca. Prenem la de la dreta i creuem el torrent de la Font del Bosc. La pista remunta paral·lela al torrent de Casajoana. Al marge esquerre del camí veurem diverses restes de murs i barraques, així com les runes del Casot, una construcció de passat misteriós.

Una cruïlla ens permet apropar-nos, un xic més amunt, a la font del Càntir, que es troba a l’interior d’una profunda balma. Un càntir enganxat boca avall al sostre de la balma permet aprofitar l’aigua que s’infiltra per una esquerda. Desfem el camí que ens ha dut a la font i tornem a la pista que puja cap el mas de Casajoana i que ens permet veure, a ambdós costats del camí, més barraques de pedra seca. Cal destacar-ne una, la barraca rectangular de Casajoana, a la dreta, de planta quadrada, en perfecte estat de conservació i la més gran de les que hem visitat. Continuem fins el mas de Casajoana, amb meravelloses vistes sobre el massís de Montserrat. Des d’aquí la pista davalla fins l’aparcament de l’església de Sant Pere i Sant Fermí.

NO US PERDEU…

Església de Sant Pere i Sant Fermí: església del segle X. Una de les poques esglésies vallesanes que permet observar in situ l’evolució arquitectònica amb tècniques de construcció diferents.

La font del Càntir: la font es troba a l’interior d’una balma força profunda modelada pels agents erosius al llarg de milers d’anys. Fixeu-vos amb les restes dels murs també de «pedra seca» a la dreta de l’entrada. Aquestes cavitats van ser aprofitades durant l’edat mitjana per construir amb facilitat (només calia obrar un mur) habitacles diversos: corrals, aixoplucs, masies, etc. D’aquesta balma, no en sabem res del cert, però tenint en compte la seva alçada i la precarietat dels murs, és versemblant pensar que va ser, en altre temps, un corral o un aixopluc vinculat a la masia de Casajoana.

La barraca d’en Pere Baqué: aquest conjunt de construccions està relacionat amb el conreu de la vinya que als segles XVIII i XIX es va estendre per les terres planeres de Rellinars. Les barraques esdevenien magatzems per guardar les eines i aixoplucs per compensar el rigor estival, els temporals o per fer-hi un mos durant les llargues jornades. Les condicions tèrmiques i les xemeneies de moltes barraques ens ho confirmen.

La barraca rectangular de Casajoana: aquesta barraca és la més gran i alta de les que hem visitat i es troba en un perfecte estat de conservació, en part a causa de recents treballs de restauració. A l’interior compta amb una xemeneia i unes prestatgeries. Tanmateix, el més destacable és la dificultat constructiva que suposa enllaçar la seva planta quadrada amb la forma circular de la volta que la tanca. Això s’aconseguia amb l’ús de petxines, pedres col·locades en els angles de forma diagonal de manera que es van llimant els angles de la planta quadrangular.

El Casot: aquestes misterioses runes construïdes també seguint la tècnica de la pedra seca són més antigues que les barraques. L’origen i funció d’aquesta construcció és un misteri de difícil solució, ja que no comptem amb cap document que ens en parli i, probablement, formaven part d’una construcció més gran. Tanmateix, la seva estructura, amb cinc nivells de murs circulars de més d’un metre d’amplada, pot pertànyer a una antiga torre de guaita. Popularment, es diu també que corresponia a un convent regit pel monestir de Pedralbes amb funcions penitenciàries per a reines vídues i monges, recloses en la pau de l’indret. En qualsevol cas, sembla que només podrem conèixer aquestes restes mitjançant excavacions arqueològiques. A la mateixa alçada del Casot, però uns metres més a la dreta, observem dues barraques adossades de planta rectangular.

La barraca d’en Ramon del Gibert de Baix: les barraques de vinya són l’exponent més popular d’una antiga tècnica edificatòria, la pedra seca, que utilitza com a material bàsic i quasi exclusiu la pedra sense treballar i sense cap element d’unió. L’aspecte auster d’aquestes petites edificacions (una planta circular o rectangular) amaga una complexitat tècnica considerable que podem analitzar observant-les tant des de l’exterior com des de l’interior. El mur es construeix a partir de filades de pedres rectangulars escollides entre les del mateix entorn. La inestabilitat derivada de les irregularitats de les pedres es resol mitjançant petites pedres anguloses col·locades a pressió que, fent de tascó, compacten tot el conjunt. La cúpula és l’element més complex i determina l’amplada del mur que l’ha de suportar. Es construeix de forma similar al mur, però en aquest cas les filades de pedra es disposen de manera que surtin cap a l’interior per tal de tancar el conjunt. La lleugera inclinació de les filades cap a l’exterior i la cornisa permeten escopir l’aigua. Finalment, la volta es cobria de terra per millorar-ne l’impermeabilització. Existeixen diverses solucions tècniques per a l’obertura del portal, però la major part es resolen a partir d’una llinda de llosa. En molts casos, la barraca compta amb algunes prestatgeries a l’interior i amb una petita obertura per mirar a l’exterior. En definitiva, aquesta tècnica es basa en un joc d’equilibris entre les pressions de les pedres amb un resultat extraordinari que ha arribat fins els nostres dies.

SUGGERIMENTS

La font del Càntir té una zona apta per a jocs i pícnic.


[CAST]

LA PEDRA SECA

Este tranquilo paseo por el macizo de Sant Llorenç del Munt i l’Obac nos permite descubrir el pasado vitícola de Rellinars a partir del patrimonio arquitectónico y paisajístico que las anteriores generaciones nos han dejado.

La excursión empieza en el aparcamiento que encontramos en la iglesia de Sant Pere y Sant Fermí. Tomamos la pista asfaltada que sale del aparcamiento y que baja a la izquierda hacia el torrente de la Font d’en Sala, que cruzamos.

Pasamos cerca del mas de les Ferreres, donde destaca la capilla consagrada a Sant Felip Neri. En su interior se guardan trece pinturas murales donde se representan varias escenas de la guerra de la independencia. Pasada la masía, la pista asfaltada baja hasta cruzar el torrente del Esbarzer, donde tomamos la pista que nace a mano derecha.

A lo largo del itinerario seguiremos los hitos marcados en color violeta y que nos indicarán también la situación de los varios elementos arquitectónicos que podremos visitar. La pista pasa cerca de la fuente del Esbarzer, seca en épocas de sequía, y cruza el torrente en varias ocasiones. A mano derecha, sobre un cerro, se levanta el bonito mas del Gibert de Dalt. Un hito nos indica la proximidad de la primera barraca de piedra seca, la barraca de Pere Baqué. Para verla tenemos que tomar el sendero que sube a la izquierda del camino y sigue un torrente hasta su cabecera, donde se descubren antiguos bancales de viñas.

Entre los árboles aparece la primera de las tres barracas que hay en este lugar. El aumento de la demanda de vino obligó a los campesinos a ocupar terrenos cada vez más marginales, empinados y de suelos magros. En este sentido, las paredes de roca permitían reutilizar las piedras extraídas del terreno para nivelar y drenar el bancal evitando el arrastre de suelo aguas abajo. Las barracas eran imprescindibles puesto que los nuevos campos de viña estaban cada vez más alejados del pueblo y las tareas relacionadas con este cultivo requerían una atención constante: arar o cavar varias veces al año, podar la cepa, azufrar, vendimiar, etc.

Las barracas eran almacenes imprescindibles donde guardar las herramientas y refugios para compensar el rigor estival o los temporales. Volvemos a la pista y seguimos remontando el torrente hasta otro hito que nos indica la existencia de otra barraca de piedra seca, la barraca de Ramon del Gibert de Baix, a la que accedemos bajando un poco hacia el torrente por el sendero de la derecha. Podemos observar, a pesar de la austeridad de estas construcciones, su complejidad técnica, que utilizan la piedra sin trabajar y sin ningún elemento de unión.

Continuamos ascendiendo por la pista y podemos ver otra barraca, circular, elevada delante nuestro. A la altura de la barraca la pista se bifurca. Tomamos la de la derecha y cruzamos el torrente de la Font del Bosc. La pista remonta paralela al torrente de Casajoana. Al margen izquierdo del camino veremos varios restos de muros y barracas, así como las ruinas del Casot, una construcción de pasado misterioso.

Un cruce nos permite acercarnos, un poco más arriba, a la fuente del Càntir, que se encuentra en el interior de una profunda gruta. Un cántaro enganchado boca abajo al techo de la gruta permite aprovechar el agua que se infiltra por una grieta. Deshacemos el camino que nos ha llevado a la fuente y volvemos a la pista que sube hacia el mas de Casajoana y que nos permite ver, a ambos lados del camino, más barracas de piedra seca. Hay que destacar una, la barraca rectangular de Casajoana, a la derecha, de planta cuadrada, en perfecto estado de conservación y la más grande de las que hemos visitado. Continuamos hasta el mas de Casajoana, con maravillosas vistas sobre el macizo de Montserrat. Desde aquí la pista baja hasta el aparcamiento de la iglesia de Sant Pere y Sant Fermí.

NO OS PERDÁIS…

Iglesia de Sant Pere i Sant Fermí: iglesia del siglo X. Una de las pocas iglesias vallesanas que permite observar in situ la evolución arquitectónica con técnicas de construcción diferentes.

La fuente del Càntir: la fuente se encuentra en el interior de una gruta bastante profunda modelada por los agentes erosivos a lo largo de miles de años. Fijaros en los restos de los muros también de «piedra seca» a la derecha de la entrada. Estas cavidades fueron aprovechadas durante la edad mediana para construir con facilidad (sólo había que obrar un muro) habitáculos diversos: corrales, refugios, masías, etc. De esta gruta no sabemos nada con certeza, pero teniendo en cuenta su altura y la precariedad de los muros, es verosímil pensar que fue, en otro tiempo, un corral o un refugio vinculado a la masía de Casajoana.

La barraca d’en Pere Baqué: este conjunto de construcciones está relacionado con el cultivo de la viña que en los siglos XVIII y XIX se extendió por las tierras llanas de Rellinars. Las barracas funcionaban como almacenes para guardar las herramientas y refugios para compensar el rigor estival, los temporales o para hacer un bocado durante las largas jornadas. Las condiciones térmicas y las chimeneas de muchas barracas nos lo confirman.

La barraca rectangular de Casajoana: esta barraca es la más grande y alta de las que hemos visitado y se encuentra en un perfecto estado de conservación, en parte debido a recientes trabajos de restauración. En el interior cuenta con una chimenea y unas estanterías. Aun así, lo más destacable es la dificultad constructiva que supone enlazar su planta cuadrada con la forma circular de la bóveda que la cierra. Esto se conseguía con el uso de conchas, piedras colocadas en los ángulos de forma diagonal de forma que se van limando los ángulos de la planta cuadrangular.

El Casot: estas misteriosas ruinas construidas también siguiendo la técnica de la piedra seca son más antiguas que las barracas. El origen y función de esta construcción es un misterio de difícil solución, puesto que no contamos con ningún documento que nos hable al respecto y, probablemente, formaban parte de una construcción más grande. Aun así, su estructura, con cinco niveles de muros circulares de más de un metro de anchura, puede pertenecer a una antigua torre de vigía. Popularmente, se dice también que correspondía a un convento regido por el monasterio de Pedralbes con funciones penitenciarias para reinas viudas y monjas, recluidas en la paz del lugar. En cualquier caso, parece que sólo podremos conocer estos restos mediante excavaciones arqueológicas. A la misma altura del Casot, pero unos metros más a la derecha, observamos dos barracas adosadas de planta rectangular.

La barraca d’en Ramon del Gibert de Baix: las barracas de viña son el exponente más popular de una antigua técnica edificatòria, la piedra seca, que utiliza como material básico y casi exclusivo la piedra sin trabajar y sin ningún elemento de unión. El aspecto austero de estas pequeñas edificaciones (una planta circular o rectangular) esconde una complejidad técnica considerable que podemos analizar observándolas tanto desde el exterior como desde el interior. El muro se construye a partir de hiladas de piedras rectangulares escogidas entre las del mismo entorno. La inestabilidad derivada de las irregularidades de las piedras se resuelve mediante pequeñas piedras angulosas colocadas a presión que, haciendo de cuña, compactan todo el conjunto. La cúpula es el elemento más complejo y determina la anchura del muro que lo tiene que soportar. Se construye de forma similar al muro, pero en este caso las hiladas de piedra se disponen de forma que salgan hacia el interior para cerrar el conjunto. La ligera inclinación de las hiladas hacia el exterior y la cornisa permiten repeler el agua. Finalmente, la bóveda se cubría de tierra para mejorar la impermeabilización. Existen varias soluciones técnicas para la apertura del portal, pero la mayor parte se resuelven a partir de un dintel de losa. En muchos casos, la barraca cuenta con algunas estanterías en el interior y con una pequeña apertura para mirar al exterior. En definitiva, esta técnica se basa en un juego de equilibrios entre las presiones de las piedras, con un resultado extraordinario que ha llegado hasta nuestros días.

El mas de les Ferreres: los elementos más destacables de este mas, edificado ya en el siglo XI y restaurado en épocas posteriores, son la capilla consagrada a San Felip Neri (santo de fuerte devoción en Rellinars) canonizada en 1622, y las pinturas murales que todavía se guardan. Estos frescos, trece en total, representan varias escenas de la guerra de la Independencia. Fueron realizados en 1811 por un fraile cartujano que escapó de la casa de campo del convento de Montalegre y fue acogido en esta masía. Parece que el número de frescos realizados era mayor, pero buena parte de los originales fueron malogrados por las tropas francesas cuando, de camino a Manresa, pasaron por Rellinars. Finalmente, en la masía también se guarda un gran cuadro de Sant Felip Neri que, antiguamente, adornaba el altar de la capilla.

SUGERENCIAS

La fuente del Càntir tiene una zona apta para juegos y pícnic.

Comments  (3)

  • Photo of oleguermarti
    oleguermarti Nov 17, 2021

    I have followed this trail  verified  View more

    Ruta fàcil i senzilla, amb molt bones explicacions

  • andreuillu May 9, 2022

    Ruta fàcil, de bon fer i molt ben explicada. Gràcies

  • Photo of Viu el Vallès
    Viu el Vallès May 10, 2022

    Gràcies a vosaltres per fer la ruta i deixar-nos el comentari. ;-)

You can or this trail