Els Comtals-Camí del Cardener-Centre Històric de Manresa-Torre Santa Caterina-Gorgs Riera de Rajadell-Tines Serra de Montlleó
near el Pont de Vilomara, Catalunya (España)
Viewed 431 times, downloaded 39 times
Trail photos
Itinerary description
Gorg de les Escaletes
Index IBP: 48 (Veure anàlisi a l'enllaç "Ver más")
Versió en Català
Excursió fàcil en l'aspecte tècnic i moderada físicament, en que farem un recorregut circular des del barri de l'antiga colònia tèxtil dels Comtals, situat a 5 Km del centre de Manresa fins el Centre Històric de Manresa, seguint el curs del riu Cardener, i retornat al punt d'inici per l'altiplà dels Polvorets, la riera de Rajadell i el Serrat de Montlleó per tal de conèixer el més destacat del patrimoni arquitectònic i paisatgístic del cor de la comarca del Bages.
Punts d'interès:
1- Cal Sobirana
2- Font de Sant Pau
3- Camí del Cardener
4- Fàbrica de Farines "La Favorita"
5- Pont Vell
6- Santuari de la Cova de Sant Ignasi
7- Capella de Sant Marc
8- Centre Històric de Manresa
9- Basílica de la Seu de Manresa
10- Capella de la Guias
11- Torre de Santa Caterina
12- Ruïnes de l'Antic Monestir de Sant Cristòfol
13- Gorg de les Escaletes
14- Gorg dels Esparvers
15- Pou de glaç de l'Obaga de l'Agneta
16- Tines del Serrat de Montlleó
17- Barraques de pedra seca
AVÍS: No fer si ha plogut molt. Hi ha passos inundables
Nota 1: No fer a l'estiu, ni en dies de calor. Alguns trams del recorregut molt exposats al Sol.
Nota 2: Indispensable GPS o portar activada la navegació a l'aplicació Wikiloc.
Nota 3: L'excursió no és difícil de seguir, però no és apta per a aquells que busquen sortides molt còmodes, sense haver de mirar el GPS, ja que, no es tracta d'una ruta senyalitzada i cal estar pendent del GPS a les cruïlles .
Nota 4: El temps de ruta sense parades és de 4 hores.
Versión en Español
Excursión fácil en el aspecto técnico y moderada físicamente, en la que haremos un recorrido circular desde el barrio de la antigua colonia textil de Els Comtals, situado a 5 Km del centro de Manresa hasta el Centro Histórico de Manresa, siguiendo el curso del río Cardener , y volviendo al punto de inicio por la meseta de los Polvorets, la riera de Rajadell y el Serrat de Montlleó para conocer lo más destacado del patrimonio arquitectónico y paisajístico del corazón de la comarca del Bages.
Puntos de interés:
1- Cal Sobirana
2- Fuente de Sant Pau
3- Camino del Cardener
4- Fábrica de Harinas "La Favorita"
5- Puente Viejo
6- Santuario de la Cueva de San Ignacio
7- Capilla de San Marco
8- Centro Histórico de Manresa
9- Basílica de la Seu de Manresa
10- Capilla de la Guía
11- Torre de Santa Caterina
12- Ruinas del Antiguo Monasterio de San Cristóbal
13- Poza de las Escaletes
14- Poza dels Esparvers
15- Pozo de hielo de la Obaga de la Agneta
16- Tinas del Serrat de Montlleó
17- Barracas de piedra seca
AVISO: No hacer si ha llovido mucho. Hay pasos inundables
Nota 1: No realizar en verano, ni en días de calor. Algunos tramos del recorrido muy expuestos en el Sol.
Nota 2: Indispensable GPS o llevar activada la navegación en la aplicación Wikiloc.
Nota 3: La excursión no es difícil de seguir, pero no es apta para aquellos que buscan salidas muy cómodas, sin tener que mirar el GPS, ya que, no se trata de una ruta señalizada y hay que estar pendiente del GPS en los cruces.
Nota 4: El tiempo de ruta sin paradas es de 4 horas.
English Version
Easy excursion in the technical aspect and physically moderate, in which we will do a circular route from the neighborhood of the old textile colony of Els Comtals, located 5 km from the center of Manresa to the Historic Center of Manresa, following the course of the Cardener river , and returning to the starting point through the Polvorets plateau, the Rajadell stream and the Serrat de Montlleó to discover the highlights of the architectural and landscape heritage of the heart of the Bages region.
Points of interest:
1- Cal Sobirana
2- Sant Pau Fountain
3- Cardener Path
4- "La Favorita" Flour Factory
5- Old Bridge
6- Sant Ignaci Cave Sanctuary
7- Chapel of Sant Marc
8- Historic Center of Manresa
9- Basilica of the Seu de Manresa
10- Chapel of the Guia
11- Tower of Santa Caterina
12- Ruins of the Old Monastery of San Cristófol
13- Escaletes rettery
14- Esparvers rettery
15- Obaga de la Agneta ice well
16- Serrat de Montlleó wine vats
17- Dry stone barracks
NOTICE: Do not do if it has rained a lot. There are floodable passages
Note 1: Do not carry out in summer or on hot days. Some sections of the route very exposed to the Sun.
Note 2: GPS is essential or navigation activated in the Wikiloc application.
Note 3: The excursion is not difficult to follow, but it is not suitable for those looking for very comfortable exits, without having to look at the GPS, since it is not a marked route and you have to pay attention to the GPS at the intersections. .
Note 4: The route time without stops is 4 hours.
Version Française
Excursion facile d'aspect technique et physiquement modérée, dans laquelle nous ferons un itinéraire circulaire depuis le quartier de l'ancienne colonie textile d'Els Comtals, située à 5 km du centre de Manresa jusqu'au centre historique de Manresa, en suivant le parcours du Rivière Cardener et retour au point de départ par le plateau de Polvorets, le ruisseau Rajadell et le Serrat de Montlleó pour découvrir les points forts du patrimoine architectural et paysager du cœur de la région du Bages.
Points d'intérêt:
1- Cal Sobirana
2- Fontaine de Sant Pau
3- Chemin du Cardener
4- Usine de farine "La Favorite"
5- Vieux Pont
6- Sanctuaire de la grotte de Sant Ignaci
7- Chapelle de Sant Marc
8- Centre historique de Manresa
9- Basilique de la Seu de Manresa
10- Chapelle du Guide
11- Tour de Santa Caterina
12- Ruines de l'ancien monastère de San Cristófol
13- Bassin du Escaletes
14- Bassin du Esparvers
15- Puits de glace Obaga de la Agneta
16- Cuves du Serrat de Montlleó
17- Caserne en pierre sèche
AVIS : Ne pas faire s'il a beaucoup plu. Il y a des passages inondables
Note 1 : Ne pas réaliser en été ou par temps chaud. Certaines sections du parcours sont très exposées au soleil.
Note 2 : Le GPS est indispensable ou la navigation activée dans l'application Wikiloc.
Note 3 : L'excursion n'est pas difficile à suivre, mais elle ne convient pas à ceux qui recherchent des sorties très confortables, sans avoir à regarder le GPS, car ce n'est pas un itinéraire balisé et il faut faire attention au GPS au niveau du GPS. carrefours. .
Note 4 : La durée du trajet sans arrêts est de 4 heures.
Waypoints
Aparcament Gratuït--Els Comtals--Inici Ruta
Els Comtals o Comdals: és un barri exterior de Manresa i antiga colònia tèxtil, situat a uns 5 km al sud del nucli urbà de la ciutat, al límit amb el terme municipal de Castellgalí. Està situat a la dreta del Cardener, a l'indret de l'antiga masia dels Comdals. Informació Extreta de: https://ca.wikipedia.org
Cal Sobirana--Creuar carretera i seguir pel camí
Cal Sobirana--Creuar carretera i seguir pel camí
Fàbrica de Farines 'La Favorita' i Resclosa de les Obagues
Fàbrica de Farines "La Favorita": El nom popular que se li dóna és el de farinera de les Obagues, perquè s’establí en aquest paratge. Normalment s’ha conegut com “La Favorita”, que és la marca amb la qual treballava l’empresa, que estava pintada a la façana. L’any 1902 l’empresa s’anomenava Casajuana, Gabriel, Borràs i Cia. i el 1907 s’havia transformat en Casajuana, Gabriel i Masana. Al començament de la dècada dels vint era de l'industrial i advocat Sants Yellestich Ferrer, cunyat de Pere Jorba i Rius, i la va mantenir durant el franquisme. Edificada l’any 1861 a la carretera d’Esparreguera, a la partida de les Obagues, per la família de Vicenç Francesc Gabriel i Balaguer, home influent de la Manresa de l’època. L’any 1916 es construeixen les sitges, element que li dóna significat modernista perquè són atribuïbles a Alexandre Soler i March, deixeble de Domènech i Montaner, a l’estudi del qual va treballar un temps. El conjunt fabril de La Favorita, està compost per diversos edificis amb diferents tipologies i funcions. El que es pot considerar fàbrica està format per un grup de cinc edificis annexos en paral·lel al riu i sembla que l’ordre d’antiguitat va de sud a nord. Tots ells presenten teulades a dues aigües i els principals segueixen l’esquema de fàbrica de pisos. Primer trobem una casa de planta baixa i dos pisos que es podria correspondre al molí primitiu. Al costat hi ha un edifici amb forma de fàbrica de planta baixa i tres pisos, que podria ser la filatura de cotó de mitjan segle XIX. Més al nord hi ha un cos que enllaça l’edifici anterior amb la gran fàbrica, on hi ha la porta principal que té gravada a l’arc la data de 1861 –en la reixa de la mateixa porta hi posa 1871-. El següent edifici és la fàbrica principal, amb planta baixa i tres pisos. Aquest esquema es va repetir en l'ampliació que es va fer al cap de pocs anys. A més, s’hi va afegir un mòdul de circulació vertical jerarquitzat amb una torre, que té un altre cos annex al darrere. Al nord de la torre de l'escala hi ha un altre edifici de planta baixa i un pis i la xemeneia, que està en bon estat de conservació. L'any 1916 es va construir un nou edifici al davant, al costat de la carretera de Manresa a Abrera, que fa d’embolcall a les sitges. Aquest edifici queda jerarquitzat amb una coberta a dues aigües amb amplis ràfecs que deixen l'estructura de fusta vista. A l'altre costat de la carretera hi ha una edificació situada a un nivell superior –el de les vies de ferrocarril– que té la funció de moll de càrrega del gra i la farina. Té una planta rectangular i la coberta a dues aigües. Els anys 1923 i 1936 la fabrica es va cremar i es va refer. La farinera, la més important en el seu temps a tota la ciutat, era explotada per la família Gabriel, des de l’any 1861. L’any 1907, en què hi hagué un gran aiguat a Manresa, la raó social era Casajuana, Gabriel i Masana, però posteriorment Casajuana i Masana se separaren i varen aixecar una nova farinera a Manresa, La Florinda, on actualment hi ha la seu de la Policia Local de Manresa. L'any 1907 “La Favorita” tenia una cinquantena de treballadors. Per maridatge d’una filla de Gabriel, Pilar Gabriel i Miralles, amb l’advocat Sants Yellestich i Ferrer, amb el temps aquest darrer passà a dirigir la farinera i es visqué una època de prosperitat, durant la qual no es perdé la descendència familiar. Informació Extreta de: https://www.historiesmanresanes.cat
Pont Vell i Creu de Beuys
Pont Vell: és un pont de vuit arcs de mig punt que travessa el riu Cardener a l'entrada sud-oest de Manresa. Els fonaments dels arcs centrals daten del segle XII, per bé que tradicionalment es considerava que el seu origen es podria remuntar a finals de l’època romana. El pont prengué la seva forma actual entre els segles XIII i XIV, quan hauria sigut reformat durant l’època de creixement econòmic i de població que experimentà la ciutat. Destruït en bona part durant la retirada republicana de gener de l’any 1939, es va reconstruir entre els anys 1960 i 1962, guardant el perfil i les formes anteriors. Juntament amb la basílica de La Seu i el santuari de la Cova de Sant Ignasi, conformen una de les imatges panoràmiques més característiques del paisatge manresà. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Santuari de la Cova de Sant Ignasi
Santuari de la Cova de Sant Ignasi: En una de les balmes tant característiques del paisatge manresà, enclotat però amb una vista frontal de la muntanya de Montserrat i de la vall del riu Cardener, diu la tradició que Sant Ignasi de Loiola va retirar-s’hi una temporada per meditar i escriure els cèlebres Exercicis Espirituals. Amb el pas dels anys, aquella senzilla coveta s’ha acabat convertint en l’edifici més monumental i fastuós de la ciutat. Damunt de la roca natural s’hi ha erigit un imponent santuari, que s’ha convertit indiscutiblement en lloc ignasià per excel·lència de la ciutat i en un dels referents més universals del món jesuític. Al Santuari de la Cova de Sant Ignasi, paisatge i arquitectura es fusionen d’una manera sorprenent tot formant una façana artificial sobre el puig de Sant Bartomeu, que és un dels elements més visibles de l’entrada de Manresa. La seva decoració, amb una barreja d’estils que conjunta el barroc de l’escola escultòrica manresana amb el modernisme de Josep Llimona, esdevé un tret d’identitat que diferencia aquest santuari de la resta d’espais patrimonials de la nostra ciutat. El Santuari de la Cova ha transformat la seva decoració interna aquest 2021. S'han instal·lat un conjunt de mosaics que decoren les vuit capelles laterals de l’església de la Cova de Manresa. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Capella de Sant Marc
Capella de Sant Marc: es troba situada just al costat del Pont Vell, a l'entrada sud de Manresa. Es tracta d’una capella d’estil gòtic, construïda a mitjans del segle XV. Originàriament, fou l’església particular d’un hospital de leprosos. L’estructura original ha patit nombroses reformes i reedificacions, en bona part a causa de diverses destruccions i saquejos com les ocasionades per la gran riuada de 1907 o per l’inici de la Guerra Civil. Anys enrere, en el seu interior s’hi trobava el retaule de Sant Marc i Sant Anià (1345), obra del taller barceloní d’Arnau Bassa. Fou retirat de la capella l’any 1907 per tal de resguardar-lo de la riuada. Actualment es pot admirar en una de les capelles laterals de la basílica de La Seu. La capella de Sant Marc fou un dels indrets on, segons la tradició popular, Sant Ignasi de Loiola va tenir-hi algunes experiències místiques. Segons narra el paraire Bernat Matella, un dia el pelegrí, “anant vers el riu Cardener, que és al costat d’aquesta ciutat, quan fou prop d’una capella de Sant Marc, li aparegué alguna visió; i això fou hi és estat sempre palès i pública veu i fama en aquesta ciutat”. Bernat Matella havia conegut Ignasi personalment durant la seva infantesa. Va ser un dels pocs testimonis presencials que encara vivien a finals del segle XVI quan es van iniciar els processos per a la canonització del fundador de la Companyia de Jesús. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Muralles Medievals--Desviament cap a la dreta
Muralles Medievals: L’antiga muralla de Manresa, construïda entre els segles X i XIV, constituïa un dels trets més distintius del paisatge manresà de les èpoques medieval i moderna. El seu perímetre final, assolit durant la dècada de 1380, dibuixà els límits de la Manresa del “segle d’or” i de l’actual centre històric de la ciutat. D’aquesta imponent muralla, se'n conserven diferents trams que es poden visitar a dia d’avui: la torre de Sobrerroca, que juntament amb una altra torre bessona, configurava l'entrada des del camí ral de Barcelona, la Plaça Europa, la muralla del Carme i el sector de la Via Sant Ignasi, conegut com el mur d'en Jaffa. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Capella del Rapte (antic Hospital de Santa Llúcia) i Mural--Desviament cap a l'esquerra
Capella del Rapte (antic Hospital de Santa Llúcia): és un espai de culte que es troba a la plaça de Sant Ignasi. L’actual capella es situa en les dependències de l’antic Hospital Inferior o de Santa Llúcia, d’origen medieval, on Sant Ignasi de Loiola solia hostatjar-se durant els seus primers mesos a Manresa. Des de mitjans del segle XIV, al costat de l’hospital s’hi alçava la capella de Santa Llúcia, que actuava com a capella privada del gremi de paletes i picapedrers. Els testimonis recollits durant els processos de canonització de Sant Ignasi, descriuen un fet de gran rellevància relacionat amb l’estada del futur sant a l’hospital. Un vespre, enmig d’una sessió de plegaria que compartia amb altres pelegrins i malalts, Sant Ignasi va perdre la consciència. Va restar immòbil en aquell espai durant vuit dies i vuit nits. Aquest fet, és conegut popularment amb el nom del “Rapte de Sant Ignasi”. La permanència de la devoció popular envers Sant Ignasi, l’establiment de la Companyia de Jesús a Manresa i l’arribada creixent de visitants i pelegrins ignasians van motivar la transformació de l’antic hospital en una capella dedicada a l’episodi del “Rapte”. Des de llavors, s’hi pot admirar una talla de fusta que representa a Sant Ignasi jacent, que s’ha preservat fins a l’actualitat. Durant els primers mesos de la Guerra Civil, la Capella del Rapte i la Capella de Santa Llúcia varen ser completament derruïdes. No va ser fins a la dècada de 1950 que tot el conjunt arquitectònic es va reconstruir amb un marcat estil historicista i neogòtic. L’únic element preservat del conjunt gòtic original és l’antic portal de l’hospital, que a dia d’avui actua com a punt d’unió entre les dues capelles. Es pot accedir a l'interior de la capella amb la visita guiada "Manresa universal: La ciutat de Sant Ignasi" o bé sol·licitant l'accés al Centre d'Acollida de Pelegrins. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Torre Portal de Sobrerroca i Font
Torre Portal de Sobrerroca: és una construcció defensiva de dos pisos d’alçada i de base quadrangular que fou construïda entre els segles XIII i XIV. Aquesta torre, juntament amb una torre bessona que es trobava a l’altre costat del carrer, formava part d’un dels vuit portals de la muralla. Aquests portals desenvolupaven una doble funció: permetien l'entrada i la sortida de la ciutat, alhora que exercien de punt de control i de peatge pel cobrament d’impostos. En el cas específic del portal de Sobrerroca, guardava l’entrada del camí de Vic. Recentment, la torre ha estat restaurada i es pot accedir a l'interior en dies assenyalats i festivitats de la ciutat o bé mitjançant les visites guiades de l'Oficina de Turisme de Manresa. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Vistes de l'Escola d'Arts i Oficis de Manresa
Escola d'Arts i Oficis de Manresa: és una escola fundada a Manresa el 8 de gener de 1902 per l'alcalde Maurici Fius i Palà. Hi han estudiat nombrosos pintors cèlebres manresans. Primer tingué la seva seu al Col·legi Sant Ignasi que més tard, l'any 1982, passà a l'antic col·legi Infants de la carretera de Vic. El 9 de maig de 1902 s'inaugurava oficialment l'Escola d'Arts i Oficis de Manresa. La seva creació responia a la demanda, cada cop més gran, de formació de la classe obrera. La inauguració de l'Escola va ser per a la ciutat de Manresa tot un esdeveniment. L'alcalde Maurici Fius i Palà, reuní el dia de la inauguració personalitats del món de la política, la cultura, l'exèrcit i l'església. Posteriorment l'Escola rebria la visita del Rei d'Espanya Alfons XIII. La primera ubicació de l'Escola va ser a l'antic Col·legi de Sant Ignasi. Allà hi trobem les antigues aules de dibuix i el primer claustre de professors. En un principi era més una escola d'oficis que no pas d'arts. El primer director del centre fou Fruitós Verneda.[1] Després de la Guerra civil espanyola l'Escola reprengué la seva activitat al Grupo Escolar Generalísimo Franco. Alguns professors van ser depurats per motius ideològics i l'ensenyament es caracteritzà per una gran migradesa de recursos. Va ser un període durant el que les arts van quedar a segon terme darrere dels oficis. L'any 1982 l'escola passar a l'antic Col·legi dels Infants. Va ser l'època en què es començaren a treballar els cursos i tallers monogràfics dedicats a vitrall, ceràmica, torn, gravat, serigrafia, dibuix, pintura, fotografia, tapís… Posteriorment esdevingué la separació dels oficis i de les arts amb la nova definició de l'Escola. També arribà la ubicació definitiva en l'actual Capella de l'antic Col·legi dels Infants. Informació Extreta de: https://ca.wikipedia.org
Església i Claustre del Carme
Església i Claustre del Carme: és un temple d’origen gòtic, dissenyat pel mestre d’obres Berenguer de Montagut i construït originalment a mitjans del segle XIV. Es tracta d’una església amb estructura de nau única, amb capelles laterals i voltes de creueria. En la seva façana original s’hi podia observar un petit òcul situat sobre el portal principal per on, segons la tradició popular, el 21 de febrer de l’any 1345 hi penetrà la misteriosa llum protagonista del cèlebre Miracle de la Llum. Des de principis del segle XVII, la nau principal albergà un gran retaule barroc situat darrere de l'altar major. Malgrat la seva desaparició, a dia d’avui se’n poden observar algunes parts que es conserven al Museu Comarcal de Manresa i a l'Espai Manresa 1522: la ciutat d'Ignasi. Segons recullen tots els testimonis recopilats durant els processos de canonització de Sant Ignasi, el futur sant visitava diàriament l’església del Carme, juntament amb l’església de Sant Pere Màrtir i La Seu. A principis de la Guerra Civil, l’església fou completament desmuntada per les brigades obreres d’atur forçós. Després del conflicte, es va reconstruir segons el projecte de l’arquitecte Joan Rubió Bellver, que el va dotar de l’estil neogòtic actual. Malauradament, les façanes exteriors del temple van quedar inacabades. Al costat de l'església del Carme, s’hi trobava adossat el convent dels monjos carmelites, també erigit durant el segle XIV. La comunitat carmelitana de Manresa va ocupar aquest edifici de dues plantes i pati en forma d’U entre la seva construcció i les desamortitzacions de mitjans del segle XIX. El convent i l’església es trobaven units per un imponent claustre gòtic, renovat a mitjans del segle XVIII. A partir de 1835, l’antic convent i el seu claustre es van reconvertir en una de les casernes militars més importants de la ciutat, que va romandre activa fins la segona meitat del segle passat. Des de la tardor de 1990, l’antiga caserna s’ha transformat en un alberg que forma part de la Xarxa d’Albergs de la Generalitat de Catalunya. A dia d’avui, encara s’hi poden admirar algunes de les columnes del claustre classicista de mitjans del Set-cents. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Capella de Sant Ignasi Malalt
Capella de Sant Ignasi Malalt: és un petit recinte religiós que es troba situada a la plaça que duu el seu mateix nom. Els seus orígens es remunten a l’any 1522, coincidint amb la visita de Sant Ignasi de Loiola a Manresa. En aquells moments, l’espai de l’actual capella es trobava ocupat per una casa de la família Amigant, menestrals de la ciutat. Els membres de la família aviat establiren una amistat sincera amb el futur sant, acollint-lo en unes dependències d’aquesta casa quant caigué malalt en diverses ocasions. El 1703, les antigues habitacions de la casa van ser convertides en una capella sota l’atenta supervisió de Josep Ignasi d’Amigant i Ignasi d’Amigant i Olzina, descendents de la família. L’estiu de l’any 1713, en el marc de la Guerra de Successió, les tropes de l’exèrcit borbònic van incendiar el centre de la ciutat. La capella, que es trobava al cor de la zona destruïda per les flames, no es va reedificar fins l’any 1778. El temple va ser saquejat i espoliat durant l’estiu de 1936, corrent la mateixa sort que altres esglésies i capelles de la ciutat. Deu anys més tard, el 1946, seria restaurada i reoberta de nou al públic. L’edifici va ser reconegut com a Bé Cultural d'Interès Local l’any 2015, quan experimentà la darrera gran rehabilitació. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Plaça Major--Ajuntament
Ajuntament: té la seu en un imponent edifici barroc que s'erigeix en un dels costats de la plaça Major. Va ser dissenyat i construït entre el 1739 i el 1777 pel mestre d'obres i arquitecte barceloní Juan Garrido. Presenta un esquema de construcció senyorial, concebuda com un gran casal amb importants influències decoratives del gòtic popular. A la façana principal, l'únic element decoratiu present és un gran escut central de la ciutat. Al llarg del segle XIX se'n va reformar l'interior en nombroses ocasions. Una de les reformes més notables va ser la del Saló de Plens, promoguda per l?alcalde Manuel Oms i de Prat. El 1892, aquest Saló va ser l'escenari principal on es van signar les Bases per la Constitució Regional Catalana, popularment conegudes com les Bases de Manresa. En aquest document es recollien vuit articles que tenien com a objectiu crear un poder autonòmic regional català. El 2016 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya, a causa de la seva importància com a edifici històric. Informació Extreta de: http://www.manresa.cat
Capella de la Mare de Déu del Pòpul
Capella de la Mare de Déu del Pòpul: Capella de petites proporcions, de planta única, que segueix la línia del mur de contenció de la Plaça Major, adossada en aquest i a una mitgera. Disposa d'una nau única, amb volta rebaixada. La façana presenta un portal d'accés en arc de mig punt dovellat, flanquejat per dues finestres en arc, amb un guardapols comú a totes les obertures. Informació Extreta de: https://www.manresa.cat
Basílica de la Seu de Manresa
Basílica de la Seu de Manresa: La Basílica Col·legiata de Santa Maria de Manresa, coneguda popularment com “La Seu”, és el principal monument manresà. L’església gòtica que avui es pot contemplar fou dissenyada pel mestre d’obres Berenguer de Montagut, que també projectà altres temples de gran importància com la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. La concepció arquitectònica de la Seu és pròpiament característica del gòtic català: hi predomina l’austeritat en la decoració i la preferència pels volums horitzontals, juntament amb una gran amplada de la nau. Les seves obres es varen iniciar l’any 1328, però fins a finals del segle XV no es va acabar el tancament de la nau. La façana principal i el baptisteri són d’estil modernista i d’inspiració neogòtica, dissenyats per l’arquitecte Alexandre Soler i March amb l’assessorament d’Antoni Gaudí. La visita a la Seu també resulta de gran interès per les importants peces d’art que es conserven a l’interior. De l’imponent conjunt de retaules gòtics que es troben exposats a les capelles laterals de la nau, hi sobresurt el Retaule del Sant Esperit (1394) obra del taller dels germans Serra de Barcelona i un dels millors exemples de l’estil gòtic italianitzant a Catalunya. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Estació RENFE de Manresa--Seguim per l'aparcament de l'estació, evitant la carretera
Estació RENFE de Manresa--Seguim per l'aparcament de l'estació, evitant la carretera
Capella de la Guia
Capella de la Guia: és una sòbria ermita situada a la riba dreta del riu Cardener, als peus del turó de Santa Caterina. Coneguda antigament com a oratori de Na Bastardes, va ser erigida a mitjans del segle XVI, originalment als peus del pont Vell, on hi arribava el camí de Montserrat. Al costat de l’oratori, s’hi trobaven la casa de l’ermità i la creu de terme, que ha acabat donant nom al conjunt arquitectònic. Viatgers i caminants de totes les èpoques hi solien pregar, atès que la Mare de Déu de la Guia és la patrona dels pelegrins, dels correus i dels missatgers. Segons recull la tradició popular, oral i escrita, el conjunt de la Guia va ser el primer espai pròpiament manresà que Sant Ignasi de Loiola va visitar, just abans de travessar el Cardener. Així mateix, alguns testimonis de l’estada del futur sant a Manresa, narren un fet excepcional relacionat amb la creu del terme que hi havia al costat de l’ermita. Segons aquestes narracions, el dia 25 de març de 1522, coincidint amb la festivitat de l’Anunciació, Sant Ignasi hauria tingut una visió mentre reposava als peus de l’esmentada creu. El 1856, a causa de la construcció de les vies del ferrocarril que uniria Barcelona amb Lleida i Saragossa, la capella va ser traslladada a la seva localització actual. L’església que ha arribat fins avui va ser erigida l’any 1922. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Torre de Santa Caterina i Escultura
Torre de Santa Caterina: és un antiga fortificació que corona el turó homònim, dins del terme de Manresa. De basament cilíndric, es va edificar l’any 1836, durant la primera de les Guerres Carlines del segle XIX. Va coincidir en el temps amb l’ampliació del castell del Puigterrà que, malauradament, ha desaparegut. La situació geogràfica de la torre, amb la vall del Cardener i Manresa als peus fa que els visitants que s’hi vulguin apropar puguin gaudir d’una de les millors vistes panoràmiques de la nostra ciutat. Informació Extreta de: http://www.manresaturisme.cat
Antic Monestir de Sant Cristòfol
Antic Monestir de Sant Cristòfol: La intervenció arqueològica, promoguda per l’Ajuntament de Manresa als Plans de Santa Caterina, a uns 200 metres de la torre, ha permès localitzar estructures que expliquen la història d’aquest indret entre el segle XIII i el segle XIX. A més a més, han aparegut fragments de ceràmica d’època romana (segle II-III). Ha fet aflorar restes de l’antic monestir de Sant Cristòfol, del segle XIII, i de l’església de Santa Caterina, que s’hi va construir a sobre a inicis del segle XVI. Ha quedat a la vista la planta de l’església i altres construccions adjacents que mostren que, entre el mateix segle XVI i el XIX, en aquell indret hi havia hagut un mas amb un ús d’obrador vitivinícola. Així, també s’ha identificat un celler, una tina, dues cassoles de premsa, un estable, diverses estances i, a banda, una sepultura excavada a la roca, molt probablement d’època alt-medieval (segle X-XI). En un dels àmbits han aparegut fragments de ceràmica d’època romana (segle II-III), tot i que de moment no s’han pogut contextualitzar ni associar a cap estructura. Informació Extreta de: http://www.manresa.cat
Barraca de pedra seca 1--Desviament cap a l'esquerra.
Barraca de pedra seca 1--Desviament cap a l'esquerra.
Desviament cap a la dreta creuant la Riera de Rajadell
Desviament cap a la dreta creuant la Riera de Rajadell
Pou de glaç de l'Obaga de l'Agneta
Pou de glaç de l'Obaga de l'Agneta: va ser construït a final del segle XVI coincidint amb la Petita Edat de Gel. Els pous de glaç s’acostumaven a construir en els indrets de microclima més fred: vessants de muntanya orientats al nord (obagues) i amb fort pendent. Són construccions subterrànies, generalment de pedra seca, destinades a emmagatzemar el gel produït a les geleres properes per tal de proveir la població per al consum de tot l’any. Les geleres eren unes basses on a l’hivern s’estancava l’aigua provinent de la riera per tal que es glacés. El glaç format es serrava després en blocs de pes preestablert que es guardaven a la foscor frescal del pou, separats entre ells per capes de branques o de palla. El pou s'omplia completament i es mantenia ben tancat i tapat amb branques. Quan hi havia comandes, el pou s’obria de nit i se’n treia el gel, la fugaç mercaderia que els traginers, amb les seves cavalleries, s’enduien ben embolcallada. L’existència de pous de glaç a tan baixa altitud lliga amb la documentació que atribueix als segles XVII i XVIII (la petita era glacial) un clima sensiblement més fred que el de segles anteriors i posteriors. Informació Extreta de: http://losfolloneros.blogspot.com
Desviament cap a l'esquerra--Continuació Camí Pedagògic
Desviament cap a l'esquerra--Continuació Camí Pedagògic
Comments (23)
You can add a comment or review this trail
Una ruta fabulosa, la cual ofrece unos bonitos paisajes, gracias Tetititu por compartir trazado. Un abrazo
Se me olvidaba valorar
Percurso fantástico!
Para quem aprecia antigas cidades medievais, pontes em pedra, santuários, natureza, rios e muita história, este trajecto é fascinante!
Toda a informação de cada ponto, é sempre de saudar.
Obrigado pela partilha,
Um grande abraço
Magnífica sortida amb molt punts d'interès històric i cultural.
Molt ben comentada i fotografiada.
Una abraçada.
👏👏👏
Very beautiful and detailed pictures
Thank you for sharing, dear friend
👏👏👏👏🌷🌷🌹🌹🌷
👏👏👏👏
Hermosa ruta.
Muy interesante la Colonia Textil La comtal, muy curiosa la cantidad de Tines que hay en esta zona, buenas construcciones y hermosas imágenes del río.
Me tenías preocupado por no ver rutas tuyas estas últimas semanas.
Saludos.
Preciosa excursión por Manresa y sus alrededores, con interés histórico, paisajístico y arquitectónico. Completa descripción y amplio reportaje del recorrido. Gracias por compartirla, amigo. Un abrazo.
Una ruta preciosa amb imatges espectaculars, també grans explicacions. Felicitats estimat i gran Tetititu. Gràcies per compartir. Salutacions cordials.
Bonita excursión por Manresa con un buen toque histórico!!!
1Abrazo!!!
Espectacular percurso com muita história, passando pelo centro de Manresa, cheio de pontos de interesse.
Percurso bem documentado com boa escrição e belas fotografias.
Um abraço
Una gra ruta cultural por Manresa. Gracias por compartir.
Un abrazo
5 estrelas
Una ruta muy interesante,
Gracias por compartir
Muy bonita ruta, que como bien dices, engloba arquitectura y paisaje de la comarca del Bages. Me ha gustado mucho la historia de la fábrica de farina la Favorita. Impresionante la Seu con su gòtic català. Muy bien explicada. Un abrazo.
Bonita y entretenida ruta arquitectónica y paisajística cargada de puntos de interés, gracias por compartir, un saludo 👋.
Excelente reportaje y muy bien documentada....saludos
¡Hola Tocayo! ¡Qué emocionante aventura por Els Comtals y sus alrededores! La ruta por el Camí del Cardener y el Centro Histórico de Manresa es simplemente impresionante. La Torre Santa Caterina y los Gorgs de Riera de Rajadell son joyas naturales que no te puedes perder. ¡Y los Tines Serra de Montlleó ofrecen vistas espectaculares! ¡No puedo esperar para unirme a ti en esta increíble experiencia!
Muchas gracias Emilio viejo, migueleloi, chus, Ardeshir Masoumi, yaser masoumi, mei_fu, palocorto1, Mohammad.kiani, Tolly Mune, MPuet, STrilhos, Sara_sm, María Caballer, Pájaro Kuy Kuy, Nando y Tocayo por las valoraciones. Un fuerte abrazo a todos.
I have followed this trail verified View more
Information
Easy to follow
Scenery
Moderate
Molt bona ruta Jordi. Feia mòlts anys que no visitava el casc antic de Manresa (uns 45, ha, ha, ha), i la veritat es que son molt visibles els canvis de com ho recordava. Tota la ruta es molt agradable i recomanable de fer. Com sempre, moltes gràcies per compartir-la. Salut i Muntanya !!!!
Gràcies Gatnau, per la valoració. M'alegro que t'hagi agradat la ruta i que hagis gaudit rememorant les vivències de fa 45 anys. Manresa ha canviat molt en aquest temps, però continua sent una ciutat amb un nucli antic medieval, que val molt la pena conèixer. Una forta abraçada.