Activity

El Pi d’en Xandri (Sant Cugat del Vallès)

Download

Trail photos

Photo ofEl Pi d’en Xandri (Sant Cugat del Vallès) Photo ofEl Pi d’en Xandri (Sant Cugat del Vallès)

Author

Trail stats

Distance
2.69 mi
Elevation gain
259 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
259 ft
Max elevation
548 ft
TrailRank 
30 4.7
Min elevation
297 ft
Trail type
Loop
Time
25 minutes
Coordinates
114
Uploaded
December 21, 2020
Recorded
January 2010
  • Rating

  •   4.7 1 review
Share

near Sant Cugat del Vallès, Catalunya (España)

Viewed 3804 times, downloaded 73 times

Trail photos

Photo ofEl Pi d’en Xandri (Sant Cugat del Vallès) Photo ofEl Pi d’en Xandri (Sant Cugat del Vallès)

Itinerary description

[CAT]

El Pi d’en Xandri és un dels pins més vells de Catalunya i tot un símbol ecològic, cultural i històric de Sant Cugat. Es calcula que va néixer per allà l’any 1774, a l’època de Mozart, Kant i Napoleó Bonaparte, ara fa ja uns 234 anys.

Es tracta d’un pi pinyoner (pinus pinea) i està situat al parc rural de la Torre Negra. Té una alçada considerable -23 metres- i un tronc de 3,20 metres de diàmetre. La seva capçada fa 21 metres d’ample i té una forma peculiar, com de para-sol, amb una branca díscola mig nua. El Pi d’en Xandri va perdre part del seu brancam a causa de la neu que s’hi va acumular la nit de Nadal de l’any 62, quan una formidable nevada encatifà Catalunya de blanc. L’any 1997 uns vàndals intentaren serrar-lo i calar-li foc. Va ser necessari empeltar-li un tros de tronc viu per que la sàvia tornés a circular i va ser subjectat amb els troncs que avui l’envolten per facilitar la seva curació.

RECORREGUT

De la plaça Rotary neix el camí que tradicionalment s’utilitzava per anar a Sant Medir. Pocs metres després de travessar la riera de Sant Crist, prenem el camí que marxa a ma dreta en direcció a la Torre Negra.

Tot seguit arribem a una altra cruïlla, on seguim recte deixant un sender que marxa a la dreta. En la següent cruïlla, però, canviem de direcció i ens enfilem pel corriol de la dreta, en direcció a la Torre Negra, una bonica casa fortificada on podem distingir encara els merlets de defensa. El camí desemboca en una pista més ampla que prenem a la dreta.

Passem per davant d’unes hípiques, al final de les quals trobem una altra cruïlla que prenem a l’esquerra. Aquest camí voreja les hípiques i desemboca en una nova posta que prenem a la dreta.

Arribem de nou a una cruïlla on surten a l’esquerra dos camins. El primer puja cap al turó de la Torre i el segon davalla cap a Sant Vicenç del Bosc. Prenem aquest que baixa dibuixant una doble corba molt pronunciada. Al poc trobem una cruïlla. Prenem el camí de can Borrell, que baixa a ma dreta i passa vora uns galliners i una casa.

Cal parar atenció en el següent tram per no perdre’ns. El camí s’estreny i es transforma en un corriol. Trobem una cruïlla, on deixem un caminet que marxa a la dreta (i que forma part del traçat de la marató de Collserola). Al poc trobem una altra cruïlla semblant a la primera, on també prenem a l’esquerra. Creuem una riera entre espessa vegetació i continuem pel bosc fins a un nou creuament de corriols, on tornem a prendre el de l’esquerra. Arribem a una petita clariana amb una nova cruïlla. Prenem de nou a l’esquerra, per un sender que sembla més una rasa que un camí. Uns cent metres més endavant prenem un desviament a la dreta. Aquest nou corriol travessa la riera de la Torre Negra i arriba a uns prats. Els voregem per l’esquerra. A l’extrem dels prats neix un camí que, després de travessar la riera de Sant Medir, ens porta al camí de Sant Medir i al Pi d’en Xandri. El camí de tornada a Sant Cugat el farem per la pista ampla que va de Sant Medir a Sant Cugat i

NO US PERDEU…

Torre Negra: el seu origen es remunta al segle XII, en un castell anomenat Ricanli o Ricard, erigit en època de l’abat Ermegol. Sembla que fou reconstruïda entre els segles XIV i XV. Es tracta d’una construcció militar romànica, molt ben conservada, de planta quadrangular i tres pisos d’alçada, amb una torre quadrada adossada a un angle de l’edifici.


Pi d’en Xandri: el Pi d’en Xandri és un dels pins més vells de Catalunya. Va ser declarat arbre d’interès comarcal i local l’any 1995.

SUGGERIMENTS

Lloc apte com a zona de jocs i pícnic al Pi d’en Xandri.


[CAST]

El Pi d’en Xandri es uno de los pinos más viejos de Cataluña y todo un símbolo ecológico, cultural e histórico de Sant Cugat. Se calcula que nació alrededor del año 1774, en la época de Mozart, Kant y Napoleón Bonaparte, ahora hace ya unos 234 años.

Se trata de un pino piñonero (pinus pinea) y está situado en el parque rural de la Torre Negra. Tiene una altura considerable -23 metros- y un tronco de 3,20 metros de diámetro. Su copa hace 21 metros de ancho y tiene una forma peculiar, como de parasol, con una rama díscola medio desnuda. El Pi d’en Xandri perdió parte de su ramaje debido a la nieve que se acumuló la noche de Navidad del año 62, cuando una formidable nevada cubrió Cataluña de blanco. En el año 1997 unos vándalos intentaron serrarlo y prenderle fuego. Fue necesario injertarle un trozo de tronco vivo para que la sabia volviera a circular y fue sujetado con los troncos que hoy lo rodean para facilitar su curación.

De la plaza Rotary nace el camino que tradicionalmente se utilizaba para ir a Sant Medir. Pocos metros después de atravesar la riera de Sant Crist, tomamos el camino que marcha a mano derecha en dirección a la Torre Negra.

Justo después llegamos a otro cruce, donde seguimos recto dejando un sendero que marcha a la derecha. En el siguiente cruce, sin embargo, cambiamos de dirección y nos enfilamos por el camino estrecho de la derecha, en dirección a la Torre Negra, una bonita casa fortificada donde podemos distinguir todavía las almenas de defensa. El camino desemboca en una pista más ancha que tomamos a la derecha.

Pasamos por delante de unas hípicas, al final de las cuales encontramos otro cruce que tomamos a la izquierda. Este camino bordea las hípicas y desemboca en un nuevo apostadero que tomamos a la derecha.

Llegamos de nuevo a un cruce donde salen a la izquierda dos caminos. El primero sube hacia el cerro de la Torre y el segundo baja hacia Sant Vicenç del Bosc. Tomamos este que baja dibujando una doble curva muy pronunciada. En breves encontramos un cruce. Tomamos el camino de can Borrell, que baja a mano derecha y pasa cerca de unos gallineros y una casa.



Hay que prestar atención en el siguiente tramo para no perdernos. El camino se estrecha y se transforma en una senda. Encontramos un cruce donde dejamos un caminito que marcha a la derecha (y que forma parte del trazado de la maratón de Collserola). Al poco rato aparece otro cruce parecido al primero, donde también tomamos la izquierda. Cruzamos una riera entre espesa vegetación y continuamos por el bosque hasta un nuevo cruce de senderos, donde volvemos a tomar el de la izquierda. Llegamos a una pequeña clariana con un nuevo cruce. Tomamos de nuevo la izquierda, por un sendero que parece más una zanja que un camino. Unos cien metros más adelante, tomamos un desvío a la derecha. Esta nueva senda atraviesa la riera de la Torre Negra y llega a unos prados. Los bordeamos por la izquierda. Al extremo de los prados nace un camino que, después de atravesar la riera de Sant Medir, nos lleva al camino de Sant Medir y al Pi d’en Xandri. El camino de vuelta a Sant Cugat lo haremos por la pista ancha que va de Sant Medir a Sant Cugat y que pasa por delante del pino.

NO OS PERDÁIS…

Torre Negra: su origen se remonta al siglo XII, a un castillo llamado Ricanli o Ricard, erigido en época del abad Ermegol. Parece que fue reconstruida entre los siglos XIV y XV. Se trata de una construcción militar románica, muy bien conservada, de planta cuadrangular y tres pisos de altura, con una torre cuadrada adosada a un ángulo del edificio.

Pi d’en Xandri: el Pi d’en Xandri es uno de los pinos más viejos de Cataluña. Fue declarado árbol de interés comarcal y local en 1995.

SUGERENCIAS

Lugar apto como zona de juegos y pícnic en el Pi d’en Xandri.


[EN]

The Pi d’en Xandri is one of the oldest pine trees of Catalonia and an ecological, cultural and historical symbol of Sant Cugat. It is estimated that it was born around the year 1774, at the time of Mozart, Kant, and Napoleon Bonaparte, 234 years ago.

It is a pine (Pinus pinea) and is located in the rural park of the Torre Negra. It has a considerable height ?23 meters and a trunk of 3.20 meters in diameter. Its crown makes 21 meters in width and has a peculiar form, such as an umbrella, with a half-naked wayward branch. The Pi d’en Xandri lost part of its branches due to the snow that was accumulated on Christmas Day of 1962, when a formidable snowfall covered Catalonia in white. In 1997 some vandals tried to cut it down and fire it. It was necessary to inject it a piece of an alive trunk for the sap to moving again and it was secured with the trunks that nowadays surround it in order to facilitate its recovering it.

The way that was traditionally used to go to Sant Medir is born in Plaça Rotary. A few meters after crossing the ravine of Sant Crist, we take the path on the right heading for the Torre Negra.

Right after, we arrive to another crossing, where we continue straight ahead leaving a trail that goes to the right. At the next crossing, however, we change of direction and we head for the narrow path of the right, in the direction of the Torre Negra, a beautiful fortified house where we can distinguish the battlements of defence. The path leads to a wider track that we take to the right.

We pass before some horse riding facilities and at the end, we find another crossroads that we take to the left. This path borders the horse riding facilities and leads into a new breeding ground that we take to the right.

We got back to an intersection where they begin two roads on the left. The first goes up toward the hill of the Torre and the second goes down toward Sant Vicenç del Bosc. We take this down by drawing a very sharply double curve. In short there is a crossroads. We take the road can Borrell, down to its right and which passes near a few henhuts and a home.

We must take care not to get lost. The road is narrow and it is transformed into a path. There is a crossroads where we leave a trail that goes to the right (which is part of the route of the marathon of Collserola). A little bit later we find another crossing which is similar to the first one, where we also take to the left. We cross a ravine among thick vegetation and continue through the forest to a new crossing of trails, where we take the one on the left. We come to a small clearing with a new crossing. We turn again to the left, along a path that looks more like a trench that a road. About a hundred meters later, we take a detour to the right. This new path crosses the ravine of the Torre Negra and reaches some meadows. We border them by the left. At the end of the meadows it starts a path which, after crossing the ravine of Sant Medir, leads us to the path of Sant Medir and the Pi d’en Xandri. The way back to Sant Cugat will be done by the road that goes from Sant Medir to Sant Cugat and that passes in front of the pine.

DON’T MISS…

Torre Negra: its origin dates back to the 12th century, in a castle called Ricanli or Ricard, erected in the time of abbot Ermegol. It seems that it was rebuilt between the 14th and 15th centuries. It is a Romanesque military construction, very well preserved, of quadrangular plant and three stories in height, with a square tower attached to a corner of the building.

Pi d’en Xandri: the Pi d’en Xandri is one of the oldest pine trees of Catalonia. The tree was declared of regional and local interest in 1995.

SUGGESTIONS

Suitable play area and picnic in the Pi d’Xandri.


[FR]

Le Pi d’en Xandri est l’un des pins les plus vieux de Catalogne et occupe la place du symbole écologique, culturel et historique de Sant Cugat. Il a été calculé qu’il était né en 1774 à l’époque de Mozart, Kant et Napoléon Bonaparte, il y a 234 ans.

Il s’agit d’un pin parasol (pinus pinea) situé dans le parc rural de la Torre Negra. Sa hauteur est considérable (23 mètres) et son tronc mesure 3,20 mètres de diamètre. Son branchage mesure 21 mètres de large et présente une forme particulière, comme un parasol, avec une branche indocile à moitié nue. Le Pi d’en Xandri a perdu une partie de ses branches à cause de la neige qui s’y est accumulée la nuit de Noël de 1962 lorsqu’une grande tempête de neige a recouvert toute la Catalogne d’un manteau blanc. En 1997, des vandales ont essayé de le scier et d’y mettre le feu. Il a été nécessaire de lui greffer un morceau de tronc vivant pour que sa sève recommence à circuler et il a été tenu par les troncs qui l’entourent aujourd’hui pour faciliter sa guérison.

De la Plaça Rotary naît le chemin qui était traditionnellement utilisé pour se rendre à Sant Medir. Quelques mètres après avoir traversé la Riera de Sant Crist, prenez le chemin qui part sur la droite en direction de la Torre Negra.

Vous arriverez tout de suite à un autre croisement où vous continuerez tout droit en abandonnant un sentier sur votre droite. Au prochain croisement, changez de direction et empruntez le sentier de la droite en direction de la Torre Negra, une jolie maison fortifiée dont il est possible de distinguer les créneaux de défense. Le chemin débouche sur une piste plus large à droite, que vous prendrez.



Passez devant des clubs hippiques, au bout desquels vous trouverez un autre croisement, où vous prendrez à gauche. Ce chemin longe les clubs hippiques et débouche sur un nouveau poste où vous prendrez à droite.



Vous arriverez de nouveau à un croisement où deux chemins partent vers la gauche. Le premier monte jusqu’à la colline de la Torre et le deuxième descend vers Sant Vicenç del Bosc. Empruntez celui qui descend en dessinant un double virage très prononcé. Peu après, vous trouverez un croisement. Prenez le chemin de Can Borrell, qui descend sur la droite et passe à proximité de poulaillers et d’une maison.

Prêtez attention au prochain tronçon pour ne pas vous perdre. Le chemin rétrécit et devient un sentier. Encore un autre croisement où vous laisserez un petit chemin sur votre droite (qui fait partie du tracé du marathon de Collserola). Un tout petit peu plus loin, vous trouverez un autre croisement semblable au premier où vous devrez également prendre à gauche. Traversez la riera qui passe dans une végétation épaisse et continuez dans le bois jusqu’à un nouveau croisement de sentiers, où vous tournerez à gauche. Vous atteindrez une petite clairière et un nouveau croisement. Prenez de nouveau à gauche sur un sentier qui ressemble plus à une tranchée qu’à un chemin. À une centaine de mètres plus loin, déviez sur la droite. Ce nouveau sentier traverse la Riera de la Torre Negra et débouche sur des près. Longez-les par la gauche. Au bout des près naît un chemin qui, après avoir traversé la Riera de Sant Medir, vous mènera au chemin de Sant Medir et au Pi d’en Xandri. Sur le chemin du retour à Sant Cugat, vous emprunterez une piste large qui conduit de Sant Medir à Sant Cugat et qui passe devant le pin.

NE MANQUEZ PAS…

Torre Negra : son origine remonte au XIIème siècle dans un château dénommé Ricanli ou Ricard, construit à l’époque de l’abbé Ermegol. Il semblerait qu’elle a été reconstruite entre les XIVème et XVème siècles. Il s’agit d’une construction militaire romane, très bien conservée, quadrangulaire et de trois étages de hauteur avec une tour carrée adossée à l’un des angles du bâtiment.

Pi d’en Xandri : le Pi d’en Xandri est l’un des pins les plus vieux de Catalogne. Il a été déclaré arbre d’intérêt régional et local en 1995.

SUGGESTIONS

Lieu équipé comme aire de jeux et de pique-nique au Pi d’en Xandri.

View more external

Comments  (1)

  • andreufreak Jan 1, 2022

    I have followed this trail  verified  View more

    Super xula!! Cambiamos el tramo final hasta llegar al Pi de’n Xandri, pero no tiene perdida!!

You can or this trail