Activity

El darrer viatge del Quico Sabaté. Tram 7. Taialà - Fornells de la Selva

Download

Trail photos

Photo ofEl darrer viatge del Quico Sabaté. Tram 7. Taialà - Fornells de la Selva Photo ofEl darrer viatge del Quico Sabaté. Tram 7. Taialà - Fornells de la Selva Photo ofEl darrer viatge del Quico Sabaté. Tram 7. Taialà - Fornells de la Selva

Author

Trail stats

Distance
8.47 mi
Elevation gain
253 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
338 ft
Max elevation
464 ft
TrailRank 
43
Min elevation
251 ft
Trail type
One Way
Moving time
2 hours 28 minutes
Time
3 hours 11 minutes
Coordinates
2333
Uploaded
October 10, 2021
Recorded
October 2021
Share

near Domeny, Catalunya (España)

Viewed 449 times, downloaded 11 times

Trail photos

Photo ofEl darrer viatge del Quico Sabaté. Tram 7. Taialà - Fornells de la Selva Photo ofEl darrer viatge del Quico Sabaté. Tram 7. Taialà - Fornells de la Selva Photo ofEl darrer viatge del Quico Sabaté. Tram 7. Taialà - Fornells de la Selva

Itinerary description

Taialà – Estació de Tren de Fornells de la Selva

El recorregut es basa en el llibre “Tren Correu 1104. El darrer viatge del Quico Sabaté i els seus quatre companys” d’en Joan Ventura. (Editorial Edithot. 2010).
El conjunt comença a Montalbà (Vallespir) i acaba a Fornells de la Selva (Gironès).
S’ha dividit en 7 trams fàcilment accessibles en qualsevol vehicle.

Aquesta és la darrera etapa del recorregut a peu entre Montalbà i Fornells.
El 4 de gener de 1960, quan en Quico Sabaté va recórrer aquesta zona, era molt diferent de com ho trobarem avui. L’urbanisme, les zones industrials i de serveis i les infraestructures al voltant de Girona han canviat el paisatge de seixanta anys enrere: no hi havia autopistes, ni polígons, ni àrees residencials que han destruït les terres agrícoles que en Sabaté deuria trepitjar. Tan sols resten algunes masies: unes mantenint l’activitat de tota la vida, d’altres transformades en residències particulars o en negocis de serveis i unes darreres en centres culturals municipals, com Can Gruart a Vilablareix.
Un altre condicionant en el recorregut és que ens trobarem amb camins i finques tancades. No només un cartell de “Propietat Privada”, que condicioni el pas: barreres, tancats i càmeres obliguen a modificar el traçat que segons el llibre Tren Correu 1104 va fer en Quico.
I, per acabar amb les adversitats, la travessa del riu Ter. A l’alçada de les Cases Noves, prop de Sant Gregori, hi ha constància del Gual de Can Prat que deixa directament a la Devesa de Salt. Parlant amb veïns comenten que hi havia pedres que ajudaven a passar el riu però que el temporal Glòria del gener del 2020 s’ho va endur tot. De fet encara són ben visibles els estralls de l’aiguat a la llera del riu. En tot cas, no és un tema menor travessar el Ter: l’aigua arriba fàcilment a l’alçada del genoll i cal tenir-ho present a l’hora de preparar el vestuari i el calçat Si baixa caudalós caldrà pensar-s’ho i evitar riscos. El problema és l’alternativa: el pont més proper és el de Fontajau, a Girona. I riu amunt hi ha un altre gual a Bescanó, però si baixa molta aigua tampoc serà una bona opció.

Descripció de l’itinerari:

És un recorregut que en molts trams tocarà trepitjar asfalt: som a l’entorn metropolità de Girona.
Sortirem de la part de dalt del nucli de Taialà, a la carretera que duu a Sant Medir. Entrem al bosc, deixant el poble a l’esquerra, però aviat trobem camps. Fins arribar al Ter anirem alternant conreus i boscos, amb un petit tram de la carretera de Sant Gregori.
Abans de travessar el riu, assegurar-nos de tenir clar per un passem i el nivell de l’aigua. I proveir-nos d’un bastó entre les nombroses restes que hi ha pel voltant.
Un cop siguem a l’altre costat de la llera, entrarem a les Deveses de Salt: una zona que alterna boscos, camps i hortes i que és molt concorreguda.
Quan arribem a l’alçada del pas sota de l’autopista comença l’àrea metropolitana: primer el nucli urbà de Salt, després el polígon a l’entorn de l’Espai Gironès i en acabat les vies que duen a l’Accés Sud de l’autopista a Girona: una zona complicada perquè cal creuar-les un parell de vegades.
Després de deixar l’entrada a l’autopista som en una zona de camps que ens durà a Vilablareix on, de nou, entrarem en una àrea urbana: primer amb el nucli vell, després l’àrea residencial i finalment la zona de polígons; fins arribar a trobar la carretera que ens portarà de dret a l’estació de Fornells.
En aquesta estació, el 5 de gener de 1960 a primera hora, en Quico Sabaté va assaltar el Tren Correu 1104 direcció Barcelona. Hores després moriria a Sant Celoni pels trets de la Guàrdia Civil.

Altres trams:

TRAM 1. Montalbà - Costoja

TRAM 2. Costoja - Albanyà

TRAM 3. Albanyà – El Casot de Falgars

TRAM 4. Casot de Falgars – Can Bartomeu (Martís)

TRAM 5. Can Bartomeu (Martís) – Cornellà de Terri

TRAM 6. Cornellà de Terri - Taialà

TRAM 7. Taialà – Fornells de la Selva

TRAM Sant Celoni

Waypoints

PictographIntersection Altitude 636 ft
Photo ofTaialà

Taialà

PictographIntersection Altitude 352 ft
Photo ofTaialà. Indicador. Agadar camí dreta

Taialà. Indicador. Agadar camí dreta

PictographIntersection Altitude 289 ft
Photo ofTorrent Merdançà. Agafem a la dreta

Torrent Merdançà. Agafem a la dreta

PictographIntersection Altitude 310 ft
Photo ofDirecció veïnat Cases Noves

Direcció veïnat Cases Noves

PictographRiver Altitude 264 ft
Photo ofRiu Ter.

Riu Ter.

“Prenent un tros de pal com a bastó, el Quico entra decididament en el corrent del riu, avançant amb la màxima cura. Amb l’improvisat bastó, en tempteja la profunditat, que es manté estable. En arribar a l’altre costat, s’adona que s’ha desviat de les roderes, però el gual és prou ample i l’ha passat sense cap mena d’incident. No tarda ni dos minuts a trobar les roderes que li marcen el camí que va cap a Salt.” Joan Ventura. Tren Correu 1104. Edithot 2010. pàg. 96

PictographIntersection Altitude 269 ft
Photo ofCamí. Agafem l'esquerra

Camí. Agafem l'esquerra

PictographIntersection Altitude 273 ft
Photo ofBifurcació. Agafem la dreta.

Bifurcació. Agafem la dreta.

PictographIntersection Altitude 277 ft
Photo ofRecte, direcció Salt

Recte, direcció Salt

PictographRiver Altitude 279 ft
Photo ofPont del Canal Monar

Pont del Canal Monar

PictographTunnel Altitude 277 ft
Photo ofPas sota l'autopista

Pas sota l'autopista

PictographIntersection Altitude 308 ft
Photo ofSortida rotonda. Agafem la dreta.

Sortida rotonda. Agafem la dreta.

PictographIntersection Altitude 339 ft
Photo ofTot recte. Agafem camí de terra.

Tot recte. Agafem camí de terra.

PictographRiver Altitude 326 ft
Photo ofRiera del Marroc. Passem pel pont

Riera del Marroc. Passem pel pont

PictographWaypoint Altitude 358 ft
Photo ofCan Gruart

Can Gruart

PictographIntersection Altitude 387 ft
Photo ofA la rotonda agafem direcció Girona

A la rotonda agafem direcció Girona

PictographIntersection Altitude 404 ft
Photo ofAgafem direcció Fornells.

Agafem direcció Fornells.

PictographWaypoint Altitude 376 ft
Photo ofEstació Fornells de la Selva Photo ofEstació Fornells de la Selva Photo ofEstació Fornells de la Selva

Estació Fornells de la Selva

“És un quart de set quan el tren correu 1.104, amb escassos minuts del retard preceptiu, arriba a l’estació de Fornells de la Selva. Amb el maquinista Pedro García Marcos i el fogoner Joaquim Puig Suárez comandant la locomotora, el comboi ha sortit de Porboua les 4 de la matinadai ha d’arribar, segons l’horari previst, a Barcelona cap a dos quarts de deu.” Joan Ventura. Tren Correu 1104. Edithot 2010. pàg. 109

Comments

    You can or this trail