Activity

El castell de Barberà

Download

Trail photos

Photo ofEl castell de Barberà Photo ofEl castell de Barberà

Author

Trail stats

Distance
1.75 mi
Elevation gain
177 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
194 ft
Max elevation
518 ft
TrailRank 
24
Min elevation
314 ft
Trail type
One Way
Time
16 minutes
Coordinates
233
Uploaded
December 9, 2020
Recorded
January 2010
Be the first to clap
Share

near Barberà del Vallès, Catalunya (España)

Viewed 566 times, downloaded 10 times

Trail photos

Photo ofEl castell de Barberà Photo ofEl castell de Barberà

Itinerary description

[CAT]

El punt de sortida d’aquest itinerari és La Romànica, que és com es coneix a l’església de Santa Maria de Barberà, del segle XII. Es tracta d’un edifici d’una sola nau amb sostre amb volta de canó i tres absis semicirculars. Disposa d’un esvelt campanar de torre, amb estretes finestres al primer pis i dobles finestres geminades amb dos arcs de mig punt separats per una columna al pis superior.

Marxem per la ronda de Santa Maria en direcció nord i, just després d’un institut, prenem el camí que baixa a cercar el pont de la carretera que travessa el riu Ripoll. Un cop creuat el riu prenem la pista de terra que, a ma dreta, es dirigeix vers la hípica en que s’ha convertit el Molí d’en Santo. Voregem els murs d’unes fàbriques i arribem a l’antic molí paperer d’en Santo, un dels més antics de Barberà del Vallès. Continuem vorejant les instal·lacions de la hípica i travessem el carrer de la Verneda, que s’enfila cap al cementiri.

Si volem veure d’aprop la torre de Ca n’Altimira, podem fer-ho per aquest carrer. Aquesta torre, que s’alça a l’esquerra del camí, és una antiga torre de guaita d’origen romànic, de finals del segle XI, i possiblement servia per donar suport defensiu al castell de Barberà. La torre presenta una petita obertura que ens fa pensar que era, a més, un colomar, i que a part de la seva missió defensiva de la torre es dedicava també a les comunicacions a llarga distància mitjançant coloms missatgers. Un cop travessem el carrer de la Verneda, el camí s’apropa al riu i el paisatge es transforma radicalment. Entre els canyissars podem veure ànecs coll verd nedant riu amunt i, si tenim sort, podrem sorprendre algun bernat pescaire sobrevolant les aigües del Ripoll.

Un xic més endavant, just després de creuar un torrent, una pista a l’esquerra ens permet endinsar-nos en un frondós alzinar i accedir, després d’una forta pujada, al castell de Barberà. El castell, esmentat ja l’any 1005, fou el centre d’una senyoria, i segles més tard es convertí en casa pairal. Només el fossar i algun mur atalussat ens recorden que antany fou una esvelta fortificació. La tornada la farem desfent el camí d’anada.

NO US PERDEU…

Castell de Barberà: edifici documentat l’any 1005, encara que el seu origen pot remuntar-se a l’època romana. Amb aspecte de masoveria, fruit d’una reconstrucció dels segles XVI-XVIII i modificacions importants del XIX, tan sols un mur atalussat i el fossat rememoren l’antic aspecte bèl·lic de l’edifici, que va pertànyer a la família Montcada i després als Pinós. Conserva també la part baixa d’una torre de base circular. La capella del castell, del segle XVIII, està dedicada a Santa Coloma.

Església de Santa Maria de Barberà: construcció romànica bastida a principis del segle XII que conserva importants pintures murals.

Molí d’en Santo: possiblement un dels primers molins paperers construïts a Barberà.

Torre de Ca n’Altimira: torre de defensa construïda durant l’època medieval.

SUGGERIMENTS

Es pot aprofitar l’excursió per visitar el Parc fluvial del Ripoll.


[CAST]

EL CASTILLO DE BARBERÀ

El río Ripoll ha moldeado el entorno de Barberà del Vallès formando taludes, cornisas y terrazas y ha conformado un paisaje irregular y bello. El río ha marcado la historia de la villa y ha ofrecido sus fértiles terrazas aluviales a los huertos y a los cultivos, la fuerza de sus aguas ha alimentado durante muchos años molinos y turbinas y sobre sus riscales se han levantado torres y castillos.

El punto de salida de este itinerario es La Romànica, que es como se conoce a la iglesia de Santa Maria de Barberà, del siglo XII. Se trata de un edificio de una sola nave con techo con bóveda de cañón y tres ábsides semicirculares. Dispone de un esbelto campanario de torre, con estrechas ventanas en el primer piso y dobles ventanas geminadas con dos arcos de medio punto separados por una columna en el piso superior.

Marchamos por la ronda de Santa Maria en dirección norte y, justo después de un instituto, tomamos el camino que baja hacia el puente de la carretera que atraviesa el río Ripoll. Una vez cruzado el río tomamos la pista de tierra que, a mano derecha, se dirige hacia la hípica en la que se ha convertido el Molí d’en Santo. Bordeamos los muros de unas fábricas y llegamos al antiguo molino papelero del Santo, uno de los más antiguos de Barberà del Vallès. Continuamos bordeando las instalaciones de la hípica y atravesamos la calle de la Verneda, que se enfila hacia el cementerio.

Si queremos ver de cerca la torre de Ca n’Altimira, podemos hacerlo por esta calle. Esta torre, que se levanta a la izquierda del camino, es una antigua torre de vigía de origen románico, de finales del siglo XI, y posiblemente servía para dar apoyo defensivo al castillo de Barberà. La torre presenta una pequeña apertura que nos hace pensar que era, además, un palomar, y que aparte de su misión defensiva de la torre se dedicaba también a las comunicaciones a larga distancia mediante palomas mensajeros. Una vez atravesamos la calle de la Verneda, el camino se acerca al río y el paisaje se transforma radicalmente. Entre los cañizos podemos ver patos de cuello verde nadando río arriba y si tenemos suerte podremos sorprender alguna garza real sobrevolando las aguas del Ripoll.

Un poco más adelante, justo después de cruzar un torrente, una pista a la izquierda nos permite adentrarnos en un frondoso encinar y acceder, después de una fuerte subida, al castillo de Barberà. El castillo, mencionado ya en 1005, fue el centro de una señoría y, siglos más tarde, se convirtió en casa solariega. Sólo el cementerio y algún muro ataluzado nos recuerdan que antaño fue una esbelta fortificación. El retorno lo haremos deshaciendo el camino de ida.

NO OS PERDÁIS…

Castillo de Barberà: edificio documentado en 1005, aunque su origen puede remontarse a la época romana. Con aspecto de masovería, fruto de una reconstrucción de los siglos XVI-XVIII y modificaciones importantes del XIX, tan sólo un muro ataluzado y el foso rememoran el antiguo aspecto bélico del edificio, que perteneció a la familia Montcada y después a los Pinós. Conserva también la parte baja de una torre de base circular. La capilla del castillo, del siglo XVIII, está dedicada a Santa Paloma.

Iglesia de Santa Maria de Barberà: construcción románica edificada a principios del siglo XII que conserva importantes pinturas murales.

Molí d’en Santo: posiblemente uno de los primeros molinos papeleros construidos en Barberà.

Torre de Ca n’Altimira: torre de defensa construida durante la época medieval.

SUGERENCIAS

Se puede aprovechar la excursión para visitar el Parc Fluvial del Ripoll.


[EN]

THE CASTLE OF BARBERÀ

The river Ripoll has shaped the environment of Barberà Del Vallès forming slopes, cornices and terraces and has formed an irregular and beautiful landscape. The river has marked the history of the villa and has offered its fertile alluvial terraces to the orchards and crops, the strength of its waters has nurtured over many years mills and turbines and there have been erected towers and castles on their crags.

The point of departure of this itinerary is La Romana (the Romanesque), which is how it is known the church of Santa Maria de Barberà, of the 12th century. It is a building with a single nave with a barrel vault roof and three semi-circular apses. It has a slender bell tower, with narrow windows on the first floor and double mullioned windows with two arches separated by a column on the top floor.

We go by the round of Santa Maria in northern direction and, just after a Secondary School, we take the road that goes down to the bridge of the road that crosses the river Ripoll. Once crossed the river we take the dirt track which, on the right, is directed toward the horse riding centre in which it has become the Molí d’en Santo. We border the walls of some factories and we arrive at the old paper mill d’en Santo, one of the oldest in Barberà del Vallès. We continue bordering the facilities of the horse riding centre and cross the street of La Verneda, to be heading toward the cemetery.

If we want to see the tower of Ca n’Altimira, we can do it by this street. This tower, which rises to the left of the road, is an ancient watchtower of Romanesque origin, from the end of the 11th century, and it possibly served to support the defensive castle of Barberà. The tower has a small opening that makes us think that it was, in addition, a dovecote, and that apart from its defensive mission the tower was also involved in long distance communications using pigeons as messengers. Once we cross the street of La Verneda, the road gets close to the river and the landscape is transformed radically. Among the wattles we can see ducks with a green neck swimming up the river, and if we are lucky we will be able to surprise a heron flying over the waters of the Ripoll.

A little further, just after crossing a torrent, a track to the left allows us to enter a leafy holm and to access, after a strong rise, to the castle of Barberà. The castle, already mentioned in 1005, was the centre of a estate that centuries later became a manor. Only the slope cemetery and some walls remind us that it formerly was it a slender fortification. We will return by undoing the one-way path.

DON’T MISS…

The castle of Barberà: Building documented in 1005, although its origin can date back to the Roman era. With aspect of masia, result of a remodelling of the 16th-18th centuries and also of significant changes of the 19th century, only a slope wall and the moat remember back to the old warlike aspect of the building, which belonged to the family Montcada and then to the family Pinós. It also preserves the bottom of a tower with a circular base. The chapel of the castle, from the 18th century, is dedicated to the Santa Paloma.

Church of Santa Maria de Barberà: Romanesque building built at the beginning of the 12th century that preserves important paintings.

Moli d’en Santo: possibly one of the first mills built in Barberà.

Tower of Ca n’Altimira: defence tower built during the medieval period.

SUGGESTIONS

You can take advantage of the tour to visit the river Ripoll.


[FR]

LE CHÂTEAU DE BARBERÀ

La rivière Ripoll moule l’environnement de Barberà del Vallès en y formant des talus, des corniches et des terrasses et a composé un paysage beau et irrégulier. La rivière a marqué l’histoire de la ville et a offert ses fertiles terrasses alluviales aux vergers et aux cultures, la force de ses eaux a alimenté pendant des années les moulins et les turbines et des tours et des châteaux ont été construits sur ses rochers escarpés.

Le point de départ de cet itinéraire est La Romànica qui est le nom sous lequel est connue l’église de Santa Maria de Barberà qui date du XIIème siècle. C’est un monument d’une seule nef, d’un plafond en voûte de berceau et de trois absides en demi-cercle. Elle dispose d’un clocher délicat avec des fenêtres étroites au premier étage et des doubles fenêtres géminées en deux arcs en plein cintre séparés par une colonne à l’étage supérieur.

Vous emprunterez la Ronda de Santa Maria en direction du Nord et juste après un établissement scolaire, vous prendrez le chemin qui descend chercher le pont de la route qui traverse la rivière Ripoll. Après avoir traversé la rivière, prenez le chemin en terre qui, à droite, se dirige vers le club hippique qu’est devenu le Molí d’en Santo. Longez les murs des usines et rendez-vous à l’ancien moulin à papier d’en Santo, l’un des plus anciens de Barberà del Vallès. Continuez en longeant les installations du club hippique pour traverser la rue Carrer de la Verneda, qui s’engage vers le cimetière.

Si vous voulez voir de près la Torre de Ca n’Altimira, vous pouvez passer par cette rue. Cette tour, qui s’élève sur la gauche du chemin, est une ancienne tour de guet d’origine romane de la fin du XIème siècle et qui servait probablement de soutien défensif au château de Barberà. La tour présente une petite ouverture qui fait penser qu’elle était également un pigeonnier et qui, hormis sa mission de défense de la tour, se consacrait aux communications longue distance avec des pigeons voyageurs. Après avoir traversé la rue Carrer de la Verneda, le chemin vous approchera de la rivière et le paysage se transformera radicalement. Entre les roseaux, vous pourrez voir des canards colvert nageant sur la rivière et, si vous avez de la chance, vous pourrez peut-être surprendre quelques hérons cendrés survolant les eaux du Ripoll.

Un peu plus loin, juste après avoir traversé un torrent, une piste sur la gauche vous permettra de pénétrer une épaisse chênaie et d’accéder, après une montée raide, au château de Barberà. Le château, déjà mentionné dans les écrits en 1005, était le centre d’une seigneurie et des siècles plus tard, est devenu un manoir. Seuls la fosse et quelques murs dans les talus nous rappellent qu’il était jadis une fortification élégante. Vous reviendrez en suivant le même chemin qu’à l’aller.

NE MANQUEZ PAS…

Château de Barberà : bâtiment documenté en 1005, même s’il est possible que ses origines remontent à l’époque romaine. Avec une allure de métayage, fruit d’une reconstruction des XVIème-XVIIIème siècles et de modifications importantes au XIXème siècle, il suffit d’un mur dans les talus et de la fosse pour rappeler l’ancien aspect belliqueux du monument, qui appartenait à la famille Montcada puis ensuite à la famille Pinós. Il conserve également la partie basse d’une tour circulaire. La chapelle du château, datant du XVIIIème siècle, est dédiée à Santa Coloma.

Église de Santa Maria de Barberà : construction romane bâtie au débit du XIIème siècle qui conserve d’importantes peintures murales.

Molí d’en Santo : il est possible qu’il soit l’un des premiers moulins à papiers construits à Barberà.

Torre de Ca n’Altimira : tour de défense construite pendant l’époque médiévale.

SUGGESTIONS

La source de Casamada et l’espace récréatif du torrent de Colobrers disposent d’aires de jeux et de pique-nique.

Comments

    You can or this trail