Activity

Hockai langlauf

Download

Trail photos

Photo ofHockai langlauf Photo ofHockai langlauf Photo ofHockai langlauf

Author

Trail stats

Distance
15.95 mi
Elevation gain
1,122 ft
Technical difficulty
Difficult
Elevation loss
1,122 ft
Max elevation
2,215 ft
TrailRank 
37
Min elevation
1,536 ft
Trail type
Loop
Time
7 hours 28 minutes
Coordinates
1955
Uploaded
January 27, 2017
Recorded
January 2017
Be the first to clap
Share

near Hockai, Wallonia (Belgique)

Viewed 2090 times, downloaded 24 times

Trail photos

Photo ofHockai langlauf Photo ofHockai langlauf Photo ofHockai langlauf

Itinerary description

Deze tocht is geen officieel parcours, maar volgt wel grotendeels bewegwijzerde langlaufroutes. De tocht kan ingekort worden met 4 km aangezien het laatste stuk een lus vanuit Hockai is. Startpunt is Hockai waar ook langlaufmateriaal kan worden gehuurd (zie websites onderaan). Aangezien het een lange tocht is, is het van belang om degelijk materiaal te huren of eigen materiaal te gebruiken. In Hockai start je met de zwarte piste. Deze volg je een hele tijd tot je op de "Vecquée" komt, een eeuwenoude kilometerslange rechte weg dwars door de Hoge Venen. Vroeger bevond deze weg zich op de grens tussen België en Pruisen en onderweg zie dan ook verschillende grenspalen met de letters B en P. Op het ogenblik dat de zwarte route naar links afbuigt, ga je nog even rechtdoor tot aan grenspaal 151, waar ook het "Croix des Fiancés" staat. Een koppel verloofden kwam hier om het leven in een sneeuwstorm in januari 1871. Even verderop (WP1) sla je rechtsaf, bergaf door het bos. Ongeveer 1 km verderop (WP2) kom je op de groene loipe van de Baraque Michel die je naar links volgt (zie ook link naar pdf document onderaan). Nabij Baraque Michel, aan de kapel, ga je terug op de Vecquée, deze keer zuidwestwaarts. Een kilometer later sla je rechtsaf, Blijf hier zeker op de paden want je bevindt je hier temidden van beschermde, kwetsbare natuurgebieden (zone B/C). Bij aanvang van dit pad evalueer je best de sneeuwconditie. Als die niet ideaal is, vervolg je beter de Vecquée tot aan het punt waar je de zwarte piste verlaten hebt en vervolg je gewoon de zwarte piste. Als de sneeuw OK is, kun je naar rechts en kom je na een paar kilometer bij het Amerikaans monument, ter nagedachtenis van de 8-koppige bemanning van een vliegtuig dat neergestort is op 6 april 1945. Ga aan het kruis bergaf en je komt terug uit op de zwarte piste. Iets voorbij een bank, staat een minder opvallende herdenkingssteen voor een neergestort Engels vliegtuig (29/6/1943). Je volgt de zwarte route verder tot Hockai, waar je nog de loipe "Les Linaigrettes" (4 km) kunt volgen als je nog niet voldaan bent. Deze route start doorheen weiland en is alleen 's winters open gesteld. De rest van de route kan het hele jaar door ondernomen worden, al wandelend en in de winter eventueel met sneeuwschoenen.
Moeilijkheidsgraad van de tocht : een gemiddelde conditie is vereist omwille van de lengte van de tocht. Echt steile stukken zijn er niet, maar wat langlaufervaring en een goed evenwichtsgevoel zijn toch wel nodig om de tocht vlot te ondernemen, zeker als je afwijkt van de zwarte route. De zwarte route zelf is goed bewegwijzerd, maar verwacht geen perfecte loipe die elke dag met een sneeuwscooter is geëffend. Je volgt het spoor van de voorgangers en als zij het goed hebben gedaan, heb je een redelijk spoor, anders niet. Er is een stukje van de zwarte route afgeweken, heen en terug naar Baraque Michel omdat hier mooie, grote open stukken zijn die je voor de rest op de zwarte route amper tegenkomt.

Meer info :
http://www.ski-botrange.be/lib/Carte_de_ski_201312.pdf
http://www.catpw.be/NL/ski.htm
http://fr.ardennes-etape.com/vacances-ardenne-Ski-de-fond-66/Pistes-de-ski-des-Hautes-Fagnes-et-des-Linaigrettes-180.html
http://www.eifelnatur.de/Niederl%E4ndisch/Seiten/Kruis%20der%20Verloofden.html
http://nl.tracesofwar.com/artikel/11957/Monument-Amerikaanse-Piloten.htm
http://nl.tracesofwar.com/artikel/6538/Monument-Britse-Piloten.htm

Waypoints

PictographReligious site Altitude 2,201 ft

Chapel

Kapel

PictographReligious site Altitude 1,801 ft

Hockai church

Kerk

PictographProvisioning Altitude 0 ft

La Baraque Michel 672m (36) Regional Restaurant

La Baraque Michel 672m (36) Regional Restaurant

PictographPanorama Altitude 0 ft

La Croix Des Fiancés 620m Memorial

La Croix Des Fiancés 620m Memorial

PictographWaypoint Altitude 1,784 ft

Les Linaigrettes 4 km

Stavelot

PictographPanorama Altitude 1,663 ft

Monument Anglais Memorial

Naaldhout

PictographPanorama Altitude 0 ft

Monument Aux Aviateurs Americains 1940-1945 Memorial

Monument Aux Aviateurs Americains 1940-1945 Memorial

PictographInformation point Altitude 2,054 ft

WP1 leaving black track

Jalhay

PictographWaypoint Altitude 2,070 ft

WP2 joining green track

Grindweg

Comments

    You can or this trail