Montsec d'Ares. 1 De l'estació de Cellers a la Clua
near Cellers, Catalunya (España)
Viewed 490 times, downloaded 7 times
Trail photos
Itinerary description
[CA] Montsec d'Ares. 1 De l'estació de Cellers a la Clua
Magnífic recorregut en bicicleta que discorre pel vessant obac del Montsec d'Ares, entre la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana seguint, primer, l’anomenada Feixa i, després, rodejant la serra d’Alsamora. L’itinerari s’ha dividit en dues etapes aprofitant la disponibilitat d’allotjament rural a la Clua; amb tot, es poden fer plantejaments diversos a partir de les ofertes a Cellers (hotel), Guàrdia de Tremp (alberg de joventut), etc. La ruta permet visitar enclavaments històrics en un entorn imponent i harmoniós. Es pot aprofitar l’estada per visitar altres indrets interessants d’aquestes contrades, entre els quals destaca el formidable congost de Mont-rebei i el castell de Mur. Pistes de terra en estat bo, amb trams irregulars, entre l’estació de Cellers i Moror i entre la Torre d’Amargós i la Clua. Tot i que bona part del recorregut està asfaltat, si s’utilitzen bicicletes de carretera les cobertes gravades esdevindran imprescindibles a les pistes de terra.
Ruta senyalitzada.
El punt de sortida de la ruta és a l’estació de FFCC de Cellers-Llimiana (línia Lleida-la Pobla de Segur). Amb auto s’hi arriba per la carretera C-13, en un punt situat a tocar de l'embassament de Terradets-Cellers.
0,00 km (378 m). Estació de tren de Cellers-Llimiana al barri de les Cases de l’Estació, municipi de Castell de Mur. Es va en direcció N, cap a Tremp, pel costat de l’andana. De seguida es creuen les vies per agafar una pista en la mateixa direcció. Es deixa un trencall a la dreta (0,34 km) i, fent dues ziga-zagues, es creuen dos torrents que, a la dreta, formen sengles cales a l’embassament. Aquí es comencen a veure els senyals blancs i vermells del sender de gran recorregut GR 1-4 que acompanyarà part de l’itinerari. Aviat es comença a pujar i la pista descriu una gran llaçada.
1,58 km (465 m). Es deixa un trencall a la dreta que condueix al nucli de Cellers. A la dreta hi ha un camí per on se’n va el GR. Es continua per la pista que se seguia, en direcció O, primer planejant i després de nou en pujada. La pista se situa al fil de la carena fins a atènyer el collet del planell de Gipon, on es retroba el GR (4,49 km, 642 m). Es continua cap a ponent, ara pel vessant obac del serrat del Mig.
6,94 km (715 m). Collet de la Cova de Sant Miquel. L’itinerari gira al N planerament, passant pel costat de les runes d’antics corrals ara abandonats. S’arriba a una bifurcació.
7,57 km (731 m). Trencall amb el camí de Sant Esteve de la Sarga (senyalització) per on se’n va el GR i per on es tornarà a la segona etapa de la ruta. Es continua recte, en pujada, per tal d'atènyer el coster septentrional de la vall, solcada per la llarga marjada anomenada la Feixa que s’estén entre Guàrdia de Tremp i Sant Esteve de la Sarga.
8,96 km (814 m). Carretera de Sant Esteve de la Sarga, davant mateix del nucli de Moror, on es puja. Es tracta d’una vila closa medieval amb les cases disposades al voltant d'una plaça central presidida per l’església romànica de Sant Miquel. S’hi observen dues torres que van formar part de l’antic castell i la gran casa Sanui, bastida ben bé arran de cingle. Es torna a la carretera, que se seguirà en direcció NO cap a Sant Esteve de la Sarga.
11,60 km (781 m). Pont del barranc i font de la Mulla, amb una embassada i dues cascades que romanen amagades sota la carretera. Es continua endavant i es gira al S.
13,33 km (906 m). Trencall d’accés al poble de l’Alzina, on cal pujar. Petit nucli arrecerat a redós de l’església romànica de la Santa Creu, molt modificada, que arribà a ser cap de parròquia. Molí d’oli singular, restaurat. Es retorna a la carretera i es continua endavant, en direcció a ponent. Més enllà (17,90 km, 858 m) es voreja el caseriu de Beniure.
19,85 km (900 m). Sant Esteve de la Sarga, capital del municipi, situada en una bonica plana a la falda del Montsec prop del coster que solca el camí del coll d’Ares, per on es traspassa el Montsec cap al sector de la Noguera. Conserva una petita església dedicada a Sant Esteve amb un campanar d'estil romànic. Cal seguir la carretera cap a l'oest. Uns 400 m més amunt (916 m), hi ha el trencall d’Alsamora, per on es tornarà l’endemà; s’ha d’agafar la carretera de la dreta (N) en direcció a Castellnou del Montsec i saltant la carena de la serra d’Alsamora.
23,50 km (1.015 m). Trencall a Castellnou del Montsec, que es pren per pujar al poble. Vilatge històric situat al cim d'un turó, seu del llinatge dels Portolà, un dels quals, Gaspar de Portolà (1716-1786) fou descobridor i colonitzador d’una extensa àrea de Califòrnia, a Amèrica. Rep el nom d'una antiga fortificació emmurallada que envoltava el nucli, encara avui força ben conservada. Es torna a la carretera i es continua cap a ponent.
27,12 km (848 m). La Torre d'Amargós, petit nucli del municipi de Sant Esteve. Se segueix endavant, donant la volta al turó sobre el que s’ha bastit el poble, amb una llarga ziga-zaga de baixada cap al barranc de la Clua, que es creua al km 28,94 (744 m). Es remunta el vessant oposat de la vall anant sempre cap a ponent.
30,46 km (702 m). La Clua, final de la primera etapa de la travessa. S’hi pot veure l’esglesiola de Santa Maria, molt modificada i en no gaire bon estat. El poble pertanyia al monestir de Lavaix; la parròquia, a la d'Alsamora.
[ES] Montsec d'Ares. 1 Desde la estación de Cellers hasta la Clua
Magnífico recorrido en bicicleta que discurre por la vertiente umbría del Montsec d'Ares, entre la Noguera Pallaresa y la Noguera Ribagorçana siguiendo, primero, la denominada Feixa i rodeando, después, la sierra de Alsamora. El itinerario se ha dividido en dos etapas aprovechando la disponibilidad de alojamiento rural en la Clua; con todo, se pueden pensar planteamientos diferentes a partir de las ofertas existentes en Cellers (hotel), Guardia de Tremp (albergue de juventud), etc. La ruta permite visitar enclaves históricos en un entorno imponente y armonioso. Se puede aprovechar la estancia para visitar otros lugares interesantes de esta región, entre los que destaca el formidable desfiladero de Mont-rebei y el castillo de Mur. Pistas de tierra en estado de bueno a irregular entre la estación de Cellers i Moror i entre La Torre d’Amargós i La Clua. Aunque buena parte del recorrido está asfaltado, si se utilizan bicicletas de carretera las cubiertas grabadas resultarán imprescindibles en las pistas de tierra.
Ruta señalizada.
El punto de salida de la ruta se encuentra en la estación de FFCC de Cellers-Llimiana (línea Lleida-La Pobla de Segur). Con automòbil se llega por la carretera C-13, en un punto situado junto al embalse de Terradets-Cellers.
0,00 km (378 m). Estación de tren de Cellers-Llimiana en el barrio de las Cases de l’Estació, municipio de Castell de Mur. Se va en dirección N, hacia Tremp, siguiendo el andén. Enseguida se cruzan las vías para coger una pista en la misma dirección. Se deja un desvío a la derecha (0,34 km) y, haciendo dos zigzags, se cruzan dos torrentes que, a la derecha, forman sendas calas en el embalse. Aquí se empiezan a ver las señales blancas y rojas del sendero de gran recorrido GR 1-4 que acompañará parte del itinerario. Pronto se empieza a subir y la pista describe un gran lazo.
1,58 km (465 m). Se deja un desvío a la derecha que conduce al núcleo de Cellers. A la derecha hay un camino por donde se va el GR. Se continúa por la pista que se seguía, en dirección O, primero planeando y luego de nuevo en subida. La pista se sitúa en una cresta divisoria hasta alcanzar el collado de El Planell de Gipon, donde se reencuentra el GR (4,49 km, 642 m). Se sigue hacia poniente, ahora por la vertiente umbría de El Serrat del Mig.
6,94 km (715 m). Collado de la Cova de Sant Miquel. El itinerario gira en N llanamente, pasando por el lado de las ruinas de antiguos corrales ahora abandonados. Se llega a una bifurcación.
7,57 km (731 m). Cruce con el camino de Sant Esteve de la Sarga (señalización) por donde se va el GR y por donde se volverá durante la segunda etapa de la ruta. Se sigue recto, en subida, para remontar la vertiente septentrional del valle, surcada por un largo bancal llamado La Feixa, que se extiende entre Guardia de Tremp y Sant Esteve de la Sarga.
8,96 km (814 m). Carretera de San Esteve de la Sarga, delante mismo del núcleo de Moror, donde se sube. Se trata de una villa cerrada medieval con las casas dispuestas alrededor de una plaza central presidida por la iglesia románica de San Miguel. Se observan dos torres que formaron parte del antiguo castillo y la gran casa Sanui, construida en el mismo borde del risco. Se vuelve a la carretera, que se seguirá en dirección NO hacia Sant Esteve de la Sarga.
11,60 km (781 m). Puente del barranco y fuente de la Mulla, con una embalsada y dos cascadas que permanecen escondidas bajo la carretera. Se sigue adelante y se gira en S.
13,33 km (906 m). Desvío de acceso al pueblo de L’Alzina, donde hay que subir. Pequeño núcleo resguardado al abrigo de la iglesia románica de la Santa Creu, muy modificada, que llegó a ser cabeza de parroquia. Molino de aceite singular, restaurado. Se vuelve a la carretera y se sigue adelante, en dirección a poniente. Más allá (17,90 km, 858 m) se bordea el caserío de Beniure.
19,85 km (900 m). Sant Esteve de la Sarga, capital del municipio, situada en una bonita llanura en la falda del Montsec cerca de la costa que surca el camino del Coll d'Ares, por donde se traspasa el Montsec hacia el sector de la Noguera. Conserva una pequeña iglesia dedicada a Sant Esteve con un campanario de estilo románico. Hay que seguir la carretera hacia el oeste. Unos 400 metros más arriba (916 m), se encuentra el desvío de Alsamora, por donde se volverá al día siguiente; hay que tomar la carretera de la derecha (N) en dirección a Castellnou del Montsec y saltando la cresta de la sierra de Alsamora.
23,50 km (1.015 m). Acceso a Castellnou del Montsec, que se toma para subir al pueblo. Villaje histórico situado en la cima de una colina, sede del linaje de los Portolà, uno de los cuales, Gaspar de Portolà (1716-1786) fue descubridor y colonizador de una extensa área de California, en América. Recibe el nombre de una antigua fortificación amurallada que rodeaba el núcleo, aún hoy bastante bien conservada. Se vuelve a la carretera y se sigue hacia poniente.
27,12 km (848 m). La Torre d’Amargós, pequeño núcleo del municipio de Sant Esteve. Se sigue adelante, dando la vuelta al cerro sobre el que se ha construido el pueblo, con un largo zigzag de bajada hacia el barranco de la Clua, que se cruza en el km 28,94 (744 m). Se remonta la ladera opuesta del valle yendo siempre hacia poniente.
30,46 km (702 m). La Clua, final de la primera etapa de la travesía. Se puede ver la pequeña iglesia de Santa María, muy modificada y en no muy buen estado. El pueblo pertenecía al monasterio de Lavaix; la parroquia, a la de Alsamora.
Waypoints
La Torre d'Amargós
Collet de la Cova de Sant Miquel
Senyalització
You can add a comment or review this trail
Comments