Activity

Zarra: Ruta del Arte

Download

Trail photos

Photo ofZarra: Ruta del Arte Photo ofZarra: Ruta del Arte Photo ofZarra: Ruta del Arte

Author

Trail stats

Distance
0.75 mi
Elevation gain
118 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
118 ft
Max elevation
1,941 ft
TrailRank 
44 5
Min elevation
1,833 ft
Trail type
Loop
Time
36 minutes
Coordinates
301
Uploaded
May 6, 2023
Recorded
May 2023
  • Rating

  •   5 3 Reviews

near Zarra, Valencia (España)

Viewed 134 times, downloaded 6 times

Trail photos

Photo ofZarra: Ruta del Arte Photo ofZarra: Ruta del Arte Photo ofZarra: Ruta del Arte

Itinerary description

Zarra és un municipi del País Valencià pertanyent a la província de València, situat a la comarca de la Vall d'Aiora-Cofrents. Té 346 habitants.

Integrat a la comarca de Vall d'Aiora, se situa a 124 quilòmetres de la capital valenciana.

L'etimologia del topònim Zarra és amb molta probabilitat d'origen basc (topònim procedent de la repoblació castellà-aragonesa de cristians vells) i significaria "Antic" en contraposició amb el topònim Zara d'origen àrab que haguera sigut l'evolució d'Al-Zahara i significaria "La flor". La primera governació de la vall després de la Reconquesta s'estableix a Zarra, dada coneguda a l'Ajuntament de la localitat, va ser la població on es van establir els primers cristians vells arribats de Castella, Navarra i Aragó.

Està acreditada l'existència de població musulmana en tota la comarca de la Vall d'Aiora-Cofrents fins a l'anomenada Expulsió dels moriscos. Són escassos les dades que posseïm del seu poblament antic en aquest terme municipal, sent vagues totes les notícies que es coneixen. En la Cova Vall existeixen restes prehistòriques, possiblement eneolítics si s'ha de jutjar per mitja punta de fletxa de sílex allí trobada. També hi ha notícia, segons Sarthou Carreres, d'haver-se descobert diverses làpides romanes i àrabs en el seu territori.


El relleu és bastant muntanyenc, especialment en la part central del terme, on a banda i banda del riu Zarra s'alcen la serra de les Talaies al nord (985 metres) i el turó Gros al sud (869 metres). En la part occidental apareixen alguns plans que recorden a les planícies manxegues, mentre que en el costat oposat, a l'altura de la capital municipal, la vall del riu s'eixampla i dona lloc a algunes hortes que es reguen amb l'aigua que la Séquia Mare extrau per l'assut dels Molins i que després regarà una major extensió en el terme de Teresa de Cofrentes.

L'altitud oscil·la entre els 985 metres (pique Talaies) i els 511 metres a la vall del riu Zarra. El poble s'alça a 605 metres sobre el nivell de la mar.

La vegetació correspon a l'alzinar, però a penes queden algunes carrasques en la seua part més occidental. En les muntanyes hi ha pins, savines, romers i argilagues, si bé la desforestació és bastant acusada.

La dificultat de la ruta és subjectiva i depén del costum de cadascú en la pràctica del senderisme.

Descripció de la ruta:

Senzill i curt passeig per la petita població de Zarra per conéixer la ruta de l'art, integrada dins de la seua població.

Així al mateix temps que gaudim de les obres d'art, coneguem un poc el poble.

Waypoints

PictographCar park Altitude 1,844 ft
Photo of1-Inici/Final

1-Inici/Final

PictographInformation point Altitude 1,849 ft
Photo of2-Panell Informatiu

2-Panell Informatiu

PictographWaypoint Altitude 1,865 ft
Photo of3-Mural de La Maja vestida, Francisco José de Goya i Lucientes. Photo of3-Mural de La Maja vestida, Francisco José de Goya i Lucientes.

3-Mural de La Maja vestida, Francisco José de Goya i Lucientes.

La Maja vestida, Francisco José de Goya i Lucientes. 1800-1807. Oli sobre tela, 94,7 x 188 cm, Museu Nacional del Prado, Madrid. L'època en què va viure i va pintar Goya s'estén des de 1765 fins als anys posteriors a la Guerra de la Independència. Bona part d'aqueix període es correspon a Espanya amb el desenvolupament de la Il·lustració, moviment intel·lectual originat a França a mitjan segle XVII, que culmina amb la Revolució Francesa (1789). És l'època del triomf de la raó humana i el progrés científic. L'obra de Goya és difícil de classificar en un sol moviment artístic, va ser un artista innovador que va avançar els grans moviments pictòrics que arribarien segles després. Per aquesta raó, molts crítics d'art i historiadors el consideren el pare de l'art contemporani. La Maja vestida està vinculat a la Maja nua, es retrata a la mateixa dona recolzada en un llit i mirant directament a l'observador. No se sap, amb certesa, qui és la retratada. Pot ser la tretzena duquessa d'Alba o la llavors amant, i després esposa de Godoy, Pepita Tudó. Tots dos quadres suposen el punt de partida d'una nova manera de concebre la imatge femenina: amb els braços darrere del cap, que es mostra sense vergonya i sense cautela, com reptant a l'espectador. Destaca la llibertat pictòrica amb pinzellades soltes i pastoses i les veladures i transparències del teixit blanc que cobreix el cos.

PictographWaypoint Altitude 1,871 ft
Photo of4-Mural de La Llibertat guiant al poble, Eugène Delacroix. Photo of4-Mural de La Llibertat guiant al poble, Eugène Delacroix.

4-Mural de La Llibertat guiant al poble, Eugène Delacroix.

La Llibertat guiant al poble, Eugène Delacroix. 1830, Oli sobre tela. 260 x 325 cm. Museu del Louvre, París. Simbolitza la Revolució del dia 28 de juliol de 1830, en la qual el poble de París s'alça en armes contra el rei Carles X. Després de la caiguda de Napoleó Bonaparte, es restaura la monarquia francesa i, en un intent per tornar a l'absolutisme monàrquic es publiquen tres ordenances per les quals s'elimina la Cambra de diputats, es modifica el sistema electoral per a beneficiar al bloc conservador i es restringeix la llibertat de premsa. Això desperta una sèrie de disturbis, que prompte es van convertir en un alçament popular. El quadre no va ser un en- càrrec, sinó una iniciativa del pintor per convicció política. Testimoni dels esdeveniments va voler expressar l'àmplia participació de tots els sectors socials. És una al·legoria de la Llibertat, representada com una dona, enarborant la bandera Francesa, a la qual segueix el poble en defensa dels seus drets. La dona és la "Marianne", un símbol nacional de la República francesa creat després de la Revolució de 1789. El seu cap porta un capell frigi, símbol dels sans-culottes, de la Revolució Francesa. La resta de personatges representen els diferents sectors i classes socials, el poble, en el seu concepte ciutadà: la burgesia, la classe treballadora, els xiquets de París, els estudiants, la guàrdia Suïssa i els cora ceros, . L'estructura piramidal els aglutina sota la bandera de França, que jerarquitza tota l'escena, il·luminada per una llum irreal i al·legòrica. Eugene Delacroix va ser al costat de Gericault el gran pintor romàntic francés. Potser l'artista més emblemàtic del moviment aparegut en el primer terç del S. XIX. La influència del seu estil es nota en el posterior impressionisme, sobretot per la seua audàcia i mestratge en la utilització del color i pel desig de plasmar la realitat després de les aparences.

PictographInformation point Altitude 1,878 ft
Photo of5-Panell Informatiu

5-Panell Informatiu

PictographIntersection Altitude 1,877 ft
Photo of6-Girem a la dreta

6-Girem a la dreta

PictographIntersection Altitude 1,875 ft
Photo of7-Girem a l'esquerra

7-Girem a l'esquerra

PictographWaypoint Altitude 1,863 ft
Photo of8-Mural de Retrat de Lisa Gherardini, Leonardo di Ser Piero da Vinci. Photo of8-Mural de Retrat de Lisa Gherardini, Leonardo di Ser Piero da Vinci.

8-Mural de Retrat de Lisa Gherardini, Leonardo di Ser Piero da Vinci.

Retrat de Lisa Gherardini, Leonardo di Ser Piero da Vinci. 1503-1519, Oli sobre taula d'àlber. 79 x 53 cm. Museu del Louvre, París. Leonardo da Vinci va anar l'artista més polifacètic del Renaixement Italià. Un humanista renaixentista, destacat en múltiples disciplines (polímata), pintor, anatomista, arquitecte, paleontòleg, botànic, científic, escriptor, escultor, filòsof, enginyer, inventor, musique, poeta i urbanista. Considerada el retrat més famós del món és, a més, l'última obra de Da Vinci. Estudis històrics han establert innombrables hipòtesis sobre la identitat de la model: segons Vasari és Lisa Gherardini, esposa del comerciant Francesco del Giocondo; però altres autors afirmen què podria ser Isabel d'Aragó, Isabella Gualanda, una amiga o amant de Julià II de Médicis; una amant del mateix Leonardo; un autoretrat de l'autor en versió femenina; Gian Giacomo Caprotti, conegut com Il Salai, deixeble i ajudant de Leonardo o fins i tot la mare de Leonardo, Caterina. Va ser retocada diverses vegades per l'autor en els seus últims anys de vida, i es considera l'exemple més assolit de sfumato. Aquesta tècnica consisteix a prescindir dels contorns nets i precisos, embolicant la figura en una espècie de boira que difumina els perfils i produeix una impressió d'immersió total en l'atmosfera i sensació de profunditat, plasmant la grossària transparent de l'aire a base de nombroses capes de veladura. Leonardo da Vinci va ser el primer autor a definir la perspectiva aèria o atmosfèrica, en un intent de representació més naturalista que la perspectiva lineal, coneguda fins al moment.

PictographIntersection Altitude 1,863 ft
Photo of9-Girem a la dreta

9-Girem a la dreta

PictographWaypoint Altitude 1,865 ft
Photo of10-Mural de Passeig a la vora de la mar, Joaquín Sorolla Bastida. Photo of10-Mural de Passeig a la vora de la mar, Joaquín Sorolla Bastida.

10-Mural de Passeig a la vora de la mar, Joaquín Sorolla Bastida.

Passeig a la vora de la mar, Joaquín Sorolla Bastida. 1909, Oli sobre tela, 205 x 200 cm. Museu Sorolla, Madrid. Pintat durant l'estiu de 1909 a la platja de València, després d'haver collit grans triomfs als Estats Units és, sens dubte, una de les obres més representatives de *Sorolla. Pertany al postimpressionisme, concretament al Luminisme Valencià, també conegut com a Instantinisme, perquè el seu objectiu és el de captar l'instant lumínic. Sorolla és el màxim representant d'aquest corrent de principis del segle XX. Apareix representada la seua dona, Clotilde Garcia, que sosté una ombrel·la, al costat de la seua filla major, Maria, caminant al capvespre per la platja de València mentre la brisa fa onejar les seues robes. Amb Sorolla sentim la brisa en l'ondular dels vestits i gases, la llum i el sol llevantí en els rostres, el so de les ones i l'aroma del Mediterrani. Es dona especial importància a l'entorn, en aquest cas la platja. Sorolla tala de manera intencionada el barret de la seua dona i, no obstant això, deixa un gran espai arran de mar, que ocupa la meitat inferior del quadre. L'aigua i l'arena de la riba, resolts en llargues pinzellades blaves, malves i turquesa, es converteixen, no sols en un abstracte teló de fons per a les refinades figures, sinó en subjecte actiu de la composició. La suggestió de la brisa en l'ondular dels vestits intensifica la impressió de fugacitat momentània, al que contribueix també l'ús d'enquadrament eminentment fotogràfic. Ha romàs en l'estudi del pintor a Madrid des de l'any 1911, convertit en Museu Sorolla.

PictographWaypoint Altitude 1,849 ft
Photo of11-Art ceramic(el bitxo bola) Photo of11-Art ceramic(el bitxo bola)

11-Art ceramic(el bitxo bola)

PictographWaypoint Altitude 1,894 ft
Photo of12-Panell Informatiu

12-Panell Informatiu

PictographIntersection Altitude 1,901 ft
Photo of13-Girem a l'esquerra

13-Girem a l'esquerra

PictographIntersection Altitude 1,911 ft
Photo of14-Girem a la dreta

14-Girem a la dreta

PictographWaypoint Altitude 1,923 ft
Photo of15-Mural de El Judici de Paris, Peter Paul Rubens. Photo of15-Mural de El Judici de Paris, Peter Paul Rubens.

15-Mural de El Judici de Paris, Peter Paul Rubens.

El Judici de Paris, Peter Paul Rubens. Cap a 1630. Oléo sobre llenç, 199 x 381 cm. Museu Nacional del Prado, Madrid. Eris, deessa de la discòrdia, molesta per no haver sigut convidada a les noces de Tetis i Baralle, es presenta en la celebració, i deixa una poma daurada amb la frase per a la més bella. Tres de les deesses presents, Minerva, Venus i Juno barallen per la poma, per la qual cosa Zeus tria com a jutge al princep pastor de Troia, Paris. Envia al déu missatger, Mercuri, a buscar-lo amb l'encàrrec de triar a la més bella i entregarli la poma. Les tres deesses intenten subornar-ho oferint-li diferents dons. Minerva deessa de la guerra i de la saviesa, simbolitzada per l'òbila i armadura, ofereix al jove la victòria en qualsevol guerra si accedia a nomenar-la la més bella; Venus, deessa de l'amor, acompanyada de Cupido, li ofereix l'amor de la dona més bella del món; Juno, representada pel paó, i deessa de la llar, li ofereix innombrables riqueses. Rubens es delecta amb l'ideal de bellesa femení de l'època barroca, se centra en les tres dones nues, els cossos de les quals es construeixen mitjançant línies sinuoses, cridant l'atenció de les mateixes de manera individual. Aquest tipus de pintura és característic de les últimes obres de l'artista, fruit de la seua admiració per la tècnica veneciana. L'obra va ser un encàrrec personal del rei Felip IV a Rubens i va originar un gran renou en la cort per l'excessiva sensualitat i nuesa de les tres dones.

PictographWaypoint Altitude 1,925 ft
Photo of16-Mural de La Família de Felip IV o Les Menines, Diego Rodríguez de Silva i Velázquez. Photo of16-Mural de La Família de Felip IV o Les Menines, Diego Rodríguez de Silva i Velázquez.

16-Mural de La Família de Felip IV o Les Menines, Diego Rodríguez de Silva i Velázquez.

La Família de Felip IV o Les Menines, Diego Rodríguez de Silva i Velázquez. 1656. Oli sobre tela, 320,5 x 281,3 cm, Museu Nacional del Prado, Madrid. Gràcies a Palomino sabem que es va pintar en 1656 a l'Habitació del Príncep de l'Alcázar de Madrid. És un retrat de grup el personatge central del qual és la infanta Margarita d'Àustria, col·locada en primer pla, envoltada pels seus servents, «meninas»; en el costat esquerre s'observa part d'un gran llenç i, darrere d'aquest, el mateix Velázquez s'autoretrata treballant en ell; al fons, Felip IV i la seua esposa Mariana d'Àustria, reflectits en un espill. L'escenari és un dels espais més creïbles que ens ha deixat la pintura occidental; la seua composició conjumina detalls innovadors i altres d'extraordinària bellesa, fent un pas decisiu en el camí cap a l'il·lusionisme, que va ser una de les metes de la pintura europea de l'Edat Moderna. Va més enllà de la transmissió de la semblança buscant, amb èxit, la representació de la vida i la realitat, recreada en l'instant en què la que la infanta i els servidors interrompen el treball del pintor, que es troba retratant als reis. A més, existeixen nombrosos significats i referències importants de caràcter polític i historicoartístic, que s'encarnen en el mateix pintor, la figura de la infanta o en els quadres que pengen de la paret del fons. La presència de l'espill converteix el quadre en una reflexió sobre l'acte de veure i fa que l'espectador es pregunte sobre les lleis de la representacio, sobre els límits entre pintura i realitat i sobre el seu propi paper dins del quadre. Palomino la va definir com la més vaig il·lustrar obra de el senyor Diego Velázquez.

PictographWaypoint Altitude 1,938 ft
Photo of17-Mural de Lluita de Sant Jordi i el drac, Peter Paul Rubens. Photo of17-Mural de Lluita de Sant Jordi i el drac, Peter Paul Rubens.

17-Mural de Lluita de Sant Jordi i el drac, Peter Paul Rubens.

Lluita de Sant Jordi i el drac, Peter Paul Rubens. 1606-1608. Oli sobre tela, 309 x 257 cm. Museu Nacional del Prado, Madrid. La història de Sant Jordi i el Drac compta com Sant Jordi va arribar a Silca, ciutat de Líbia, on hi havia un gran llac habitat per un drac. El poble, per a aplacar la ira del monstre, llançava dues ovelles diàries com a aliment. En acabar-se les ovelles, van començar a sacrificar als habitants del poble, triats per sorteig. Així, li va arribar el torn a la filla del rei qui, en el seu camí, es va trobar amb Sant Jordi que la va salvar. Finalment es diu que el poble es va convertir al cristianisme per la gesta aconseguida. Representa el moment en el qual Sant Jordi amenaça amb la seua espasa al drac, que apareix amb la forma d'un monstre amb els ulls desencaixats, subjectant la llança amb la qual el sant li ha travessat la boca. Al fons veiem a la princesa, ricament vestida, que subjecta l'ovella amb la qual anava a ser sacrificada. Datada en els seus anys italians, mostra l'estudi de l'estatuària clàssica i de les figures miquelangesques amb personatges rotunds, majestuosos i forts. Sant Jordi reflecteix aquestes característiques, representat quasi com un general romà al comandament dels seus exèrcits. Un dels elements més destacats és el cavall, que ocupa gran part de la composició i l'articula generant una gran diagonal que dona moviment a l'escena. És un exemple de la connexió entre Rubens i l'antiguitat clàssica, en la qual ha usat una tipologia provinent del món clàssic per a representar un episodi religiós. Aquesta obra va ser adquirida, per Felip IV, després de la mort de Rubens, el juny de 1640, quan la seua família va posar a la venda

Comments  (6)

  • ToniBolufertonibolufer499 May 19, 2023

    I have followed this trail  View more

    Aprofitant el viatge a Zarra per realitzar la teua ruta del Barranc de la Falç al acabar vam realitzar aquest petit passeig pel poble de Zarra per realitzar la teua ruta de l'Art de Zarra ,ens va encantar,esta molt xula i es facil de fer i trobar les obres d'art gracies al teu track,i com sempre en valencia i aportant molta informacio del lloc de cada gracies

  • Photo of juan Llorca 85
    juan Llorca 85 May 20, 2023

    Toni Bolufer moltes gràcies per la teua valoració i comentari del meu track, en realitat es només un petit passeig per la poblacio per conèixer un poc el poble i anar veient les obres d'art , però és molt interessant. M'alegre que us agradarà.

  • emiliocatala May 22, 2023

    I have followed this trail  View more

    Ahir diumenge vam realitzar aquest petit passeig per la poblacio de Zarra,per coneixer la seua ruta de l'art,gracias al teu track no vam tindre cap problema en trobar cadascuna de les obres,ruta molt ben senyalitzada amb waypoints i aportant molta informacio,tambe cal agrairte que escrigues les descripcions de les teues rutes en valencia per als que som valencianoparlants,gracies per compartir les teues rutes.

  • Photo of juan Llorca 85
    juan Llorca 85 May 22, 2023

    Emiliocatala ja veig que vau aprofitar bé el dia ahir diumenge primer fent la ruta del Barranc de la Falç i després aquesta de la ruta de l'art, moltes gràcies pel teu comentari i valoració, m'alegre de que us agradarà, certament es un petit passeig per dins de la població que serveix per conèixer el poble i veure les obres d'art exposades en les façanes de algunes cases, també m'alegra molt saber que hi ha gent que valora que faça les descripcions de les meues rutes en valencià.

  • Photo of Valencia Bonita
    Valencia Bonita Jun 6, 2023

    I have followed this trail  verified  View more

    Molt bona ruteta urbana per a complementar amb la Ruta de la Hoz o la del Misterio de la Hoz.

  • Photo of juan Llorca 85
    juan Llorca 85 Jun 6, 2023

    Valencia Bonita moltes gràcies pel teu comentari i valoració,m'alegre que us vaja agradat, efectivament com bé dius és una ruteta perfecta per a complementar amb la Ruta de la Hoz o la del Misterio de la Hoz.

You can or this trail