Activity

Ruta Prehistòrica de la Roca

Download

Trail photos

Photo ofRuta Prehistòrica de la Roca Photo ofRuta Prehistòrica de la Roca Photo ofRuta Prehistòrica de la Roca

Author

Trail stats

Distance
3.05 mi
Elevation gain
495 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
495 ft
Max elevation
1,074 ft
TrailRank 
40 4.7
Min elevation
639 ft
Trail type
Loop
Time
one hour 27 minutes
Coordinates
103
Uploaded
May 24, 2016
Recorded
September 2011
  • Rating

  •   4.7 1 review
Be the first to clap
2 comments
Share

near Vilanova de la Roca, Catalunya (España)

Viewed 540 times, downloaded 35 times

Trail photos

Photo ofRuta Prehistòrica de la Roca Photo ofRuta Prehistòrica de la Roca Photo ofRuta Prehistòrica de la Roca

Itinerary description

Els paisatges de La Roca tenen una petjada de mil·lennis d'ocupació humana evidenciats a través dels nombrosos jaciments arqueològics documentats. En destaquen els que s'agrupen amb la denominació de "Ruta Prehistòrica de la Roca", localitzats en els límits del Parc de la Serralada Litoral, entre els municipis de la Roca del Vallès i Òrrius. Tot seguint l'antic traçat del camí que comunicava el Vallès Oriental amb el Maresme, i que passava per l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes i per la proximitat de l'assentament íber de Céllecs, s'hi troben els diversos jaciments: el dolmen de Can Gol I, el dolmen de Can Gol II, la Pedra Foradada (cova artificial), la Pedra de les Orenetes (un abric amb pintures rupestres), la Pedra de les Creus (roca amb inscultures), el Plat del Molí, el dolmen de Céllecs. A aquest primer traçat, cal sumar-n'hi un segon tram que es localitza en el sector nord-est del municipi, al voltant del mas de Can Planes, en destaca el dolmen de Can Planes, la Pedra de l'Escorpí i la Pedra Foradada de Can Planes (cova artificial).

Cada un d'aquests elements, situats en llocs estratègics segons la seva funció i època, es troben interrelacionats per dos elements cabdals del coneixement històric: l'espai i el temps. La marca de les roderes indica un traçat, un camí, que es relaciona amb cada un dels béns patrimonials al llarg del temps, un temps que s'inicià ara fa més de 5000 anys. Es podria afirmar, doncs que el traçat d'aquest camí esdevé en un dels més antics de la història del nostre país.

Font del text: Parc La Roca Prehistòrica.

Índex IBP: 29.

Waypoints

Photo ofDolmen de Céllecs

Dolmen de Céllecs

Com indistintament com el dolmen de Céllecs o la Cabana del Moro, es tracta d'un dolmen de cista rectangular formada per quatre lloses de granit, amb l'obertura orientada cap a migjorn. És un dels més bens conservats de la zona, i encara té la coberta, una gran llosa plana. Per la part del darrere hi ha encara restes d'un túmul.

Photo ofPedra de les Orenetes Photo ofPedra de les Orenetes Photo ofPedra de les Orenetes

Pedra de les Orenetes

La Pedra de les Orenetes destaca per ser un gran bloc granític d'uns 8 metres de llargada i uns 3 d'amplada i d'alçada. Aquesta pedra és el contenidor d'unes pintures rupestres, que es concentren a la base, i diverses cavitats, una de les quals constitueix un abric de dimensions mitjanes. Des d'aquesta concavitat principal es pot travessar el bloc. En altres zones hi ha altres cavitats i punts erosionats amb representacions pictogràfiques. A les pintures s'individualitzen 32 figures que corresponen a traços corbats, serpentiformes, punts, figures femenines, cruciformes, barres, formes antropomorfes, quadrúpedes, ramiformes, representacions humanes i restes de pigment de difícil interpretació. Només s'interpreta el tema central de pintures, que són de color vermellós fosc. Va ser inscrita dins la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO l'any 1998 dins el conjunt d'art rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica. Pàgina a la UNESCO World Heritage List.

Dolmen de can Gol I

És el monument megalític més gran i complex del conjunt de la Ruta Prehistòrica. Està format per diverses lloses de granit que conformen un llarg corredor de 8 metres per 1,35 d’amplada, on la cambra no s’hi diferencia, aquesta és precisament la característica d’aquest tipus de construcció anomenades “galeries catalanes”. Conserva la llosa de capçalera però no així les de la coberta. L’entrada es troba orientada al sud. A l’exterior es conserva part del túmul, de planta circular i 14 metres de diàmetre.

Photo ofDolmen de can Gol II

Dolmen de can Gol II

Dolmen del període calcolític (2200-1800 aC). Només conserva tres pedres granítiques, dues de les laterals que formen la cambra o corredor i una de posterior que el tanca. Manca la pedra o pedres de la coberta.

Photo ofRoca Foradada

Roca Foradada

La Roca Foradada de can Gol és un gran bloc granític foradat artificialment. A l'exterior hi ha dues lloses que, si es tractava d'una tomba, s'haurien utilitzat per tapar la cavitat. Pels voltants s'ha localitzat ceràmica de les mateixes característiques que les aparegudes al costat dels diferents megàlits i, també, alguns ascles de sílex. A una vintena de metres a llevant de la roca hi ha una sèrie de pedres alineades en forma de parament i sis fragments de ceràmica ibèrica.

Photo ofPedra de les Creus

Pedra de les Creus

La Pedra de les Creus és un gran bloc granític cobert per petròglifs que representen tot tipus de creus. La tipologia d'aquestes creus és molt àmplia i de diferents mides. No obstant, es considera que molts dels gravats que hi ha al damunt de la pedra són d'origen modern, i inclús algú va realitzar una incripció que diu "La Roca, año ...".

Photo ofPlat del Molí

Plat del Molí

També conegut com a Plat del Rei, és un bloc de pedra granítica que presenta a la part superior un buidat en forma de cassoleta circular i de poca fondària.

Comments  (2)

  • Photo of Ricard Molla
    Ricard Molla Jan 8, 2022

    I have followed this trail  verified  View more

    Un passeig molt interessant i molt ben documentat.

  • Photo of GEBRACB
    GEBRACB Jan 11, 2022

    Gràcies.

    Salut i camins.

You can or this trail