Activity

Ruta circular pel Parc Agroecològic de Gallecs. Mollet del Vallès (Vallès Oriental)

Download

Trail photos

Photo ofRuta circular pel Parc Agroecològic de Gallecs. Mollet del Vallès (Vallès Oriental) Photo ofRuta circular pel Parc Agroecològic de Gallecs. Mollet del Vallès (Vallès Oriental) Photo ofRuta circular pel Parc Agroecològic de Gallecs. Mollet del Vallès (Vallès Oriental)

Author

Trail stats

Distance
4.56 mi
Elevation gain
167 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
236 ft
Max elevation
445 ft
TrailRank 
61
Min elevation
219 ft
Trail type
One Way
Moving time
one hour 46 minutes
Time
3 hours 17 minutes
Coordinates
1296
Uploaded
June 15, 2020
Recorded
June 2020
Be the first to clap
Share

near Mollet del Vallès, Catalunya (España)

Viewed 1208 times, downloaded 24 times

Trail photos

Photo ofRuta circular pel Parc Agroecològic de Gallecs. Mollet del Vallès (Vallès Oriental) Photo ofRuta circular pel Parc Agroecològic de Gallecs. Mollet del Vallès (Vallès Oriental) Photo ofRuta circular pel Parc Agroecològic de Gallecs. Mollet del Vallès (Vallès Oriental)

Itinerary description

>> Català:

Parc de l'Espai d'Interès Natural de Gallecs. Segurament heu sentit parlar d'aquest singular espai, curiosament compartit per sis municipis del Vallès Oriental.

Es troba 15 Km. al nord de Barcelona i ocupa una extensió de 734 ha protegides, on es desenvolupen diverses activitats relacionades amb el paisatge i el lleure, l'ús públic, l'ecologia i les bones pràctiques agràries, la cultura i l'educació ambiental al servei de la població.

Es pot accedir al Parc des de qualsevol dels sis municipis que l'envolten, cadascun d'ells equipat amb una zona d'aparcament on deixar el vehicle.
També es pot accedir en bicicleta, en Bus i en tren des de l'Estació Rodalies de Mollet-Santa Rosa.

En aquesta proposta farem una ruta circular per una part del Parc, pot ser la més coneguda, accedint des de la part alta de Mollet, al costat de l'AP-7.
Hi ha molts més camins que descobrir i recórrer en aquest Parc que permeten configurar la ruta a les vostres necessitats i des del punt d'accés triat.

Com punts d'interès visitarem els Aiguamolls de Can Salvi, l'Església Sta. María de Gallecs (s. XI), l'Agrobotiga amb productes locals, l'Obrador de Gallecs i el Punt d'Informació i Molí de Can Blanc.
Però hi ha moltes més coses que veure, com la Bassa de Can Benito, les Basses de Can Jornet i Mina de Can Cruz, el Tall Geològic i Bassa del Torrent dels Oms, la Torre d'en Malla (s. X), i el safareig romà o també l'Aula de Natura de Can Jornet de Parets.
En la secció fotogràfica de la ruta trobareu una còpia del mapa informatiu oficial del Parc, amb indicació i ubicació d'aquests llocs. Podeu triar.

He proposat tres diferents finals optatius de la ruta. Trieu el que millor s'adapti a les vostres necessitats. Els dos primers estan identificats i amb mapes per tal de fer un retorn fàcil fins al punt de sortida. El tercer ens deixa en el centre de Mollet.

La primera opció és la més curta i directa. La trobareu just abans de creuar el pont per als vianants de l'AP-7. Un camí a l'esquerra us portarà als inicis del camí que hem fet d'anada i des d'aquí és molt fàcil arribar al punt d'inici de la ruta.

La segona opció la trobareu un cop creuat el pont de l'AP-7, en la Font dels Pinetons. Una mica més endavant de la font trobareu un camí a l'esquerra de baixada que us deixarà prop de l'Hospital de Mollet. Seguiu les indicacions del mapa per a arribar fàcilment al punt d'inici de la ruta.

La tercera opció, seguint el track fins el final, us portarà al centre de Mollet per si volem menjar o prendre alguna cosa. Perquè aquí? Hi ha molts llocs en Mollet per a escollir, però aquí tenim el local el "Champanillo", que ofereix una interessant oferta de menjar ràpid i pica-pica amb una bona relació qualitat-preu. He arribat aquí per primera vegada i amb una grata sorpresa, recomanat per un amic de Mollet. Val la pena l'excursió.

Estic segur que us agradarà. Una ruta fàcil per un bonic entorn natural protegit, ideal per una sortida familiar i de desconnexió.

En els waipoints i en el peu de les fotos trobareu més informació d'interés, consulteu-la!

Salut i senderisme familiar!

>> Castellano:

Parc de l'Espai d'Interès Natural de Gallecs. Seguramente habéis oído hablar de este singular espacio, curiosamente compartido por seis municipios del Vallès Oriental.

Se encuentra 15 Km. al norte de Barcelona y ocupa una extensión de 734 ha protegidas, donde se desarrollan varias actividades relacionadas con el paisaje y el ocio, el uso público, la ecología y las buenas prácticas agrarias, la cultura y la educación ambiental al servicio de la población.

Se puede acceder al Parque desde cualquiera de los seis municipios que lo rodean, cada uno de ellos equipado con una zona de aparcamiento donde dejar el vehículo.
También puede accederse en bicicleta, en Bus y en tren desde la Estación Cercanías de Mollet-Santa Rosa.

En esta propuesta haremos una ruta circular por una parte del Parque, quizás la más conocida, accediendo desde la parte alta de Mollet, junto a la AP-7.
Hay muchos más caminos que descubrir y recorrer en este Parque que permiten configurar la ruta a vuestras necesidades y desde el punto de acceso elegido.

Como puntos de interés visitaremos los Humedales de Can Salvi, la Iglesia Sta. María de Gallecs (s. XI), la Agrobotiga con productos locales, el Obrador de Gallecs y el Punt d'Informació i Molí de Can Blanco.
Pero hay muchas más cosas que ver, como la Bassa de Can Benito, las Basses de Can Jornet i Mina de Can Cruz, el Tall Geològic i Bassa del Torrent dels Oms, la Torre d'en Malla (s. X), i el safareig romà o també l'Aula de Natura de Can Jornet de Parets.
En la sección fotográfica de la ruta encontraréis una copia del mapa informativo oficial del Parque, con indicación y ubicación de estos lugares. Podéis elegir.

He propuesto tres diferentes finales optativos de la ruta. Escoged la que mejor se adapte a vuestras necesidades. Las dos primeras están identificadas y con mapas para hacer un retorno fácil hasta el punto de salida. La tercera nos deja en el centro de Mollet.

La primera opción es la más corta y directa. La encontraréis justo antes de cruzar el puente peatonal de la AP-7. Un camino a la izquierda os llevará a los inicios del camino que hemos hecho de ida y desde aquí es muy fácil llegar al punto de inicio de la ruta.

La segunda opción la encontraréis después de cruzar el puente de la AP-7, en la Font dels Pinetons. Un poco más adelante de la fuente encontraréis un camino a la izquierda de bajada que os dejará cerca del Hospital de Mollet. Seguíd las indicaciones del mapa para llegar fácilmente al punto de inicio de la ruta.

La tercera opción, siguiendo el track hasta el final, os llevará hasta el centro de Mollet por si os apetece comer o tomar algo. Porque aquí? Hay muchos lugares en Mollet para escoger, pero aquí tenemos el local el "Champanillo", que ofrece una interesante oferta de comida rápida y pica-pica con una buena relación calidad-precio. He llegado a este lugar por primera vez y con grata sorpresa, recomendado por un amigo de Mollet. Merece la pena la excursión.

Estoy seguro que os gustará. Una ruta fácil por un bonito entorno natural protegido, ideal para una salida familiar y de desconexión.

En los waipoints y en el pie de las fotos encontraréis más información de interés, consultadla!

Salud y senderismo familiar!

Waypoints

PictographCar park Altitude 0 ft
Photo ofInici ruta. Carrer de Gallecs de Mollet. Info i Mapa del Parc. Photo ofInici ruta. Carrer de Gallecs de Mollet. Info i Mapa del Parc. Photo ofInici ruta. Carrer de Gallecs de Mollet. Info i Mapa del Parc.

Inici ruta. Carrer de Gallecs de Mollet. Info i Mapa del Parc.

PictographPanorama Altitude 278 ft
Photo ofVistes de l'entorn Photo ofVistes de l'entorn

Vistes de l'entorn

PictographBridge Altitude 265 ft
Photo ofCreuem la Riera de Gallecs Photo ofCreuem la Riera de Gallecs

Creuem la Riera de Gallecs

PictographPhoto Altitude 271 ft
Photo ofCamps de blat al costat del camí Photo ofCamps de blat al costat del camí

Camps de blat al costat del camí

PictographRiver Altitude 275 ft
Photo ofDetall de la Riera de Gallecs Photo ofDetall de la Riera de Gallecs

Detall de la Riera de Gallecs

PictographBridge Altitude 290 ft
Photo ofCreuem de nou la Riera de Gallecs Photo ofCreuem de nou la Riera de Gallecs Photo ofCreuem de nou la Riera de Gallecs

Creuem de nou la Riera de Gallecs

PictographPanorama Altitude 300 ft
Photo ofVista de la zona dels horts Photo ofVista de la zona dels horts Photo ofVista de la zona dels horts

Vista de la zona dels horts

PictographFauna Altitude 304 ft
Photo ofAiguamolls de Can Salvi Photo ofAiguamolls de Can Salvi Photo ofAiguamolls de Can Salvi

Aiguamolls de Can Salvi

PictographTree Altitude 317 ft
Photo ofCamí dels plàtans Photo ofCamí dels plàtans Photo ofCamí dels plàtans

Camí dels plàtans

PictographBridge Altitude 331 ft
Photo ofPont Torrent Caganell (no pasem)

Pont Torrent Caganell (no pasem)

PictographPhoto Altitude 331 ft
Photo ofPlaça de Gallecs Photo ofPlaça de Gallecs Photo ofPlaça de Gallecs

Plaça de Gallecs

> Documentació: "Gallecs és un espai rural de 733,52 hectàrees, situat a quinze quilòmetres al nord de Barcelona, que conserva els seus valors naturals i paisatgístics en un entorn altament antropitzat. La principal activitat de l’espai és l’agrícola, àmbit en el que s’està portant a terme la conversió a l’agricultura ecològica. És també, l’espai lliure referent, cultural i de lleure de les poblacions veïnes, i esdevé un pulmó verd al servei de la Regió Metropolitana de Barcelona i d’un entorn intensament urbanitzat de més de 150.000 habitants. En aquest context, el model d’espai agrari per a Gallecs, es basa en una gestió més sostenible del territori, en termes mediambientals i econòmics, amb la voluntat de crear sinèrgies amb les terres de l’entorn, així com fer compatible el desenvolupament de les activitats culturals i del lleure amb l’activitat agrària. Només amb la gestió racional de l’activitat agrícola es podrà aconseguir la finalitat principal que és la preservació dels valors tan naturals com culturals d’aquest territori. L’agricultura constitueix la major part de l’espai, amb una superfície de 535 hectàrees que representa un 75% del territori. Les masses boscoses ocupen 160 hectàrees que en representen un 14%. La resta, la formen les edificacions, els horts recreatius, els espais verds i els més de trenta quilòmetres lineals de camins. El Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural de Gallecs n’és l’òrgan gestor. Està integrat per la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac. La propietat dels terrenys és de l’Institut Català del Sòl que manté un conveni de col·laboració anual amb el Consorci de Gallecs per a la seva gestió i manteniment. Gallecs és un espai d’interès natural (EIN) des del 20 d’octubre de 2009, mitjançant el Decret 156/2009, quan es va incloure al Pla d’espais d’interès natural (PEIN) amb l’ objectiu de protegir un dels paisatges més característics de la plana del Vallès. La superfície inclosa al PEIN és de 698,91 hectàrees." Font: http://www.espairuralgallecs.cat/ca/que-es/l-espai-rural-3/index.htm

PictographMonument Altitude 334 ft
Photo ofPatrimoni Arquitectònic de Gallecs. Església Sta. María de Gallecs Photo ofPatrimoni Arquitectònic de Gallecs. Església Sta. María de Gallecs

Patrimoni Arquitectònic de Gallecs. Església Sta. María de Gallecs

> Documentació: "Santa Maria de Gallecs. Santa Maria de Gallecs és una església de Mollet del Vallès (Vallès Oriental), situada al mig del paratge protegit com a parc rural de Gallecs. Està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i protegida com a Bé cultural d'interès local. Descripció: És un edifici romànic tardà del segle XII, i que posteriorment ha estat renovat al segle XIV. Presenta vestigis d'una anterior edificació preromànica. Està construïda amb planta de creu llatina i una sola nau. L'absis es quadrat i orientat a llevant. Al mig de l'absis es pot veure una finestra de mig punt i doble esqueixada, bastant elevada. El transsepte te dos braços curts que s'obren a la nau, lleugerament apuntada, mitjançant arcs torals de pedra que queden tallats per l'arc triomfal. Al extrems de cada braç hi ha una finestra de doble esqueixada. Posteriorment, ja que el tipus d'edificació així es veu, s'afegí la sagristia al costat nord. Sobre l'arc triomfal s'alça el campanar de cadireta amb dos ulls, que va ser restaurat els anys 1967/68. Al temple, que encara fa cult en mode de sufragània de Sant Vicenç de Mollet hi ha una imatge de Santa Maria policromada i un sagrari, també policromat. Dels murs destaca la pedra vermellosa, posada de forma regular. Les pedres, no gairebé tallades eren del conglomerat i gres i pedra calcària. També es van afegir granodiorita, conglomerat i travertí. La porta d'accés, situada al mur oest és de construcció més moderna, per fora presenta una obertura amb remat rodò, mentre que interiorment és més alt i apuntat. La porta original es trobava al mur de migdia, en l'arc en que s'allotja actualment una pica baptismal de pedra, procedent d'una masia propera. A l'interior de l'església hi havia cinc altars, un cor construit de fusta al qual s'accedia per una escala de fusta a tocar del mur nord. Hi tenia un harmònium i un "rotllo". una pedra rodona amb campanetes que es feia girar. L'església estava pintada interiorment, i durant la guerra mundial, una pintora exilada que va recalar amb el seu marit a Gallecs, a Can Jornet i a Can Magre, va fer a l'àbsis de l'església unes pintures murals que ocupaven tot el seu interior i l'arc triomfal. Es deia Andrée Gavens-Chevrillon. Durant la rehabilitació que va tenir lloc entre els anys 1965 i 1969 es van trobar restes de fragments de diferents paviments que ha tingut el temple. En el presbiteri es van trobar restes de paviment paleocristià dels segles V o VI. Al costat dret de la porta es troben restes de paviment datats entre els segles VI i VII. Finalment en el presbiteri i en alguns punts propers al mur nord es poden contemplar fragments d'època medieval (segles XIII i XIV). Aquesta profunda rehabilitació va canviar molt la fesomia de l'església, ja que es va treure l'afegit de la façana oest ondulat per un remat recte paral·lel a la teulada, es va treure la rectoria, que estava afegida al transsepte sud, es van treure els nínxols que tenia l'església a davant de la porta per deixar-los a nivell de terra en lloc protegit al pas. Però la més significativa va ser treure el campanar fet al segle XVIII i deixar una espadanya amb dos ulls.[1] Història: El lloc de Gallecs s'esmenta per primera vegada en la consagració de l'esglèsia de Sant Esteve de Parets pel bisbe Eimeric l'any 904. A finals del segle X també apareix en el cartulari del monestir de Sant Cugat i també a les butlles papals del segle XI.[2] L'església de Santa Maria va ser consagrada l'any 1007. Apareix esmentada com a parròquia en un testament l'any 1089 en què Umbert, fill de Gerbert, en que va deixar totes les seves pertenències "in parroquia S. Marie de Galex". Des de 1385, els pobles de Gallecs, Mollet i Parets formaven part d'un mateix municipi. Gallecs va perdre pes demogràfic, motiu pel qual ve perdre autonomia parroquial. En 1499 es converteix en sufragània de Sant Genís de Plegamans, ja que durant tot el segle XV no va tenir capellà fix i havien d'oferir el culte capellans de les parròquies veïnes, degut a la precarietat dels seus ingressos. A la visita pastoral que es va fer l'any 1508 es diu que el campanar constava de dues campanes majors i dues menors. La sagristia va ser construïda l'any 1736. Podria ser que a més se fes el remat ondulat de la façana oest (porta actual) que tenia com ornament una creu de pedra i la remodelació del campanar, que va adoptar una forma quadrada anexada a l'espadanya., i al qual s'accedia a travers d'una escala a la sagristia. Al segle XVIII va tornar a tenir rector propi, ja que els habitants de Gallecs van tenir problemes amb el rector i els habitants de Plegamans. A finals del segle xix es va annexionar a Sant Vicenç de Mollet, de la qual depèn actualment. El 22 de juliol de 1936 es van cremar tots els mobiliaris i el cor de fusta de l'església. El crist donat per la família Salvi va ser enterrat perquè no acabés de la mateixa manera, com tota l'orfebreria, que va ser repartida pel rector Mn. Salvador Camps per totes les masies de Gallecs. Posteriorment van ser retornades i traslladades a Mollet. Sent rector de Enric Dies i Palou es va fer una restauració molt important de l'església per retornar-la al seu estil romànic. Per a tal fí van venit tècnics del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona per aixecar el plànols de planta i mobiliari de l'esglèsia i posteriorment l'excavació a càrrec de l'arqueoleg Marià Ribas. La restauració va recaure en l'arquitecte Camil Pallàs al front d'un grup de joves de Gallecs i diverses empreses. Es celebren mises tots els primers diumenges de mes, excepte al Juliol, que ho fa per la festa major de Gallecs. Durant la resta de dies l'esglèsia romàn tancada." Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_de_Gallecs

PictographPanorama Altitude 339 ft
Photo ofContinuem ruta Photo ofContinuem ruta Photo ofContinuem ruta

Continuem ruta

PictographIntersection Altitude 358 ft
Photo ofCruïlla de camins, per l'esquerra Photo ofCruïlla de camins, per l'esquerra Photo ofCruïlla de camins, per l'esquerra

Cruïlla de camins, per l'esquerra

PictographPanorama Altitude 364 ft
Photo ofDetall del camí Photo ofDetall del camí Photo ofDetall del camí

Detall del camí

PictographPanorama Altitude 399 ft
Photo ofCamí pel tancat de les antenes Photo ofCamí pel tancat de les antenes Photo ofCamí pel tancat de les antenes

Camí pel tancat de les antenes

PictographIntersection Altitude 419 ft
Photo ofCruïlla, continuem per l'esquerra Photo ofCruïlla, continuem per l'esquerra Photo ofCruïlla, continuem per l'esquerra

Cruïlla, continuem per l'esquerra

PictographPhoto Altitude 438 ft
Photo ofDipòsits d'aigua Photo ofDipòsits d'aigua Photo ofDipòsits d'aigua

Dipòsits d'aigua

PictographIntersection Altitude 421 ft
Photo ofCruïlla, continuem recte Photo ofCruïlla, continuem recte Photo ofCruïlla, continuem recte

Cruïlla, continuem recte

PictographBridge Altitude 399 ft
Photo ofCamí de Retorn Opcional 1 i el Pont de l'AP-7 Photo ofCamí de Retorn Opcional 1 i el Pont de l'AP-7 Photo ofCamí de Retorn Opcional 1 i el Pont de l'AP-7

Camí de Retorn Opcional 1 i el Pont de l'AP-7

PictographFountain Altitude 392 ft
Photo ofCamí de Retorn Opcional 2 i Font dels Pinetons Photo ofCamí de Retorn Opcional 2 i Font dels Pinetons Photo ofCamí de Retorn Opcional 2 i Font dels Pinetons

Camí de Retorn Opcional 2 i Font dels Pinetons

PictographIntersection Altitude 365 ft
Photo ofCruïlla, continuem per la dreta Photo ofCruïlla, continuem per la dreta Photo ofCruïlla, continuem per la dreta

Cruïlla, continuem per la dreta

PictographPanorama Altitude 360 ft
Photo ofDetall del camí Photo ofDetall del camí Photo ofDetall del camí

Detall del camí

PictographPhoto Altitude 320 ft
Photo ofAccés al Parc per la B-140, Santa Rosa Photo ofAccés al Parc per la B-140, Santa Rosa Photo ofAccés al Parc per la B-140, Santa Rosa

Accés al Parc per la B-140, Santa Rosa

PictographTrain stop Altitude 263 ft
Photo ofPasso a nivell Ferrocarril de Barcelona a Puigcerdà Photo ofPasso a nivell Ferrocarril de Barcelona a Puigcerdà Photo ofPasso a nivell Ferrocarril de Barcelona a Puigcerdà

Passo a nivell Ferrocarril de Barcelona a Puigcerdà

Photo ofMenhir de Mollet i Parc de Can Mulà Photo ofMenhir de Mollet i Parc de Can Mulà Photo ofMenhir de Mollet i Parc de Can Mulà

Menhir de Mollet i Parc de Can Mulà

> Documentació: "Menhir de Mollet. El menhir de Mollet és un megàlit del neolític de 4,90 m de llargada, 68 cm d'amplada i 110 cm de fondària, amb un pes de 6 tones, trobat en el jaciment pla de les Pruneres, dins del nucli urbà de Mollet del Vallès.[1] Té una antiguitat estimada de 5.000 anys. De forma de prisma rectangular, amb els caires arrodonits, i amb un dels dos extrems apuntats. La composició geològica és d'arcosa una roca d'unes característiques que no es troben a Mollet del Vallès. La importància del menhir rau en la seva monumentalitat, i en les seves decoracions antropomorfes. Per un cantó presenta en relleu un rostre humà, mentre que al costat oposat hi ha gravats uns motius curvilinis o serpentiforme." Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Menhir_de_Mollet

PictographProvisioning Altitude 239 ft
Photo ofFinal ruta i zona d'avituallament Photo ofFinal ruta i zona d'avituallament Photo ofFinal ruta i zona d'avituallament

Final ruta i zona d'avituallament

Comments

    You can or this trail