Activity

Ruta Cassà sota les bombes

Download

Trail photos

Photo ofRuta Cassà sota les bombes Photo ofRuta Cassà sota les bombes Photo ofRuta Cassà sota les bombes

Author

Trail stats

Distance
1.44 mi
Elevation gain
72 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
72 ft
Max elevation
530 ft
TrailRank 
28
Min elevation
446 ft
Trail type
Loop
Coordinates
368
Uploaded
June 20, 2023
Recorded
June 2023
Be the first to clap
Share

near Cassà de la Selva, Catalunya (España)

Viewed 96 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo ofRuta Cassà sota les bombes Photo ofRuta Cassà sota les bombes Photo ofRuta Cassà sota les bombes

Itinerary description

Ruta històrica per descobrir els espais que varen patir els efectes del bombardeig de l'any 1939 a Cassà de la Selva.

El diumenge 29 de gener de l’any 1939, a les 13.30 h del migdia, cinc bombarders Savoia Marchetti SM-79 de l’aviació feixista italiana i dirigits pel capità Costa Egidio varen bombardejar el poble de Cassà. En total, varen caure unes 50 bombes de 100 quilos que varen provocar la mort de 8 persones i l’afectació d’un mínim de 54 cases. Podreu resseguir aquesta ruta per descobrir els espais que varen patir els efectes d’aquest bombardeig, conèixer quins danys varen patir i retre un sentit homenatge a totes les persones que hi varen perdre la vida.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 2

Bomba 2

Després de passar pel costat de l’edifici porxat del segle XVIII on hi havia situades les antigues mesures públiques de Cassà i que havien estat concedides per un privilegi reial d’època medieval, hem arribat a la plaça de Jacint Verdaguer. Antigament en aquesta plaça s’hi realitzava el mercat de les Verdures. Per aquest motiu no és estrany que fos coneguda com a plaça dels Hortolans. També va ser coneguda durant un temps com a plaça del Municipi. Durant la Guerra Civil una bomba va caure a l’extrem nord d’aquesta plaça. Una de les cases més afectades va ser l'actual Can Quirze (núm. 6-8), casa que durant molts anys va ser uns dels bars restaurants més coneguts i populars del poble. A causa d’aquesta explosió gran part de la seva façana va caure i també es varen produir danys tant a la coberta de la casa com en la seva estructura interior (envans, vidres, pintura, elements de fusta). Les cases del voltant de la plaça també es varen veure afectades per l’ona expansiva d’aquesta bomba. En concret, es varen produir danys en les cases núm. 9, 10, 12 i 14 i també la casa número 2 del carrer de Girona. Totes elles varen patir danys de menor consideració. Val la pena comentar que a causa d’aquesta explosió encara són visibles tot un seguit de forats o impactes de metralla a la façana principal del garatge que hi ha situat just al davant de Can Quirze. Ara, hem de continuar el nostre recorregut cap al carrer del Molí, passant per davant de Can Serra, un bonic casal modernista d’inicis del segle XX, propietat d’una de les famílies sureres més importants del poble.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bomba 3

El carrer del Molí va ser una de les zones més castigades per aquest bombardeig. Creiem que hi varen caure un mínim de 4 bombes al llarg del seu recorregut. Una primera bomba va caure sobre les cases que tenim al nostre davant (núm. 44- 48). L’any 1939 en aquest punt hi havia construïdes 4 cases. Tres d’elles eren habitatges de planta baixa i pis i l’altra era un magatzem. L’explosió d’aquesta bomba va provocar la destrucció total de tots aquests immobles i danys de menor consideració a les altres cases que hi havia al seu voltant (actuals núm. 52 i 54).

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 4

Bomba 4

L’edifici que tenim al davant (núm. 56) era la seu de l’antic molí o Sindicat Agrícola de Cassà. Aquest gran edifici, actualment en desús i que dona nom al carrer on ens trobem situats, era el lloc on els pagesos del poble portaven a moldre els cereals que havien cultivat per tal de fer-ne farina. Durant aquest bombardeig una bomba va caure sobre aquest edifici i va afectar sobretot la casa on vivia el moliner i la seva família. El pis i el sostre d’aquest habitatge varen quedar totalment destruïts i també la seva estructura interna. A causa d’aquesta explosió també es va produir una víctima mortal. Es tracta de la filla petita d’aquesta família, la Concepció Riera Valentí, una nena de 14 anys que va morir quan va sortir espantada de casa. Gràcies a diversos testimonis orals que hem pogut recollir, hem pogut saber que després de la Guerra Civil es varen trobar diverses bombes que no havien explotat en aquest punt.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 5

Bomba 5

Una altra bomba va caure sobre les primeres cases del carrer Avall. En concret va afectar els núm. 48, 50 i 52 i va provocar danys de diversa consideració (cobertes, envans, vidres...). L’ona expansiva d’aquesta bomba també va afectar les cases que hi havia al seu voltant, com per exemple la casa que fa cantonada amb el carrer del Molí (núm. 59).

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bomba 7

L’any 1939, en aquest solar actualment buit, hi havia una casa que va quedar totalment destruïda per l’explosió d’una bomba que hi va caure al seu damunt. Aquesta no es va reconstruir mai més.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 6

Bomba 6

En aquest punt on ara ens trobem situats no hi va caure cap bomba de forma directa sinó que va caure en una zona plena d’horts que hi havia en l’espai comprès entre les cases que donen al carrer del Molí i les que ho fan cap a la carretera Provincial. Tot i que aquesta bomba no va destruir cap edifici, la seva ona expansiva sí que va fer estralls en les cases que hi havia al seu voltant (núm. 138, 140, 149 de la carretera Provincial i 80 i 82 del carrer del Molí). Segons el testimoni d’alguns veïns, anys enrere encara es podien veure els forats o impactes de metralla que havia provocat aquesta bomba en les façanes de les cases que hi ha a la carretera Provincial (per exemple la casa núm. 140). Degut a diverses obres i remodelacions posteriors, aquests forats actualment ja no són visibles.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 8

Bomba 8

La carretera Provincial va ser la zona més afectada per aquest bombardeig. Al llarg del seu recorregut hi varen caure un mínim de 6 bombes. Una d’aquestes bombes va caure al mig de la carretera en el punt on ens trobem actualment. La seva explosió va afectar de ple la casa núm. 102, on va caure tota la façana principal de l’immoble. Després de la guerra aquesta casa no es va acollir a les indemnitzacions que donaven les autoritats franquistes per tal de poder reconstruir les cases. Per aquest motiu, aquesta casa va restar malmesa i deshabitada durant molts anys, fins que va ser comprada i reconstruïda pels actuals propietaris a mitjans dels anys 60. L’explosió també va afectar les cases del voltant (núm. 100, 104, 106 i 111). De fet, si ens fixem bé en la barana del balcó de la casa que hi ha just al costat dret (núm. 100), encara es pot veure com està trencada degut als efectes de la metralla. Uns metres més avall, aquesta mateixa bomba va provocar la mort d’un matrimoni que vivia a l’actual casa, que correspon al núm. 110. Es tractava de Josep Sureda Casanovas, de 47 anys, i Victòria Cassà Mestres, de 47 anys, els quals no tenien fills. Segons testimonis orals, aquesta bomba també va provocar diverses ferides a un soldat republicà que caminava per la vorera esquerra d’aquest carrer en direcció a Girona en el moment del bombardeig.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 9

Bomba 9

L’any 1939 el carrer Barceloneta es trobava situat just als afores del poble. A partir d’aquí tota la zona que actualment està ocupada per la urbanització Vi-Novell estava plena de camps de conreu i petites zones boscoses que arribaven fins als primers turons o contraforts del massís de les Gavarres. Durant aquest bombardeig una bomba va caure sobre les primeres cases d’aquest carrer. Segons la documentació consultada, les cases més afectades foren els núm. 2, 4, 6 i 8. Es tractava d’un conjunt de 4 habitatges formats per planta baixa i pis. Dos d'aquests edificis varen quedar totalment destruïts i dos més varen resultar molt danyats o afectats. Un d’aquests edificis no es va poder reconstruir i es va haver d’enderrocar poc temps després de finalitzar la Guerra Civil. L'ona expansiva d'aquesta bomba també va afectar de forma menys important les cases núm. 10 i 12 d’aquest mateix carrer.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bomba 10

Antigament, en aquest solar actualment buit (núm. 6), hi havia construït un petit xalet conegut popularment com a xalet d’en Vaca. Durant aquest bombardeig una bomba va caure en aquest punt i va causar danys materials per valor de 3.000 pessetes segons l’expedient de la “Relación del valor de las fincas deterioradas o destruidas por efectos de guerra”, que es pot consultar a l’Arxiu Municipal de Cassà.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 11

Bomba 11

L’any 1939 aquesta zona estava plena de camps de conreu, situats a banda i banda d’un petit torrent (actualment canalitzat i soterrat) que baixava des de la zona de can Prats cap a la riera Seca o la riera del Castell. Com que aquesta zona no estava urbanitzada en aquell moment, els danys materials varen ser molt escassos. Solament la masia de Can Prats, situada a uns 80 metres al nord-est, es va veure una mica afectada per l’ona expansiva d’aquesta bomba.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bomba 12

A partir de l’estudi de tota la documentació existent tant a l’Arxiu Municipal de Cassà, Relación del valor de las fincas deterioradas o destruidas por efectos de guerra, com a l’Arxiu Històric de Girona, Expedientes de regiones devastadas, hem pogut comprovar com una casa que estava construïda en aquest punt també va resultar força afectada a causa de l’explosió d’una bomba. Es tractava d’una casa formada per planta baixa i pis, que va sofrir danys de poca consideració (coberta, envans, pintura, vidres...). No hem pogut trobar més informació al respecte. Per això no sabem el lloc exacte on va caure aquesta bomba ni si va provocar altres danys a les cases que hi havia al seu voltant.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 13

Bomba 13

Ara ens trobem davant de la casa núm. 69 de la carretera Provincial. Durant aquest bombardeig una bomba també va caure en aquest punt i va causar la mort de dues persones. Es tractava d’una mare i una filla: Rosa Torras Gispert, de 58 anys, i Dolors Salvador Torras, de 27 anys. Al mateix temps aquesta bomba també va destruir la casa que hi havia just al seu costat (número 71) i on vivia en Primitiu Cassà i Mestres, regidor de la CNT a l’Ajuntament de Cassà durant la Guerra Civil i que es va haver d’exiliar a França després de la guerra. L’ona expansiva d’aquesta bomba també va afectar les cases que hi havia a l’altre costat de la carretera Provincial. En concret, varen resultar malmeses les cases núm. 64 i núm. 62.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 14

Bomba 14

Una altra bomba va caure en aquest punt i va afectar les cases núm. 46, 48 , 52, 54 i 56. Aquestes cases eren construccions senzilles amb una tipologia similar: planta baixa, pis i golfes. L'ona expansiva d'aquesta bomba també va arribar a les cases que hi ha a l’altre costat de la carretera i va provocar la mort d’una persona: Lluïsa Xiberta Carbó, de 58 anys, que vivia a l’actual núm. 61 i que va morir quan per desgràcia va obrir la porta de casa seva durant aquest bombardeig. Les bombes més grans són de 250 kg i les més petites, de 100 kg, són com les que varen caure sobre Cassà.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bomba 15

Una altra bomba va caure sobre el número 44 i va causar danys molt importants. A la casa del costat, actual número 42, antigament hi havia construïdes dues cases. A la casa que estava situada més a llevant (direcció Llagostera) i que en aquell moment estava formada per una planta baixa, pis i per diversos cossos annexos a la part posterior, hi va morir una dona, Caterina Payret Suñer, de 57 anys.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 16

Bomba 16

A l’actual garatge Gruart, en el número 38, en aquell moment hi havia dos immobles. El que estava situat més a llevant és on va morir una dona: Maria Canals Roig, de 52 anys. A l’habitatge del costat (costat de ponent), segons la documentació localitzada a l’Arxiu Històric de Girona, es varen produir danys per valor de 2.935 pessetes, que varen afectar la coberta, la paret mitgera, trencament de vidres, etc. L’ona expansiva d’aquesta bomba també va arribar a l’altre costat de la carretera i va afectar la casa de Can Geronès (actual número 47). Finalment també val la pena comentar que l’interessant immoble que fa cantonada entre la carretera Provincial i el carrer Martí Dausà (actual fàbrica de Can Rich) va ser durant molts anys (1912-1934) la seu del Colegio Politécnico Cassanense, conegut popularment com a l’Escola Vilaret. A causa de la seva proximitat amb les cases que acabem de descriure, aquest immoble també es va veure afectat pels efectes d’aquest bombardeig.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 17

Bomba 17

Tot i que en aquest punt no hi va caure una bomba de forma directa, la casa de Can Trinxeria i molt possiblement les altres cases situades al voltant de la plaça de la Coma sí que es varen veure afectades per les bombes que varen caure al llarg de la carretera Provincial. Val la pena recordar que aquesta casa fou confiscada per les autoritats republicanes durant la Guerra Civil i que en el seu interior s’hi va instal•lar la seu del comandament del camp d'aviació republicà de la Torremansa, que va funcionar entre els anys 1938 i 1939. Uns dels pilots que va viure a Can Trinxera durant els últims dies de la Guerra Civil va ser el capità Juan Lario Sànchez. En el seu llibre titulat Habla un aviador de la República, publicat per l’editorial Gregorio del Toro, l’any 1973, ens relata les esfereïdores vivències que va viure durant aquest terrible bombardeig. A continuació en reproduïm un fragment: “Ya comenzaban a oírse los agudos silbidos de las bombas en libre caída cuando me encontré solo... por breves instantes, porque imitando a mi gente me lancé en felinos saltos hacia un cercano portalón tumbándome allí mismo. El seco restallar de un reguero de bombas hizo estremecer el pavimento dando la impresión que me separaba del suelo unos cuantos centímetros. Seguidamente se dejaron oír los característicos ruidos de cristales rotos y el rápido derrumbe de muros y vigas de madera. La metralla y ladrillos proyectados barrían el espacio estrellándose contra las edificaciones que se mantenían en pie afectados por amplias quebraduras. (....) Los gritos de los vivos eran más desgarradores que el de los propios afectados y hacia los lugares donde procedían nos dirigimos con ánimos de evacuar a los más graves. (...) Envueltos en mantas o sábanas, en ellos metimos a tantos heridos como fue posible dejando una estrecha plaza para el chofer. !Y ahora hacia los hospitales de Gerona, procurando regresar rápidamente! (…) Ya sin prisa alguna comenzamos a examinar las consecuencias del bombardeo. Verdaderamente el espectáculo era impresionante. El reguero de bombas arrojadas no tenía un trazo largo. En total soltaron cuatro, quizás de 200-300 kilogramos, porque a juzgar por las destrucciones causadas no correspondían a las potentísimas bombas de 500 kilogramos, normalmente utilizadas por los HE-111 (….) Entre los espacios de las explosiones mediaban unos cincuenta metros, particularidad que sirvió (con muncha suerte) para que nuestra residencia se salvara de ser derruida, aunque si bastante afectada por la metralla y las ondas de expansión que resquebrajaron los muros y desmantelaron puertas, ventanas y tejado. El mobiliario del interior quedó revuelto y semidestrozado. Una opaca armadura de hierro que adornaba el salón rodó por el suelo quedando desarticulada y maltrecha (…) ”.

PictographWaypoint Altitude 0 ft
Photo ofBomba 1

Bomba 1

Ara mateix ens trobem a la plaça Petita. Es tracta de l’antic centre neuràlgic del poble de Cassà durant l’època medieval. Durant segles va tenir una gran activitat comercial i lúdica. Tota la plaça estava envoltada per botigues i en el seu espai central s’hi realitzava el mercat setmanal. En aquest indret també es localitzava l’antic hospital de pobres (segle XVI) i era el lloc on s’escollien els jurats de la Universitat de Cassà (precedent del govern local) per mitjà d’uns rodolins, un curiós procés de selecció que es troba perfectament descrit en un privilegi reial del segle XVI i que era llegit abans de començar la cerimònia a viva veu al mig de la plaça pública de la vila. Durant el bombardeig del dia 29 de gener de 1939 una bomba va caure sobre Ca l’Avellaneda (la casa que teniu al vostre davant –actual núm. 10–) i va provocar el seu ensorrament. L’àvia d’aquesta casa va quedar enterrada sota les runes. Gràcies a la ràpida actuació dels veïns i de les autoritats locals la varen poder treure i rescatar amb vida. L’ona expansiva d’aquesta bomba també va afectar la casa que hi havia al seu costat i que és coneguda amb el nom de Can Cunillera (núm. 1-2). Tota la seva façana es va ensorrar, tant la que dona al carrer Mesures com la que dona al carrer Ocata.

Comments

    You can or this trail