Activity

Palma Modernista

Download

Trail photos

Photo ofPalma Modernista Photo ofPalma Modernista Photo ofPalma Modernista

Author

Trail stats

Distance
0.8 mi
Elevation gain
26 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
26 ft
Max elevation
112 ft
TrailRank 
35
Min elevation
56 ft
Trail type
Loop
Coordinates
27
Uploaded
August 3, 2018
Be the first to clap
Share

near Palma, Baleares (España)

Viewed 559 times, downloaded 6 times

Trail photos

Photo ofPalma Modernista Photo ofPalma Modernista Photo ofPalma Modernista

Itinerary description

El XIX va ser un segle molt inestable políticament parlant ja que van ser uns anys de molta alternança de governs i de guerres com ara la guerra civil entre Carlistes i Liberals o la guerra del Francès. Aquesta última va donar inici al segle, entre el 1808-1814, Napoleó va ocupar la majoria dels territoris espanyols, però les Balears van un dels pocs territoris que es van resistir. Aquest fet animà a milers de refugiats, sobretot catalans, a fugir a Mallorca i s’establiren principalment en la seua capital, Palma.
Durant aquest segle Palma també va ser víctima d’una política de castellanització que entre altres coses va prohibir el català a l’Institut Palmesà i va suprimir la Universitat Iuliana. No obstant això, a partir dels anys 40 va aparèixer la renaixença, un moviment que lluitava per recuperar la llengua i la història Catalana.
Entre els anys 1800 i 1896 Palma va experimentar un creixement demogràfic important: de 33.500 habitants va passar a 61.200. Aquest fet va fer que es començara a construir en la perifèria degut a que intramurs no quedaven més espais. Amb aquesta problemàtica s’inicià el projecte d’enderrocament de les murades, que una vegada més es va veure endarrerit per els pocs recursos econòmics que no podien cobrir totes les reformes que s’estaven portant a terme durant aquests anys com ara la inauguració del passeig del Born (1833) o l’enderrocament de l’edifici de la inquisició i construcció de la Plaça Major en el mateix lloc (1823). També cal assenyalar que amb l’aparició dels nous corrents artístics que anaven expandint-se per Europa, sobretot el neoclàssic, romanticisme i neogòtic, els arquitectes mallorquins es van inspirar per a realitzar importants intervencions com és el cas de la restauració de la Seu, del portal major de Santa Eulàlia i les remodelacions de la llotja i l’ajuntament entre altres. Però no tot van ser remodelacions o restauracions, també es van construir edificis de nova planta com el Teatre Principal, la Misericòrdia i la Seu de la Diputació Provincial.
Un dels principals problemes de la ciutat en aquests moments va ser la seua murada. La ciutat necessitava créixer desprès del important augment demogràfic i les murades eren un obstacle molt gran, ja que pertanyien a l’estat i aquest sols permetia edificar a una distància d’un quilòmetre aproximadament, des de l’exterior de les portes, cosa que va afavorir la urbanització de les perifèries. Però per fi, el 1895, el ministre de guerra cedeix la propietat de les murades a la ciutat i començaran els tràmits per al seu enderrocament, que s’inicià finalment el 1903 i es realitzà per fases al llarg de 10 anys sota la direcció de l’arquitecte Gaspar Bennàssar. Una de les condicions que va establir el ministre de guerra al cedir les murades va ser que al finalitzar, s’havia d’establir una ronda, seguint el traçat de les murades, per diferenciar el casc antic dels barris nous. Serà en aquest moment quan naix el Pla Calvet.
Aquest pla va ser un projecte d’eixample que es va aprovar en el 1901. Adoptava una forma circular que envoltava el centre històric i que el deixava dividit en dues parts per el torrent de Sa Riera. A diferència d’altres projectes d’eixample que es van portar a terme en el territori espanyol, com el de Barcelona, València o Madrid, aquest no va consistir en un traçat de carrers en quadricula, sinó que era un traçat radiocèntric inspirat en el Pla Haussman de París.
A partir dels anys 40 del segle XIX, podem observar dues tendències en l’arquitectura de la ciutat: per una banda es continuarà amb les tendències neoclassicistes i per altra banda trobarem una tendència derivada del romanticisme europeu com és el neogòtic.

Waypoints

PictographMonument Altitude 135 ft
Photo ofCan Corbella

Can Corbella

Aquest edifici va ser projectat per Nicolau Lliteras i es tracta del resultat d’una reforma que unificà tres cases. Novament, el que més destaca és la façana, que a més s’afegeix al cos de l’edifici com una nova pell. En la planta baixa, destinada a comerç, trobem arcs de ferradura amb vitralls de colors. En les tres plantes superiors trobem una façana completament simètrica que presenta tota una successió de finestres. Per últim, l’ultima de les plantes està més retirada que les anteriors i està coronada per una torreta octogonal.

PictographMonument Altitude 108 ft
Photo ofConsell de Mallorca

Consell de Mallorca

Construït sobre el solar de l’antiga presó, el va iniciar Joaquim Pavia en el 1882 i el va continuar Joan Guasp en el 1885. El que més destaca de l’edifici és la seua façana neogòtica dividida en tres parts amb torretes ortogonals i amb abundant decoració escultòrica heràldica. Pel que fa a l’interior de l’edifici, es va remodelar uns anys finalitzat aquest: Guillem reynés i Josep Alomar van realitzar la sala de sessions i l’escala monumental, respectivament.

PictographMonument Altitude 112 ft
Photo ofTeatre Principal

Teatre Principal

Construït per Antoni Sureda entre el 1854 i 1857. La seua construcció es va iniciar just desprès d’enderrocar la Casa de les Comèdies, que es trobava en el mateix lloc i uns mesos desprès de ser inaugurat es va haver de restaurar a causa de les destrosses provocades per un incendi. En aquest edifici trobem una façana pantalla, és a dir, que la distribució d’aquest no es correspon en la distribució interior de l’edifici, només respon a la perspectiva urbana. Podem observar que la façana està dividida en tres cossos, el central, el més important, està format per tres pisos decorats amb columnes dels diferents ordres en cada un d’ells imitant l’antiguitat clàssica. En la part superior trobem un frontó triangular que remata l’edifici

PictographMuseum Altitude 85 ft
Photo ofGrand Hotel

Grand Hotel

Va ser un dels primers hotels de luxe de l’illa, però amb el pas de temps també ha tingut altres funcions: durant la guerra civil va funcionar com a polvorí, en el 1942 es va convertir en el Instituto Nacional de Previsión i des del 1993 alberga la fundació Caixa Forum. Va ser construït entre el 1901 i 1903 per Lluís Domènech i Montaner i constitueix el primer exemple d’arquitectura modernista a la ciutat. La planta baixa, està completament porticada mentre que en la resta trobem un seguit de finestres i tot un repertori decoratiu floral amb grans balcons arrodonits en les cantonades. En el pis superior podem observar panells ceràmics on trobem representacions de dracs i àguiles.

PictographMonument Altitude 85 ft
Photo ofForn des Teatre

Forn des Teatre

Aquest és un perfecte exemple del modernisme popular. Malgrat estar tancat actualment, encara es conserva tota la decoració exterior formada per diversos panells verds de fusta amb motius vegetals que emmarquen la porta i les finestres del baix. La resta de l’edifici està dedicat a habitatges i no te cap altre interès arquitectònic.

PictographMonument Altitude 79 ft
Photo ofCan Cassassayas i Pensió Menorquina Photo ofCan Cassassayas i Pensió Menorquina

Can Cassassayas i Pensió Menorquina

És un conjunt de dos edificis idèntics separats per un carrer estret projectats per Francesc Roca. Un dels elements més interessants és la façana, formada per quatre pisos que en un principi s’havia projectat per a l’últim d’ells, una mena de pont que unís les dues façanes però finalment no es va realitzar. Originalment estaven pensades per habitatges familiar, destinant la planta baixa per a algun comerç i la majoria dels pisos per a lloguer. Als anys 40 es va transformat un dels edificis per a acollir la pensió Menorquina, nom per el qual es coneix també actualment l’edifici. A hores d’ara, els dos edificis estan destinats a oficines.

PictographMonument Altitude 135 ft
Photo ofCan Forteza-Rey

Can Forteza-Rey

Comparteix inclús part de l’estructura de la planta baixa amb Magatzems l'Àguila, situat just al costat. Josep Forteza-Rey va ser un joier molt important en aquell moment, que a més, va reformar el seu propi taller i va projectar Can Forteza Rey per a ell i els seus fills. Originalment, la planta baixa estava destinada per a la farmàcia de dos dels fills, el primer pis per a la clínica dental d’un altre i el tercer pis i entreplanta com a residència privada. Destaca sobretot la façana principal, coberta en gran part per trencadís i abundant decoració escultòrica en les tribunes i miradors.

PictographMonument Altitude 135 ft
Photo ofMagatzems l'Àguila

Magatzems l'Àguila

Aques és un edifici comercial projectat per Gaspar Bennàssar en el 1908. Es tracta d’un edifici inspirat en la vessant del modernisme vienès, i més concretament en l’estació del metro de Karlplak de Otto Wagner. La seua façana està formada per grans finestrals que converteixen l’edifici en un gran mostrador . En aquesta abunda l’ús del ferro i el vidre i deixen en un segon pla la decoració vegetal i floral típica del modernisme català

PictographMonument Altitude 125 ft
Photo ofTaller Forteza-Rey o Casa de les Mitges

Taller Forteza-Rey o Casa de les Mitges

Es tracta d’un edifici exempt de cinc plantes amb un baix comercial, el qual està decorat amb panells de fusta de color granat. Pel que fa a la resta de la façana, es reprodueix un mur rugós de color marró i en el quart pis observem dos balcons triangulars decorats amb trencadís que sobresurten en forma de punta.

Comments

    You can or this trail