Activity

La Ruta de L'Escanyapobres · 2018

Download

Trail photos

Photo ofLa Ruta de L'Escanyapobres · 2018 Photo ofLa Ruta de L'Escanyapobres · 2018 Photo ofLa Ruta de L'Escanyapobres · 2018

Author

Trail stats

Distance
0.94 mi
Elevation gain
108 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
112 ft
Max elevation
1,407 ft
TrailRank 
42
Min elevation
1,321 ft
Trail type
One Way
Coordinates
61
Uploaded
March 28, 2018
Be the first to clap
Share

near L' Espluga de Francolí, Catalunya (España)

Viewed 285 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo ofLa Ruta de L'Escanyapobres · 2018 Photo ofLa Ruta de L'Escanyapobres · 2018 Photo ofLa Ruta de L'Escanyapobres · 2018

Itinerary description

Ruta basada en la novel·la homònima del famós autor de valls, Narcís Oller; L'Escanyapobres, escrita el 1884.
En el llibre se situa a Pratbell (en la realitat es tracta de l'Espluga de Francolí) on l'Oleguer, un jove que treballava de traginer canvia d'aires i comença a treballar en un petit magatzem de gra. Té per amistat al notari del poble, don Magí Xirinac, i a la seva muller, donya Tuies. Tots tres conformen una banda d'avars de qui tot el poble malparla i critica a les esquenes, i amb raó! Per casualitats de la vida, l'Oleguer acaba casat amb Tuies i vivint en un castell mig enrunat on gràcies a aquest defecte del castell, podrà fer de qualsevol forat un bon amagatall per a les seves preuades monedes.

View more external

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 1,562 ft
Photo ofVimbodí

Vimbodí

Poble a la vora de l'Espluga de Francolí, es creu que al llibre, es tracta de Malgual.

PictographWaypoint Altitude 1,417 ft
Photo ofEspluga de Francolí Photo ofEspluga de Francolí Photo ofEspluga de Francolí

Espluga de Francolí

Poble protagonista, al llibre anomenat Pratbell.

PictographTrain stop Altitude 1,358 ft
Photo ofEstació Ferrocarril de l'Espluga Photo ofEstació Ferrocarril de l'Espluga

Estació Ferrocarril de l'Espluga

Inaugurada aquesta el 25 de juny de 1865. L'Estació de Ferrocarril de Pratbell fou inaugurada el 16 de juny de 1865 (Casualment aquell dia era Corpus).

PictographPanorama Altitude 1,722 ft
Photo ofGranja Mitjana Photo ofGranja Mitjana Photo ofGranja Mitjana

Granja Mitjana

Mas de l'Oleguer ''l'Escanyapobres'', La Coma.

PictographIntersection Altitude 1,808 ft

Antic camí miner

Antic camí per on es creu que l'Eloi passa i per on duu a l'Oleguer raptat.

PictographMine Altitude 2,533 ft

La Mina Atrevida

Es creu que es la mina on l'Eloi va deixar morir a l'Oleguer.

PictographIntersection Altitude 1,362 ft

Antic camí de l'estació

Antic camí que duia de l'estació de tren al poble de l'Espluga de Francolí. Al llibre, l'autor el cita com el camí per on van l'Oleguer ''l'Escanyapobres'' i el notaria Magí Xirinac de tornada al poble. Per aquest, hi ha un moment des d'on es veu una panoràmica del poble.

PictographBridge Altitude 1,306 ft
Photo ofPont riu Francolí

Pont riu Francolí

Pont que creua per sobre el riu Francolí. A banda i banda, es troben els terrens de l'Oleguer ''l'Escanyapobres'', les Parades de Dalt i l'Hort dels Mínims.

PictographWaypoint Altitude 1,309 ft
Photo ofParades del Pont

Parades del Pont

En el llibre anomenades Parades de Dalt, són unes propietats del protagonista, l'Oleguer ''l'Escanyapobres''.

PictographWaypoint Altitude 1,316 ft

Horta d'Amunt

En el llibre s'agrupa en un sol terreny anomenat Hort dels Mínims, és una propietat del protagonista, l'Oleguer ''l'Escanyapobres''.

PictographWaypoint Altitude 1,293 ft

Horta d'Avall

En el llibre s'agrupa en un sol terreny anomenat Hort dels Mínims, és una propietat del protagonista, l'Oleguer ''l'Escanyapobres''.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Possible localització de les Oficines

És possible que per aquest carrer, es situïn les Oficines de la Carbonífera de Malgual, però tampoc se'n diu gaire del carrer ni es dona cap pista destacable de l'espai.

PictographReligious site Altitude 1,388 ft
Photo ofEsglésia Vella de St. Miquel Photo ofEsglésia Vella de St. Miquel

Església Vella de St. Miquel

En el llibre només es parla d'una església amb un campanar romànic. Tot i això, en aquella època ni mai hi ha hagut cap església amb aquest tipus de campanar. En quant a la seva datació, la única que hi coincideix es aquesta, ja que l'altre es posterior, i va ser construïda amb pedres del castell.

PictographReligious site Altitude 1,381 ft
Photo ofEsglésia Nova de St. Miquel Photo ofEsglésia Nova de St. Miquel Photo ofEsglésia Nova de St. Miquel

Església Nova de St. Miquel

En el llibre només es parla d'una església amb un campanar romànic. Tot i això, en aquella època ni mai hi ha hagut cap església amb aquest tipus de campanar. En quant a la seva datació, la única que hi coincideix es l'església vella de Sant Miquel, ja que aquesta es posterior, i va ser construïda amb pedres del castell. Actualment resta tancada per perill d'ensorrament.

PictographWaypoint Altitude 1,378 ft
Photo ofAntiga Notaria, actual Pollería Antònia Photo ofAntiga Notaria, actual Pollería Antònia Photo ofAntiga Notaria, actual Pollería Antònia

Antiga Notaria, actual Pollería Antònia

Possible Notaria del llibre L'Escanyapobres de Narcís Oller. A l'Espluga de Francolí de finals del s. XIX hi havia dos notaris però Joan Oromí i Torrent, que hi va exercir entre 1856 i 1884, va tenir un paper important en el de venir del castell, ja que va promoure la urbanització en el terreny d'aquest. En el llibre, el notari Magí Xirinac és qui adquireix el castell, que per herència passa a donya Tuies i aquesta el ven pedra per pedra fent que l'antic castell es vegi en un futur transformat en una fàbrica tèxtil.

PictographWaypoint Altitude 1,375 ft
Photo ofAntiga Notaria, núm. 3 Photo ofAntiga Notaria, núm. 3 Photo ofAntiga Notaria, núm. 3

Antiga Notaria, núm. 3

Possible Notaria del llibre L'Escanyapobres de Narcís Oller. En el Carrer Nou, es trobaria situada una de les dues antigues notaries, aquesta activa a partir de 1881, per tant queda descartada perquè es posterior a la novel·la. Tot aquest embolic de notaries s'aclara seguint un ordre cronològic basat en el període d'activitat com a notari de don Joan Oromí, i la data de construcció dels edificis, sent aquest el resultat: Joan Oromí fou actiu des de 1856 fins 1884, i una de les notaries data del 1881, llavors l'actual polleria seria la primera notaria on treballà don Joan i després en la notaria del carrer Nou, és a dir, aquesta.

PictographRuins Altitude 0 ft
Photo ofLes Roques del Guineu Photo ofLes Roques del Guineu Photo ofLes Roques del Guineu

Les Roques del Guineu

De les Roques del Guineu podem treure conclusions relacionades amb el sobre-nom de l'Oleguer, mal-anomenat Escanyapobres, un clar paral·lelisme amb una família del poble que era molt avar.

PictographWaypoint Altitude 1,385 ft
Photo ofMagatzem de gra de Cal Borràs Photo ofMagatzem de gra de Cal Borràs Photo ofMagatzem de gra de Cal Borràs

Magatzem de gra de Cal Borràs

Es creu que és el magatzem de gra de l'Oleguer.

PictographWaypoint Altitude 1,385 ft

Gran magatzem de gra

Es creu que es el Pallol del llibre.

PictographWaypoint Altitude 1,375 ft
Photo ofCarrer de la Roca

Carrer de la Roca

Antigament anomenat carrer de la Pedrera, actualment carrer de Sant Vicenç de Paül, es on es creu que es troba el magatzem de gra del protagonista, l'Oleguer. En el llibre però, surt mencionat com el carrer de la Roca, el nom que li dona l'autor té un sentit, fent referència a les Roques del Guineu (part de la cantera que es troba al final del carrer).

PictographWaypoint Altitude 1,358 ft
Photo ofAntiga Fonda del Comercio Photo ofAntiga Fonda del Comercio Photo ofAntiga Fonda del Comercio

Antiga Fonda del Comercio

En relació amb la novel·la de ''L'Escanyapobres'' de Narcís Oller, es tractava de l'Hostal de Sant Roc. Hostal que rep aquest nom arran d'un carrer que ens trobem en la següent parada, l'antic carrer de Sant Roc. En aquest hostal, el protagonista, l'Oleguer, hi feia tractes on arrendava les seves propietats ja que no tenia interès en tenir propietats sinó en tenir diners, com a bon avar que era.

PictographRuins Altitude 0 ft
Photo ofCosta del castell

Costa del castell

Costa que voreja el castell, a sobre les bases d'aquest s'hi va edificar cases.

Photo ofFragment del castell que es conserva Photo ofFragment del castell que es conserva

Fragment del castell que es conserva

El fragment que es veu que es una torre, correspon a la Torre del Matxo.

PictographCastle Altitude 1,371 ft
Photo ofAntic Castell enrunat Photo ofAntic Castell enrunat

Antic Castell enrunat

Suposat Castell que surt al llibre. Castell que adquireix el Notari don Magí Xirinac abans de morir, i que després l'adquireix donya Tuies i l'Oleguer com a herencia. És on acaben residint tots dos junt amb la seva criada, la Coixeta. Finalment, donya Tuies el ven a pedres. Curiosament en la realitat, el notari don Joan Oromí i Torrent va adquirir el castell, així que es suposa que tant don Magí com don Joan serien la mateixa persona.

PictographWaypoint Altitude 1,348 ft
Photo ofAntiga capella de St. Roc sense el sant (conseqüències de la Guerra Civil Espanyola) Photo ofAntiga capella de St. Roc sense el sant (conseqüències de la Guerra Civil Espanyola) Photo ofAntiga capella de St. Roc sense el sant (conseqüències de la Guerra Civil Espanyola)

Antiga capella de St. Roc sense el sant (conseqüències de la Guerra Civil Espanyola)

Aquesta es trobava a l'antic carrer de Sant Roc. L'emblema s'hi representava Sant Roc acompanyat del seu gos guardià. En el llibre s'anomena Hostal de Sant Roc, fent referència al sant, i es defineix els viatgers com a mandrosos i gossos, que es relaciona amb el gos que l'acompanyava (al sant). Durant la guerra civil, es va tirar per terra la imatge de Sant Roc, per desgràcia no s'ha pogut recuperar l'estàtua i és aquesta la raó per la qual la capella resta buida. El carrer on es troba s'anomena actualment carrer de Mossèn Ramon Muntanyola, antigament carrer de Sant Roc (a causa d'aquesta capella).

Comments

    You can or this trail