Activity

La ciutat de Lauro

Download

Trail photos

Photo ofLa ciutat de Lauro Photo ofLa ciutat de Lauro Photo ofLa ciutat de Lauro

Author

Trail stats

Distance
2.33 mi
Elevation gain
807 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
807 ft
Max elevation
2,069 ft
TrailRank 
27
Min elevation
1,244 ft
Trail type
Loop
Time
3 hours 7 minutes
Coordinates
438
Uploaded
October 4, 2020
Recorded
October 2020
Be the first to clap
Share

near Samalús, Catalunya (España)

Viewed 165 times, downloaded 0 times

Trail photos

Photo ofLa ciutat de Lauro Photo ofLa ciutat de Lauro Photo ofLa ciutat de Lauro

Itinerary description

Aquesta ruta forma part de la visita guiada que hi va haver el 4 d'octubre de 2020 en motiu del cap de setmana ibèric.

El jaciment del Puig del Castell es coneix des de l'any 1955, tot i que la seva importància havia passat desapercebuda fins a l'inici de les excavacions, l'any 2011. Destaca pel seu bon estat de conservació i, encara que tot just s'ha endegat la recerca, el jaciment ja pot ser visitat parcialment per contemplar-ne les seves restes.

Sabem que el poblat es trobava al cim i vessants d'aquest turó, de més de 600 metres d'alçada, ja en el massís del Montseny. Aquesta ubicació no era casual, i es buscava garantir les facilitats defensives que conferien els llocs elevats de difícil accés, així com tenir una visió privilegiada de la plana vallesana.

El poblat va ser habitat pels ibers, que fou una civilització que ocupà bona part de la façana mediterrània peninsular i més enllà, des de mitjan segle VI aC fins la seva dissolució, deguda a la conquesta romana. La tribú ibèrica que ocupà la plana vallesana i la costa central, des de la Tordera al Llobregat, foren els laietans. Vivien principalment del conreu que practicaven a la propera plana, i bona part de la producció anava destinada al comerç, ja fos per grecs, cartaginesos o romans.

De les característiques urbanes del poblat encara no en podem dir res, però sí que comencem a conèixer prou bé la seva imponent fortificació. Al llarg del segle V aC es bastí en aquest turó una muralla de grans dimensions que tancava una superfície de 4 hectàrees. Aquesta fortificació, estava protegida per nombroses torres, que conferien al lloc, unes característiques defensives espectaculars. Malgrat tot, el poblat fou abandonat definitivament a mitjan segle I aC, i el poblament, ja romanitzat, es desplaçà a la plana.

La importància d'aquest indret també s'ha vist reforçada per la identificació del Puig del Castell amb la desapareguda ciutat de Lauro. Sabem que en aquestes contrades hi havia una ciutat que encunyava moneda ibèrica des de mitjan segle II aC, i malgrat que tothom la cercava es resistia a ser descoberta. El topònim de la propera Llerona, hereu de Lauro, ja feia intuir que ens hi trobàvem ben a prop. I atenent a la dispersió de les troballes monetàries aparegudes a la zona, com al proper tresor de Cànoves, amb la majoria de monedes de Lauro, així com per la referència a les cites històriques que exalçaven el vi produït a la zona de Lauro, ens fan pensar que només calia trobar un jaciment amb el potencial suficient per ser identificat amb la ciutat perduda de Lauro.

La sortida d'aquest itinerari senyalitzat comença al pàrquing del Centre Cívic de Samalús, a les antigues Escoles de Samalús, d'estil noucentista, construïdes per l'arquitecte Manel J. Raspall l'any 1919. Aquest itinerari du el nom de “sender Miquel Tarradell”, arqueòleg català (1920-1995), que sojornà en aquestes contrades. En record a ell, i en agraïment a la seva família, que ha cedit part de les finques on avui es troba el jaciment, volem retre homenatge a un dels mestres del coneixement de la cultura ibèrica.

Descripció

Sortint del pàrquing cal seguir les indicacions del camí, marcat amb els senyals verd i blancs del SL C-89, tot passant entre les masies de Can Perera Nou i Can Flequer. Es passa per les runes de Can Martí i en aquest punt el sender s'endinsa al bosc. Diferents trams d'escala, per salvar els desnivells dels marges, condueixen turó amunt.

La poca industrialització d'aquest sector del Vallès ofereix encara el testimoni visual d'una plana dedicada a l'agricultura, on s'observen els camps de conreu retallats en
el paisatge. Aquesta herència es documenta encara en les feixes i marges de pedra que es contemplen tot pujant el turó, per guanyar espai conreable a la muntanya, avui ja
majoritàriament abandonades. Les oliveres que es veuen, i algun cep de vinya salvatge, són reflex d'aquesta història i dels conreus que tradicionalment s'hi cultivaren.

Al mig del bosc, es poden fixar bé en el color negre de la terra, són dues antigues places carboneres. En bona part del turó es troben aquestes àrees arrodonides i eixamplades en les que es produïa el carbó. El sender continua enfilant-se pel tram que feien els matxos per carregar el carbó.

Un cop al jaciment, no oblideu on us trobeu. No sortiu de l'itinerari marcat. Els plafons que trobareu al llarg de la part visitable del jaciment us oferiran informació sobre aquest poblat ibèric i la seva fortificació.

Índex IBP: 37.

View more external

Waypoints

PictographCar park Altitude 1,257 ft
Photo ofCentre Cívic de Samalús

Centre Cívic de Samalús

La sortida d’aquest itinerari senyalitzat comença al pàrquing del Centre Cívic de Samalús, a les antigues Escoles de Samalús, d’estil noucentista, construïdes per l’arquitecte Manel J. Raspall l’any 1919. Aquest itinerari du el nom de “sender Miquel Tarradell”, arqueòleg català (1920-1995), que sojornà en aquestes contrades. En record a ell, i en agraïment a la seva família, que ha cedit part de les finques on avui es troba el jaciment, es vol homenatge a un dels mestres del coneixement de la cultura ibèrica.

PictographMonument Altitude 1,388 ft
Photo ofCan Flaquer

Can Flaquer

Masia molt emmascarada per les reformes posteriors que en dificulten la seva atribució. Actualment presenta un cos principal de planta basilical, de tres crugies, en les que s'observa la planta, el pis, i les golfes al cos central. D'aquest nucli primigeni observem a la façana la porta amb llinda plana, finestres envoltades de carreus al primer pis i tres finestres de mig punt a les golfes. En una de les finestres del primer pis hi ha la data de 1830 amb el nom del propietari, Francisco Flaquer. En aquest cos principal s'hi afegiren edificacions annexes. Del gran jardí en destaca una terrassa i l'entrada, obra de l'arquitecte Manuel Raspall. A la zona terrassada hi trobem una balustrada formada per dobles columnes coronades d'elements neoclàssics, i unides entre sí per bigues metàl·liques corbades. La zona de l'entrada a la finca està decorada amb una portalada amb elements vegetals i el nom de la casa inscrit, vigilat per una caseta. El projecte de l'arquitecte Raspall era més complexe i comprenia la construcció d'un habitatge, que no s'arribà a construir.

Photo ofCan Martí

Can Martí

La vil·la romana de Can Martí, pel que fa a les restes excavades, es localitza al costat d'un cobert de Can Pujades, en l'antic lloc on hi havia hagut la masia de Can Martí, avui desapareguda. No obstant, cal dir que l'extensió real de la vil·la depassaria aquest límit, extenent-se pels actuals camps de Can Flaquer, Can Pau Roig, Cal Ferrer Vell, Can Perera i Can Cuní, on Josep Estrada hi recollí material ceràmic romà. En l'actualitat tan sols s'observen un parell de murs a l'interior d'un clos ple de bardisses.

PictographPanorama Altitude 1,823 ft
Photo ofMirador de Lauro Photo ofMirador de Lauro

Mirador de Lauro

Des del mirador es pot observar bona part de la plana vallesana. En primer terme els camps de Samalús amb l’església de Sant Andreu al bell mig. Al fons, la serralada litoral que configura tota l’ampla vall a manera de corredor. Amb l’ajuda del plafó panoràmic es pot identificar els cims més rellevants, així com la ubicació d’altres poblats ibèrics laietans.

Photo ofLauro: Porta meridional

Lauro: Porta meridional

No oblidi que es troba en un jaciment arqueològic. No surti de l’itinerari marcat. Els plafons que trobarà al llarg de la part visitable del jaciment li oferiran informació sobre aquest poblat ibèric i la seva fortificació. Aquesta és la torre més meridional del poblat, des d'on es podien controlar les anades i vingudes dels camperols, comerciants, artesans i, també, els enemics. Les torres no eren cossos adossats a la muralla, sinó que tot el sistema defensiu es va concebre i executar en el mateix moment, al voltant del 400 aC. La fortificació es va construir per trams, en els quals hi ha les torres, on girava la muralla per adequar-se a la topografia del turó, que alliberava la muralla d'angles morts. Així aconseguiren aixecar una fortificació imponent amb garanties defensives.

Photo ofLauro: Torres de la muralla

Lauro: Torres de la muralla

No oblidi que es troba en un jaciment arqueològic. No surti de l’itinerari marcat. Els plafons que trobarà al llarg de la part visitable del jaciment li oferiran informació sobre aquest poblat ibèric i la seva fortificació. Les torres no eren cossos adossats a la muralla, sinó que tot el sistema defensiu es va concebre i executar en el mateix moment, al voltant del 400 aC. La fortificació es va construir per trams, en els quals hi ha les torres, on girava la muralla per adequar-se a la topografia del turó, que alliberava la muralla d'angles morts. Així aconseguiren aixecar una fortificació imponent amb garanties defensives.

Photo ofLauro: Part alta

Lauro: Part alta

No oblidi que es troba en un jaciment arqueològic. No surti de l’itinerari marcat. Els plafons que trobarà al llarg de la part visitable del jaciment li oferiran informació sobre aquest poblat ibèric i la seva fortificació. En aquest punt es visualitzen, arran de les darreres excavacions, tres èpoques constructives del poblat, del que se sap ja amb seguretat que ocupa tot l'espectre de l'època dels ibers. Es visualitzen estructures del segle VI aC amb una primera muralla del segle V aC, fet que ja indica que el poblat original era quasi bé tan gran com va ser-ho finalment. Al segle IV aC el poblat va créixer i es va construir una nova muralla, que va fer créixer septentrionalment el poblat.

Comments

    You can or this trail