Konya 1A
near Selçuklu, Konya (Türkiye)
Viewed 78 times, downloaded 4 times
Trail photos
Itinerary description
Cumartesi sabahı, günün ilk seferi olan 06.43 Bostancı kalkışlı yüksek hızlı tren ile Konya'ya gelinmiştir. Aynı günün akşamında Konya Meram Öğretmenevinde konaklanmış ve ertesi gün, günün son seferi olan 18.43 Konya Selçuklu kalkışlı yüksek hızlı tren ile İstanbul'a dönülmüştür. YHT sayesinde, hem ekonomik, hem de hızlı bir şekilde Konya'ya ulaşılmış ve bir gece konaklanarak, neredeyse iki gün boyunca bir hafta sonu, Konya şehir merkezi gezilebilmiştir.
Bu gezide, Konya şehir merkezinde yer alan ve etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı olan birçok eser ziyaret edilmiştir. Görülen tüm yerlere yürüyüş yaparak ulaşılmış; herhangi bir toplu taşıma aracı kullanılmamıştır. Fakat "Konya Meram Bağları" ve en az yarım günün ayrılabileceği "Sille" gibi kültürel noktalara şehir içi ulaşımı kullanarak ulaşmak mümkündür. Konya şehir içi toplu ulaşımdan faydalanmak için, kent merkezinde bulunan biletmatik otomatlarından Konya Kentkart alınabilir ve bu makinelerden yükleme yapılabilir. Ayrıca şehir içindeki otobüslerin saatlerini ve güzergahlarını "Konya Ulaşım" uygulamasından takip etmek mümkündür. Konya şehir içi ulaşımının etkinlik tarihinde son derece ekonomik olduğu eklenebilir.
Wikiloc uygulamasıyla bir rotaya en fazla 50 iz (waypoint) eklenebildiği için, bu limit yüzünden her ellinci izden sonra kayıt kapatılmış ve yeni bir kayıt açılmıştır. Arka arkaya kaydedilen ve aynı gezinin devamı niteliğinde olan bu kayıtlar, "Konya 1A", "Konya 1B" ve "Konya 1C" olarak isimlendirilmiştir.
Bu platformda yer alan wikiloc kayıtlarını kullanmak yerine, muhteşem bir emeğin ve büyük bir ekip çalışmasının eseri olan kültür envanteri (kulturenvanteri.com) sitesinde yer alan harita yardımıyla, kayıtlardaki kültürel noktalara rahatlıkla ulaşılabilir.
İyi gezmeler...
DİĞER NOTLAR: Bir buçuk gün boyunca Konya şehir içinde yer alan kültür noktaları gezilmeye çalışılmıştır. Müzelerin bir kısmına girilmiş ve detaylıca gezilmiş; fakat bir kısmına ise, girilmemiş ve dışarıdan fotoğraflanarak geziye devam edilmiştir. Konya'yı detaylı gezmek için iki; hatta üç gün ayırmak yerinde olabilir. Şehir merkezine oldukça yakın olan ve ortalama yarım saatte bir aracın olduğu turistik belde Sille'ye de uğranabilir. Şayet aracınızla Konya'yı ziyaret etmişseniz, başta Çatalhöyük olmak üzere, il sınırları içinde kalan birçok farklı kültür noktası da görülebilir.
Konya, düz bir şehir olduğu için, şehir merkezinde yürüyüş oldukça kolaydır. Fakat bu rotada da yer alan ve şehir merkezinin dış çeperlerinde yer alan bazı eserlere ulaşmak için uzun mesafeli yürüyüşler gerekebilir. Nitekim şehir merkezi geniş bir alana yayılmaktadır. Böyle bir durumda, daha hızlı davranmak adına, özel araç kullanılması yerinde olacaktır. Fakat eski Konya'nın yer aldığı ve bir çok eserin barındığı Alâeddin Tepesi ve çevresini gezmek için aracınız olsa bile, aracı bir yere park edip yürümek en isabetli hareket olacaktır.
(08 Haz 2024 11:32:59)
Kaydı kapattıktan sonra, Wikiloc tarafından kayda otomatik olarak verilen isim: Selçuklu - Konya
Etkinliğin ilk günü yapılan bu geziye ait özel bir açıklama şu olabilir: Gezinin sonlarında, haziran ayının ortası olmasına rağmen, yağmura yakalanılmıştır. Nitekim gün içinde de zaman zaman çiseleyen yağmur, öğleden sonra şiddetini artırdığı gibi, uzun bir süre boyunca devam etmiştir. Bu süre zarfında, bir çardağın altına sığınılmış; yağışın devam etmesi ve bir süre daha devam edecek gibi görünmesi üzerine, konaklanacak yere seri bir şekilde yürünmüştür. Dönüş yolunda yer alan ve yağmur olmasaydı rahatlıkla ziyaret edilebilecek kültür noktaları, bir sonraki gün yapılan yürüyüşte görülmüş ve "Konya 2" isimli wikiloc kayıtlarıyla bu platforma eklenmiştir. Dolayısıyla, yağmur yağmasaydı, "Konya 2" kaydında yer alan eserlerin bir kısmı, bu kayıtta yer alacaktı. Kısacası, yağışsız bir günde, hatta Konya'da konaklamışsanız, sabah erken bir vakitte başlayarak Konya şehir merkezinde yer alan eserlerin büyük bir kısmı tek bir güne sığdırılabilir. Ama müzelere girmek ve detaylı gezmek isterseniz, bu süreyi iki; hatta üç güne kadar yaymak gerekebilir.
PROGRAM:
06.41: Bostancı YHT İstasyonu'ndan trene biniş.
11.32: Yürüyüşe başladım. (Trenin 11.19'da Konya'ya varacağı öngörülmüştü.)
12.00: İlk esere vardım.
19.51: Konya Meram Öğretmenevi'nde kaydı kapattım.
Etkinlik tarihinde İstanbul-Konya YHT seferi ücreti 630 TL idi. %15 öğretmen indirimi ile 540 TL'ye mal olmuştur.
Waypoints
Bezirci Cami Çeşmesi
Çeşme, kültür envanterine kayıtlı olduğu için fotoğraflanmıştır; ama sanki yeni bir çeşme gibi durmaktadır.
Hasan Dede Cami / Sedirler Kümbetli Cami
Camii, etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı değildi. Nitekim yakın zamanda inşa edilmiş bir cami olabilir. Fakat, "Kümbetli Cami Çeşmesi" olarak envantere kaydedilen çeşmeyi ilk başta bulamadığım için, bu cami için iz atarak not almak istemiştim; ama sonrasında caminin dışarısında çeşmeyle karşılaştım ve çeşme için ayrı bir iz (waypoint) attım.
Hamdi Akseki Sokağı Çeşmesi
Üzerindeki bilgilendirme yazısında yapım tarihi 19. yüzyıl olarak belirtilen bu çeşme, etkinlik tarihinde envantere kayıtlı değildi ve yürüdüğüm güzergahın sağındaydı. Yanından geçerken şans eseri gördüğümü ekleyebilirim. https://korumakurullari.ktb.gov.tr/Eklenti/23945,konya-ili-karatay-ilcesi-haci-sadik-ve-haci-hasan-mahel-.pdf?0
Müsevvit Mehmet Efendi Çeşmesi ve Kenan Dede (Yanık) Camii
Yapım tarihi 1771 olarak belirtilen bu çeşme de, etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı değildi ve şans eseri görülmüştür. Etkinlik sırasında insanların çeşmeden su doldurduğunu ekleyebilirim. Üçüncü fotoğraf ise, çeşmenin tam çaprazında yer alan Yanık Cami'sine aittir. Etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı olmayan caminin tarihi olup olmadığını bilmediğim için ayrıca bir iz atmamış ve fotoğrafı buraya eklemeyi uygun görmüştüm. Fakat etkinlik sonrasında yaptığım araştırmaya göre, bu caminin tarihi bir eser olduğunu öğrendim. https://sahipatamuzesi.gov.tr/tr/eserler/kenan-dede-yanik-camii
Sadır Sultan Türbesi ve Mezarlığı
Etkinlik tarihinde envantere kayıtlı olan bu yerin girişinde "Sedir Sultan Mezarlığı" ismi yer almaktadır ve defin hizmetlerine kapalı olduğu bilgisi de aynı tabelada bulunmaktadır.
Hacı Hasanbaşı Caddesi Çeşmesi
Yürüdüğüm güzergahın sağında olan bu çeşme, etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı değildi. Az ileride yer alması muhtemel İkiz Çeşme'den önce, bu çeşme ile karşılaştım. Çeşmenin tarihi olduğunu düşündüren bir mermeri/kitabesi vardı. Fakat çok da eski olmayabilirdi. Ama çeşmenin üzerindeki bir yazıda belli belirsiz 1939 ibaresinin geçtiğini ekleyebilirim. Çeşmenin ismini bilmediğim için, bulunduğu cadde ile isimlendirdim...
İkiz Çeşmesi
Yapım tarihi olarak 1745 yazmaktaydı. Beşinci fotoğrafta yer alan cami, Çataloğlu Camisi'dir. Caminin tarihi olup olmadığını bilmememe rağmen, eseri fotoğrafladım.
Yenikayacık Sokak Çeşmesi
Etkinlik tarihinde envantere kayıtlı olmayan bu çeşme, yürüdüğüm güzergahın sağında yer almaktadır. Çeşmeyi, sokağın ismiyle adlandırdım ve internette arama yapınca bu isimlendirme ile bir makalede karşılaştığımı ekleyebilirim: https://www.academia.edu/103983386/Konya_%C3%87e%C5%9Fmelerinde_G%C3%BClbezek_Sel%C3%A7uklu_Ara%C5%9Ft%C4%B1rmalar%C4%B1_Dergisi_18_Haziran_2023_Konya
Saksağanlar Camii
Etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı olmayan bu caminin girişinde, yapım tarihi olarak 1805 yazılıydı. Yürüdüğüm güzergahın solunda yer almaktadır.
Büyük Sinan Çeşmesi / Araplar Çeşmesi
Envantere "Büyük Sinan Çeşmesi" olarak not düşülen bu çeşmenin üzerinde ise, "Araplar Çeşmesi" yazılmakta ve yapım tarihi 1872 olarak verilmekteydi.
Araplar Ak Cami
Girişinde yapım tarihi 1907 olarak yazan bu cami, etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı değildi.
Karaciğan Camii
Etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıt olmayan bu cami, yürüdüğüm güzergahın sağında yer almaktadır ve yapım tarihi 1876 olarak girişindeki tabelaya not düşülmüştür.
Karakayış Çeşmesi
Kültür envanterine kayıtlı olan ve "Karakayış Caddesi Çeşmesi" olarak geçen çeşme, yürüdüğüm güzergahın solunda yer almaktadır ve çeşmenin üzerinde yer alan açıklamada yapım tarihi 1908 olarak yazmaktadır.
Said Paşa Çeşmesi
Yürüdüğüm güzergahın solunda kalmaktadır. Çeşmeden sonra geldiğim yöne göre sağa dönüldüğünden sonrasında çeşme arkamda kalmıştır.
Kalender Baba Türbesi
Etkinlik tarihinde envantere kayıtlı olan bu türbe, yürüdüğüm güzergahın sağında yer almaktadır.
Eski Karma Ortaokulu
Yürüdüğüm güzergahın solunda yer alan okul, etrafı çevrili olduğu için, dışarıdan fotoğraflanabilmiştir.
Eski Hemşirelik Binası
Kültür envanterine kayıtlı olan bu yapı, yürüdüğüm güzergahın solunda yer almaktadır.
Ferhuniye Hacı Kaymak Cami
Yapım tarihi 1951 olan ve etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı olmayan camiyi uzaktan tarihi bir camiye benzettiğim için fotoğrafladım.
Ferhuniye Çeşmesi
Yapım tarihi 1924 olarak belirtilen çeşme, kültür envanterine kayıtlıdır.
Kültürpark Çeşmesi
Her ne kadar etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı olmasa da ve üzerinde diğer bazı çeşmeler gibi "Tatlı Su Çeşmesi" yazsa da, bu çeşmenin tarihi olduğunu düşündüğüm için fotoğrafladım...
Safacı Çeşmesi
Ak caminin hemen önünde bulunan 1947 yapımı çeşme, etkinlik tarihinde kültür envanterine kayıtlı değildi.
Süt Tekkesi
İnşaat halinde olan bu alan tadilattan geçiyordu. Girerken çalışmakta olan bir işçiden izin alarak içeri girdim. Fakat daha sonra konuştuğum bir mühendisten aldığım bilgiye göre, buranın yakın zamanda tadilatının biteceğini ve halka açılacağını söyledi.
Kız Öğretmen Okulu Binası
Günümüzde, "Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Tanıtım Merkezi" adı altında kullanılmaktadır.
Karatay Medresesi
Günümüzde, "Karatay Müzesi" olarak kullanılmaktadır. Müzekart geçerlidir.
Celalettin Karatay Türbesi
Türbenin içine, Karatay Müzesi'nden girilebilmektedir.
II. Kılıçarslan Köşkü
Konum, köşkün yerini göstermemektedir. Fotoğraf, yapının uzağından, ön cephesinin karşısından çekilmiştir.
You can add a comment or review this trail
Comments