Activity

Desembocadura del Gaià

Download

Trail photos

Photo ofDesembocadura del Gaià Photo ofDesembocadura del Gaià Photo ofDesembocadura del Gaià

Author

Trail stats

Distance
1.28 mi
Elevation gain
3 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
3 ft
Max elevation
23 ft
TrailRank 
27
Min elevation
-4 ft
Trail type
Loop
Time
one hour 17 minutes
Coordinates
103
Uploaded
November 15, 2015
Recorded
November 2015
Share

near Tamarit, Catalunya (España)

Viewed 2164 times, downloaded 28 times

Trail photos

Photo ofDesembocadura del Gaià Photo ofDesembocadura del Gaià Photo ofDesembocadura del Gaià

Itinerary description

La Desembocadura del Riu Gaià és una zona humida, inclosa al Pla d'Espais d'Interès Natural, amb una superfície protegida de 3,90 ha situada al nord-est del Terme Municipal de Tarragona, entre el Castell de Tamarit i Altafulla.

El fet de ser una de les poques zones humides costaneres, permet el refugi de molta fauna a més a més d'un possible punt de descans per a les aus migratòries, fets que van motivar la seva inclusió al PEIN.

Ideal per fer amb nens.

Índex IBP: 9.

Waypoints

PictographBirding spot Altitude 0 ft
Photo ofDesembocadura Gaià Photo ofDesembocadura Gaià Photo ofDesembocadura Gaià

Desembocadura Gaià

La desembocadura del riu Gaià és un petit espai d'unes 5 hectàrees corresponent al calaix del riu Gaià entre la via del ferrocarril i el mar. Està ubicat dins de l'antic terme de Tamarit, avui en dia agregat al municipi de Tarragona. L'espai presenta zones embassades i una desembocadura oberta en una platja sorrenca. La vegetació de l'espai està constituïda per diverses comunitats vegetals que ocupen ambdós costats de la llera del riu. Pel que fa al tram del riu més allunyat del mar, hi ha un retall de bosc de ribera característic dels rius mediterranis, dominats per l'àlber (Populus alba) amb presència de freixes (Fraxinus angustifolia) i l'om (Ulmus minor). El tram mitjà l'ocupa bàsicament el canyar (Arundini-Convolvuletum sepium). El canyissar característic de les aigües dolces del litoral ocupa les vores fins arran de la platja de Tamarit. L'espècie més característica és el canyís (Phragmites australis) acompanyat, en indrets on el nivell de l'aigua no és important, per boga (Typha angustifolia), la jonça d'estany (Schoenoplectus lacustris), el lliri groc (Iris pseudacorus), el plantatge d'aigua (Alisma plantago-aquatica) i la salicària (Lythrum salicaria). També són comuns el jonc boval (Scirpus holoschoenus), la menta borda i espècies pròpies de la bardissa de les vores de camins i conreus com ara l'esbarzer. L'espai constitueix un refugi per a alguns elements faunístics i destaca com a zona de repòs i aturada d'ocells en les seves rutes de migració. S'ha detectat a l'espai la presència regular de 130 espècies de vertebrats de les 244 constatades en tota la conca del riu Gaià i s'ha detectat la presència de més de 80 espècies d'ocells diferents. El paisatge de l'espai contrasta amb el seu entorn, intensament dedicat als conreus o a usos turístics i recreatius. Tot i tractar-se d'un espai natural protegit força ben conservat aquest està sotmès a una desmesurada freqüentació, sobretot durant els mesos estivals, i redueix de forma important l'àrea d'influència de l'espai; hi ha la tanca d'un càmping a només 5 metres de la zona humida. Amb l'objectiu de conservar i recuperar l'espai, el juny del 1998 es va signar un conveni de col·laboració per a la conservació de l'espai entre la Direcció General de Medi Natural del DARP, l'Ajuntament de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès i l'Associació Mediambiental la Sínia. Són diversos els projectes que s'hi ha dut a terme a l'espai, entre els quals destaquen la vigilància, informació i manteniment de l'espai, la creació d'un centre d'informació i educació ambiental, estudis de seguiment de fauna, un projecte de reintroducció d'òlibes i camps de treball, entre d'altres. L'espai de la desembocadura pertany a des de l'any 1992 al PEIN i per ordre de 7 de juny de 1995 fou declarat Reserva natural de fauna salvatge. Al costat, dalt un promontori, hi ha l'antic castell de Tamarit, amb l'església de Santa Maria i l'antic nucli medieval de Tamarit.

Comments  (3)

  • Photo of Yvonne Ennovy
    Yvonne Ennovy Oct 23, 2021

    Hola. Es pot aparcar a l'inici de la ruta?

  • Photo of jcanosanchez
    jcanosanchez Oct 23, 2021

    Quan la vaig fer fa uns quants anys, sí

  • Photo of Yvonne Ennovy
    Yvonne Ennovy Oct 23, 2021

    Ja l'hem fet. Un passeig curt i simpàtic. Gràcies

You can or this trail