Activity

Conca del Tinar

Download

Author

Trail stats

Distance
3.2 mi
Elevation gain
161 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
161 ft
Max elevation
227 ft
TrailRank 
32 4
Min elevation
68 ft
Trail type
Loop
Time
one hour 42 minutes
Coordinates
555
Uploaded
October 26, 2014
Recorded
October 2014
  • Rating

  •   4 1 review
Be the first to clap
1 comment
Share

near Calonge, Catalunya (España)

Viewed 499 times, downloaded 13 times

Itinerary description

Aquesta ruta transcorre per camins i masies dels voltants de Calonge que respiren per tots costats l'essència del bon vi.

Es tracta d'un recorregut d'uns 6 km per la conca del riu Tinar que podreu fer a peu o en bicicleta i que us farà gaudir d'aquests paisatges i panoràmiques que recorden l'esforç de l'home en la transformació i manteniment d'aquesta agricultura de petites dimensions que han perdurat amb el temps, tot superant diverses dificultats, entre elles la filoxera.

A diferència d'altres zones vitivinícoles del nostre país, a Calonge la obtenció del vi, el cultiu dels fruiters i el treball de l'hort, han sigut desde temps enrera, el sistema de vida de diferents masos i masies que han perdurat fins als nostres dies. Amb això, s'ha sol·licitat que aquest entorn sigui declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Zona Etnològica, en un acte que seria singular perquè no existeixen precedents a Catalunya.

Waypoints

PictographTree Altitude -32,805 ft

Pi Gros

El Pi Gros és el punt d'inici d'aquesta sèrie. Es tracta d'un pi pinyoner de quasi 11 metres d'alçada, 20 metres de copa i 3'10 m. de perímetre. El fet d'estar situat a prop de la riera Tinar, ha fet que es mantingui amb aquest estat. És un pi pinyoner que va sobreviure la urbanització del sector de les escoles Pere Rosselló i ha estat declarat com a arbre monumental de la comarca.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

Mas Ponsjoan

Ens trobem a l'entrada del Mas Ponsjoan que és un dels masos més ben restaurats de Calonge i que data del s.XVII. Seria el principal accès a la zona d'interès etnològic, on podrem comprovar l'estreta relació que existeix entre la vinya, el vi i l'home. Expliquen que al s.XIX, la bodega del Mas Ponsjoan tenia una zona de taverna i havia acollit en ocasions als bandolers que corríen per aquestes terres.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

Can Pou

Can Pou és una masia amb més de 300 anys d'antiguitat que es troba just creuar la riera del Tinar. El nom ve donat pels primers propietaris, tot i que també a Calonge és coneguda com Mas Rotllan de le Roques. A partir d'aquí també hi trobem el barri del Camp de la Llebre que fou agregat al poble a finals del segle XVIII i principis del s.XIX. Concretament la sortida del carrer Major acabava amb la baixada del Camp de la Llebre, aquest vial havia estat un camí Ral, com es denominaven els camins principals. Aquest anava des de l'ermita del Bell-lloch fins al port de Palamós, passant pel monestir del Collet.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

Mas Molla

El Mas Molla, una important masia documentada d'hereder amb hereder des del 1338 fins avui dia, tot i que la masia actual fou construida al s.XVIII i reformada a finals del s.XIX. Un dels propietaris, Joan Molla Presas, va afrontar amb decisió la plaga de la filoxera, un insecte de color groc d'un milímetre de longitud que malmet les arrels del cep i acaba matant-la. La solució fou plantar noves vinyes, amb peus americans resistents a la filoxera i injertarts amb varietats de raïm del país.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

Torre Lloreta

La riera del Tinar transcorre en paral·lel al camí que porta cap a la Torre Lloreta. Aquesta torre és una edificació del s.XI i XIII. Conjuntament amb el castell de Calonge, la Torre Valentina i les ruïnes de Castellbarri, està catalogada com a Bé Cultural d'interès Nacional en el nostre municipi. L'edificació estava formada per una torre rectangular en el costat de tramuntana i un mur que rodeja el recinte.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

Mas Bou

Del Mas Bou destaquem un descendent que va arribar a seu tot un personatge de renom a mitjans del s.XIX: el doctor Xarino. Xarino era conegut per posar en pràctica mètodes no molt ortodoxes per desfer-se de malalts que als familiars no els convenia molt mantenir-los amb vida. Es tracta d'una masia d'estil senyorial i que constitueix un típic element del paisatge de la conca del Tinar.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

Mas Gil

Al mig de la muntanya, s'aprecia aquest mas, ara d'aspecte modern, anomenat Mas Gil. No obstant, aquest nom és d'època més recent, perquè la documentació que es conserva del s.XVIII està registrat com a Mas Sabater. La família Sabater va tenir 4 descendents notaris, un dels quals fins i tot, va ser alcalde de Calonge. El nom de Gil, ve donat per un masover. Amb les reformes sofertes al s.XXI, el mas ha patit moltes transformacions per convertir-se en una bodega moderna, amb la última tecnologia del sector.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

Mas Ribot

Mas Ribot de Fonts, és una important masia habitada durant generacions de pagesos, fins que Josep Clara i Ribot se'n va anar a viure a Palamós al 1858. Totes les masies de Calonge estan protegides pel Pla General. El Mas Ribot de Fonts és una peça insubstituïble del paisatge perquè es troba un punt elevat i envoltat de jardins, en un encreuament de camins públics.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

La Rajoleria

La Rajoleria que es troba al marge esquerra, sembla ser que era propietat del sr. Lluís Salvadó i Pepitó. El procés per l'elaboració de les rajoles era totalment artesanal i hi treballaven 2 o 3 persones. El material primari, l'argila, s'extreia dels voltants per evocar-la al terra, es feia un bassal d'aigua i es barrejava amb els peus. Tot seguit, un a un es fabricaven els motlles i a continuació es passaven pel forn. La taulelleria de can Ribot és la única que ens ha quedat ben concervada d'aquella època, a diferència de les altres que han quedat covertes per les noves urbanitzacions.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

Camí Ral

Conservat entre un marge elevat i un camp d'oliveres, encara hi trobem un tram de l'antic Camí Ral que conduïa des de Calonge a l'ermita de Bell-lloch i a Palamós.

PictographWaypoint Altitude -32,805 ft

Pla de les Brugueres

En el s. XVIII el duc de Sessa va parcel·lar el Pla de Brugueres i el va censar. Aquest repartiment de terres el va convertir en vinyes, oliveres i camps.

Comments  (1)

  • Photo of natxo bosch
    natxo bosch Jan 21, 2024

    I have followed this trail  verified  View more

    Ruta tranquila i fàcil de fer.
    Felicitats per les explicacions.

You can or this trail