Activity

Ciutat de Mallorca

Download

Trail photos

Photo ofCiutat de Mallorca Photo ofCiutat de Mallorca Photo ofCiutat de Mallorca

Author

Trail stats

Distance
1.48 mi
Elevation gain
102 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
56 ft
Max elevation
109 ft
TrailRank 
48
Min elevation
18 ft
Trail type
One Way
Coordinates
36
Uploaded
June 9, 2018
Be the first to clap
Share

near Palma, Baleares (España)

Viewed 610 times, downloaded 6 times

Trail photos

Photo ofCiutat de Mallorca Photo ofCiutat de Mallorca Photo ofCiutat de Mallorca

Itinerary description

Les tasques més importants del regnat de Jaume I van consistir en reorganitzar el territori administrativament i econòmicament, en edificar noves esglésies per substituir les antigues mesquites i en repoblar la ciutat i l’illa que havien quedat mig deshabitades amb la fugida dels musulmans. Van arribar repobladors de tota la Corona d’Aragó: 80% de catalans, 10% d’aragonesos i 9% occitans, a més d’altres procedències molt reduïdes com és el cas dels italians, navarresos...
L’any 1249, amb l’objectiu de dividir la ciutat proporcionalment per a una millor gestió i per eliminar les mesquites que encara estaven en peu, el bisbe Ferrer Pallarès va dividir la ciutat en quatre parròquies: la de Sant Jaume, la de Santa Creu, la de Sant Miquel i la de Santa Eulàlia, que va ser eliminada en el segle XIV i va aparèixer la de Sant Nicolau. D’aquestes, la més important va ser la de Santa Eulàlia, ja que en ella s’inscrivien els principals edificis dels poders polític, econòmic i administratiu.
Al 1276 morirà Jaume I i per voluntat del rei, les illes, el Rosselló i Montpeller es constituiren en una corona independent a la d’Aragó governada per Jaume II. Aquesta nou regne va comportar situacions de tensió ja que Pere el Gran volia exercir més control sobre les illes, arribant a conquerir-les (incloent també Menorca que encara estava sota domini musulmà) però en 1298 Jaume II les recupera i comença un govern molt fructífer: va promulgar les ordinacions que facilitaren la creació de nous nuclis urbans en l’interior de Mallorca i va iniciar importants empreses arquitectòniques com és el castell de Bellver i la remodelació de l’Almudaina.
Al morir Jaume II, el tro passarà a mans de Sancho I, qui va concedir bandera a la ciutat. No va tenir fills i a la seua mort el tro va passar a mans del seu nebot Jaume III, qui va tenir uns primers anys de govern tranquils però a partir de 1336 la Corona d’Aragó torna a controlar desmesuradament a Mallorca. A més, Jaume III va trencar l’aliança que tenia amb França i va guanyar entre la població una fama de mal governador que va aprofitar Pere el Cerimoniós per demandar-lo per incomplir certs deures que va finalitzar en una sentència que ordenava confiscar dels seus dominis. Així doncs, entre el 1343 i 1344, Pere el Cerimoniós va ocupar Mallorca i el Rosselló i encara que Jaume III va intentar per totes les vies recuperar els seus dominis, el 25 d’octubre de 1349 va perdre la batalla per recuperar la corona on a més també va morir.
Durant tots aquests anys la ciutat va canviar molt, ja que havien de desaparèixer els principals símbols dels musulmans, però el seu perímetre es va mantenir igual gràcies a la reserva de solars i horts sense edificar que els musulmans van deixar intramurs. Així mateix, la murada àrab seguí defensant la ciutat fins a la construcció de les murades renaixentistes com a conseqüència de les dificultats econòmiques d’aquell moment.
Altra característica que es va mantenir de la ciutat àrab, va ser el sistema de distribució d’aigua i el traçat irregular dels carrers. No obstant això, és molt possible que les zones urbanitzades de nova planta es planificaren abans de la seua construcció degut a la regularitat dels carrers que encara tenen alguns dels barris com per exemple el de Sa Calatrava.
Com ja he nomenat abans, Jaume I inicià en els anys consecutius a la conquesta, la construcció de convents i dels primers edificis religiosos que inicialment seguien l’esquema de les ordres mendicants (amb una nau, murs cecs i coberta a dos aigües sobre arcs diafragma) però a partir del segle XIII, les ordres canvien aquest esquema (ara adoptaran la nau única amb capelles laterals i coberta de volta de creueria) i la ciutat adoptarà aquest nou model fins ben entrat el segle XVI.

Waypoints

PictographReligious site Altitude 148 ft
Photo ofLa Seu Photo ofLa Seu Photo ofLa Seu

La Seu

L’edifici actual va ser iniciat l’any 1306 per Jaume II a sobre de la mesquita alhama de Madina Mayurqa, i posteriorment se li van afegir algunes transformacions que es van donar des del segle XVII al XXI. La seua planta d’estil saló està formada per tres naus que finalitzen amb una capçalera amb tres capelles dedicades a la Trinitat, al Santíssim (decorada per Miquel Barceló) i al Corpus Christi. Les naus laterals estan formades per dues altures, arcades ogivals a la part inferior i un claristori amb finestrals a la superior. Pel que fa l’exterior podem trobar tres portals: el del Mirador, realitzat al segle XIV per Pere Morey i Guillem Sagrera; el portal gòtic de l’Almoina realitzat per Francesc Sagrera i finalment, el Portal Major realitzat per Miquel Verger al segle XVI. La façana que trobem actualment és el resultat de la restauració, seguint les idees de Violet le Duc, que es va fer al segle XIX desprès de que la catedral fora afectada seriosament per un terratrèmol. La darrera intervenció important va ser la d’Antoni Gaudí, en la qual va desplaçar el cor i va incorporar un baldaquí suspès sobre l’altar major. Per últim, un element de la façana que cal destacar són les dues rosasses que li ofereixen llum a l’interior i que en determinats dies de l’any es poden veure una reflectida sota de l’altra: l’anomenat espectacle del 8.

Photo ofSanta Eulàlia Photo ofSanta Eulàlia Photo ofSanta Eulàlia

Santa Eulàlia

L’església de Santa Eulàlia la més important de Palma de Mallorca i la única que s’estructura en un programa de tres naus amb deambulatori en l’absis, únicament la Seu segueix aquest programa, però no disposa de deambulatori. La planta esta dividida en tres naus cobertes amb voltes de creueria, les laterals són la meitat d’altes que la nau principal i compten amb capelles laterals entre els contraforts. En el deambulatori també podem trobar cinc capelles radials: tres poligonals i dues rectangulars. Pel que fa a l’exterior, podem observar una estructura ferma d’arcbotants i contraforts amb tres portades: les dues laterals més simples amb arcs ogivals i la principal, que compta amb un campanar fruit de les restauracions historicistes del segle XIX.

PictographReligious site Altitude 135 ft
Photo ofParròquia de la Sang Photo ofParròquia de la Sang Photo ofParròquia de la Sang

Parròquia de la Sang

Al segle XV aparegué una tendència per agrupar tots els hospitals de malalties contagioses en un sol edifici i en el 1458 es creà l’Hospital General, en el qual trobem l’església de la Sang. Aquesta església disposa d’una planta de nau única amb tres capelles laterals a cada costat. S’accedeix per un pati neogòtic de l’any 1865 des d’on es pot veure la façana principal, que és del poc que es conserva de l’edifici primitiu.

Photo ofEsglésia Parroquial de Sant Jaume

Església Parroquial de Sant Jaume

Altra de les primeres parròquies va ser la de Sant Jaume, iniciada en el 1327 i conclosa al segle XVI, encara que va seguir acumulant reformes, com el portal principal d’estil barroc. Segueix el model gòtic de nau única coberta amb voltes de creueria i naus laterals rectangulars entre els contraforts, a més d’un absis pentagonal amb capelles radials. Pel que fa l’exterior, en la façana principal trobem la torre del campanar de planta quadrada i acabament piramidal i el ja esmentat portal principal, realitzat en el 1776 atribuït a Miquel Thomàs.

PictographMonument Altitude 72 ft
Photo ofLa Llotja Photo ofLa Llotja Photo ofLa Llotja

La Llotja

La llotja de Palma, construïda entre el 1426 i el 1447 serà la primera edificació de la qual sabem amb certesa el seu autor: Guillem Sagrera. Les tasques de construcció s’iniciaren al 1426, comprometent-se a tindre-la acabada en un termini de quinze anys, però per una sèrie de diferències entre l’arquitecte i els promotors, el 1435 es van paralitzar les obres i les van continuar els seus deixebles poc desprès de que Sagrera sortira de l’illa. Així doncs, l’edifici va ser finalitzat a mitjans de segle XV amb una planta rectangular formant un únic espai amb les característiques columnes helicoidals que arriben fins al sostre per formar els nervis de les voltes de creueria. Pel que fa a l’exterior, totes les façanes queden emmarcades per dues torres octogonals i per tres torretes que divideixen les façanes d’accés en tres i en quatre les laterals i que a més coincideixen en la distribució de les columnes interiors.

Photo ofParroquia de Sant Nicolau

Parroquia de Sant Nicolau

La parròquia de Sant Nicolau és la més reduïda, estava situada entre la part alta i la part baixa. Inicialment aquesta formava part de la de Santa Eulàlia, però es va separar en el 1302 i en el 1304 Jaume I va manar construir un nou edifici per a aquesta parròquia. De l’edifici original trobem ben poc, ja que el que podem observar actualment és el resultat de les diferents reconstruccions que s’han anat donant en diferents èpoques. Encara així, podem observar la tradicional planta gòtica d’una única nau amb capelles laterals i absis sense deambulatori. En canvi, la façana principal si que conserva el portal gòtic atribuït a Francesc Sagrera i inspirat en el portal de la llotja. També disposa d’un campanar de planta hexagonal situat darrere de l’absis.

Photo ofConvent de Santa Clara

Convent de Santa Clara

El convent de Santa Clara va ser construït entre els segles XIII i XIV però la seua església va ser construïda tres vegades i l’actual segurament data de finals del segle XVII. La planta és de nau única i en les seues cobertes podem veure l’evolució de l’edifici: els dos primers trams són de volta de creueria i la resta amb volta de canó típics de l’arquitectura del XVII. Pel que fa a l’exterior veiem una façana amb poca decoració i un campanar adossat de planta quadrangular amb un coronament format per una galeria.

PictographReligious site Altitude 115 ft
Photo ofConvent de Sant Francesc

Convent de Sant Francesc

En el Convent de Sant Francesc, construïda en el segle XIII, trobem el primer claustre gòtic de la Corona d’Aragó, presenta una planta trapezoidal amb quatre galeries formades per columnes i arcs ogivals polilobulats. En el terra podem observar les làpides de les famílies nobles que van ser enterrades en aquest lloc i en el sostre hi trobem un enteixinat on es troben representats els principals escuts de la corona catalano-aragonesa i de la Universitat de Mallorca.. L’església segueix l’esquema tradicional gòtic de nau única amb capelles laterals i absis poligonal amb capelles radials. Originàriament, el sostre era embriagat sobre arcs diafragma però es va substituir per les voltes actuals en el segle XIV. També va perdre l’últim dels nous trasts que la formava a causa d’un llamp en el segle XVII, que en lloc de reconstruir-lo van decidir alçar una nova façana a l’altura del vuitè trast. Així doncs aparegué la portada barroca actual, amb forma absidal inspirada en el portal major de la Seu.

Comments

    You can or this trail