Activity

Bigues de can a can - Can Maspons i can Ribes

Download

Trail photos

Photo ofBigues de can a can - Can Maspons i can Ribes Photo ofBigues de can a can - Can Maspons i can Ribes Photo ofBigues de can a can - Can Maspons i can Ribes

Author

Trail stats

Distance
2.4 mi
Elevation gain
269 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
269 ft
Max elevation
970 ft
TrailRank 
28
Min elevation
691 ft
Trail type
Loop
Time
58 minutes
Coordinates
297
Uploaded
June 9, 2020
Recorded
June 2020
Share

near Bigues i Riells, Catalunya (España)

Viewed 757 times, downloaded 14 times

Trail photos

Photo ofBigues de can a can - Can Maspons i can Ribes Photo ofBigues de can a can - Can Maspons i can Ribes Photo ofBigues de can a can - Can Maspons i can Ribes

Itinerary description

La Comissió de la Festa Major de Bigues us proposa 6 rutes pel poble a peu o en bicicleta, amb l'objectiu de conèixer els noms d'algunes cases i masies de referència de Bigues. És una activitat oberta a tothom qui tingui ganes de passejar per indrets del poble coneguts o no, amb una altra mirada: la de conèixer els noms de les cases.

Teniu a les mans un llibret amb les sis rutes on s'hi recull el nom d'algunes de les cases que es troben en aquests recorreguts i amb una breu explicació de les més significatives. S'ha generat un QR per a cadascuna de les rutes, que enllacen amb el Wikiloc del GEBRACB (Grup Excursionista de Bigues i Riells Amics dels Cingles del Bertí), per tal de facilitar el seguiment dels itineraris.

La majoria d'aquestes rutes són de baixa dificultat i molt conegudes. El que us proposem és trepitjar aquests indrets tot descobrint els topònims de les cases que formen part de la història del poble i, potser, desconeixem.

Índex IBP: 21.

View more external

Waypoints

PictographMonument Altitude 0 ft
Photo ofCan Maspons

Can Maspons

Can Maspons és una de les heretats agrícoles més importants del poble de Bigues. Es pot documentar des del segle XII, moment en què apareix un Maspons en l'acta de consagració de l'església parroquial de Bigues, el 1156. A partir de l'any 1364 es pot establir la genealogia de la família Maspons fins a l’actualitat a partir d’un arbre genealògic que es conserva a la masia. En aquest arbre es cita Andreu Maspons l’any 985,sense més connexió o referència. Els Maspons durant la història es van dedicar a explotar la propietat agrícola i forestal que posseïen, a l’hora que a partir del segle XVI vinculen la seva activitat al món de la jurisprudència. Al segle XIX s’estableixen a Barcelona i utilitzen la casa pairal com a residència d’estiueig. Entre les generacions de Maspons destaquen els germans Pilar, Francesc i Marià Maspons i Labrós, vinculats a la renaixença política i cultural que viu Catalunya a finals del segle XIX, i Francesc Maspons i Anglasell (1872-1966) figura clau en la reivindicació i recuperació del dret català, l'europeisme, l’excursionisme i ,en definitiva, un home compromès amb la defensa de Catalunya. La masia s’aixeca damunt d’un rocam a la riba dreta del torrent (de can Maspons) que passa per darrera de la casa. És de planta complexa i de grans proporcions. A l’exterior de la masia destaca una gran era circular i el porxo.

PictographMonument Altitude 0 ft
Photo ofCan Granada

Can Granada

Masia situada sobre el torrent de can Granada, que davalla de la Font de can Granada, que al seu torn dona nom a l’urbanització Font Granada, on ara s’emplaça la masia. És una masia de planta basilical amb planta baixa, pis i golfes que es troba orientada a migdia.Té la coberta a dues aigües amb teula àrab. Hi ha diversos cossos a la part de darrera i a l'esquerra de l'edifici. Embeguda en la façana d'un d'aquests cossos, hi ha una clau d'arc de pedra arenisca en la que hi ha esculpit un escut amb un elm emplomallat i cinc magranes envoltant-lo que hi destaca. A la porta principal, d'arc de mig punt, hi manquen les dovelles de pedra, que es van utilitzar, pel que sembla, en altres obertures. Les finestres estan emmarcades per pedra arenisca escairada, excepte una finestra del primer pis i la del segon pis, que són posteriors. Entre les dues finestres de pedra del primer pis hi podem veure un rellotge de sol. Es pot documentar a partir del fogatge del segle XVI.

PictographFountain Altitude 0 ft
Photo ofFont de can Granada

Font de can Granada

Al torrent de can Ribes aigües amunt de can Maspons, a Bigues, hi trobem una verneda (Lamio-Alnetum glutinosae) molt fragmentada i degradada, localitzada. Podem trobar força espècies pròpies de verneda i comunitats de ribera humides com ara el vern (Alnus glutinosa), l'avellaner (Corylus avellana), els penjolls (Carex pendula), el dorònic (Doronicum pardalianches), la consolda (Symphytum tuberosum), la ficària (Ranunculus ficaria) o l'ortiga borda (Lamium flexuosum), malgrat tot, està molt degradada amb plantacions, per tales i freqüentació. També hi ha la Font de can Granada.

PictographMonument Altitude 0 ft

Can Lladó

Es troba situada a l’antic camí de Caldes, avui camí de can Ribas, i a la riba del Torrent del Lledó. És una masia de planta baixa i pis, de tres cossos amb coberta a dues aigües de teula àrab i el carener perpendicular a façana. Sembla que és fruit de l'afegit de cossos a un cos inicial, del segle XVII. Almenys hi va haver una reforma, al segle XVIII, pel que diu la llinda de la finestra del primer pis del cos de la dreta, amb la data 1757. Al portal hi figura la inscripció Salvador Flache 1672, i a la llinda de la finestra del primer pis: Pau Flache me fesit any 1757. Al peu del camí i a sota la casa hi ha una alzina de gran bellesa amb un tronc d’uns 2 metres i setanta centímetres de perímetre amb una capçada formada per quatre grans braços coneguda com l’Alzina del Lledó.

PictographMonument Altitude 0 ft
Photo ofCan Ribes

Can Ribes

Can Ribas de Montbui és una masia de grans dimensions situada a l’antic camí de Bigues a Caldes de Montbui. Es pot documentar a l’acta de consagració de Sant Pere de Bigues al segle XII com al mas Sa Riba. Al segle XVI també consta en el fogatge. L’estructura principal correspon a un mas-torre que s’ha anat reformant i engrandint amb diversos cossos adjacents. La Torre, que dona personalitat i bellesa al conjunt, és de planta quadrada, consta de planta baixa, tres pisos i unes golfes de dimensions molt reduïdes. La coberta de la torres és de quatre vessants i en cada una hi ha un mansarda. La coberta de la torre està coronada per un bonic penell. El conjunt està envoltat per un entorn enjardinat de gran bellesa. Durant la Guerra Civil la casa va acollir refugiats i més tard Josep Pla hi va fer estades en els últims anys de la seva vida Actualment la masia és l’emplaçament d’un restaurant i d’una casa de colònies que porten el nom del mas.

PictographMonument Altitude 0 ft
Photo ofCan Martí (Sta. Eulàlia de Ronçana)

Can Martí (Sta. Eulàlia de Ronçana)

Can Martí és una masia construïda durant el primer terç del segle XX. És un edifici de planta quadrangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis és compost segons tres eixos simètrics, definits per obertures d'arc pla arrebossat, excepte el portal d'arc escarser. El finestral central té sortida a un balcó de baranes forjades. A la façana principal i posterior les golfes s'obren amb dues petites obertures rectangulars. La resta d'obertures de l'edifici també són d'arc pla arrebossat. El tractament dels murs és arrebossat amb morter de calç. Al voltant de la casa hi ha diverses naus agrícoles de construcció moderna. La casa de Can Martí la va fer construir Josep Martí i Molins durant el primer terç del segle XX. Expliquen que per la seva construcció es van fer servir pedres de l'antiga capella de Sant Joan. Els propietaris actuals en són descendents.

PictographMonument Altitude 0 ft
Photo ofEl Bruguer Vell (Sta. Eulàlia de Ronçana)

El Bruguer Vell (Sta. Eulàlia de Ronçana)

El Bruguer Vell és una masia del segle XIX que va construir-se sobre una edificació anterior, difícil de determinar per les successives reformes que s'hi han fet. Durant el segle XIX es va consolidar la casa de dues crugies, a les quals es va afegir un cos annex per costat durant el segle XX. En la darrera restauració de finals del segle XX, es van aquests cossos van unificar-se com un únic volum. En aquest moment també es va reformar l'espai interior i les obertures. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en quatre crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El portal d'accés és d'arc escarser ceràmic, l'única obertura original conservada, ja que les altres són d'arc pla arrebossat i estan ampliades. Al centre de la façana hi ha pintat un rellotge de sol on hi ha escrit: "DIA BOIRÓS / DIA MANDRÓS / EL BRUGER VELL / 1633 -1992 / CARLES / DANIEL". A les façanes laterals i posterior també s'han reformat les obertures. En aquesta última s'hi ha fixat una pica de pedra trobada a la finca, que sembla beneitera i que denota certa antiguitat. Té el perfil lobulat i una roseta tallada a la base. Per la seva proximitat a l'indret on havia existit la capella de Sant Joan, no hem de descartar que pogués formar-ne part. El tractament exterior dels murs de la masia és arrebossat i pintat. Davant la casa hi ha l'antic pou amb safareig. Des del segle XVII el mas Bruguer era una masoveria del mas Viver de Sant Mateu de Montbui i s'hi havia establert la família Valls. A mitjans del segle XX, la família Brustenga va comprar el mas i les seves terres. Des de fa uns anys va canviar de mans i es van dediquen les terres a la producció de vi i la casa a turisme rural.

Comments

    You can or this trail