Aktivitet

Hägg o Syrén för HHVF maj 2023 - STF Signaturled Skåne - Del av Skåneleden 'Ås till Ås'.

Ladda ned

Foton från leden

Bild avHägg o Syrén för HHVF maj 2023 - STF Signaturled Skåne - Del av Skåneleden 'Ås till Ås'. Bild avHägg o Syrén för HHVF maj 2023 - STF Signaturled Skåne - Del av Skåneleden 'Ås till Ås'. Bild avHägg o Syrén för HHVF maj 2023 - STF Signaturled Skåne - Del av Skåneleden 'Ås till Ås'.

Av

Statistik för leden

Avstånd
80,68 km
Höjdökning
1 001 m
Svårighetsnivå
Svår
Höjdsänkning
956 m
Max höjd
207 m
TrailRank 
55
Min höjd
38 m
Ledtyp
Ej i slinga
Tid
3 dagar 2 timmar 49 minuter
Koordinater
6736
Uppladdad
29 januari 2023
Registrerad
juli 2022
Dela

i närheten av Åstorp, Skåne (Ruoŧŧa)

Visad 254 gånger, laddats ned 10 gånger

Foton från leden

Bild avHägg o Syrén för HHVF maj 2023 - STF Signaturled Skåne - Del av Skåneleden 'Ås till Ås'. Bild avHägg o Syrén för HHVF maj 2023 - STF Signaturled Skåne - Del av Skåneleden 'Ås till Ås'. Bild avHägg o Syrén för HHVF maj 2023 - STF Signaturled Skåne - Del av Skåneleden 'Ås till Ås'.

Vägbeskrivning

I nordvästra Skåne ringlar sig Skåneleden fram i omväxlande natur som bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter. Vår signaturled går genom Söderåsens nationalpark mellan Åstorp och Höör och är en del av Skåneledens stäcka som kallas ås till ås som går hela vägen från Åstorp – Brösarp.

Waypoints

IkonPicknick Höjd 128 m
Bild avLägerplats, fika

Lägerplats, fika

IkonUtsikt Höjd 102 m
Bild avLierna

Lierna

Från Lierna har man fin utsikt över Korsskär, platsen där tre dalar möts, njut av utsikten i stillhet.

IkonUtsikt Höjd 143 m
Bild avHjortsprånget

Hjortsprånget

Hjortsprånget har fått sitt namn från en uråldrig jaktmetod. Genom att jaga ut hjort på klippsatsen kunde man driva dem över kanten.

Söderåsen Nationalpark

Naturen är omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter. Särskilt välbesökt är den djupt nedskurna dalgången vid Skäralid. Dalen är en sprickdal med mäktiga dimensioner med lodräta klippor som omgärdar Skärån som rinner i botten. Odensjön i Nackarpsdalen samt utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna utmed Skäralidsdalen är också platser som imponerar. soderasens-nationalpark-folder-sv.pdf

Hjorthagens Naturreservat

Hjorthagen Wrams Gunnarstorp är en djurhage som omgärdas av en stenmur. Djurhagen har anor från 1500-talet och dovhjortarnas långvariga bete har gett upphov till områdets parkliknande karaktär. Stenmuren som omgärdar Hjorthagen är drygt 3 km lång, 2 meter hög och 1 meter bred vid basen. Muren anlades på 1500-talet och är kulturminnesmärkt. Delar av muren har dock raserats vid tidigare industriverksamhet.

Klöva hallar Naturreservat

Klövadalen bildas För 150–200 miljoner år sedan skjuter Söderåsen i höjden när två kontinentalplattor kolliderar. Runt 100 miljoner år senare sker ännu en krock och nu öppnar sig vindlande sprickor i bergåsen - Klövadalen bildas. Frostsprängningar, istider, väder och vind har sedan dess format de rasbranter och stenpelare som finns här. Från öppet landskap till skog Det kan vara svårt att föreställa sig när man står i dagens högstammiga skog, men för bara 150 år sedan var landskapet nästan helt öppet här. Skogen utnyttjades hårt under 1800-talet, till bete, ved och virke. I bäckdalen och på platåerna låg åkrar och slåtterängar, men i rasbranterna har träden och deras invånare genom åren fått en fristad. Skogen tar över På 1900-talet började skogen ta tillbaka marken – gran planterades och betesmarker och ängar växte igen. I dagens reservat kommer granen successivt att ersättas av lövträd. Målet är en lövskog där både ålder och trädslag varierar och där gamla och döda träd får finnas kvar till glädje för arter som koralltaggsvamp och den ovanliga skalbaggen röd ögonknäppare. Klövabäcken Genom hela naturreservatet rinner Klövabäcken i sin naturligt slingrande fåra. I det rena, syrerika vattnet trivs många småkryp som nattslände- och bäcksländelarver och här leker både elritsa och öring. Håll utkik efter strömstaren som skickligt dyker efter mat i det strömmande vattnet, vinter som sommar. Friluftsliv Klöva hallar är en systerdal till Skäralids sprickdal i Söderåsens nationalparkLänk till annan webbplats.. Även här finns magnifika utsikter och mäktiga klippor och rasbranter, men dalbottnen är obanad och därmed mer vild och orörd. Skåneleden passerar dalbottnen längst i norr. Sedan fortsätter leden uppe längs den norra dalsidan, från den gamla dansbanan Klöva hallar i norr och förbi Klöva mölla i söder; det är en sträcka på knappt 5 km. Det finns två vindskydd, ett i Krika skog och ett nere i sprickdalen. Det är bara på dessa båda platser som det är tillåtet att elda. Tänk på att ta med grillkol om du ska grilla. Fikaplatser med bord och bänkar finns däremot på fler ställen i området. Parkering och torrdass finns vid Krika skog och strax intill den gamla dansbanan Klöva hallar. Båda dessa angöringspunkter ligger utmed den norra dalsidan. En mindre parkering finns även på motsatt sida om dalen vid utsikten Soffabacken. Klipporna nedanför Soffabacke-utsikten är populära bland klättrare under höst och vinter. Under mars t.o.m. juli råder beträdnadsförbud! Norr om Soffabackens parkering finns flera bäckar med vattenfall. Det största fallet är i bäcken närmast parkeringen. Fallet kan skymtas från Skåneleden tvärs över dalen.

Klåveröds naturreservat

Söderåsen med märkliga stenformationer Klåveröds naturreservat ligger högt uppe på Söderåsen som är en av Skånes stora horstar eller bergåsar. Liksom Linderödsåsen, Romeleåsen och Hallandsåsen ligger Söderåsen i en sprickzon som går diagonalt genom Skåne, från Kullaberg och Bjärehalvön i nordväst till Stenshuvud och Kivik i sydost. Här har kraftiga rörelser i jordskorpan bidragit till den ganska dramatiska naturen, skeenden som delvis också hänger ihop med Alpernas bildande för ca 70 miljoner år sedan. Den tydligaste formationen från denna tid är den publika Skorstensdalen med sina höga stenpelare. Stenmurar och torpruiner från förr I Klåveröd finns rikligt med fossil åkermark och flera sentida stenmurar. Tillsammans med tre torpruiner och resterna av en hjulkvarn påminner de oss om äldre tiders odlarmödor. I modern tid har stora delar av området använts för skogsproduktion, undantagen är de svårtillgängliga bergbranterna och dammen i Klåveröd. Dammen anlades på 1960-talet för att man skulle kunna anlägga en skogsbilväg och erbjuder idag fiskemöjligheter. Bokskogsrödrocken lever i skydd av gamla bokar I de svårtillgängliga branterna växer ädellövskog som aldrig nyttjats för skogsbruk. Här finns många gamla och senvuxna träd, framför allt bokar. Även mängden död ved och döende träd är riklig. Det gör i sin tur att arter som är beroende av gamla och döda träd trivs här. I Klåveröds naturskogslika miljöer kan du hitta svampar som sydlig sotticka och brandticka. På trädens stammar kan du även hitta bokvårtlav och på marken nedanför dansk blåmossa. Några av de mest exklusiva skalbaggarna som hittats i området är bokskogsrödrock och bokbarkglansbagge. I skogarna kan du även se och höra skogsduva, den svarta hackspetten spillkråka och brandkronad kungsfågel med sin orangefärgade hjässa. Även nötkråka finns i området och längs Dejebäcken kan du med lite tur träffa på den mindre flugsnapparen. Friluftsliv Klåveröds naturreservat ingår i ett av Stiftelsen Skånska Landskaps välbesökta och uppskattade strövområden. I strövområdet finns flera markerade vandringsleder, från ca 2 km till ca 6 km. Fyra av dem går i reservatet och utgår från stora parkeringen vid dammen i Klåveröd: Korta spåret (grön - 2 km), Långa spåret (vit - 5,2 km), Skorstensdalen (lila - 3,6 km) och Svartesjö (gul - 3,2 km). En bit norrut finns en 5,3 km lång mountainbike-slinga (rosa). Även Skåneleden (SL3 Ås-Ås) passerar igenom området. Utmed Skåneleden och vid parkeringen vid Klåverödsdammen finns rastplatser med vindskydd och eldstäder. Friluftsanordningar och leder är beskrivna i Stiftelsens Skånska Landskaps kartaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och webbplatsLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Jallabjär Naturreservat

Vulkanrester ger rik flora Norr om Röstånga, mellan Söderåsen och Hallandsåsen, breder ett slättområde ut sig. Här höjer sig en mjukt rundad kulle över det platta landskapet. Det är Jällabjär som sticker upp ungefär 50 meter över omgivningarna. Kullen var ursprungligen en av de vulkaner som var aktiva för 100–180 miljoner år sedan. Idag ser man inte mycket av vulkanerna i det skånska landskapet. Det mesta har vittrat bort. Men man kan fortfarande hitta rester av lavan som stelnade inne i kraterns mitt när vulkanen slocknade. Den bildade den hårda och motståndskraftiga bergarten basalt. På kullens topp i reservatets östra sida, kan man efter en del letande hitta sexkantiga basaltpelarna i marken. Lättast är dock att se dessa svarta stenar i stenmurarna här uppe. Ett omväxlande landskap Naturen kring Jällabjär är omväxlande med bokskogar, alkärr, betesmarker och enefälader. För hundra år sedan var Jällabjär en del av ett stort beteslandskap men idag är den mjukt rundade kullen klädd av bok. I kärret nedanför kullen växer idag fuktig alskog. Berggrundens basalt gör att näringshalten är hög i marken. På våren är bokskogen på toppen fylld av gulsippor, vårlök, liten nunneört och desmeknopp medan betesmarkerna nedanför täcks av vitsippor. Friluftsliv Skåneleden, som kommer från Söderåsens nationalparkLänk till annan webbplats. (Röstånga), kommer in i den västra delen av Jällabjärs naturreservat. Skåneleden går upp på toppen och fortsätter sedan till det närliggande reservatet Anderstorps eneskogLänk till annan webbplats.. I Jällabjär finns dessutom två rundslingor på drygt 3 km. Den blå slingan börjar vid västra entrén (parkeringen), den gula börjar vid den södra. Båda går upp på toppen av den gamla vulkanen. Vid den södra entrén (parkeringen) finns även vindskydd, eldstad och torrdass. Tänk på att ta med grillkol om du ska grilla. I naturum Söderåsen, en halvmil bort, kan du fördjupa dig i Jällabjärs spännande förflutna.

Eneskogen Naturreservat eller Anderstorps eneskog

Vulkaniskt förflutet Eneskogen i Anderstorp ligger på en sluttning som främst består av gnejs men med inslag av den vulkaniska bergarten diabas. Även toppen, Äskekull, har ett vulkaniskt förflutet. Den består av basalt som är lavan som förstenades i kratermynningen i en vulkan som var aktiv för över 150 miljoner år sedan. Du kan se de svarta basaltstenarna i stenmuren utmed grusvägen. Titta särskilt i närheten av toppstenen som ligger nära parkering och skylt i den öppna betesmarken högst upp. Gammal betesmark med 150-åriga enar Anderstorps eneskog är sedan gammalt en betad utmark, en äldre form av betesallmänning. Hela området är fossil åkermark med ett 100-tal röjningsrösen. Dagens äldsta enar tros ha grott på 1850-talet. Den grövsta enen är 1,36 meter i omkrets med en stam på en meter utan förgrening. Fjärilar och blommor Betesmarken är rikligt bevuxen med 100-tals enormt höga pelarenar. Tills nyligen uppgick den högsta till över 15 meter. Men här finns också grova, vidkroniga utmarksbokar. Gräsmarkerna är välhävdade och betas med nöt. Floran är bitvis fin med backtimjan, granspira, stagg, knägräs, prakttoppklocka, stenmåra, revfibbla och grönvit nattviol. Området ligger dessutom i en trakt som är rik på fjärilar. I eneskogen flyger arter med namn som busksnabbvinge, ängssmygare, aurorafjäril och silverstreckad pärlemorfjäril. Till och med trädgårdssandbi och sobersandbi har setts. Fåglar som kan ses i betesmarken är gulsparv, gröngöling, törnskata, svart-vit flugsnappare, steglits och grönfink. Röd glada ses dagligen flyga över området. Friluftsliv Skåneleden går igenom Eneskogen. Den kommer in från Söderåsen och Röstånga i den nordvästra delen av reservatet och fortsätter mot HallarödLänk till annan webbplats. och Höör i sydost. I Anderstorps Eneskog finns en parkeringsplats och en enklare vandringsstig. Låt dig imponeras av de stora enarna och den fina utsikten mot Söderåsen. Se de svarta vulkanstenarna av basalt i stenmuren på toppen. Eneskogen flankeras av två andra "vulkan-reservat"; JällabjärLänk till annan webbplats. i väster (2 km) och Södra HultarpLänk till annan webbplats. - Allarps bjärLänk till annan webbplats. i sydost (5 km). Bara en knapp kilometer öster om reservatet ligger Natthall. Det är en klippa med en imponerande utsikt över Rönneå och dess meandrande (slingrande) lopp i dalgången nedanför.

Bild avAllarps bjär Naturreservat

Allarps bjär Naturreservat

Rester av en vulkan Det som återstår av vulkanen är kullen som består av stelnad magma så kallad basalt. Magman blev kvar i kraterröret och hann inte välla ur kratern innan vulkanen slocknade. Under årmiljonernas lopp har vulkanens yttre eroderats bort och bara den motståndskraftigare kärnan från kraterröret, som bildat bergarten basalt är kvar. Den heta lavan sprack ofta upp i oregelbundet sexkantiga pelare när den stelnade och sådana kan man se på ett par ställen där basalten går i dagen. Näringsrik basalt ger frodig vårflora Basalt är en näringsrik bergart, något som märks tydligt på den rika växtligheten. På toppen av Allarps bjär växer ask, avenbok, alm, fågelbär, lönn, lind och alm, medan sluttningarna täcks av bokskog med inslag av avenbok och ek. På våren blommar blåsippa, gulsippa, hålnunneört, ramslök och inte minst mattor av vitsippor. Lite senare ersätts vårfloran av till exempel skogsbingel, myskmadra, gulplister, humleblomster och aklejruta. Den som är intresserad av ormbunkar kan botanisera i branterna, här finns många olika arter. Värdefull bokskog Allarps bjär har troligen varit skogklätt under lång tid. Särskilt branterna har varit svåra att utnyttja för skogsbruk eller bete. De näringsrika markerna tillsammans med den långa skogliga kontinuiteten och god tillgång på död ved har lett till en rik miljö för lavar, mossor och svampar. I reservatet finns många sällsynta arter, bland annat liten lundlav och askvårtlav, västlig husmossa, fjällsopp och cinnoberspindling. Skyddsvärd är också fjärilsfaunan med fynd av flera rödlistade arter. Karrastenen Med lite tur kan man hitta en ganska oansenlig och till synes malplacerad sten intill Skåneleden. Invid stenen finns inskriptionen ”Karrastenen”. Enligt traditionen är den som klarar av att lyfta stenen en riktig karl! Friluftsliv I Allarps bjär och det angränsande reservatet Södra HultarpLänk till annan webbplats. kan du vandra längs Skåneleden (SL3 ås till ås, etapp 7). Utmed leden i Allarps bjär finns kulturlämningen Karrastenen och i Södra Hultarp finns det vindskydd och torrdass. Parkering finns även i anslutning till båda reservaten.

IkonWaypoint Höjd 80 m

Hallaröd Naturreservat

Ädellövskogen i Hallaröd har en lång historia. I århundraden har den växt här, även om den ändrat karaktär under årens gång. På 1800-talet gick antagligen böndernas djur på bete i en mer öppen, ljus skog. Idag står träden tätare och mer högväxta och skogen är ett tillhåll för 16 olika arter av fladdermöss!

Bjäret Naturreservat

Ulfsbjär – rester av en vulkan Stora delar av naturreservatet ligger på en basaltkupp, Ulfsbjär. Det är resterna av en vulkan som var aktiv för 80-170 miljoner år sedan. Den svarta bergarten basalt är lavan som förstenades i den slocknade vulkanens lavapelare. Inlandsisen har sedan jämnat ut basaltkuppens södra sida för ca 12.000 år sedan. Den norra och östra sidan har däremot markanta stenbranter, så kallade thalusbranter. I väster stupar Ulfsbjär ned mot den slingrande Hålsaxabäcken. De skogklädda markerna i de norra delarna av reservatet sluttar ned mot Dagstorpssjön. Gammal utmark med spår från förr I äldre tider användes stora delar av området som utmarksbete. På de öppna och trädfattiga gräsmarkerna betade traktens betesdjur. Spår som finns kvar från denna ”ljusa” tid är de vidkroniga och flerstammiga utmarksbokarna, samt gamla och döda enbuskar. De kan ses uppe på Ulfsbjär. Andra spår från äldre tiders brukande är resterna av torpet ”Sjöhuset”, där en uthusbyggnad står kvar. Det finns även rikligt med stengärden i hela området. Lavklädda jättebokar och fladdermöss De riktigt gamla träden i reservatet har höga naturvärden och är hemvist för ett stort antal mossor och lavar. Här finns de långsamväxande, riktigt gamla bokarna i rasbranterna kring Ulfsbjär. Uppe på toppen finns istället de flerstammiga jättebokarna med sina vida kronor. På deras väderbitna och knottriga bark kan du se rosa lundlav, stiftklotterlav, violettgrå porlav, bokkantlav och bokvårtlav. Jorden med sitt vulkaniska ursprung bidrar till den rika växtligheten uppe på på Ulfsbjär. På våren breder hav av vitsippor och gulsippor ut sig. De följs sedan av gulplister, lundgröe och det sällsynta gräset skogssvingel. Utmed Hålsaxabäcken finns flerstammiga gamla alar i sumpskogen som tidvis översvämmas. Bjäret är även hemvist för många olika fladdermusarter. Friluftsliv Bjäret ingår liksom de närliggande reservaten Frostavallen-UllstorpLänk till annan webbplats. och DagstorpLänk till annan webbplats. i strövområdet Frostavallen som förvaltas av Höörs kommun och Stiftelsen Skånska Landskap. Skåneleden går genom reservatet liksom den 16 km långa Pilgrimsleden. Den senare börjar vid stiftsgården Åkersberg i Höör och slutar vid S:t Olofskälln vid Hallaröds medeltida kyrka. Det finns även ett stort antal rundslingor i strövområdet. I reservatet hittar du Bjäretslingan (vit) som är 3,3 km. Den passerar höjden Ulfsbjär som är resterna av en gammal vulkan. Rundslingor som passerar reservatet är Långstorpsslingan 9,9 km (grön) och Dagstorpsslingan 9,3 km (blå). I reservatet finns parkering med toalett och rastplats. För den som vill övernatta finns vindskydd vid Dagstorpssjön. Vid vindskyddet finns grillplats. Tänk på att ta med grillkol om du ska grilla.

IkonTågstation Höjd 80 m

Vandringen slutar Höör station

IkonPicknick Höjd 124 m
Bild avLägerplats

Lägerplats

IkonPicknick Höjd 106 m
Bild avLägerplats Dagstorpssjön, lång fika

Lägerplats Dagstorpssjön, lång fika

IkonPicknick Höjd 104 m

Fika ?

Bild avAllarps bjär

Allarps bjär

Bevarade lavaflöden vid Allarps bjär Sevärdhet Geologiskt intressanta platser längs med Skåneleden I centrala Skåne finns ett stort antal mindre förekomster av en vulkanisk ytbergart som heter basalt. Traditionellt har basalten tolkats som rester av vulkaner, s.k. kupper och bergarterna som resterna av själva vulkanhalsen. Ny forskning tyder dock på att det som finns bevarat helt enkelt är delar av själva lavaflödena! Det finns hundratalet av dessa förekomster i centrala Skåne och de är belägna i en zon där den NV-SO Tornquistzonen och en äldre mer N-S svaghetszon korsar varandra. I och med rörelser i jordskorpan relaterat till uppsprickning av Pangea och Bildningen av Atlanten, skapades också sprickor i Skånes berggrund och basaltisk magma trängde in och ut på jordytan. Forskning tyder på att alla vulkanerna inte bildades på en gång, men de flesta bildades i Jura för ca. 180 miljoner år sedan, men enstaka utbrott från 145 och 110 miljoner år finns också bevarade. Typiskt för basalten är att den spricker upp i fem- eller sexkantiga pelare, s.k. pelarförklyftning. Detta beror på att lavan krymper när den stelnar och svalnar. Den mörka basalten ger en näringsrik jordmån och det märks tydligt på den ymniga och varierande vegetationen. Besök gärna på våren när mattor av vitsippor täcker marken!

IkonWaypoint Höjd 79 m
Bild avEtapp 4

Etapp 4

Innan vi ger oss av på vandring hjälper vi till att lasta vårt bagage och övrigt som vi inte vill bära med oss. Att bära med oss har vi bara sådant som behövs under sista dagens vandring (dricka mat och kläder osv). Vandringen går på stigar och mindre vägar genom strövområdet Frostavallen, där små öppna fält avlöser den annars skogklädda terrängen. Längs etappen står vulkanrester nästan på rad. En av dem, Allarps bjär, kliver vi över. Håll utkik efter sexkantiga basaltkupper, de gamla kraterrören. Vid Dagstorpssjön finns flera vulkanrester och strax intill leden hittar vi en av de större, Ulfsbjär vid Bjäret. Basalten i marken ger spännande flora med myskmadra och tre sorters sippor. Efter några kilometer passerar vi Hallaröds kyrka där dricksvatten finns under säsong. Vid Vaxsjöns södra spets vandrar vi på breda stigar längs Skånes djurparks hägn. Området kring Vaxsjön är rikt på fornlämningar och sydväst om sjöns spets passerar vi ett gravröse från bronsåldern. Dagens sista 7 kilometer från Frostavallen till Höör vandrar vi närmare bebyggelse, bitvis genom granskog. Missa inte Onsvalakällan utmed vägen där det sägs finnas magiskt vatten. Från Höör tar vi tåget tillbaka till Hässleholm. I Hässleholm väntar vår transportör med bagaget.

Bild avS Hultarp lägerplats

S Hultarp lägerplats

Lägerplats S.Hultarp Lägerplats med vindskydd / Vatten (15 april - 15 oktober) Lägerplats med vindskydd i bokbacke. På grund av vedstölder kan vi inte garantera att det finns ved vid våra lägerplatser. Om det är möjligt uppmanar vi till att ta med sig egen ved. Tänk på att ta väl hand om naturen! Vatten: Jällabjär (rickepump, bör renas och kokas). Koordinater Lat: 55.987312 Lng: 13.410214 . Lägerplats (vindskydd, toalett, soptunna, ved & vatten finns i de flesta fall).

IkonUtsikt Höjd 59 m
Bild avNatthall utsikt, fika

Natthall utsikt, fika

https://skanes-nordvastpassage.se/natthall/

Jällabjär

På flygödlornas och dinosauriernas tid var det skånska landskapet betydligt mer dramatiskt än idag. Över 150 vulkaner sprutade lava och aska över slätterna. Jällabjär (Gällabjer), är en av de vulkaner som sedan länge har tystnat och som idag är en grönskande kulle i odlingslandskapet utanför Röstånga. Vandra genom bokskog och enefälader upp till toppen och njut av utsikten! Vulkanrester ger rik flora Norr om Röstånga, mellan Söderåsen och Hallandsåsen, breder ett slättområde ut sig. Här höjer sig en mjukt rundad kulle över det platta landskapet. Det är Jällabjär som sticker upp ungefär 50 meter över omgivningarna. Kullen var ursprungligen en av de vulkaner som var aktiva för 100–180 miljoner år sedan. Idag ser man inte mycket av vulkanerna i det skånska landskapet. Det mesta har vittrat bort. Men man kan fortfarande hitta rester av lavan som stelnade inne i kraterns mitt när vulkanen slocknade. Den bildade den hårda och motståndskraftiga bergarten basalt. På kullens topp i reservatets östra sida, kan man efter en del letande hitta sexkantiga basaltpelarna i marken. Lättast är dock att se dessa svarta stenar i stenmurarna här uppe.

Bild avRöstånga busshållplats Bild avRöstånga busshållplats

Röstånga busshållplats

IkonPicknick Höjd 70 m
Bild avJallabjär lägerplats, lång fika

Jallabjär lägerplats, lång fika

Lägerplats Jällabjär Lägerplats med vindskydd / Vatten (15 april - 15 oktober) Lägerplats med 2 stycken vindskydd i betesmark. På grund av vedstölder kan vi inte garantera att det finns ved vid våra lägerplatser. Om det är möjligt uppmanar vi till att ta med sig egen ved. Tänk på att ta väl hand om naturen! Vatten: Kyrkan i Hallaröd (dricksvatten, sommaröppet) Jällabjär (rickepump, bör kokas) Söderåsen naturum (kran, toalett) Dahlbergs stuga (rickepump, bör kokas) Koordinater: Lat: 56.002711, Lng: 13.32834 Lägerplats (vindskydd, toalett, soptunna, ved & vatten finns i de flesta fall).

IkonInsjö Höjd 80 m
Bild avOdensjön, fika Bild avOdensjön, fika Bild avOdensjön, fika

Odensjön, fika

Inne i Nackarpsdalen ligger den nästan runda Odensjön i en gryta som omges av 30 meter höga rasbranter. Platsen är mycket speciell och sägenomspunnen, förr trodde man att den var bottenlös och hade en förbindelse till Lunds domkyrka. Detta stämmer givetvis inte, sjön är 20 meter djup. Namnet ska Odensjön ha fått på grund av den cirkelrunda formen som liknas vid guden Odens enda öga.

IkonWaypoint Höjd 128 m
Bild avEtapp 3

Etapp 3

Innan vi ger oss av på vandring hjälper vi till att lasta vårt bagage och övrigt som vi inte vill bära med oss. Att bära med oss har vi bara sådant som behövs under tredje dagens vandring (dricka mat och kläder osv). En lättvandrad etapp med slingriga stigar över betesmarker och genom lövskog. Här passerar vi vulkanresten Jällabjär. Några hundra meter norr om triangelpunkten, kan man se resterna av en vulkanisk krater i form av hexagonala basaltstavar. Gå upp på utsiktspunkten Natthall med utsikt över Rönne å. Gångbron en bit bort leder oss till ljusa naturliga betesmarker med stenmurar och genom Anderstorps eneskog. Vi passerar byn Anderstorp som är kulturhistoriskt intressant. En hängbro tar oss över Rönne å som fungerat som transportled och där vattenkraften använts för kvarnar och industrier. Den sista sträckan utgörs av en slingrande grusväg till etappmålet. Boende: Vindskydd eller eget tält vid S Hultarps lägerplats. Här väntar vår transportör med vårt bagage, vatten, soppa för uppvärmning till kvällsmålet och frukost dagen därpå samt för egen beredning av matsäck för nästa dag.

IkonÖvernattning Höjd 140 m
Bild avKillahuset Bild avKillahuset Bild avKillahuset

Killahuset

I Killahuset finns det 6 britsar samt sovloft för ca 20 personer (inga madrasser). Det finns bord, stolar, kamin och ved, men ingen el. Utomhus finns det toaletter, grillplats, ved, såg och yxa. Ni behöver alltså ta med allt för ert uppehåll (liggunderlag, sovsäck, köksredskap osv). Det finns en brunn, som dock torkar ut ibland, och det vattnet ska kokas. Vattendunkar finns att låna vid naturum för att ta med dricksvatten. Återkom gärna om ni vill låna dunkar och hur många (det finns 5l, 10l och 25l-dunkar). Man bokar alltid hela stugan samt trädgården. Nyckeln kan hämtas under naturums öppettider vilka inte är spikade för denna säsong än. Det kan vi höras om när det närmar sig. Annars har vi ett litet nyckelskåp vid naturum där vi kan vi lägga ut nyckeln. Ta gärna med 100 kr kontant som nyckeldeposition. Ni betalar stugan när ni hämtar nyckeln antingen med kort eller swish. naturum Söderåsen 010-224 11 50, 010-224 11 95

IkonUtsikt Höjd 90 m
Bild avKopparhatten Bild avKopparhatten Bild avKopparhatten

Kopparhatten

Spektakulär utsikt över Skäralidsdalen från nationalparkens högst belägna punkt. Upplev hur rasbranter och klippväggar ramar in dalgången där Skärån slingrar sig fram. På dagar då molnen ligger lågt driver dimslöjor genom dalen, en dramatisk effekt som ger en känsla av att man är någon helt annanstans än Skåne.

IkonPicknick Höjd 160 m
Bild avKlåveröd lägerplats, lång fika. Bild avKlåveröd lägerplats, lång fika.

Klåveröd lägerplats, lång fika.

Lägerplats Klåveröd Lägerplats med vindskydd Lägerplats med vindskydd i bokskog invid mindre sjö (Svartesjö). På grund av vedstölder kan vi inte garantera att det finns ved vid våra lägerplatser. Om det är möjligt uppmanar vi till att ta med sig egen ved. Tänk på att ta väl hand om naturen! Vatten • Klåveröd (rickepump finns invid stora fiskedammen nordväst om själva lägerplatsen, bör renas/behandlas). Koordinater Lat: 56.030132 Lng: 13.179481 Lägerplats (vindskydd, toalett, soptunna, ved & vatten finns i de flesta fall).

IkonGrotta Höjd 180 m
Bild avSnuvestugans lilla grotta, lång fika.

Snuvestugans lilla grotta, lång fika.

"Snuvestuan" är en liten grotta som ligger under ett uppbrutet klipparti . Enligt sägnen ska den elaka "skogssnuvan" bo i grottan, om du får syn på henne är det viktigt att vända jackan utochin och kepsen bakochfram, mer info om det finns på skyltarna vid parkeringen.

IkonUtsikt Höjd 200 m
Bild avHöjehall utsiktstorn

Höjehall utsiktstorn

Högsta punkten? Den stående frågan är dock: Är detta Skånes högsta punkt? Nej, Magleröd på Söderåsen ligger på 212 meter. Höjehall reser sig med utsiktstornet på 15 meter till 210 meter, men har en bättre utsikt. På Linderödsåsen, nordost om Stänkelösa, finns även en punkt på 210 meter. Skånes högsta berg är däremot Hallandsåsen.

IkonWaypoint Höjd 159 m

Klåverödssjön, dags att pausa?

IkonUtsikt Höjd 210 m

Skånes högsta punkt

Högsta punkten? Den stående frågan är dock: Är detta Skånes högsta punkt? Nej, Magleröd på Söderåsen ligger på 212 meter. Höjehall reser sig med utsiktstornet på 15 meter till 210 meter, men har en bättre utsikt. På Linderödsåsen, nordost om Stänkelösa, finns även en punkt på 210 meter. Skånes högsta berg är däremot Hallandsåsen.

IkonTågstation Höjd 41 m
Bild avEtapp 1

Etapp 1

Vi startar vår vandring i Åstorp på motionsspår och lättframkomliga stigar. Vi passerar genom lövskog, förbi spännande kärr och en stor stenmur. Efter 10 km passerar vi lägerplats Hålebäck där vatten finns under säsong. Härifrån blir vandringen något mer kuperad. Vi vandrar genom naturreservatet Klöva hallar som bjuder på mäktiga bokskogar. Den branta sprickdalen är omgiven av höga platåer och i dalens botten porlar Klövabäcken. Boende: Vindskydd eller eget tält vid Krika Skog. Dricksvatten finns vid föreningsstugan under sommartid. Här väntar vår transportör med vårt bagage, vatten, ärtsoppa att värma till kvällsmålet samt frukostmat inklusive mat för egen beredning av matsäck för nästa dags vandring.

IkonWaypoint Höjd 150 m
Bild avEtapp 2

Etapp 2

Innan vi ger oss av på vandring hjälper vi till att lasta vårt bagage och övrigt som vi inte vill bära med oss. Att bära med oss har vi bara sådant som behövs under andra dagens vandring (dricka mat och kläder osv). På stigar vandrar vi genom den välväxta bokskogen och vidare in i mer blandad skog. Vid Klövamölla öppnar sig landskapet något och vi passerar fina hagmarker. När vi följt grusvägen förbi Skånes högsta punkt kliver vi in i Klåveröds strövområde. På mjuka stigar går vi förbi flera geologiska sevärdheter: Snuvestuans lilla grotta, Vargadalen med rasbranter och Skorstensdalens torbildningar. Strövområdet bjuder på mycket skog, små sjöar och vattendrag. Närmare Svartesjö vandrar vi längs Klövabäcken och gränsen till Söderåsens nationalpark. En stenig stig bredvid den brusande Dejebäcken leder oss från Klåveröds strövområde in i Söderåsens nationalpark. Färden går genom Dejebäcksdalen, genom lövskog och förbi mäktiga rasbranter. Vid Korsskär rinner två bäckar samman och platsen genomsyras av rofylldhet och vildmarkskänsla. Här finns bland annat ett fem meter högt vattenfall. Efter 6 kilometer passerar vi Skäralid där naturum, boende och servering finns. Fortsätt den nästan lodräta stigen söder om Skärdammen och besök Hjortsprånget – en plats med både utsikt och märkliga historier. Boende: Killahuset inne i Söderåsens Nationalpark (20 personer) eller i eget tält. Här väntar vår transportör med vårt bagage, afrikansk gryta att värma till kvällsmål samt frukost inklusive mat för egen beredning av matsäck för nästa dags vandring.

IkonÖvernattning Höjd 150 m
Bild avKrika Skog Lägerplats

Krika Skog Lägerplats

Lägerplats Krika Skog Lägerplats med vindskydd Lägerplats med tre vindskydd i sluttning mellan bokskog och betesmark. På grund av vedstölder kan vi inte garantera att det finns ved vid våra lägerplatser. Om det är möjligt uppmanar vi till att ta med sig egen ved. Tänk på att ta väl hand om naturen! Vatten • Krika (vattenkran utanför föreningsstuga, endast sommartid) Koordinater Lat: 56.083619 Lng: 13.126237 Lägerplats (vindskydd, toalett, soptunna, ved & vatten finns i de flesta fall).

IkonUtsikt Höjd 84 m
Bild avPanorama utsiktsplats Klöva Hallar, kort fika

Panorama utsiktsplats Klöva Hallar, kort fika

IkonWaypoint Höjd 91 m
Bild avSkåneleden viker av till vänster från asfalterad väg, dags att pausa?

Skåneleden viker av till vänster från asfalterad väg, dags att pausa?

IkonPicknick Höjd 59 m
Bild avHålebäck Lägerplats ca10 km , lång fika

Hålebäck Lägerplats ca10 km , lång fika

IkonInsjö Höjd 83 m
Bild avMaglaby kärr 6,5 km, kort fika.

Maglaby kärr 6,5 km, kort fika.

Kommentarer

    Du kan eller den här leden