Activity

Traseu lagună-deltă-mare

Download

Trail photos

Photo ofTraseu lagună-deltă-mare Photo ofTraseu lagună-deltă-mare Photo ofTraseu lagună-deltă-mare

Author

Trail stats

Distance
43.17 nm
Elevation gain
371 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
381 ft
Max elevation
200 ft
TrailRank 
23
Min elevation
0 ft
Trail type
One Way
Coordinates
482
Uploaded
March 21, 2013
Be the first to clap
Share

near Şase Martie (România)

Viewed 1429 times, downloaded 6 times

Trail photos

Photo ofTraseu lagună-deltă-mare Photo ofTraseu lagună-deltă-mare Photo ofTraseu lagună-deltă-mare

Itinerary description

Jurilovca, Lacul Goloviţa, Capul Doloşman (obiectiv: Cetatea Argamum, singura faleză stâncoasă din zona litorală a României), Lacul Razim, Canalul Mustaca, Canalul Dunavăţ, Canalul Dranov, Braţul Sf. Gheorghe, Sfîntu Gheorghe (obiective: satul de vacanţă Delfinul, farul cu înălţimea de 57 m., zona de vărsare a fluviului în Marea Neagră, festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară în august), retur.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Sfântu Gheorghe

Braţul Sfântul Gheorghe al Dunării are o lungime de 109 km şi este cel mai meandrat dintre cele trei braţe ale fluviului. Pe malul drept al braţului se găsesc numeroase aşezări, ca Nufărul, Beştepe, Mahmudia, Murighiol, Dunavăţul de Sus. Pe malul stâng, în delta propriu-zisă, se găsesc localităţile Ilganii de Jos, Bălteni şi Sf. Gherghe aflată la 3 km. distanţă de vărsarea braţului în Marea Neagră.

PictographWaypoint Altitude 43 ft

Canalul Dranov

Canalul Dranov conduce apele din braţul Sf. Gheorghe (km 45) în Razim. Pe primii 16 km urmăreşte traseul vechiului braţ Cerneţ, până în apropierea lacului Dranov, pe care îl ocoleşte pe la răsărit, pentru a intra în vechea gârlă Dranov, al cărui traseu sinuos îl urmăreşte până la vărsarea în lacul Razim. Lungimea totală a traseului este de 27 km. Şi la ieşirea acestui canal în lac există diguri submerse, acestea fiind şi mai periculoase pentru navigaţie deoarece descriu o taiectorie curbă.

PictographWaypoint Altitude 56 ft

Canalul Dunavăț

Canalul Dunavăţ, care este cel mai vechi din deltă, începe din braţul Sf. Gheorghe la km 54 şi se termină în lacul Razim la sud de golful Fundea. Traseul său, lung de 28,5 km, urmăreşte, în cea mai mare parte, albia vechii gârle Dunavăţ, care la rândul ei, reprezenta forma atrofiată a unui braţ dunărean. Funcţiunea principală a acestui canal este de a alimenta cu apă dulce de Dunăre lacul Razim. La ieşirea în Razim are construite jetele paralele (diguri din piatră) pentru asigurarea navigaţiei. Actualmente, acestea sunt scufundate, lucru ce le face deosebit de periculoase pentru ambarcaţiuni, mai ales pe valuri.

PictographWaypoint Altitude 39 ft

Canalul Mustaca

Canalul Mustaca este un canal construit cu scopul de a drena apele din insula Dranov spre Razim. Traseul său este aproape paralel cu cel al canalului Dunavăţ. Din el pornesc mai multe derivaţii care-l leagă atât cu canalul Dunavăţ pe dreapta, cât şi cu canalul Dranov pe stânga.

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Capul Doloșman, Cetatea Argamum

Capul Doloşman este un promontoriu stâncos situat la confluenţa lacurilor Razim şi Golovița. Faleza calcaroasă este singura de acest fel din zona litorală a României. Ea se întinde pe 3 km şi are o înălţime maximă de 29 m. Abruptul se continuă până în coama dealului Doloşman, la o înălţime de 63 m. Foişorul de observaţie amplasat aici oferă o privelişte spectaculoasă asupra întregii lagune. Cetatea Orgame/Argamum, situată la 6 km est de satul Jurilovca, în punctul numit „Doloșman" sau „La Cetate”. Cercetările arheologice desfaşurate aici în anii 1926 - 1932 şi din 1965 fară întrerupere au permis dezvelirea unor importante monumente şi schiţarea istoriei cetăţii pentru cele mai bine de 12 secole de existenţă. Cetatea, prima localitate de pe teritoriul de astăzi al României menţionată într-un izvor antic (Hecataios, Periegesis), a fost întemeiată la mijlocul sec. VII a.Chr. de către grecii din Asia Mică cu cel puţin o generaţie înaintea cetăţii Istros / Histria, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului. In interiorul cetăţii au fost cercetate şi, în parte restaurate, o serie de edificii publice şi private datând din sec. V- VII: „pretoriul", basilica cu trei nave şi capelă (numită convenţional basilica nr. 3), basilica din sectorul central (bazilica 2), cea mai mare dintre bazilicile argamense, bazilica cu o singură navă (bazilica 1), locuinţe şi parte din sistemul stradal. O a patra bazilică, de mici dimensiuni, cu o singură navă, a fost descoperită la aproximativ 1,3 km faţă de Poarta de vest.

Comments

    You can or this trail