Activity

sint pietersleeuw naar eizeringen 16 KM 29/01/2021

Download

Author

Trail stats

Distance
9.83 mi
Elevation gain
364 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
282 ft
Max elevation
262 ft
TrailRank 
5
Min elevation
115 ft
Trail type
One Way
Coordinates
281
Uploaded
January 31, 2021
Recorded
January 2021
Be the first to clap
Share

near Zobbroek, Wallonia (Belgique)

Viewed 168 times, downloaded 12 times

Itinerary description

volgt op andere routes

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Boom van Witse

De boom van Witse uit de gelijknamige TV serie staat hier op de Puttenberg in Sint-Pietersleeuw. Volgens location hunter Kelly Puttemans komen veel mensen de plaats fotograferen. De boom combineert het landelijke van het Pajottenland met het stedelijke van de grootstad en werd immens bekend door de afleveringen van Witse.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Klein-Nederstraat

De Klein-Nederstraat vormt nabij de historische en mythologische plaats van de Leurreschuur een holle weg. Holle wegen worden gevormd doordat de kleimineralen in de grond letterlijk plat (horizontaal) worden gedrukt door betreding en het gewicht van de karrewielen. Daardoor wordt op die plaats de grond minder doorlaatbaar. Je ziet hetzelfde efffect van het "plat treden van kleimineralen" op een voetbalveld waar de doelwachter normaal staat te ijsberen. Meestal is daar een plas. Maar op een helling zoals hier stroom daar het water weg en erodeert een stukje de weg. Jaar na jaar een eeuw na eeuw zorgt die erosie er voor dat de weg zich insnijdt, geflankeerd door steile wanden.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Leurreschuur

Volgens Maria, één van de twee laatste bewoners van de boerderij van de Leurreschuur, zat er boven de poort een opening, gekend als het "duivelsgat". Ze vertelde daarover het volgende: "In oude tijden heeft de schuur toebehoord aan franc-maçons. 's Nachts kropen of vlogen ze langs het gat binnen om allerlei plagerijen uit te spoken. Tenslotte werden ze bezworen vanover zee en zo is de schuur er van afgeraakt voor een periode van 99 jaar".

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Baljuwhoeve

De Baljuwhoeve heeft zoals een groot aantal oude gebouwen in Vlaanderen merkwaardige metseltekens. Een metselteken of metselaarsteken is een in metselwerk aangebrachte decoratieve figuur door middel van selectief gebruik van afwijkend gekleurde bakstenen. Metseltekens kwamen vanaf de dertiende eeuw voor in noordwest-Europa. Vanaf de achttiende eeuw neemt het gebruik af. De oudst bekende voorbeelden van metseltekens komen voor in Polen en het oosten van Duitsland. Van latere oorsprong worden ze teruggevonden over heel west-Europa. Over de oorsong en de betekenis van metseltekens zijn er tal van hypotheses. Het varieeert van een eenvoudige creatieve uitingen tot bezwerende of beschermende functies. Veelvoorkomend zijn tekens ter bezwering van 'boze geesten' zoals het calvariekruis. Vaak werden deze tekens, met oorsprong in het volksgeloof, op grotere hoogte aangebracht. Gaandeweg werd de zichtbaarheid van de tekens belangrijker en worden ze ook op geringere hoogte aangebracht, wat er op duidt dat men een boodschap wilde overbrengen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ter-Nood

Gelegen ter hoogte van de Kapellestraat. Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-ter-Nood en gelegen boven het straatniveau op een rotonde bij het begin van de Kapellestraat, gedeeltelijk beplant met cotoneaster. De oprichting van de kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood en ter Dood door een kanunnik uit Anderlecht zou opklimmen tot 1597 na de godsdiensttroebelen.Haaks op de Postweg ingeplante kapel op rechthoekige plattegrond van één travee met vlakke sluiting onder vooraan sterk overkragend leien zadeldak met bekronend ijzeren kruis, uitgewerkte houten windveer en schoren; aandak achteraan. Met schijnvoegen gecementeerde constructie, naar verluidt als bekleding van witte zandsteen, gemarkeerd door een rechthoekige deur tussen twee dito vensters als het ware uitgewerkt als één opening; eiken schrijnwerk met balusterversiering; bekronend opschrift "Onze Lieve Vrouw / ter Nood en Dood / langs deze weg zet genen voet / snel niet voorbij met haast en spoed / Onze Maria Wees Gegroet!". Blinde achtergevel met spitsbogig heiligennisje. Eenvoudig bepleisterd interieur met tongewelf en rode tegelvloer; diverse gepolychromeerde heiligenbeelden. Het oorspronkelijke, Mechels beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind werd overgebracht naar de kerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vlezenbeek

Vlezenbeek is een dorp en een van de vijf deelgemeenten van Sint-Pieters-Leeuw in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het telt 3421 inwoners .
In de deelgemeente ligt het kleine natuurreservaat van de Zobbroekvallei. Op de grens met Gaasbeek, tegenover het Kasteel van Gaasbeek, treffen we het domein Groenenberg aan. In het uiterste noorden sterkt zich de vallei van de Pedebeek uit als een Breugellandschap.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Enkelenberg pad

Langs het Enkelenberg pad kan je in mei en juni de geur van de Gewone Vlier opsnuiven. In die periode staat de plant in bloei. Het hout van de gewone vlier is zacht, maar splintert niet. Daarom was het in het verleden zeer populair om er kleine gebruiksvoorwerpen van te maken. De bloesem wordt in pannenkoeken gebruikt. De Noord-Amerikaanse Indianen frituren de bloesem nog wel. Bovendien kan men van de bloesem siroop maken. Deze wordt voornamelijk geproduceerd in Engeland en staat wel bekend als Elderflower Cordial. In Zweden staat het bekend als Fläderblomssaft. De gedroogde bloesem kan het hele jaar door gebruikt worden om thee van te zetten.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Café Spontane Goesting

In de Linde is een absolute topper in zijn genre. Toegegeven, deze staminee ligt in Dilbeek en dus nét buiten Brussel; de fameuze linde markeert al tientallen jaren de grens tussen Dilbeek, Molenbeek en Berchem. De kroeg zou volgens Jean en Lisette stammen uit 1875. Dat merk je meteen. Aan de muur prijken foto's van wielergrootheden als Van Looy en Merckx, van den 'Union Soixante', en van de kampioenenploeg van Anderlecht in 1964. "Maar waaile zaain van Meulebeik," roept Lisette terwijl ze wijst op de prachtige vooroorlogse getekende portretten van drie Daringmannen.Aan klandizie geen gebrek hier. Emile Daems, wielerkampioen uit het  begin van de jaren zestig (winst in Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en vier etappes in de Tour), komt nog elke week langs. Een dame uit Chicago komt hier haar geuze drinken als ze in België is. En dan zijn er nog de buurtbewoners. Lisette en Jean tappen dan ook goed door, serveren in de zomer plattekaas met radijzen, in de winter escargots en ook nog pensen, ballekes, cervela, preskop... als het maar Brussels is. Maar liefst zestig klanten van Lisette spelen elke week de 'Tollo', een ingenieuze variant op de Lotto.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bron

Op de topografische kaart kan je zien dat het landgebruik samenvalt met de bron en de beek in dit dal. En vanzelfsprekend is dat niet toevallig. Het omliggende land wordt door de landbouwers gebruikt als akkerland. Maar de gronden rondom de bron en langs de beek zijn iets te vochtig om als akkerland gebruikt te worden. Daarom dat men ze als grasland gebruikt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gijs Van Vaerenbergh – Study for a windmill

Het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh ontwierp een windmolen uit gewapend staal, geïnspireerd op de lijntekeningen van Bruegel. In enkele schilderijen en gravures van Pieter Bruegel speelt de molen een belangrijke rol, zoals op de Kruisdraging uit 1568. De lichte constructie verbeeldt de vroegere relatie tussen het productieve landschap en het dorpse karakter dat reeds lang verdwenen is. Het werk staat in een open landschap en is van ver zichtbaar.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hof te Rome

De (grote) schuur draagt het jaartal 1857 door middel van uitstekende bakstenen. Maar de hoeve is al veel ouder. Er stond hier al een hoeve in de 13de eeuw. Op deze grote vierkantshoeve wordt voornamelijk aan veeteelt gedaan. Met de eigen melk wordt een groot aantal hoeveproducten gemaakt, die in het goede seizoen dan ook ter plekke kunnen geconsumeerd worden.

Terug naar 1857. In het jaar dat deze gevel werd gebouwd werd 50 km naar het westen, in Gent, de eerste vakbond in België opgericht. Het was de Broederlijke Maatschappij der Wevers



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Land in Zicht - Children’s Games [niet meer aanwezig]

De Kinderspelen van Pieter Bruegel inspireerden Landinzicht, een landschapsarchitectenbureau uit Brussel, tot het ontwerpen van een speeltuin in de geboorteboomgaard. De speeltuin bestond uit objecten uit het landschap: autobanden, strobalen, badkuipen en containers, en ook de schapen waren (en zijn nu nog) van de partij. Een ode aan het buiten spelen op een symbolische locatie. De geboorteboomgaard staat immers symbool voor de wens dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde, groene en kindvriendelijke gemeente.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Pedemolen

Aansluitend aan de Pedemolen tref je een Velttuin aan. Velt vzw is een consumentenvereniging die in Vlaanderen, Brussel en Nederland actief is. De werking steunt op drie pijlers: biologisch tuinieren, biologische voeding en ecologisch leven. Het acroniem Velt staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Velt vzw is in 1972 ontstaan.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Watermolen Sint-Gertrudis-Pede

De watermolen te Sint-Gertrudis-Pede in de Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek is de enige maalvaardige korenwatermolen uit het Pajottenland, en is sinds 1975 erkend als beschermd monument.

De oorspronkelijke molen uit 1392 maakte deel uit van de vijf banmolens van het Land van Gaasbeek.
De huidige molen werd in 1763 gerestaureerd en uitgebreid met een woonhuis, nadat hij door een brand werd verwoest, en bleef tot 1963 met waterkracht malen. Daarna schakelde men over op een elektromotor. In 1970 werd de maalderij volledig stilgelegd.
In 1989 werd de molen eigendom van de gemeente Dilbeek. Eind 1990 werd, dankzij de samenwerking van verschillende werkgroepen, de molen door Dilbeek opnieuw gerestaureerd zodat hij weer maalvaardig is.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Voormalige Brouwerij Goossens

Zicht op de achterkant van de oude brouwerij Goossens. Deze gesloten hoeve werd in 1865 geregistreerd als een "reconstruction" uit 1860. Begin 20ste eeuw zal de hoeve na aanpassingen opgedeeld worden in verschillende woningen. De heden gesloopte herberg "Servranckx" (nummer 24) behoorde tot deze hoeve en had decoratief uitgewerkte gecementeerde gevels. Dit hoekpand werd reeds vanaf begin 20ste eeuw op het kadaster weergegeven als herberg. Dit hoeve-brouwerij-complex met 18de-eeuwse kern is gelegen in het centrum van Sint-Gertrudis-Pede.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Brouwerij Lindemans

Er is een sterke link tussen Lindemansbier en deze streek. Dit gebied beschikt over een uitzonderlijke microflora. De lucht van onze vallei is doordrongen van honderden specifieke wilde gisten, met als meest gekende de "Brettanomyces Bruxellensis" en de "Brettanomyces Lambicus". Deze gisten zijn uniek. Deze micro-organismen geven Lindemans de kans om bier te brouwen volgens een uitzonderlijke methode: de spontane gisting, ook wel natuurlijke gisting genoemd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Treurbeuk

De treurbeuk of Fagus silvatica 'Pendula' is een van de talrijke prachtige bomen van het kasteelpark. Ze worden meestal aangeduid met een naambordje. De boom is zo mooi dat men er een bankje voor gezet heeft zodat je die boom op alle gemak kan bewonderen. Zeker één van de bomen die in mijn top 10 staan van het park.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Lustpaviljoen

Dit prachtige boshuisje was een lustpaviljoen. Een paviljoen (van het Franse pavillon) is in de architectuur een losstaand, autonoom bouwwerk of bijgebouw voor ontspanning en/of vermaak. Paviljoens kunnen zeer in grootte verschillen zoals het Royal Pavilion in het Engelse Brighton, dat eigenlijk een enorm buitenpaleis is, maar net als de kleine bouwwerken als prieeltjes, theehuisjes of muziektenten voor ontspanning en vermaak gebouwd werd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Groenenberg kasteel

Het kasteel van Groenenberg staat mooi ingebed in een schitterend Engels landschapspark. Je kan hier vergaderzalen afhuren. Het ligt tegenover het kasteeldomein van Gaasbeek, op de grens met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw . Het Kasteel Groenenberg werd gebouwd omstreeks 1900, opgetrokken in Vlaamse neo-renaissancestijl. Het Engelse landschapspark van 45 ha is aangelegd door Edmond Galoppin, een van de bekendste landschapsarchitecten uit die tijd. Het park wordt gekenmerkt door kronkelende wegen, gebogen bosranden en uitgestrekte grasvelden, lage bloemperken, solitaire bomen en heesters. Op de meest merkwaardige bomen werden didactische identificatieplaatjes aangebracht.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sequoia sempervirens

De Sequoia sempervirens is een redwood tree. De bekende Amerikaanse romanschrijver John Steinbeck schreef het volgende over de invloed van deze bomen op u: "Ze laten een teken achter of veroorzaken een visie die altijd bij u blijft". Bomen hebben eigenaardige gevolgen op mensen. Er is onderzoek gedaan naar het effect van het naar boven staren naar lange bomen. Het blijkt dat je meer kans hebt om iemand te helpen die voor je strompelt, als je net een lange boom hebt aangestaard. Probeer het eens uit met deze boom.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Parkdomein Groenenberg

Het Groenenbergpark is een Engelse landschapspark van 45 ha is aangelegd door Edmond Galoppin, een van de bekendste landschapsarchitecten uit die tijd. Het park wordt gekenmerkt door kronkelende wegen, gebogen bosranden en uitgestrekte grasvelden, lage bloemperken, solitaire bomen en heesters. Op de meest merkwaardige bomen werden didactische identificatieplaatjes aangebracht. In het park vind je ook een prachtige treurbeuk of Fagus silvatica 'Pendula' terug.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gedenkplaat neergestorte Amerikaanse bommenwerper

Op het grasveldje aan de kruising van de Gaasbeekstraat met de Brusselse straat werd een herdenkingsplaat ingehuldigd ter nagedachtenis onthuld.van een Air Force B17 Flying Fortress die daar op 13 juli 1944 neerstortte. Deze Amerikaanse bommenwerper werd door de bezetter neergehaald. Niet alleen alle 10 de bemanningsleden, maar ook een nieuwsgierige Lennikenaar kwam om het leven. Het vliegtuig was samen met zijn squadron pas in april aangekomen in Engeland in Nuthampstead in voorbereiding op de landing in Normandie. Toen hun formatie opsteeg was het de bedoeling om voor de derde dag op rij een motorenfabriek in Munchen te bombarderen. Het vliegtuig kwam echter niet zo ver. Boven Brussel werden zij getroffen door Duits luchtafweer geschut. Het vliegtuig dat op een hoogte van 6000 meter vloog werd achteraan in de flank getroffen en brak in drie stukken. Het grootste stuk kwam neer aan statie Gaasbeek, een ander stuk meer naar Sint-Martens toe en het derde stuk in de buurt van Groenenberg Het neergestorte vliegtuig wekte ook de nieuwsgierigheid van de mensen van Sint-Martens en al vlug ging men kijken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Klavervier

Bistro-resto Klavervier heeft een prachtig uitzicht op de vallei van de Molenbeek van Sint-Martens-Lennik. Goede verhouding prijs/kwaliteit.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Memento

Dit monument staat op het kerkhof van Sint-Kwintens Lennik. Memento (Koenraad Tinel, 2014) Een menselijke figuur, een man, een vrouw… Een hommage aan de enkeling, aan die ene, unieke mens ide slachtoffer moet zijn van de oorlog en geweld: de gesneuvelde – altijd weer iemands zoon, vader, broer… - of de achterblijvende, altijd weer iemands moeder, echtgenote, dochter… Het beeld straalt eerbied en waardigheid uit. Het is intens. Het kijkt naar buiten: van bovenop de heuvel turend in de verte, over de omringende grafstenen, het landschap van het Pajottenland in. Tegelijk kijkt het naar binnen: met omwikkeld hoofd, ingetogen en stil. De stalen structuur die de torso draagt verbeeldt wat ons rest na verwoesting, de ruïnes waarop het leven langzaam opnieuw begint. Memento brengt troost, het verhevigt de rust en de intimiteit van de begraafplaats.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Martens-Lennik

Sint-Martens-Lennik is een dorpje in de Belgische gemeente Lennik, gelegen in het Pajottenland in het westelijk deel van de provincie Vlaams-Brabant. De plaats telt ongeveer 2300 inwoners. Martinus van Tours is de patroonheilige van Sint-Martens-Lennik.
Men begon de bouw van een hooggotische kerk in de 12de eeuw en eindigde in de 15de eeuw; de oudste delen van de kerk zijn romaans.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Martinus

De Sint-Martinuskerk van Sint-Martens-Lennik is opgebouwd uit de typische gelige zandsteen van de streek. De kerk is gebouwd op de top van een heuvelrug. Dit gecombineerd met een massieve vierkantige 15e-eeuwse toren en de steunpijlers verlenen de kerk haar grootse indruk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Tombergmolen

Op de hoek van de Tombergstraat en de Oude Brusselsestraat zie je nog duidelijk de molenwal waarop een van de oudste windmolens van de streek stond. Hier op 91m boven de zeespiegel had hij een ideale windvang. Bij de Boerenkrijg in 1798 verzamelen 's nachts eens 300 brigands (opstandelingen tegen Frankrijk) aan de molen. Maar verder verliep alles vredevol in en rond de molen tot het noodlot toesloeg in 1921. De molen stortte toen op 28 augustus zomaar in net op het moment dat het vijfjarige dochtertje Florence op de molenwal aan het spelen was. Haar moeder wou haar nog redeen maar kwam ook om onder het gevaarte. Weduwnaar Judocus Keymolen bouwde de molen niet meer op, maar verving hem door een maalderij met gasmotor die snel door elektrische drijfkracht vervangen werd. 



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Neufcour

Kasteel Neufcour is nu weer aardig opgeknapt maar dat was enkele decennia geleden niet het geval. Het kasteel Neufcour is een classicistisch bouwwerk uit de 18e eeuw. In 1923 werd het kasteel openbaar verkocht aan de pastoor van Strijtem. Wat zijn project met het huis was, is niet duidelijk. Wat vaststaat is dat hij het park rooide om met de opbrengst een deel van de aankoop te betalen. Tien jaar later verkocht hij het kasteel door aan de zusters van het klooster van Eizeringen. Dit gebeurde na bemiddeling door het Bisdom en voor exact dezelfde prijs als deze waaraan de pastoor het kasteel 10 jaar eerder kocht. Dit doet vermoeden dat het bisdom de zusters dwong het huis te kopen om de pastoor uit financiële problemen te redden. Tot 1945 diende het als Franstalig pensionaat voor meisjes en jongens. Na WOII kwam het kasteel leeg te staan. Er is sprake van explosie-schade door een bom tijdens WOII. In 1978 stortte de oostelijke muur van het kasteel gedeeltelijk in. De zusters vroegen een sloopvergunning aan maar die werd hen geweigerd. Begin de jaren '90 vroegen de zusters een tweede maal een sloopvergunning aan, die hen opnieuw werd geweigerd. De overheid beschermde het kasteel als monument en de omgeving als dorpsgezicht (dit reikt tot de pastorie en enige gevels aan het kerkplein). Eind de jaren '90 ontstond het idee om het kasteel te restaureren en gebruiken als nieuw vredegerecht voor Lennik. Het vroegere park zou terug ingericht worden als openbaar park. In die optiek werd in 1999 een BPA goedgekeurd dat het kasteel als zone voor openbaar nut inkleurde en de omgeving als parkgebied. Mede door de copernicus-hervorming werd dit plan niet uitgevoerd. In 2005 werden het kasteel, het wagenhuis en de omliggende weilanden verkocht aan een privé-persoon. In 2006 startten de restauratiewerken. Sinds juli 2010 is het kasteel opnieuw bewoond.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kerkweg

De Kerkweg van Eizeringen is een schoolvoorbeeld van de vele kerkwegels die we vroeger in Vlaanderen hadden. Vele van die oude wegels zijn echter verdwenen. Deze van Eizeringen is gelukkig in een prachtige staat en fantastisch goed onderhouden. Een mooi staaltje van zorg om landschappelijk erfgoed.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

In de Verzekering tegen de Grote Dorst

In de Verzekering tegen de Grote Dorst werd in 2014 verkozen tot de op één na beste bierbestemming ter wereld volgens RateBeer, één van 's werelds belangrijkste internationale bierwebsites. In 2014 klom dit café in één jaar tijd van de zestiende naar de tweede plaats. Het volkscafé moet enkel restaurant Akkurat uit het Zweedse Stockholm laten voorgaan. In de top 50 van beste bierbestemmingen staan nog zeven Belgische adressen. Het Antwerpse café Kulminator is vijfde, na Biercab uit het Spaanse Barcelona en Mikkeler & Friends uit het Deense Kopenhagen. De andere Belgische prijsbeesten zijn het restaurant "De Heeren van Liedekercke" uit Denderleeuw (15), "Chez Moeder Lambic Fontainas" uit Brussel (21), brouwerij Cantillon uit Anderlecht (27), "Chez Moeder Lambic Saint-Gilles" uit Sint-Gillis (28), café "'t Brugs Beertje" (30) en brouwerij Alvinne uit Moen/Zwevegem (42). Ratebeer omschrijft al deze plaatsen als top places to have a beer. In verschillende categorieën werd aan in totaal 19 Belgische handelszaken een gouden medaille toegekend.

Auteur:

Comments

    You can or this trail