Activity

Castellet - Torrelletes - Castell de Penyafort - Les Masuques - Riu de Foix

Download

Trail photos

Photo ofCastellet - Torrelletes - Castell de Penyafort - Les Masuques - Riu de Foix Photo ofCastellet - Torrelletes - Castell de Penyafort - Les Masuques - Riu de Foix Photo ofCastellet - Torrelletes - Castell de Penyafort - Les Masuques - Riu de Foix

Author

Trail stats

Distance
9.71 mi
Elevation gain
761 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
761 ft
Max elevation
781 ft
TrailRank 
86 4.6
Min elevation
289 ft
Trail type
Loop
Time
4 hours 53 minutes
Coordinates
1597
Uploaded
May 3, 2017
Recorded
April 2017
 • Rating

 •   4.6 3 Reviews
Share
-
-
781 ft
289 ft
9.71 mi

near Castellet, Catalunya (España)

Viewed 1429 times, downloaded 30 times

Trail photos

Photo ofCastellet - Torrelletes - Castell de Penyafort - Les Masuques - Riu de Foix Photo ofCastellet - Torrelletes - Castell de Penyafort - Les Masuques - Riu de Foix Photo ofCastellet - Torrelletes - Castell de Penyafort - Les Masuques - Riu de Foix

Itinerary description

De castell a castell

Cultura, història i natura es combinen en aquesta excursió pel parc del Foix, situat a la continuació del massís del Garraf, just al mig del triangle de ciutats format per Vilanova i la Geltrú (el Garraf), El Vendrell (el Baix Penedès) i Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès). Allà ens esperen dos castells medievals -el de Castellet i el de Penyafort- separats per un passeig entre vinyes i boscos i amb unes vistes al pantà de Foix, al costat mateix del castell de Castellet. L'itinerari comença al castell de Castellet. En el de Penyafort la fortificació, del segle XII, inicialment va ser una torre de defensa medieval i es va convertir en la casa natal de l'il·lustre Sant Raimon de Penyafort. De l'edifici destaca la torre circular medieval i l'antic convent del segle XVII.

Entre el castell de Castellet i el de Penyafort tenim dues hores de camí, a través de boscos i vinyes. Emprenem la nostra ruta seguint un camí envoltat de vinyes, que després s'endinsa al bosc, tot passant per Torrelletes i per algunes masies centenàries com Mas Ballestar, Cal Romagosa o El Figueral.

El castell de Castellet, un conjunt medieval del segle X vinculat a diversos llinatges catalans i que avui dia és la seu de la Fundació Castellet del Foix. Aquest castell és el lloc ideal per gaudir d'una esplèndida vista sobre el pantà de Foix, espai natural habitat per nombroses aus aquàtiques.

El Parc del Foix és un parc natural de 2.900 hectàrees repartides entre els municipis de Castellet i la Gornal i de Santa Margarida i els Monjos.

Té una gran diversitat d'ambients ecològics, per la seva condició d'ecosistema humit dins un context de terres de secà. La flora i la fauna responen a aquesta dicotomia, de manera que hi coincideixen ecosistemes de ribera, de pantà, de rieres i de boscos. Dins el seu territori hi ha dos atractius arquitectònics de primer ordre: els castells de Castellet i de Penyafort.

Quant a la morfologia, el territori del Parc del Foix pertany al massís del Garraf i es configura com una àrea muntanyosa i boscosa de transició entre la plana penedesenca interior i la plana litoral.

Pel que fa a la vegetació, s'hi poden distingir quatre grans zones: el sector més occidental, on predominen els conreus de secà amb alguns conreus de regadiu i intensius als últims meandres del riu Foix, justament abans de l'embassament; el sector septentrional, on l'abandonament dels conreus ha propiciat la recuperació de la vegetació natural, tot i que no s'hi han format boscos a causa de les condicions del sòl; el sector meridional, on hi ha bosc mixt d'alzina i pi, i el sector oriental, on domina la vegetació arbustiva.

Respecte a la fauna que pobla el parc, els animals aquàtics són els més representatius: hi sovintegen peixos com la carpa, l'anguila o la bagra, tortugues d'aigua, serps d'aigua i altres rèptils i amfibis. A més, s'han catalogat unes150 espècies d'ocells, que arriben a superar les 200 en èpoques de migració.

Waypoints

PictographCastle Altitude 347 ft
Photo ofCastellet Photo ofCastellet Photo ofCastellet

Castellet

T

PictographFountain Altitude 616 ft
Photo ofTorrelletes Photo ofTorrelletes Photo ofTorrelletes

Torrelletes

U

PictographRuins Altitude 672 ft
Photo ofMas Bellestar Photo ofMas Bellestar Photo ofMas Bellestar

Mas Bellestar

Y

PictographCastle Altitude 527 ft
Photo ofCastell de Penyafort Photo ofCastell de Penyafort Photo ofCastell de Penyafort

Castell de Penyafort

U

PictographRiver Altitude 504 ft
Photo ofRiu de Foix Photo ofRiu de Foix Photo ofRiu de Foix

Riu de Foix

J

PictographReligious site Altitude 372 ft
Photo ofSant Esteve de les Masuques Photo ofSant Esteve de les Masuques Photo ofSant Esteve de les Masuques

Sant Esteve de les Masuques

G

PictographRiver Altitude 302 ft
Photo ofRiu de Foix Photo ofRiu de Foix Photo ofRiu de Foix

Riu de Foix

Ñt

Comments  (5)

 • Photo of Oscar Upegui
  Oscar Upegui Nov 2, 2017

  Un circuito para recorrer y apreciar buenos paisajes.
  Felicitaciones Josep por compartir estos buenos trazados.

 • Photo of Josep Mª Dalmau
  Josep Mª Dalmau Nov 3, 2017

  Oscar, muy agradecido por el comentario y la valoración positiva de la ruta.

 • Photo of manelvm
  manelvm Oct 14, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Ruta molt maca per gaudir-la qualsevol època de l'any.

 • Photo of Josep Mª Dalmau
  Josep Mª Dalmau Oct 14, 2019

  Molt agraït manelwm pel comentari i valoració de la ruta.

 • X22 Oct 17, 2020

  I have followed this trail  View more

  Una parte importante del recorrido, que se nos ha hecho pesadaes es asfalto, y en la fecha que he ido yo he tenido que cruzar el río en dos ocasiones teniendo que quitarme las zapatillas.
  Por lo demás todo muy bien.

You can or this trail