Activity

Ermites de Montserrat

Download

Trail photos

Photo ofErmites de Montserrat Photo ofErmites de Montserrat Photo ofErmites de Montserrat

Author

Trail stats

Distance
8.17 mi
Elevation gain
4,701 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
4,701 ft
Max elevation
3,705 ft
TrailRank 
51
Min elevation
2,092 ft
Trail type
Loop
Time
5 hours 39 minutes
Coordinates
4325
Uploaded
April 25, 2022
Recorded
April 2022
Be the first to clap
Share

near Monestir de Montserrat, Catalunya (España)

Viewed 99 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo ofErmites de Montserrat Photo ofErmites de Montserrat Photo ofErmites de Montserrat

Itinerary description

Ruta que vista la majoria de les ermites de Montserrat (la idea original era visitar-les totes, però degut a que el dia abans havia plogut vam decidir modificar-la una mica).

La ruta comença al pàrquing de Santa Cecília, on agafem la canal de Sant Jeroni, amb un fort pendent. El camí costa de seguir i, en alguns trams puntuals, està equipat amb cadenes i escales. Tot i això, no cal portar material especial, només forces per superar els 500 metres de desnivell, fins l'ermita de Sant Jeroni (la primera que veurem al llarg del dia, en bon estat).

Un cop a l'ermita agafem les escales cap avall, pel camí Nou de Sant Jeroni, que seguim durant un bon tram, fins arribar al Gorro Frigi, on girem a mà dreta, per una canal entre el Gorro Frigi i la Magdalena superior. El camí de pujada està poc marcat fins el coll de les Tisores, però hi ha un primer tram equipat amb una corda que actua de passamà. Superem el coll i comencem a baixar per l'altre cantó, amb un camí encara menys marcat, fins arribar a l'ermita de Sant Martí (segona, també en bon estat). El camí cap a l'ermita de Santa Magdalena (tercera, en ruïnes) és molt perdedor, cal primer resseguir la Magdalena superior i després, davant una paret, anar cap a l'esquerra, a pujar per una canal molt estreta. Arribem a l'ermita de Santa Magdalena i seguim baixant, fins les ermites de Sant Onofre i Sant Joan (quarta i cinquenes, respectivament; les dues en ruïnes).

Aquí recuperarem el camí en bon estat (que ens porta al pla de les Taràntules, on arriba el funicular). Evitem passar per l'ermita de Sant Joan, també en estat ruïnós. Al pla de les Taràntules, agafem el camí vell de Sant Jeroni, per abandonar-lo ràpidament per anar cap a Santa Anna (sisena ermita, ruïnosa). Abans d'agafar les escales del pobres, agafem un trencall amunt, cap a l'ermita de Sant Benet (setena, en bon estat, actua com a refugi-bar). Puguem entra la Mòmia i la Prenyada, amb la idea de veure l'ermita de Sant Salvador (vuitena, en bon estat, com Sant Marí) i baixar per la Canal Plana i agafar el camí de l'Arrel, que es troba tancada per un despreniment a mitjans de març. Fem mitja volta i decidim passar per l'ermita de la Santíssima Trinitat (novena, capella en bon estat) i allà agafar el Camí de l'Arrel, per circumval·lar Montserrat fins a Santa Cecilia (on arribem al cap de 4 km, però no té pèrdua, està marcat com a GR).

Alerta si ha plogut, el terreny pot ser molt relliscós i estarà enfangat. De fet, a nosaltres ens va passar i va fer que canviéssim de ruta (la idea era visitar totes les ermites).

La orientació és complicada, sobretot en els trams fora de camí (canal de Sant Jeroni i entre Sant Martí i Santa Magdalena). En la resta, el camí està marcat (i ple de gent).

Si es volen veure totes les ermites, segurament és millor sortir del Monestir, ja que ens estalviarem la forta pujada per la canal de Sant Jeroni.

Waypoints

PictographCar park Altitude 2,235 ft

Pàrquing Santa Cecília

Petit pàrquing al costat del monestir de Santa Cecília. Hi ha lloc per una vintena de cotxes

PictographRisk Altitude 2,572 ft
Photo ofCanal de Sant Jeroni Photo ofCanal de Sant Jeroni

Canal de Sant Jeroni

Canal poc marcada (en algunes zones) que puja directe des de Santa Caterina fins l'Ermita de Sant Jeroni. Alguns trams estan equipats amb cadenes i escales.

PictographReligious site Altitude 3,796 ft
Photo ofErmita de Sant Jeroni Photo ofErmita de Sant Jeroni Photo ofErmita de Sant Jeroni

Ermita de Sant Jeroni

Junt amb Sant Antoni, l’ermita de Sant Jeroni és la que es troba més allunyada del Monestir, al peu del cim de Sant Jeroni. Està a prop de la nova ermita de Sant Jeroni i del centre reemissor de telecomunicacions. L’ermita es va erigir sobre una antiga capella anomenada Santa Maria la més Alta. Tot i estar ben construïda, gairebé mai va estar habitada perquè era molt perjudicada pel fred, la humitat i el vent. No era un edifici gaire gran, però suficient per a un eremita; hi havia dues cisternes i dues places, una servia de mirador ja que gaudia d’una panoràmica impressionant, es podia arribar a albirar Mallorca i Menorca en dies molts clars. Entre el 1536 i el 1541 va ser bastida, el 1590 va ser novament restaurada i ampliada. Tornà a enrunar-se fins que el 1721 es va reedificar, i va romandre en peu fins al 1812, any què va ser destruïda per l’exèrcit francès. Al segle XX es va construir un restaurant sobre les seves ruïnes que ja ha desaparegut. Actualment no hi ha restes de l’antiga ermita de Sant Jeroni. Des de l’antiga ubicació es pot veure una bona panoràmica. Informació extreta de https://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/sant_jeroni/

PictographMountain pass Altitude 3,631 ft
Photo ofColl de les Tisores Photo ofColl de les Tisores Photo ofColl de les Tisores

Coll de les Tisores

Coll situat entre el Gorro Frigi i la Magdalena Superior

PictographReligious site Altitude 3,497 ft
Photo ofErmita de Sant Martí Photo ofErmita de Sant Martí Photo ofErmita de Sant Martí

Ermita de Sant Martí

Petita ermita, en bon esta, situada dins una bauma sota la Gorra Frígia. En bon estat (similar al de Sant Salvador)

PictographReligious site Altitude 3,584 ft
Photo ofErmita de Santa Magdalena Photo ofErmita de Santa Magdalena

Ermita de Santa Magdalena

L’ermita de Santa Magdalena es troba a tocar de l’ermita de Sant Joan, a la zona de Tebas. Antigament es trobava a 600 passes de l’emplaçament actual. En aquest emplaçament hi havia un castell que l’abat Garsias de Cisneros va reconvertir en ermita l’any 1498. Situada entre penyals i riscos no era accessible anant a cavall, s’hi havia d’arribar a peu pujant unes escales que havien estat esculpides a la pedra. Per això, a finals del segle XVII s’obrí un camí des de les creus de Sant Jaume i Santa Magdalena fins al torrent de Vallmala o Santa Maria. Des de l’ermita de Santa Magdalena es pot veure el Monestir i altres ermites, fins i tot es podien escoltar els cants dels monjos. Va ser destruïda per l’exèrcit francès el 1812. Les restes de l’ermita de Santa Magdalena no es troben en bon estat de conservació degut a l’embrossat i a la dispersió de les ruïnes. Tot i això s’hi poden apreciar murs de pedra, graons a la roca, cisternes d’aigua, terrasses i restes de l’antic Castell Otger. Informació extreta de https://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/santa_magdalena/

PictographReligious site Altitude 3,495 ft
Photo ofErmita de Sant Onofre Photo ofErmita de Sant Onofre

Ermita de Sant Onofre

L’ermita de Sant Onofre pertany a la zona de Tebas. És a tocar de l’ermita de Sant Joan, una mica més cap al nord-est, cent metres més avall es troba l’ermita de Santa Magdalena. A l’ermita de Sant Onofre no era possible accedir-hi a cavall, per arribar hi havia un camí amb escales part de les quals estaven excavades en roca, després s’havia de creuar un pont de fusta que penjava sobre un precipici. Com que estava situada a la vessant d’una muntanya, gaudia d’una bona vista panoràmica del pla. Segons el Monasticon hispanicum va ser erigida per l’abat Pedro Burgos, al final del segle XV l’abat Garsias de Cisneros la va restaurar i es va mantenir dreta fins que va ser destruïda per l’exèrcit francès el 1812. Les restes es troben en un bon estat de conservació, s’hi poden apreciar: murs, passos, cisternes d’aigua i les antigues escales d’accés. A l’ermita de Sant Onofre s’ha construït un afegit modern que és en ús. Informació extreta de https://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/sant_onofre/

PictographReligious site Altitude 3,434 ft
Photo ofErmita de Sant Joan Photo ofErmita de Sant Joan Photo ofErmita de Sant Joan

Ermita de Sant Joan

L’ermita de Sant Joan Baptista pertany a la regió de Tebas. Es troba al costat de la nova ermita de Sant Joan, que va ser construïda en el segle XIX i al costat de l’ermita de Sant Onofre. Antigament les ermites de Sant Joan Baptista i Sant Onofre van estar unides per una passarel·la ja que només hi ha 30 pams de distància entre totes dues. L’ermita es va aixecar aprofitant una balma natural, sota una penya, a la vessant de la muntanya per protegir-la de les inclemències meteorològiques i gaudir d’una bona vista. Va ser residència dels abats Garriga, Tocco i Salinas, aquest darrer la va restaurar el 1591. Durant la Guerra del Francès, l’ermita va ser destruïda per l’exèrcit gal. A principis del segle XX s’hi adossà un nou edifici que es va utilitzar com a restaurant. Les restes de l’ermita de Sant Joan Baptista es troben en bon estat de conservació; al no trobar-se embrossades es poden apreciar perfectament els murs de pedra, els passos, restes de paviment, dues cisternes, i terrasses. L’ermita de Sant Joan Baptista compta amb una bona panoràmica i es poden veure altres ermites. Informació extreta de https://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/sant_joan_baptista/

PictographReligious site Altitude 3,316 ft
Photo ofCapella de Sant Joan Photo ofCapella de Sant Joan

Capella de Sant Joan

Capella de l'ermita de Sant Joan. Durant uns anys hi va haver un restaurant

PictographIntersection Altitude 3,194 ft

Pla de les Taràntules

Zona on arriba el funicular de Sant Joan, amb gran afluència de turistes que pugen des del monestir

PictographReligious site Altitude 2,921 ft
Photo ofErmita de Santa Anna Photo ofErmita de Santa Anna Photo ofErmita de Santa Anna

Ermita de Santa Anna

L’ermita de Santa Anna pertany a la zona de Tebaida, al marge esquerre del Torrent de Santa Maria (Vallmala). És l’ermita que es troba més a prop del Monestir, al mateix peu del camí. En estar situada enmig de totes les ermites era el lloc on residia el monjo superior; per això comptava amb una esglesiola on hi havia un petit cor en el qual els ermitans s’aplegaven per celebrar missa els diumenges i festius, fent la funció de parròquia. L’erm es dividia en un rebedor, un oratori, una peça de retir, una cambra amb alcova, un museu, un estudi amb latrina, un menjador, una cuina, una cisterna per emmagatzemar l’aigua, un hort i un jardí. La capella era bastant gran en comparació amb la de les altres ermites i comptava amb una cúpula. L’ermita de Santa Anna va ser traslladada d’una ubicació anterior, a 600 passos de distància per a una major comoditat d’eremites i pelegrins. L’any 1498 l’Abat Cisneros la va bastir a la ubicació actual i va romandre dreta fins al 1812, en què va ser destruïda per l’exèrcit gal durant la Guerra del Francès. A les rodalies es troba la cova i la font de Santa Anna. Es poden visitar restes de l’antiga ermita en un estat no gaire bo de conservació ja que estan embrossades, tot i això les runes no estan disperses. Es poden veure restes de murs de pedra, de passos, de la cisterna d’aigua i de terrasses. Informació extreta de https://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/santa_anna/

PictographReligious site Altitude 3,161 ft
Photo ofErmita de Sant Benet Photo ofErmita de Sant Benet

Ermita de Sant Benet

L’ermita de Sant Benet es troba al costat de l’ermita de Sant Joan, al costat de l’ermita de Sant Onofre. Fou durant molts anys l’habitatge del P. Vicari dels ermitans. Era l’habitatge adient per als ermitans vells, ja que es trobava molt pròxima al Monestir, més encara per l’escala dreta que surt del jardí del Monestir cap a l’ermita de la Santa Creu. Es va edificar amb la finalitat de permetre als pelegrins que no podien recórrer tot l’eremitori fer una estació de cinc visites en memòria de les cinc llagues del Redemptor i així guanyar les mateixes indulgències concedides als qui visitaven les dotze ermites. L’abat Pedro de Burgos la va erigir l’any 1536 i gairebé trenta anys més tard l’abat Garriga l’amplià bastint una capella dedicada a Santa Escolàstica. El 31 de juliol de 1812 va ser cremada per l’exèrcit francès, però quatre anys després va ser restaurada, va estar en ús fins al 1821, en què va ser abandonada. Durant els anys trenta els oblats benedictins van reedificar la capella. Avui dia se’n conserven poques restes, les ruïnes estan consolidades però hi ha embrossat. Gràcies a la seva situació privilegiada es pot albirar una bona panoràmica i diverses ermites. De l’antiga ermita de Sant Benet només queden dues cisternes, un canal d’aigua en roca, terrasses i murs de contenció de terres. Actualment hi ha la nova capella benedictina que està en ús. Informació extreta de https://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/sant_benet/

PictographReligious site Altitude 3,585 ft
Photo ofErmita de Sant Salvador Photo ofErmita de Sant Salvador

Ermita de Sant Salvador

L’ermita de Sant Salvador pertany a la zona de Tebaida, està situada en l’extrem oriental del massís de Sant Salvador, al peu de la Roca de Sant Salvador i la trompa de l’Elefant, al costat de la Mòmia. Es troba al peu del camí del Pla de la Trinitat a la Serra de Lluerneces per la cara sud. També és coneguda com l’ermita de la Transfiguració. La seva existència es troba documentada des dels primers anys del segle XIII. Hi ha una balma que formava part de l’ermita antiga i en construir-se la nova la balma fou transformada en un oratori dedicat a la Nativitat del Senyor. L’edifici principal de l’ermita estava custodiat per uns immensos cons que s’aixecaven per tots costats simulant un niu d’ocells. L’any 1812 va ser destruïda per l’exèrcit francès, quatre anys més tard va ser restaurada i es va utilitzar fins al 1821, en què va ser abandonada. Romanen poques restes de l’ermita de Sant Salvador, aquestes estan embrossades i no es troben consolidades. Tot i això, es poden veure restes de murs de pedra, d’elements ceràmics, de passos, de terrasses i de murs de contenció. Des de l’emplaçament hi ha una bona panoràmica i es poden albirar altres ermites. A la balma hi ha una construcció moderna que està en ús. Informació extreta de https://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/sant_salvador/

PictographReligious site Altitude 3,201 ft
Photo ofErmita de la Trinitat Photo ofErmita de la Trinitat Photo ofErmita de la Trinitat

Ermita de la Trinitat

L’ermita de la Santíssima Trinitat es troba a la zona de Tebaida, al Pla de la Trinitat, en un lloc molt pla i assolellat, adossat a l’extrem oriental dels Flautats, a tocar del camí que ve de Manresa. Era l’ermita més gran de totes, amb planta baixa i pis; per les seves dimensions era coneguda com ‘el palau de les ermites’. La Santíssima Trinitat era el lloc de descans per a monjos, llecs i escolans, també era el lloc d’acolliment d’hostes i pelegrins. Els edificis eres més capaços i ben distribuïts que els de les ermites veïnes. Al segle XV va ser reedificada i habitada per Bernat Boí, ‘prior dels ermitans’. Al segle XVII l’abat Beda Pi l’amplià de manera considerable amb una nova cisterna i un dormitori per als monjos, anys més tard, l’abat Jaume Martí bastí la capella i aixecà un pis. El 1812 va ser destruïda per l’exèrcit francès, quatre anys després va ser restaurada i el 1821 va ser abandonada després que uns lladres assassinessin l’ermità. Hi ha restes de l’antiga ermita en bon estat de conservació. De fet, és l’única que encara té una paret dreta i se n’han trobat restes: de murs de pedra, de passos, d’elements ceràmics de paviment, d’una cisterna d’aigua, d’un canal d’aigua en roca, de terrasses... De totes les ermites, és la que té unes restes més extenses. Hi ha un afegit modern que no es troba en ús. Informació extreta de https://muntanyamontserrat.gencat.cat/ca/el_parc/espiritualitat/santissima_trinitat/

Comments

    You can or this trail