Activity

Route Norbert Dedeckere

Download

Author

Trail stats

Distance
19.9 mi
Elevation gain
151 ft
Technical difficulty
Difficult
Elevation loss
151 ft
Max elevation
56 ft
TrailRank 
11
Min elevation
-10 ft
Trail type
Loop
Coordinates
1007
Uploaded
February 9, 2021
Recorded
February 2021
Be the first to clap
Share

near Middelkerke, Flanders (Belgique)

Viewed 111 times, downloaded 8 times

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 51 ft

Villa Cogels

Deze villa is een antivoorbeeld geworden van de monumentenzorg. Deze Belle Epoque-villa werd slechts beschermd op het moment dat de bouwvergunning voor het achterliggende appartementsgebouw eigenlijk al was goedgekeurd. Hierdoor werd enkel de gevel bewaard en werd er achter en boven deze gevel een nieuw appartementsgebouw opgetrokken. Een compromis waarmee men onmogelijk gelukkig kan zijn... De rijke gevel is bijna volledig opgetrokken uit blauwe hardsteen en doet vermoeden dat ook het interieur de moeite waard moet zijn geweest. De naam van de villa verwijst rechtstreeks naar de Antwerpse bouwheer, baron Cogels. Deze baron liet dit pand optrekken als buitenverblijf aan de kust, rond 1900. De architect signeerde zijn ontwerp op de gevelsokkel: Théophile De Grooff. De florale zweepslagmotieven op de sierhekken van de balkons en de keramiektegels op de verdiepingen zijn duidelijk geïnspireerd op de art nouveau. De imitatiebossage op de gelijkvloerse verdieping en de ajuindakbekroning van de erker zijn dan weer eerder eclectisch.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 50 ft

Hotel 'Continental'

Dit voormalige hotel 'Continental' is nu in gebruik als logement en mess voor officieren. Het gebouw werd als monument beschermd in 2001. De voormalige naam van het hotel valt nog af te lezen uit de grote betonnen letters op de gevel. Hotel Continental werd ontworpen in 1920 als een symmetrisch gebouw in eclectische stijl. De symmetrie werd echter algauw verbroken door een uitbreiding. De twee traveeën uiterst rechts zijn namelijk een toevoeging van een vijftien jaar na de initiële bouw, een bewijs van de populariteit van het kusttoerisme in de vroege twintigste eeuw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 53 ft

Museum 'Kusthistories'

In dit voormalige postgebouw krijgt u het verhaal van het toerisme aan de hele Vlaamse Kust te zien, van de komst van de eerste elitaire vakantiegangers tot het massatoerisme van vandaag. De allerlaatste presentatietechnieken worden aangewend zodat de bezoeker volledig zal worden ondergedompeld in het verleden van onze Kust. Het oude postgebouw van Middelkerke werd als monument beschermd in 2001. Het is een opvallend hoekgebouw opgetrokken in 1926 in sobere eclectische stijl naar een ontwerp van de architect M. de la Croix. In de gevel zijn er enkele referenties naar de oude functie van het gebouw: het uurwerk, de opschrift ‘publieksingang’ en ‘dienstingang’ en het postament met posthoorn. Extra informatie: -Groepsrondleiding Contactgegevens: - Museum 'Kusthistories' - Joseph Casselaan 1, 8430 Middelkerke - Tel: +32 59 30 03 68 - Fax: +32 59 31 11 95 - E-Mail: museum@middelkerke.be - Web: www.middelkerke.be - Openingsuren: Juli - augustus Elke dag van 09.00 – 18.00 u. (doorlopend) September - juni Elke dag van 09.30 – 12.00 u. en 13.30 – 17.00 u. Een bezoek met Nederlandstalige gids kost € 45,00 en € 50,00 voor een anderstalige gidsbeurt (max. 20 personen). De rondleiding is op voorhand te boeken via de balie 059/30 03 68 - Sluiting: maandag

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 43 ft

Sint-Theresiakapel

In de jaren 1930 nam het aantal badgasten aan de kust gevoelig toe. Bovendien waren er onder deze toeristen veel katholieken, die in die tijd nog veel meer de kerk bezochten dan de dag van vandaag... Er komen aan de kust in die periode dan ook een aantal kerken en kapellen bij, waaronder ook deze charmante kapel, gewijd aan de heilige Theresia. De architect, Fobert, heeft het hier aangedurfd te breken met de traditie van de neogotiek en heeft hier een kapel in modernistische stijl ontworpen. Zo is het grote spitsboogvenster in de noordgevel wel een verwijzing naar de neogotiek, maar zowel door het materiaalgebruik als door de tracering in het venster is er wel degelijk een breuk met de traditie: geen visblaasmotieven, maar verticale stroken beton delen het venster in. Ook de constructie van de kapel is vernieuwend: er is gewerkt met een betonnen skeletbouw, waartegen een parement van baksteen geplaatst is: gele baksteen voor de gevels, zwarte voor de accenten zoals vensteromlijstingen en plint. In het interieur is deze betonnen skeletstructuur met opzet zichtbaar gelaten. De materiaalkeuze voor de lambrizeringen van het koor en de zijpenanten is nog een voorbeeld van de duidelijke keuze voor nieuwe, andere materialen : waar men in de meeste kerken en kapellen een houten lambrizering aantreft, is er hier gekozen voor geglazuurde tegels. Deze unieke kapel is dan ook terecht beschermd als monument en dit sinds 2002.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 34 ft

Grand Hôtel Belle Vue - De Rotonde

De stedenbouwkundige aanleg en het stratenplan van Westende werden ontworpen door de architecten Octave Van Rysselberghe en Paul Otlet. Tijdens de twee wereldoorlogen ging hier echter veel van verloren. Er werd bovendien ook veel gesloopt om aan de noden van het toerisme te kunnen voldoen. Vandaag overleeft er nog een uniek ontwerp van Van Rysselberghe in zogeheten premodernistische stijl. Het is een mijlpaal in zijn oeuvre, dat voorheen eerder aanleunde bij het eclecticisme en de art nouveau. In dit ontwerp van rond 1910 laat de architect een strak volumespel primeren. Het is een sobere architectuur, waar de constructieve bouwdelen volledig zijn opgetrokken in gewapend beton. Toch is het geen 'ascetische architectuur', maar vinden we er verwijzingen naar de architectuurgeschiedenis in terug: Van Rysselberghe hecht duidelijk belang aan symmetrie en gevelritme en werkt op de gelijkvloerse verdieping zelfs met 'antieke' zuilen... Er zijn dus duidelijke italianiserende elementen aanwezig. De drieledige indeling van de vensters verwijst zelfs naar de renaissance-architectuur van Andrea Palladio. Door het geheel een wit aspect te geven, wordt het vormenspel en de strakheid nog benadrukt. Na de gedeeltelijke vernielingen tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw hersteld en zelfs nog modernistischer aangekleed. Waar voorheen een rood pannendak de mansardeverdieping bekroonde, werd dit tijdens het interbellum vervangen door een vijfde bouwlaag. De oorspronkelijke functie als hotel werd in de loop van de tijd gedeeltelijk vervangen door een permanente woonfunctie : vandaag zijn er in het hoofdvolume geen hotelkamers, maar appartementen. In de rotonde zelf, de halfcirkelvormige uitbouw, zijn er nog 11 hotelkamers en een restaurant dat ook toegankelijk is voor niet-hotelgasten. Dit meesterwerk van Van Rysselberghe werd in 1983 als monument beschermd. In 1997 kreeg het nog een volledige opknapbeurt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 34 ft

Grand Hotel 'Belle Vue' van de Rotonde

Het Grand Hotel "Belle Vue" of "Rotonde" is een geklasseerd gebouw, gebouwd in beton in 1909. Architect Van Rysselberghe ontwierp dit gebouw samen met de leerling van Paul Otlet, Nicolas Lembrée. Veel leden van de Koninklijke familie verbleven hier tijdens het Interbellum.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 47 ft

Villa Les Zéphyrs

Les Zéphyrs is een beschermde villa uit het interbellum. Je kan er ontdekken hoe een familie uit de jaren 1930 de zomervakantie doorbracht aan de Belgische Kust. Het gebouw werd gerestaureerd en heringericht als onderdeel van het project Kusthistories. Het ontwerp van de villa gaat terug naar een concept uit 1910 van de vermaarde Gentse architect Oscar Van de Voorde, die het ontwierp voor de wereldtentoonstelling in Brussel.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 28 ft

Sint-Theresiakapel

De Sint-Theresiakapel in Westende-Bad dateert uit 1930. Ze werd gebouwd naar plannen van architect Victor Rubbers ter vervanging van een verderop gelegen kapel. Ze maakt deel uit van een toeristisch attractieve kustzone met beschermde dorpskern, villa’s uit de Belle Epoque, hotel Rotonde… De kapel werd gebouwd op vraag van hotelgasten en villa-eigenaars. Het gebouw kwam zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog en werd pas in 1954 hersteld en vergroot. De kapel is opgetrokken in gele baksteen met arduinen afwerking. Het portaal bestaat uit een driebeukig atrium met rondbogen ondersteund door similstenen zuilen. Op het kapiteel zie je leeuwenkoppen. In het oosten heeft de kapel een roosvenster. Het interieur is volledig wit. Binnenin heeft de kapel tongewelven. De moderne glasramen uit de jaren 60 tonen afbeeldingen van Sint-Henriëtte, Sint-Martha en Sint-Mathilde. Ze zijn gesigneerd door Cor Westerduin.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 19 ft

De Calidris

De Calidris kan bogen op een lange geschiedenis als kinderhome. Reeds vanaf 1902 brachten tal van Brusselse schoolkinderen op deze locatie hun vakantie door. Na de vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog duurde het een hele tijd vooraleer het kinderhome werd heropgebouwd. Dat gebeurde uiteindelijk in 1931 naar plannen van de architecten Govaerts en Van Vaerenbergh. Het gebouw was sober, modern en functioneel: in het midden lagen de hall en de gemeenschappelijke voorzieningen (sanitair, burelen, opslagruimten), met daar rond de kamers die zonlicht nodig hadden. In 1935 werden, los van het oorspronkelijk gebouw, vier klaslokalen en een infirmerie bijgebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het home opnieuw beschadigd en het kon pas op 17 december 1950 opnieuw ingehuldigd worden. In 1983 werd het gebouw verkocht aan de bvba Calidris, die het uitbouwde tot een selfservicerestaurant De Calidris. De naam verwijst naar een vogelsoort: de strandloper. In 1987 kocht de gemeente Middelkerke de gebouwen om ze om te vormen tot een centrum voor socio-culturele activiteiten.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 23 ft

Affenberg

Duits voor Apenberg. Bij de ingang van het huidige militair vakantiekamp, waar de Koninklijke Baan in een scherpe bocht richting Nieuwpoort draait, bevond zich de zeer befaamde Affenberg of Apenberg, één van de meest gefotografeerde locaties in deze zone van het front. Aan de oostzijde van de berg – voor de geallieerden dus aan de achterkant van de duintop - hadden de Duitse troepen zich letterlijk ingegraven in tientallen schuilplaatsen. Op film en foto's is te zien hoe de soldaten zich hier massaal in zeer verzorgde rustplaatsen verschansten. Foto: de Apenberg in de Lombardsijdse duinen, december 1916 (collectie Johan Ryheul).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Lombardsijde

Lombardsijde is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Middelkerke. Lombardsijde ligt aan de Vlaamse Kust en telt ongeveer 1800 inwoners. De dorpskern ligt op een anderhalve kilometer van de zee en de bebouwing vormt één geheel met die van Westende. De oppervlakte van Lombardsijde verkleinde sterk in de tweede helft van de 20ste eeuw, toen de gebieden met onder andere de militaire basis en het natuurgebied aan de IJzermonding bij buurgemeente Nieuwpoort werden gevoegd.

Door haar gunstige ligging aan de zee was Lombardsijde in het verleden een belangrijke handelsstad. Ze werd echter door de overstroming van 1115 vernietigd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 24 ft

Sint-Laurentiuskerk

De oorspronkelijke kerk lag eigenlijk op het terreintje waar nu auto's parkeren, op het vroegere kerkhof werd de huidige kerk gebouwd in 1922, na de vernielingen van tijdens WO I. De kerk is neogotisch en werd ontworpen door het Oostendse architectenduo Pil en Carbon. Tegenover de oude kerk lag het hof van de heren van Westende (het domus Weinini). Vandaag staat er een nieuwbouw, van de oorspronkelijke walheuvel met opper- en neerhof is dus niks meer te bespeuren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 25 ft

kogelinslagen Westende-dorp

Naast het burgerkerkhof rond de kerk wordt een militair kerkhof ingericht, voor een 50-tal graven. Vandaag staat links van de kerk nog steeds een grafzerk, restant van het oude kerkhof. Daarop zijn nog duidelijk kogelinslagen uit 14-18 te zien. Foto: Duitse soldaten poseren bij de reeds gehavende kerk (collectie Els Bloes).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

't Kaashoekje

Wij hebben 2 gezellige kamers ter beschikking van maar een kleine kilometer van het strand. Op de kamer zijn er beddegoed en handdoeken aanwezig, alsook een lavabo, televisie, computer met internetaansluiting en tafel met 2 stoelen. Er is mogelijkheid om een extra veldbed op de kamer te plaatsen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 6 ft

Westgolf

Deze openbare golfschool ‘Westgolf’ is uitgerust met een verlichte driving range, een putting en chipping green en ruime oefeninstallaties. De 6-holes golfbaan is dankzij strategisch geplaatste bunkers en waterhindernissen een ware uitdaging. Een prachtig clubhuis met terras, een uitstekend restaurant en een pro shop staan voor je open. Mogelijkheden tot het aanleren van deze sport door middel van stages en individuele lessen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 18 ft

heldenzerkjes Joe English

Op het kerkhof van Lombardsijde kregen enkele gesneuvelde soldaten een heldenzerkje op hun laatste rustplaats. Ontwerper van het Keltisch geïnspireerde heldenkruis was Joe English, een Brugse kunstschilder met Ierse roots. Joe English vocht aan het IJzerfront en overleed aan zijn verwondingen op 13 augustus 1918 in het veldhospitaal l'Océan in De Panne. foto: zelfportret Joe English

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Lombardsijde

Lombardsijde is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Middelkerke. Lombardsijde ligt aan de Vlaamse Kust en telt ongeveer 1800 inwoners. De dorpskern ligt op een anderhalve kilometer van de zee en de bebouwing vormt één geheel met die van Westende. De oppervlakte van Lombardsijde verkleinde sterk in de tweede helft van de 20ste eeuw, toen de gebieden met onder andere de militaire basis en het natuurgebied aan de IJzermonding bij buurgemeente Nieuwpoort werden gevoegd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Lombardsijde

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 11 ft

Schuddebeurze

Dit natuurgebied van 25 ha wordt door Natuurpunt onderhouden. Zij organiseren regelmatig wandelingen, maar daarnaast is op bepaalde paden het gebied ook vrij toegankelijk. De duinen in de Schuddebeurze zijn zo oud dat de kalk die er ooit aanwezig was, volledig is uitgeloogd. Daardoor is een eerder zuur milieu ontstaan, met een bijzondere en unieke soortensamenstelling als gevolg: heide met gaspeldoorn en onderaardse klaver als blikvangers. Delen van het gebied zijn dan ook terecht beschermd als landschap. In de duinen ontspringt een zoetwaterbeek, de Schuddebeurzebeek. Deze watert het gebied af. Bominslagen van voornamelijk WO I geven het gebied een microreliëf, waarin tevens een aantal bunkers, loopgrachten en munitiedepots werden aangelegd tijdens WO II. De Schuddebeurzeweg waarlangs dit natuurgebied zich situeert, is de oudst vermelde landweg uit het gebied (al in 1244), de Burgweg. Deze verbond Brugge onder meer met Leffinge en Westende.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -3 ft

Windturbines-Zonnepanelen

Ten noorden van de Ganzenpoot ontdek je drie windmolens. Aan de voet ervan werd in 2007 een groot zonnepark met fotovoltaïsche cellen uitgebouwd voor omzetting van zonne-energie in elektriciteit. Electrawinds startte in juni 2007 met een zonne-energieproject, waarbij hernieuwbare energie wordt opgewekt door het opvangen van licht in fotovoltaïsche zonnecellen. Deze cellen zetten het licht rechtstreeks om in elektriciteit. Concreet werd een veld (grootte: 6 hectare) in Middelkerke volgebouwd met 7695 zonnepanelen (ca. 400 gezinnen).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Gedenkzuil 81ste Franse infanteriedivisie

Dit monument voor de Franse '81e Division d'Infanterie Territoriale' (DIT) werd onthuld op 7 oktober 1928. Het werd als monument beschermd bij Ministerieel Besluit van 17 december 1999 door opname in het dossier van de "Ganzenpoot" en oorlogsmonumenten, omwille van het algemeen belang gevormd door de esthetische, historische en socio-culturele waarde. De sector "Nieuwpoort" werd eerst door Belgen, maar reeds vanaf oktober 1914 door Fransen bezet. De '81e Division d'Infanterie Territoriale' kwam eind oktober vanuit de Somme naar Veurne en Nieuwpoort. Op 7 november konden ze de rechteroever van de IJzer op de Duitsers heroveren. De divisie nam ook deel aan de gevechten van Lombardsijde op 8, 10 en 11 november. De divisie hield en organiseerde het bruggenhoofd Nieuwpoort, waar het front zich stabiliseerde. Haar hoofdkwartier was te Veurne. Ze zou er blijven tot in 1915. De divisie stond tot 8 december 1914 onder leiding van Général Margot, en daarna van Général Bajolle. Ze bestond qua infanterie uit de 161ste (11de en 12de 'Régiment Infantérie Territoriale', kortweg R.I.T.) en 162ste (14de en 16de R.I.T.) brigades. De 'Spahis' waarvan sprake op het monument, werden gerekruteerd in de Franse kolonies.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

VVW Westhoek

Wij bieden u een jachthaven voor motorboten in een groene oase op het spaarbekken, achter het sluizencomplex van Nieuwpoort. Onze jachthaven is de ideale vakantiebestemming voor toervaarders. Een droom van een jachthaven met ruime aanlegmogelijkheden aan drijvende steigers, voorzien van alle comfort. Onze club is gelegen aan de rand van een uniek natuurgebied, en is een toegangspoort van de binnenwateren van de westhoek naar zee. Het centrum van Nieuwpoort en de kust liggen op wandelafstand.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 8 ft

veldbatterij 'De Bamburg'

In het weiland tussen de Bamburgstraat en de Schuddebeurzeweg vinden we sporen terug van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om Duitse bouwsels die deel uitmaakten van de zogenaamde Atlantikwall. Het is in 1941 dat het Oberkommando der Wehrmacht inzag dat een gebrek aan mankracht opgevangen moest worden door een linie met verdedigingswerken. Deze Atlantikwall liep langs de kust van Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk en had een totale lengte van niet minder dan 5000 kilometer, bestaande uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden. Deze moest het Derde Rijk beschermen tegen een eventuele invasie van de geallieerden. Door deze statische kustverdediging konden de Duitsers bovendien een groot aantal troepen vrijmaken om aan het Oostfront tegen de Sovjet-Unie te vechten. Mede dankzij het feit dat het Franse verzet in 1943 een gedetailleerde kaart met de kustfortificaties van het Noord-Franse deel van de Atlantikwall had kunnen stelen van de Duitsers, is D-day, de invasie in Normandië door de geallieerde legers, toch kunnen slagen. De veldbatterij in Westende is als monument beschermd, het is dan ook een van de volledigste die vandaag nog bewaard is. Zo zijn er niet alleen verschillende types bunkers bewaard, maar ook bakstenen en aarden loopgraven. Men kan er ook drie open beddingen waarin veldgeschut werd opgesteld, bekijken. Er zijn ook twee manschappenbunkers, een commandopost en een munitiebunker aanwezig en zelfs een verbunkerd toilet. Een van de bunkers is in zogenaamde Formsteine opgetrokken: voorgevormde betonnen stenen, waartussen men enkel nog beton moest storten om de constructie dicht te maken. De Duitse bunkers langs de Atlantikwall kunnen in drie categorieën opgedeeld worden, naargelang bouwmateriaal en muurdikte. Tijdelijke constructies uit aarde en hout waren het eerste type, Feldmässiger Ausbau geheten. Tot het tweede type behoort de voormelde bunker uit Formsteine, het zijn semipermanente verdedigingen uit metselsteen en/of beton, met een wanddikte variërend van 30 cm tot anderhalve meter. Deze werden Verstärkt Feldmässiger Ausbau genoemd. De derde categorie zijn de stevigste bunkers, ze zijn bedoeld als permanente constructies. Ze worden Ständiger of Festungsmässiger Ausbau genoemd en zijn 'bomvrij', hun wand- en plafonddikte varieert tussen de 2 en 3,5m gewapend beton!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -0 ft

Rattevallebrug

Deze brug over het kanaal Nieuwpoort-Plassendale ligt op de Duitse route richting sluizen van Nieuwpoort. De gevechten rond Rattevallebrug zijn dan ook hevig. In de avond van 20 oktober 1914 kunnen de inwoners van het naburige Slijpe het woeste geschreeuw en gevloek van de lijf aan lijf gevechten tot in het dorp horen. De volgende dag heeft een Duits soldaat op een schuurpoort geschreven: "Gott mit uns und der Teufel mit dem Rattefalle". Een Duits soldaat schreef zelfs een gedicht met als titel 'Rattefalle... Menschenfalle'. Rattefalle ... Menschenfalle Einsam – im Felde – am Wegesrand Gräber, geschaufelt von Freundeshand. Nur ein Kreuz ofte in Helm darauf, Kündet, wer hier volbrachte den Lauf. Dennoch seid ihr uns wohlbekannt, Heilige Gräber im Flandernland. Vrij vertaald: Eenzaam – in het veld – aan de wegkant, graven, gedolven door een vriendenhand. Enkel een kruis, meestal met een helm erop, vertelt wie hier te sterven kwam. Nochtans zijn jullie ons goed bekend, heilige graven in Vlaanderenland. Na de verovering doet de wijk Rattevallebrug dienst als pionierspark. Via een aangelegd spoor wordt oorlogsmateriaal, zoals planken, cement, zand, grind, prikkeldraad, palen, munitie, naar hier getransporteerd. De Duitsers gebruiken ook lange, smalle bootjes voor de aanvoer van materiaal via het kanaal. Foto: de versmalling dient om enkel Duitse bootjes toe te laten. De noodbrug werd voorzien van camouflageschermen (collectie Ronny Van Troostenberghe).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Voormalige woning Paul Snoek

Zeewaarts gezegd De zee is trots op haar duinen. Brekensgereed houdt zij de duinen bestendig. Zij heeft haar kusten lief en kust ze. De zee plant zich voort in het water. De zee is voedzaam als een rijpe boomgaard. Zij is de moeder van de grootste sterren. De zee is een regen van goedheid, beken het maar, zij is onmisbaar. De zee blijft zoals altijd altoos vrede, want in zee werd nog niemand mishandeld. Paul Snoek uit de bundel Noodbrug, Antwerpen: De Sikkel (1955) Deze dichter en beeldend kunstenaar woonde hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -3 ft

kanaal Plassendale-Nieuwpoort

Dit kanaal werd omstreeks 1640 gegraven onder impuls van de aartshertogen Albrecht en Isabella. In 1604 hadden ze het calvinistische bolwerk Oostende heroverd. Deze stad, evenals haar haven, was echter volledig vernield. Om Oostende opnieuw tot bloei te laten komen, werd dit kanaal gegraven. De historische zeeverbinding tussen Brugge en de Noordzee via het Zwin was verzand in de 17de eeuw. Oostende had dus het potentieel om opnieuw een belangrijke haven te worden. Dit kanaal moest de verbinding vormen tussen het kanaal Brugge-Oostende en de IJzer te Nieuwpoort. De plaats waar beide kanalen op mekaar aansluiten is Plassendale, een gehucht in Oudenburg. In Plassendale zijn nog de oude sluizen bewaard die met de hand bediend werden, ze zijn als monument beschermd. Langs de noordelijke oever is het jaagpad als internationale fietsroute erkend. Het jaagpad is het trekpad waarlangs men vroeger de trekschuiten vooruit trok of 'joeg'.

Auteur:

Comments

    You can or this trail