Activity

M45km Zonhoven Bokrijk .

Download

Author

Trail stats

Distance
28.04 mi
Elevation gain
371 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
371 ft
Max elevation
295 ft
TrailRank 
11
Min elevation
105 ft
Trail type
Loop
Coordinates
1010
Uploaded
November 4, 2018
Recorded
November 2018
Be the first to clap
Share

near Boksbergheide, Flanders (Belgique)

Viewed 131 times, downloaded 10 times

Itinerary description

Mountainbike route.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Aankomst.

Waardstraat 69

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Aarden wal

Aarden wal

Deze aarden wal is één van de oudste menselijke ingrepen in het landschap in deze omgeving. Door een conflict tussen Hasselt en Herkenrode (eigenaar van Bokrijk) over de graasrechten op de Bouckraheide werd in het midden van de zestiende eeuw een aarden wal opgericht. Deze wal markeerde de grens tussen het abdijdomein en de gemene gronden van Hasselt. De Hasselaren lieten hun dieren immers wel eens op Genks grondgebied grazen. Ze roofden wel eens de visvijvers leeg.

De wal werd versterkt met boomstronken, takken en ander hout. In de loop der jaren werd de wal verder uitgebreid zodat hij nu Bokrijk aan drie kanten omringt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Adelaarsvaren

De adelaarsvaren is de grootste varen in Vlaanderen. De plant wordt door velen als onkruid aangezien omdat hij de verjonging van een bos kan bemoeilijken. Zijn grote bladeren nemen veel licht van de bosbodem weg, waardoor jonge bomen moeilijker kunnen kiemen. De afkomst van zijn naam kan je met wat fantasie misschien zelf ontdekken: beeld je de bladeren van de varens maar eens in als de opengeslagen vleugels van een adelaar. En natuurlijk is de adelaar de grootste onder de vogels, net zoals de adelaarsvaren onder de varens!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Boswachtershuisje en tuinierswoning

Boswachtershuisje, uit de 19de eeuw, gelegen in het Vogelzang-bos. Ten zuiden, woonhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), gedateerd 1854 in een gevelsteen op de oostelijke zijgevel. Bakstenen gebouw, waarvan de gevel afgelijnd is door een dubbele, rechte muizentandfries; getoogde vensters, beluikt op de benedenverdieping, met een kalkstenen lekdrempel en mergelstenen sluit- en aanzetstenen; gelijkaardige deur. Zijgevels met muurvlechtingen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Camping Holsteenbron

Rustige gezinsvriendelijke camping in Park Midden-Limburg, grenzend aan het natuurgebied 'de Teut', op 100 m van het fietsroutenetwerk. Verhuur van caravans. Visvijver op de camping. Holsteenbron is een fietscamping en een fietscafé.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Kwaakvos

Keuken: Franse, Belgische
Accommodaties: Terras
Groepscapaciteit: 40
Budget: ± 30 Euro
Sluitingsdagen: Maandagavond, Dinsdag
Adres: Borggravevijverstraat 7, 3500 HASSELT

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Roerdomp Genk

Waar jeugdherberg-vrienden thuis zijn! De herberg ligt in het hartje van de provincie Limburg, tussen Hasselt en Genk midden de natuur. De jeugdherberg is een echte aanrader voor groepen, gezinnen, fietsers, personen met een handicap, scholen...

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Teut natuurreservaat

Het natuurreservaat 'De Teut' is gelegen op de uitlopers van het Kempisch Plateau. De Roosterbeek heeft hier een brede vallei uitgesneden. Dankzij dit variërend reliëf ontstond hier een grote verscheidenheid aan plantengemeenschappen: naaldbossen, heidevelden, vennen en het beekbegeleidend bos. De uitstekende plateaurand aan de ingang van het reservaat is een prachtig panoramapunt met zicht op het grootste deel van Midden-Limburg. De uitstekende plateaurand aan de ingang van het reservaat is een prachtig panoramapunt met zicht op het grootste deel van Midden-Limburg.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Woudaap



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Dood hout

"Dood hout brengt leven", klinkt je misschien bekend in de oren. In het verleden werd dood hout in bossen maar al te vaak opgeruimd. Hierdoor kregen vele houtbewonende insecten zoals de neushoornkever, maar ook vele vogels als zwarte specht en zwammen minder kansen. Door meer dood hout in de bossen te laten, doen deze soorten het ook beter.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Duitse observatiepost

Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, vandaag gelegen langs een fiets- en wandelpad aan het arboretum van Bokrijk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Eik en eikenprocessierups

De Eikenprocessierups is geen nieuwkomer. Al in de negentiende eeuw kwam dit plaaginsect in België voor. De talrijkheid van deze soort kende wel enorme ups en downs. Na lange periodes van afwezigheid was de soort in de jaren 1970 weer opvallend aanwezig in de Kempen. Een onderzoek uit Nederland (Van Oudenhoven 2008) geeft aan dat goede jaren voor de Eikenprocessierups warme en droge periodes kennen. De soort is duidelijk vorstbestendig; zachte of koude winters maken wellicht weinig verschil. Wel moet het in voorjaar en zomer warm (en droog) genoeg zijn voor deze soort.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Eikenen

Volledig appartement voor 4 personen met eigen ingang, woonkamer (40 m²), ingerichte keuken, badkamer en zonneterras. Internet, airco en parking. Gelegen aan het fietsroutenetwerk, midden in het vijvergebied van Limburg en op korte afstand van Hasselt, Aken, Maastricht, Luik, Maasmechelen, Outlet en Maaseik.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Eikenen1



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Frituur Belgiek

Wij verwelkomen u graag in Frituur Belgiek!
Dagelijks geopend van 11u tot 21u30
U kan bij ons terecht voor heerlijke belgische frietjes, hamburgers, broodjes, slaatjes,...


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Halte Europalaan(Kiewit)

De%20Lijn.jpg
Aan deze bushalte stoppen de lijnen 2,13,18a,22,29,35,48,35. Enkel de volgende lijnen hebben een regelmatige frequentie: 2 Hasselt-Beringen Mijnen(1 bus per uur), 18a Hasselt-Achel(1 bus per uur), 29 Hasselt-Lommel(2 bussen per uur), 48 Hasselt-Hamont/Neerpelt(1 bus per uur). De volgende lijnen passeren de halte met slechts enkele ritten per dag: 13 Hasselt-Bree, 22 Hasselt-Kleine Brogel, 35 Hasselt-Genk,31 Genk-Houthalen. Om een route te plannen klik hier.

Voor meer informatie kan je bellen naar 070 220 200 of surfen naar www.delijn.be.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Het Groene Huis

Het Groene Huis is de zetel van LIMNET en LIKONA; scholen kunnen hier terecht voor educatieve projecten rond water, bos, stilte enz...

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve met woonhuis

L-vormige hoeve met versteend woonhuis van vier traveeën onder mank, pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Haakse vleugel in overkalkte leembouw, omvat een stal en dwarsschuur en is voorzien van een uitbouwsel tegen de voorgevel. Prettig volume.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hooilanden en elzenbroekbossen

De natte hooilanden krijgen in de Kolveren voldoende kansen om zicht te ontwikkelen. Er komen veel typische hooilandsoorten voor zoals pinksterbloemen, koekoeksbloemen en sinds kort ook orchideëen. Adderwortel komt hier trouwens opvallend voor. Limburgs Landschap vzw beheert de hooilanden net als vroeger: 1 à 2 keer per jaar maaien en niet bemesten. Waar de hooilanden niet meer onderhouden werden, zijn spontaan elzenbroekbossen ontstaan. In het voorjaar kan je hier komen genieten van de uitbundige voorjaarsbloei. 's Winters kan je massa's sijsjes in de bomen horen. Deze vogeltjes komen de zaadjes uit de honderden elzenpropjes pikken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Houtkanten

De houtwal, een aarden wal waarop vooral houtige gewassen groeien, was voor de arme landsman een plaats om geriefhout te halen. Daarnaast had deze omheining een functie als veekering, want in gebieden met gemeenschappelijke weiden moest men de gewassen beschermen tegen loslopend vee.
Door de grote variatie in beschaduwde en meer zonnige plekjes komen er ontzettend veel verschillende planten- en diersoorten voor. Van boven naar onder treffen we er bomen, struiken (vaak doornen: veekering), varens, kruiden en mossen aan. Slingerplanten zoeken hier doorheen een weg naar het licht. In de boomtoppen vinden roofvogels een rust- en uitkijkplaats. Andere vogels zoeken in houtwallen een nestplaats of doen zich in de herfst te goed aan de bessen. Kleine zoogdieren, zoals marterachtigen en vleermuizen, gebruiken houtwallen als oriëntatiebaken bij hun verplaatsingen. Voor amfibieën is er voldoende schaduw en vochtigheid.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ijzerbacteriën

Zoals op vele plaatsen in de Laambeekvallei is er ook in de ondergrond van de Geelberg ijzererts aanwezig. Dit kan je onder andere zien aan de roestbruine kleur van het water in de grachten. Soms kan je zelfs op het wateroppervlak een olieachtige laag waarnemen. Dit zijn ijzerbacteriën. Het laagje lijkt op olie, maar als je er in roert met een stokje zie je dat er barstjes in verschijnen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ijzeroer

Ijzererts is in onze streek te vinden in een aardlaag die gevormd werd in het Tertiair tijdperk.
Deze aardlaag wordt het Diestiaans genoemd. Het erts bevindt zich in lagen van 30 à 40cm onder de teeltoppervlakte. In de volksmond noemt zich dit erts "ijzeroer" of "schurft".
Een eenvoudige indicator voor de aanwezigheid van schurft is de rode kleur van het beekwater. De lagen zijn ondoordringbaar voor water. De beemden waar het ijzeroer voorkwam, waren dan ook moerassig.
Het erts in de regio had het rijkste gehalte aan ijzer en werd dan ook gedolven. Omstreeks 1870 beleefde de ertswinning zijn hoogtepunt. Na de eerste wereldoorlog kwam er een einde aan de ertswinning.
Bij de exploitatie werd de teeltaarde aan de kant geschoven, de schurft weggehaald en de percelen zo terug ingericht dat er "geweterd" kon worden.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Intensief en extensief

Voor je zie je enkele graslanden. Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw verschraalt de rijkere, ooit bemeste graslanden door ze jaarlijks te maaien en geen mest meer toe te voegen. Door deze vorm van natuurbeheer veranderen jaar na jaar de bijna egaal groene graslanden met slechts enkele grassoorten, naar bloemenrijke hooilanden met een grote biodiversiteit.
Verschillende soorten planten zoals schapenzuring, biezenknoppen, veldrus en knoopkruid tonen aan dat het de goede richting uitgaat. De bloemenrijke graslanden zijn namelijk het leefgebied van vlindersoorten als de kleine vuurvlinder, het oranje zandoogje en het icarusblauwtje!


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Klimop

In enkele bomen zie je klimop. Deze groenblijvende klimplant kan met behulp van zijn hechtwortels tot meer dan 10 meter hoog in bomen klimmen. Nog een bijzonderheid van deze plant is dat hij twee verschillende soorten bladeren heeft. Vergelijk de bloeiende delen en de rest maar eens! De klimop bloeit van september tot december met onopvallende groengele bloemen. Hij is een van de weinige planten die dan nog bloeit. Dat maakt hem dus extra populair bij vele insecten.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

knooppunt 300

Dit is een knooppunt van het Limburgse fietsroutenetwerk. Knooppunt 300 ligt ten zuiden van het bedrijventerrein Centrum-Zuid.
Voor de precieze locatie van alle knooppunten en het plannen van jouw route via het fietsroutenetwerk,

Auteur:

Comments

    You can or this trail