Activity

Durusu-Karaburun-Yeniköy

Download

Trail photos

Photo ofDurusu-Karaburun-Yeniköy Photo ofDurusu-Karaburun-Yeniköy Photo ofDurusu-Karaburun-Yeniköy

Author

Trail stats

Distance
19.76 mi
Elevation gain
1,043 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,043 ft
Max elevation
259 ft
TrailRank 
39
Min elevation
1 ft
Trail type
Loop
Moving time
2 hours 27 minutes
Time
3 hours 5 minutes
Coordinates
4592
Uploaded
May 20, 2021
Recorded
May 2021
Share

near Durusu, İstanbul (Türkiye)

Viewed 380 times, downloaded 2 times

Trail photos

Photo ofDurusu-Karaburun-Yeniköy Photo ofDurusu-Karaburun-Yeniköy Photo ofDurusu-Karaburun-Yeniköy

Itinerary description

Bu rotada Terkos Kumulları'nı ve Karaburun Deniz Feneri'ni görebilirsiniz. BKZ:

KARABURUN DENİZ FENERİ
Karaburun Deniz Feneri Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü, Rumeli Karaburun Tahlisiye İstasyonunun hizmet verdiği fener, Karaburun eski kale ucunda yer alıyor. Fener ışık gücü bakımından dünyanın üçüncü güçlü feneri. Fenerin ışık gücünü uzaklara yansıtması için kristal mercekler kullanılmış. Tavan ve yan cephelerde bulunan kristal aynaların (24 adet) yansımaları orta mercekte toplanarak güçlü bir ışık elde edilmiş. Şile fenerinden sonra Türkiye’nin ışığı en uzun erişime sahip feneri olarak biliniyor. Orijinal bakır kubbenin yanlarında yer alan yağmur suyu saçakları aslan kafaları ile süslenmiş. Yağışlı havalarda saçaklarda biriken sular, aslanların açıkağızlarından aşağı akıyor.

Mercekler gündüz güneş ışığı yansımasından zarar görmesin diye de kristallerin üstü örtü ile kapatılıyor. Fenerin denizden yüksekliği 54, kule yüksekliği 12 metre. Çakar fener 15 mil mesafe görünüme sahip.

Bahçe içinde bulunan direk ve direğe gerili bulunan uzun halat, kötü hava şartlarında sığ zemine oturan bir gemi mahsur kalırsa, roket tarzı ip, geminin üzerinden aşacak şekilde atılıp bağlandıktan sonra, teleferik sistemiyle yolcular kurtarılıyor. Deniz fenerinin denize doğru eteğinde tel örgü ile çevrili “Kimsesizler Mezarlığı” yer alıyor. Tarih boyunca denizden çıkan, kim olduğu bilinmeyen, sahipsiz cesetler buraya gömülmüş. Fenerin bulunduğu burun önceki yıllarda daha ilerdeymiş, liman yapımı için dinamitle patlatılan kayalar buradan alınıp kullanılmış. Kıyıdan deniz fenerine doğru veya fenerden aşağı bakanlar, burun çıkıntısının törpülenmiş yerlerini görebiliyorlar. Bu arada eski fener yerinin temel kaidesi kalıntıları da yeni fenerin biraz önünde olduğu fark ediliyor.

TERKOS KUMULLARI
Terkos-Kasatura kumulları İstanbul’un en önemli içme suyu kaynaklarından olan Terkos gölü civarında floristik bakımdan zengin bölgeyi içine alır. Bu alanın florasına 500’den fazla bitki taksonu kayıtlıdır. Burada çeşitli sulak alan bitkileri ve kumul bitkileri yayılış alanı bulur. Gölün gerisinde ve çevresinde yer yer zengin orman parçaları ortaya çıkar. Kumul bitki örtüsü özellikle Terkos gölünü Karadeniz’den ayıran kıyı kordonu üzerinde gelişme gösterir. Bu alanlarda kumulları korumak amacıyla yapılan ağaçlandırma çalışmalarına karşılık, Terkos kumullarının bitki örtüsü hala önemini korumaktadır. Terkos kumulları, gölü denizden ayıran kıyı kordonunun herhangi bir nedenle açılarak denizle birleşmesinin önlenmesi amacıyla 1800’lü yıllarda bu alanda ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığının görmekteyiz. Bunun temel nedeni Terkos gölünün İstanbul’un en önemli su havzalarından birisi olmasıdır. Daha sonra 1960’lı yıllarda Orman Bakanlığı tarafından yapılan ağaçlandırmalarda kızılçam (Pinus brutia), fıstıkçamı (Pinus pinea), sahil çamı (Pinus maritima), yalancı akasya (Robinia pseudoacacia), akçaağaç (Acer negundo), servi (Cupressus sempervirens var. horizontalis) ve çınar (Platanus occidentalis) gibi ağaç türleri kullanılmıştır. Dolayısıyla bugün Terkos gölü kıyılarındaki kumulların büyük bir kısmı çeşitli çam türleri ve akasya ağaçlarından oluşan bir bitki topluluğu ile örtülmüştür. Bu alana dikilen ve rüzgâr perdesi oluşturması beklenilen katırtırnağı benzeri bir çalı türü olan Cytisus scoparius son derece hızlı yayılarak zaman içinde geniş alanlar kaplamıştır. Tüm bu özellikler düşünüldüğünde Terkos kumulları zaman içinde önemli değişim geçirmiş görülmektedir. Ancak, bu kumul alanında hem küresel ölçekte, hem Avrupa ölçeğinde nesli tehlike altında kabul edilen 20’ye yakın bitki türünün varlığı söz konusudur. Ulusal ölçekte nadir kabul edilen bitki türlerinin sayısı da 50 civarındadır.

Waypoints

PictographPhoto Altitude 7 ft
Photo ofPhoto

Photo

PictographPhoto Altitude 115 ft
Photo ofPhoto

Photo

PictographPhoto Altitude 128 ft
Photo ofPhoto

Photo

PictographPhoto Altitude 161 ft
Photo ofKaraburun Photo ofKaraburun

Karaburun

PictographPhoto Altitude 115 ft
Photo ofPhoto

Photo

PictographPhoto Altitude 102 ft
Photo ofKaraburun Feneri Photo ofKaraburun Feneri Photo ofKaraburun Feneri

Karaburun Feneri

Karaburun Deniz Feneri Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü, Rumeli Karaburun Tahlisiye İstasyonunun hizmet verdiği fener, Karaburun eski kale ucunda yer alıyor. Fener ışık gücü bakımından dünyanın üçüncü güçlü feneri. Fenerin ışık gücünü uzaklara yansıtması için kristal mercekler kullanılmış. Tavan ve yan cephelerde bulunan kristal aynaların (24 adet) yansımaları orta mercekte toplanarak güçlü bir ışık elde edilmiş. Şile fenerinden sonra Türkiye’nin ışığı en uzun erişime sahip feneri olarak biliniyor. Orijinal bakır kubbenin yanlarında yer alan yağmur suyu saçakları aslan kafaları ile süslenmiş. Yağışlı havalarda saçaklarda biriken sular, aslanların açıkağızlarından aşağı akıyor. Mercekler gündüz güneş ışığı yansımasından zarar görmesin diye de kristallerin üstü örtü ile kapatılıyor. Fenerin denizden yüksekliği 54, kule yüksekliği 12 metre. Çakar fener 15 mil mesafe görünüme sahip. Bahçe içinde bulunan direk ve direğe gerili bulunan uzun halat, kötü hava şartlarında sığ zemine oturan bir gemi mahsur kalırsa, roket tarzı ip, geminin üzerinden aşacak şekilde atılıp bağlandıktan sonra, teleferik sistemiyle yolcular kurtarılıyor. Deniz fenerinin denize doğru eteğinde tel örgü ile çevrili “Kimsesizler Mezarlığı” yer alıyor. Tarih boyunca denizden çıkan, kim olduğu bilinmeyen, sahipsiz cesetler buraya gömülmüş. Fenerin bulunduğu burun önceki yıllarda daha ilerdeymiş, liman yapımı için dinamitle patlatılan kayalar buradan alınıp kullanılmış. Kıyıdan deniz fenerine doğru veya fenerden aşağı bakanlar, burun çıkıntısının törpülenmiş yerlerini görebiliyorlar. Bu arada eski fener yerinin temel kaidesi kalıntıları da yeni fenerin biraz önünde olduğu fark ediliyor.

PictographPhoto Altitude 56 ft
Photo ofPhoto Photo ofPhoto Photo ofPhoto

Photo

Comments

    You can or this trail