Asse Classic 78 km
near Brusselbaan, Flanders (Belgique)
Viewed 64 times, downloaded 6 times
Trail photos
Itinerary description
Redelijk zwaar kan in delen opgesplitst.
Waypoints
Hof ter Vrijlegem
In Hof ter Vrijlegem word je verwelkomd in een sfeer van familiale gastvrijheid. Karaktervolle kamers ingericht met een knipoog naar de natuur garanderen een ontspannend verblijf. Kijkend over de glooiende kouters geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet. Daarna kan je rondkuieren in de tuin of op de boerderij. Via het fietsknooppuntennetwerk ontdek je de Groene Gordel of het Scheldeland. Een bezoek aan Brussel, aan een brouwerij of aan de plantentuin van Meise behoort tot de mogelijkheden.
Auteur: tovpubliek
Meer informatie
Klim Lockweg
Nijdig klimmetje richting de abdij van Affligem.
hoogtemeters: van 32m naar 40m.
Auteur: Sport Vlaanderen - mountainbike routes
Meer informatie
De Montil
De beeldentuin werd geopend in 2000 en bevat beeldhouwwerken van populaire hedendaagse kunstenaars. De tuin is een must voor kunst- en natuurliefhebbers.
Auteur: Sport Vlaanderen - mountainbike routes
Meer informatie
Klim Geertruidebaan
Na de splitsing volgt een kuitenbijter richting de Molenstraat.
hoogtemeters: van 26m naar 42m.
Auteur: Sport Vlaanderen - mountainbike routes
Meer informatie
Spanjaardshof (ook 'hof te Steenberg')
Dit hof maakte in de 16e eeuw deel uit van één groot domein met kasteel, watermolen
en kapel en heette oorspronkelijk Hof te Steenberg. De huidige gesloten hoeve, met rechthoekige
binnenkoer dateert uit de 2e helft van de 18e eeuw. Dit akkerbouwbedrijf teelt op de rijke
zandleemgronden vooral granen, suikerbieten en aardappelen.
De naam "Spanjaardshof" komt vanuit de heerlijkheid Steenberg, waarvan de hoeve, samen met een kasteel, een kapel en een watermolen deel uitmaakte en einde XVI in het bezit was van Don Diego-Fernandez de Velasco.
Auteur: Sport Vlaanderen - mountainbike routes
Meer informatie
Neerkammolen
Een eerste watermolen op de Grote Molenbeek bestond al in 1126. Het huidige gebouw werd opgericht in 1735 (jaartal in een ingemetselde steen van de gevel aan de beekkant, naast de resten van een zandstenen vensteromlijsting). Rondboogdeur van arkoze met sleutel en imposten eertijds met jaartal 1768 (?) en bekronend oculus, onlangs ingemetseld en naar verluidt afkomstig van een afgebroken hoeve tegenover het kasteel Innes te Waarbeek.
Grondig verbouwd in 1921-'22. Het waterrad werd weggenomen in 1931 en vervangen door een Francisturbine in 1941. De laatste molenaar was Emile Berben (°1924). Op 10 maart 1994 werd de molen beschermd als monument, waarin begrepen zit: het molengebouw, de sluis, de damwanden, de turbine met afdekking, het mechanisme. In 2005 werd de molen verkocht.
Auteur: Sport Vlaanderen - mountainbike routes
Meer informatie
De Oude Molen
De Oude Molen ligt op 74 m hoogte op "Hoogboekhout" en dateert van 1785. Hij werd gebouwd door Jozef van Lierde op een plek waar voorheen een houten molen stond. in 1943 werd deze stenen molen als monument beschermd en tot 1950 werd er gemalen. In 1957-1958 werd hij gerestaureerd door Dr. J. Cuvelier, en in 1993 opnieuw door de huidige eigenaar Dirk Nevens. Op de hoek van de Molenberg en de Molenweg bevindt zich een prachtige kapel, toegewijd aan O.-L.-Vrouw en in 1887 gebouwd door Petrus H. Joseph Roseleth, vader van Henri, die toen eveneens burgemeester van Hekelgem was.
Auteur: goubertf
Meer informatie
Sint-Jozefkapel
Sint-Jozefkapel
Sint-Jozefkapel opgetrokken in 1959 ter vervanging van een oudere kapel, hetzelfde jaar kadastraal geregistreerd en gelegen te midden van het convergentiepunt van Kezeweide, Voorstehoek, Schermershoek en Kasteelstraat. Sobere bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder leien zadeldakje; breukstenen plint. Puntgevel vooraan met eenvoudige spitsboogdeur en jaartal 1959 in de sluitsteen; bekronend kruis. Spitsboogvenstertjes in de zijgevels. Bakstenen interieur met tongewelf en breukstenen rondbogige altaarnis met plaasteren beeld van Sint-Jozef met Kind.
Auteur: rudip
Meer informatie
St.-Stefanuskerk
Parochiekerk Sint-Stefanus
Georiënteerde longitudinale kruiskerk in classicistische stijl, opgetrokken in de periode 1754-1758 op kosten van de abdij van Affligem. Tot op heden omgeven door een deels bewaard, ommuurd kerkhof, sinds 1929 buiten gebruik en overgebracht naar de Kouter. Voor de kerk links staat het grafmonument van pastoor de Munter (1845-1920) met in de westgevel van de kerk een ingewerkte herdenkingsplaat, die voortgaande op de briefwisseling van de K.C.M.L., geplaatst werd in 1923; rechts staat het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog; verspreid over het kerkhof bleven enkele grafstenen bewaard. De kerk werd als monument beschermd bij K.B. van 25/10/1950 en maakt ook deel uit van het beschermde dorpsgezicht van Mollem (Besluit van 10 januari 1980).Al in 1126 schonk bisschop Burchard het altaar van Mollem aan de abdij van Affligem te Hekelgem, die het begevingsrecht behield tot het einde van het ancien regime. Hieruit kan afgeleid worden dat de capella van Mollem al in 1126 een zelfstandige parochie was, verdere gegevens over de juiste ontstaansperiode zijn echter niet bekend; J. Verbesselt laat het ontstaan als villakerkje opklimmen tot de achtste eeuw; J. Ockeley opteert daarentegen voor het ontstaan als vicuskerk, aangezien ze niet ligt in de onmiddellijke omgeving van een hof.
Auteur: rudip
Meer informatie
Sint-Gorik en -Magdalenakerk
Parochiekerk Sint-Gorik en -Magdalena
Georiënteerde, gotische pseudo-basiliek, opklimmend tot het einde van de veertiende eeuw of het begin van de vijftiende. De kerk ligt in een bocht van de klimmende straat en wordt tot op heden omgeven door een ommuurd kerkhof. De kerkhofmuur is opgetrokken uit baksteen op een zandstenen basis en heeft dekplaten van blauwe hardsteen; arduinen hekkenpijlers met bekronende bolornamenten; rechts van de toegang ligt het monument voor de gesneuvelden. De kerk werd beschermd als monument bij K.B. van 25 maart 1938.De dubbele patroonheilige refereert aan het bestaan van twee kerken in Kobbegem in de veertiende-vijftiende eeuw: de Sint-Gorikskerk nabij het huidige Torenhof, Torenhof nr. 7, en de Maria-Magdalenakapel op deze plaats, zie ook gemeente-inleiding. Aanvankelijk bestond Kobbegem immers grotendeels uit een agrarisch domein waarvan de opbrengst in de achtste-negende eeuw in handen kwam van de Sint-Baafsabdij van Gent. Tot dit domein, waarvan de kern zich situeerde in het gebied ten zuiden van de Molenbeek in de omgeving van het huidige Torenhof, behoorde ook een kerk, de Sint-Gorikskerk, die ontstaan was als eigenkerk op het einde van de achtste of in het begin van de negende eeuw. Circa 1100 verkreeg ook de abdij van Affligem vaste voet in Kobbegem, meer bepaald in het onbebouwde en onontgonnen gedeelte ten noorden van de Molenbeek die de gemeente nagenoeg halveert; hierdoor ontstond een nieuwe woonkern in de omgeving van de huidige Sint-Goriks- en Magdalenakerk; op het einde van de veertiende of in het begin van de vijftiende eeuw, volgens J. Verbesselt in 1356, werd hier een kapel gebouwd die werd toegewijd aan Maria-Magdalena. Jarenlang was er een sterke concurrentie tussen beide kerken, strijd die in de zestiende eeuw beslecht werd in het voordeel van Sint-Magdalena aangezien de bevolkingskern rondom de Magdalenakapel geleidelijk aan belang won, vermoedelijk mee bepaald door de veiliger ligging over de Molenbeek in een periode waarin Kobbegem geteisterd werd door oorlog en geweld. Er vond een dorpsverschuiving plaats van de oude naar de nieuwe kerk, de eredienst evenals de patroonheilige werden naar hier overgebracht; de Sint-Baafsabdij behield het begevingsrecht tot het einde van het ancien regime. De oude, vermoedelijk romaanse Sint-Gorikskerk bleef na de godsdiensttroebelen in puin liggen.
Auteur: rudip
Meer informatie
Asse
Asse was dankzij zijn Heilige Kruisen eeuwenlang een voornaam bedevaarstoord. Wist je dat Ass ein de vroege middeleeuwen tot de top 10 van meest opgelegde bedevaarten behoorde in de Nederlanden. Het ene heilige kruis is gelinkt aan de bekende Kruisborrekapel, de andere aan Vrijhout. Nu bevinden de twe heilige kruisen zich in de Sint-Martinuskerk.
Auteur: Dromos
Meer informatie
Tussen Ichtegemmolen en Neerkammolen
Tussen Ichtegemmolen en Neerkammolen enkele koeroosters in de weg
Auteur: wy
Meer informatie
Neerkammolen.
Neerkammolen. Buitenwerk niet zichtbaar vanop openbaar terrein.
Voor verdere informatie over deze molen zie hier: http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=965
Auteur: wy
Meer informatie
Hof te Voorde
Voormalige historische hoeve Hof te Voorde, later het Hof van Galmart is een gesloten hoeve met bebouwing uit eind 19de, begin 20ste eeuw, gelegen ten oosten van het Castelhof. De hoeve heeft zijn oorspronkelijke naam te danken aan zijn ligging nabij een doorwaadbare plaats aan de Molenbeek, "voorde" geheten.
Auteur: Dromos
Meer informatie
Bekkerzeel
Bekkerzeel is een "villa-dorp" is, wat wil zeggen een dorp waar kasteel en kerk onafscheidelijk met elkaar zijn verbonden als groeikern van de gemeente. Voortgaande op het -zele toponiem gaat deze "villa" zeker terug tot de Frankische periode (7de eeuw). Te Bekkerzeel vestigde een Frankische herenboer zich nabij de Schapenbaan, dit is de oude Romeinse baan van Asse naar Elewijt en de weg die naar Bijgaarden leidt.
Auteur: Dromos
Meer informatie
Sint-Godarduskerk van Bekkerzeel
St.-Godard is de patroon van Bekkerzeel. Godardus was een gewezen Benedictijnerabt, die daarna bisschop van Hildesheim is geworden. Hij stierf in 1038 en werd in 1131 heilig verklaard. Waarschijnlijk uit sympathie voor de orde van Sint-Benedictus heeft Bekkerzeel, dat te doen had met twee Benedictijner-abdijen Affligem en Bijgaarden, deze Bene-dictijnse heilige als patroon gekozen. Een glasraam in 1900 door pastoor Corbeels in de huidige kerk aangebracht, verbeeldt een duiveluitdrijving door de heilige bisschop en ook zijn heilige dood.
Auteur: Dromos
Meer informatie
Pastorij van Bekkerzeel
Aan de ingang van de pastorij van Bekkerzeel kan je een gedenkplaat zien van een historische gebeurtens.
Auteur: Dromos
Meer informatie
Sint-Martinuskerk
De oudste delen van deze gotische kerk zijn romaans en dateren van de 12de eeuw. Ze zijn aangevuld met een transept en vieringtoren in de 13de eeuw, met een koor in de 15de eeuw en in de 17de eeuw volgden verdere aanpassingen.
De Heilig Kruiskapel werd toegevoegd in 1719. In deze kapel worden twee miraculeuze kruisbeelden bewaard. Nog later, in 1865, werd de kerk aan de westzijde vergroot. Het geheel is een impossant bouwwerk in zandsteen uit de streek. De kerkschat, de grafstenen, schilderijen en glasramen zullen u niet ontgaan.
Sint-Maarten is aanwezig in een gebeeldhouwd retabel op het hoofdaltaar (neogotisch) en in een paar andere beelden. Een tweede altaar is versierd met een beeldgroep met de Kroning van Maria. Lambrisering, kansel en ander meubilair is 18de eeuws.
Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant
Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie
Sint-Ulrikskerk
Deze laatgotische, zandstenen kerk dateert uit de 17de eeuw. Het brede koor met spitsboogvensters werd in 1619 opgetrokken.De neogotische, bakstenen toren werd pas in de tweede helft van de 19de eeuw toegevoegd.
In het interieur valt onder meer het barokke hoofdaltaar op, met het 17de eeuwse schilderij “Calvarie met Maria Magdalena”. Het zou vervaardigd zijn door Gaspar De Cra(e)yer, een leerling van Rubens. Bemerk eveneens de barokke zijaltaren (17de eeuw) met bijhorende schilderijen. "De kruisafneming" is een 19de eeuwse kopie van het gelijknamige schilderij in de Antwerpse kathedraal.
De glasramen in het koor zijn in 1906 gemaakt door de Brugse glasschilderfamilie Coucke en werden geschonken door de familie Schmedding. Ze beelden de vier evangelisten af: Johannes met schriftrol en adelaar, Marcus met boek en leeuw, Mattheus vergezeld van een engel en Lucas met schriftrol en stier. Ook Sint-Ulrik (met mijter en staf) en Sint-Hubertus (met jachtoorn en hert) zijn afgebeeld.
In de winterkapel vindt u een polychroom houten beeld van Sint-Anna-ten-Drieën. De relieksarcofaag van de heilige Hubertus uit gepolychromeerd hout dateert uit de 17de eeuw. De 17de eeuwse doopvont is gemaakt uit arduin en messing. Op de fraaie preekstoel zijn de vier evangelisten en Sint-Ulrik voorgesteld.
In en rond de kerk bevinden zich enkele oude grafstenen, onder meer het grafmonument van Th. de Fourneau, waarbij de overledene liggend wordt afgebeeld, ingemetseld in de zuidelijke gevel, en het graf van M. de Longin (+ 1585) in de noordergevel.
St-Ulrik werd geboren omstreeks 890. Als bisschop van Augsburg beschermde hij het volk tegen invallen van de Hongaren en bouwde hij verwoeste kloosters terug op. Hij is patroon van vissers, wevers en wijnbouwers en wordt aanroepen tegen muizen- en rattenplagen, overstromingen, oogziekten, koorts en hondenbeten. Zijn feestdag is 4 juli.
Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie
Castelhof
Het Castelhof, het kasteel van de 'heren van Bodegem', was in de loop van de geschiedenis al een klooster van de Witte Zusters van Afrika, een schoensmeerfabriek en zelfs een varkenskwekerij. Nu is het de vaste stek van de Dilbeekse jeugddienst.
Auteur: 153530
Meer informatie
Koereit
Afslag naar Kartelobos. We rijden door het bos met een pittige beklimming in het mooie bos.
Auteur: Paul De Ridder
Meer informatie
Hof ter Vrijlegem
In Hof ter Vrijlegem word je verwelkomd in een sfeer van familiale gastvrijheid. Karaktervolle kamers ingericht met een knipoog naar de natuur garanderen een ontspannend verblijf. Kijkend over de glooiende kouters geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet. Daarna kan je rondkuieren in de tuin of op de boerderij. Via het fietsknooppuntennetwerk ontdek je de Groene Gordel of het Scheldeland. Een bezoek aan Brussel, aan een brouwerij of aan de plantentuin van Meise behoort tot de mogelijkheden.
Klik hier
Auteur: Hans Verstuyft
Meer informatie
Abdij van Affligem
Ooit werd het landschap tussen Aalst en Asse beheerst door de draadvelden van de hopteelt. Hop werd er geintroduceerd door de monniken van Affligem, als smaakmaker voor het bier dat ze brouwden. Vandaag houdt projectvereniging Hoperfgoed op twee percelen een deel van de traditie in ere.
Auteur: Routen
Meer informatie
Abdij van Affligem
Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1129; de eerste afbeelding dateert van 1570.[1] Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel. Na de terugkeer van de monniken in 1870 duurde het nog tot 1885 alvorens ze zelf opnieuw bier brouwden. Ze brouwden tot 1917, toen de Duitse bezetter het koperwerk aansloeg. Vanaf 1920 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog werd er opnieuw bier gebrouwen. Op 13 maart 1940 werd er de laatste maal in de abdij gebrouwen door broeder Tobias Vergauwen. Op 1 maart 1956 werd een overeenkomst gesloten met brouwerij De Hertog te Deurne en in december van dat jaar werden de eerste kratten Affligem dubbel verkocht. Dit bier werd ontwikkeld door Adrien Floor, technisch directeur van de brouwerij en dom Tobias Vergauwen (brouwer van de abdij). In 1957 kwam de Affligem Tripel op de markt.
Vanaf 1966 maakte brouwerij De Hertog deel uit van de Brasserie de Ghlin te Bergen. Op 15 december 1969 legde de Brasserie de Ghlin de boeken neer en uit dit faillissement kochten de gebroeders De Smedt, in overleg met de abdij, de rechten op de merknaam. Vanaf 1970 werd het bier door brouwerij De Smedt uit Opwijk verder geproduceerd. In 2000 nam de Nederlandse brouwerijgroep Heineken een groot belang in de Opwijkse brouwerij en werd deze herdoopt tot Affligem Brouwerij. In 2010 werd het merk Affligem in de portefeuille van Alken-Maes ondergebracht en verdween de vennootschap Affligem Brouwerij. Affligem wordt in 2013 en 2014 uitgerold als 'global brand' voor Heineken. De abdij van Affligem blijft echter eigenaar van het merk waardoor de recepten niet zullen veranderen.
Affligem is erkend als Vlaams-Brabants streekproduct.
Auteur: est2000
Meer informatie
Speelbos
Eigenaar: Gemeente Asse
Toegang: 1 jan - 31 dec
Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie
You can add a comment or review this trail
Comments