Activity

50.83058 3.62711 - Edelare

Download

Author

Trail stats

Distance
36.5 mi
Elevation gain
2,352 ft
Technical difficulty
Difficult
Elevation loss
2,375 ft
Max elevation
374 ft
TrailRank 
9
Min elevation
30 ft
Trail type
One Way
Coordinates
1116
Uploaded
March 23, 2023
Recorded
March 2023
Be the first to clap
Share

near Edelare, Flanders (Belgique)

Viewed 10 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Van 50.83058 3.62711

Naar Vlaamse Ardennendreef, 9700 Edelare, België



Routering Recreatief fietsen - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wolvenberg

In het wielrennen is de heuvel vooral bekend door de wielerwedstrijd de Ronde van Vlaanderen. Sinds 1999 is het één van de eerste hellingen waar de renners over moeten op hun weg naar de finish in Meerbeke. De Wolvenberg is een smalle asfaltweg met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8%. De top ligt op 51m hoogte. De Wolvenberg werd reeds 7 maal beklommen, voor het eerst in 1999. Van 1999-2001 wordt de klim in de Ronde gesitueerd tussen de Achterberg en de Molenberg. In 2002 en 2003 ligt ze tussen de Molenberg en de Kluisberg. Van 2004-2006 wordt ze gesitueerd tussen de Molenberg en de Oude Kwaremont. Karakteristieken Top:51m Hoogteverschil: 45m Lengte: 666m Gemiddelde Stijging: 6,8% Steilste stuk: 17,3%

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Eikenberg

De Eikenberg werd in 2006 opgenomen in het parcours van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. Het is een korte, niet steile klim van 120 meter, met kasseienstroken.
In 2003 werd de klim gemeden omdat er aan de weg gewerkt werd op de helling. Als vervanger koos de Ronde toen voor de naastgelegen Ladeuze, een korte asfalthelling, deze is slechts één maal (2003 dus) opgenomen geweest in de Ronde.
De top van de Eikenberg is gesitueerd op de grote weg tussen Oudenaarde en Brakel. Vaak slaat de Ronde echter net iets eerder rechtsaf, de Kokkerellenstraat in richting Kapelleberg.
De Eikenberg is in totaal 32 maal opgenomen geweest in de Ronde. In 2007 wordt hij opnieuw opgenomen.
De Eikenberg is ook eenmalig opgenomen in Gent-Wevelgem, in 1956. Daarnaast is hij 18 maal opgenomen in de Omloop Het Volk. Ook wordt hij vaker opgenomen in de E3-Prijs en Dwars door Vlaanderen.

Karakteristieken
Top: 82m
Hoogteverschil: 60m
Lengte: 120m
Gemiddelde Stijging: 5%
Steilste stuk: 11%


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Edelare

De helling is in totaal 35 maal opgenomen in de Ronde van Vlaanderen, waarbij onderscheid dient te worden gemaakt in de periode voor 1970 en daarna. In de beginjaren vormde ze een geducht trio met de Kwaremont en de Kruisberg. De huidige Edelareberg, gezien vanaf het begin van Edelare-dorp, kijkend richting Leupegem De huidige Edelareberg, gezien vanaf het begin van Edelare-dorp, kijkend richting Leupegem De Edelareberg van voor 1970 is in totaal 32 maal (1930-1955 en 1961-1966) opgenomen in de Ronde. De helling bestond uit een brede kasseiweg met een haarspeldbocht, deels met verhard fietspad er naast. Het moeilijkste deel was de laatste 200 meter vanwege het zeer slechte wegdek en de forse stijging. Van 1930-1949 was de Edelareberg altijd de laatste klim na de Kruisberg. Van 1950-1955 werd ze nog steeds voorafgegaan door de Kruisberg, maar werd ze daarna nog gevolgd door de Muur (1950-1952) of de Kloosterstraat (1953-1955). Van 1961-1966 lag de Edelareberg gesitueerd tussen de Kruisberg en de Valkenberg. Vanaf 1970 is de helling geasfalteerd en is ook de haarspeldbocht verdwenen. De Edelareberg vanaf 1970 is drie maal (1970, 1971 en 1973) beklommen, maar niet in het wedstrijdboek als officiële helling opgenomen. In 1970 lag de klim gesitueerd tussen de Kruisberg en de Steenbeekberg, in 1971 tussen de Kruisberg en de Stokstraat en in 1973 tussen de Kruisberg en de Varentberg. Daarnaast is de helling opgenomen geweest in de wielerklassieker Gent-Wevelgem, in 1945, in 1946 en in 1977. Ook is ze voor 1970 opgenomen geweest in de Omloop Het Volk. De helling wordt tegenwoordig vaker opgenomen in Kuurne-Brussel-Kuurne, de Driedaagse van De Panne-Koksijde en Nokere Koerse.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Schipperskerkje

Dit gebouw was jarenlang een mysterie. Voor de rechttrekking van de Schelde stond je hier op de oever van de stroom en dus gingen de inwoners van deelgemeente Leupegem ervan uit dat het een schipperskerkje was geweest. Al durfden de aanhangers van de parochiekerktheorie dat betwijfelen. De oudste kerk van Leupegem bevond zich immers verder naar het noorden, aan de overkant van de straat Armenlos. In 1828 werd ze verkocht en werd een nieuwe kerk op de huidige locatie opgetrokken. Volgens de recentste bevindingen zou het Schipperskerkje helemaal geen kerk zijn, maar een ... kalkschuur. Vanaf de 17de eeuw werd hier kalk opgeslagen die vanuit de streek rond Doornik werd aangevoerd voor de bemesting van de akkers en de bouwnijverheid. De zware steunberen aan de zijkanten van het gebouw moesten de zijwaartse druk van de opgeslagen kalk opvangen. In 1722, het jaartal dat in de gevel verankerd zit, werd het gebouw gebruikt door Daniel Blommaert en J. Lestienne, twee kalkhandelaars uit het Doornikse.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Muziekbos

Met de heraanplant na de kaalslag van de Eerste Wereldoorlog speelt de beuk nu de eerste viool in het Muziekbos. De beuk laat met zijn dichte kruin echter weinig licht door. Hierdoor is plaatselijk de ondergroei in het bos beperkt. Gelukkig vormen wilde hyacint, kleine maagdenpalm en daslook elk voorjaar hier een kleurrijke uitzondering op. Gericht kappen van bomen in bepaalde zones zullen het Muziekbos op termijn omvormen tot een gemengd loofbos met beuk, kers, eik en es.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

TOP kanarieberg

Lengte: 1000 m
Gemiddelde: 7,7 %
Maximum: 14 %

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Schorre

Het restaurant De Schorre in Schorisse is een verplicht adresje voor mensen die houden van lekker eten en een persoonlijke bediening. Het restaurant is een geschikte stopplaats tijdens een uitstapje in de Vlaamse Ardennen. Op zonnige dagen kan je ook op ons ruime tuinterras plaatsnemen en genieten van de rustige, natuurlijke omgeving. Wij serveren graag seizoensgerechten, vergezeld van een aangepaste wijn. De kwaliteit van onze gerechten staat centraal bij de bereiding. We werken dan ook enkel met kraakverse producten en serveren royale porties. Een feestje met de familie of onder vrienden? Voor groepen tot 45 personen hebben wij ook een feestzaal ter beschikking. Hofveldstraat 63 9688 Maarkedal tel +32 (0)477 79 85 70 www.restaurantdeschorre.be

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Koppenberg

De Koppenberg is een heuvel nabij het Belgisch dorp Melden in de Vlaamse Ardennen. De Koppenberg is 79 m hoog. De heuvel bestaat geografisch gezien eigenlijk uit twee delen. Het westelijk deel is de Rotelenberg , het oostelijk de Koppenberg .

De straat over de heuvel draagt eveneens de naam Koppenberg, met uitzondering van de westelijke beklimming, die de straatnaam Steengat draagt. Dit stuk weg is bestraat met kasseien en werd in 1995 als monument beschermd. Boven op de Koppenberg liggen enkele stukken bos, toegankelijk voor wandelaars. Het Koppenbergbos is 29 ha, het Berk- en Doornbos 1,5 ha en het Onderbos 5 ha groot.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Leberg

De Leberg is een straat in de Belgische gemeente Brakel, die loopt tussen de dorpen Zegelsem en Elst. De straat doet vaak dienst als helling in de Vlaamse wielerklassiekers.De beklimming werd meermaals opgenomen in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. De Leberg is traditioneel de helling voor de Berendries. De smalle asfaltweg werd reeds 35 maal beklommen . De helling werd in 1983 wel beklommen maar niet officieel in het wedstrijdboek opgenomen. Vroeger heette de helling Keiweg-Leberg, deze start dieper in de Haaghoek en komt uit op het huidige traject van de Leberg vlak onder de top.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Burreken

Het Burreken is een erkend natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen in Oost-Vlaanderen . Het reservaat ligt op het grondgebied van de gemeenten Brakel , Maarkedal en Horebeke . Het erg reliëfrijke gebied ligt op de grens van het Zwalmbekken en het Maarkebeekbekken. Het behoort tot de uitlopers van de west-oost gerichte heuvelrug die zich in de Vlaamse Ardennen uitstrekt. In 1981 kocht de toenmalige vzw Natuurreservaten er het eerste perceel aan. Nu beslaat het natuurreservaat het Burreken 35 ha en wordt het gebied beheerd door Natuurpunt. In 2021 kreeg het gebied een subsidie van de provincie Oost-Vlaanderen om uit te breiden . Het natuurreservaat is erkend als Europees Natura 2000-gebied en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bos ter Rijst

Uitgestrekt domeinbos van 26 ha met een centrale wandeldreef van 2 km. Rustbanken en picknickplekjes zijn voorzien. Te ontdekken via de Omer Wattez wandelroute en de Taalgrenswandelroute T4.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Zomerrust

Landelijke woning in de schilderachtige Vlaamse Ardennen, midden in een oase van rust met verrassende panorama's en pittoreske dorpjes. Er zijn 2 appartementen met 1 of 2 ruime kamers met aparte ingang. Alle kamers zijn voorzien van douche, lavabo, toilet en centrale verwarming. Per appartement is er een volledig ingerichte keuken en zithoek en tv. Ideaal voor weekends met familie en vrienden. Afhalen van gasten aan de stations van Ronse en Oudenaarde. Andere huurcombinaties mogelijk. Veel wandel- en fietsmogelijkheden.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Foreest

De Foreest ligt in Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van de Vlaamse Ardennen . Vanaf Sint-Maria-Horebeke is de Foreest 0.95 km lang. Over deze afstand overbrug je 65 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 6.8 %. De maximale hellingsgraad is 12 %.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Herberg Moeder Stiene

"Herberg Moeder Stiene" is een landelijke herberg, volgens lokale bron sinds 1782 al zogenaamd "Moeder Stiene". De cafénaam zou verwijzen naar de toenmalige uitbaatster van deze afspanning, Christine De Wulf uit Armentières die vooraf als kwartiermeester diende in het leger van Napoleon. De herberg staat op de hoek achter vier knotlinden en is bouwkundig erfgoed sinds 05-10-2009. Gunther Vandermeirsch is sinds 2011 de vijfde generatie van uitbaters. Wekelijks is er ook kaartersclub "De plankierkaarters" actief op woensdagmiddag. Bij het binnenkomen valt een kleine pancarte op met publiciteit voor hun huisbier 'tripel Moeder Stiene' . Volgens uitbater Gunther was hij al jaren van plan om unieke streekbieren en hapjes te serveren. Tripel Moeder Stiene is zijn eerste huisbier en wordt door een kennis hobbybrouwer gebrouwen en rechtstreeks uit het vat getapt. Snoodaards denken dat de kennis van de patron hobbybrouwer De Hr. Xavier Vanneste uit Brugge is en gokken op Straffe Hendrik Naast zijn huisbier heeft Gunther maar liefst een 90- tal bieren op zijn kaart staan. Voor wie een hongertje heeft kan proeven van zijn zelf klaargemaakte escargots. En ook zijn brochettes zouden een smaaksensatie zijn. Voor wie eens in de Vlaamse Ardennen vertoeft is het zeker een aanrader om eens binnen te wippen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bosgat

Aan 't Bosgat ligt een terrasvormig uitkijkpunt met prachtig panorama over de Vlaamse Ardennen: schitterend uitzicht over onder meer de Maarkebeekvallei, de Bossenaarmolen en zelfs de Muziekbos. De site is vernieuwd 2021.
Er is ook een pickniktafel.

Onmiddellijk links ligt een smal pad dat naar Bos Ter Rijst leidt.

Ongeveer drie miljoen jaar geleden was deze streek de plaats waar een ondiepe en tropische zee lag.
De kustlijn lag toen aan de huidige taalgrens. Vlaanderen lag in die periode volledig onder water. De zanden die toen werden afgezet worden de zanden van Diest genoemd. Deze zanden bevatten veel ijzer. Toen de zee zich terugtrok kwamen deze zandbanken bloot te liggen aan verwering en later erosie. Wat volgde was de vorming van een heuvellandschap dat dezer dagen fungeert als natuurlijke grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Deze heuvels worden vaak getuigenheuvels genoemd omdat ze een getuigenis zijn van een ver verleden. Enkele van deze getuigenheuvels zijn de Kluisberg, Hotondberg en Muziekberg.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Haaghoek

Het is 2016: Omloop het Nieuwsblad. Het peloton draait de laatste keer de kasseien van de Haaghoek op. Een valpartij. Een van de slachtoffer is de Australiër Mathew Hayman. Hij breekt zijn arm en krijgt te horen dat zijn arm vijf weken in het gips moet. Zes weken later staat Parijs-Roubaix op de kalender. Hayman raakt toch fit, rijdt de Helleklassieker en...wint.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Nonnenmolen

Zogenaamd "Nonnenmolen" aan de Maarkebeek met achterin haag gelegen watermolencomplex. Vermelding van een molen reeds voor 1269. Op 6.9.1296 aangekocht door de nonnen van de abdij Maagdendale te Oudenaarde van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal die hem verwierf van de Vrouwe van Lombeek. Watermolen zou de middelste zijn geweest van drie molens op de Maarkebeek: bovenste een schorsmolen, laagste een olieslagmolen, "Nonnenmolen" was een graanmolen; in 1578 vermeld als koren- en oliemolen. In 1580-1582 totaal vernield en volledig heropgebouwd in 1586. Zwaar beschadigd tijdens de Slag van Oudenaarde. In 1891 en in 1904 werd een stoommachine geplaatst, thans verdwenen. In de jaren 1970 raakte de molen in verval. Geheel van boerenhuis tegen molengebouw met watermolen, alleenstaande dwarsschuur en ten Zuiden, bakhuis op eiland. Ten zuidwesten, op begraasd, beboomd en gekasseid erf, langgerekte verankerde en gewitte bakstenen vleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw op gepikte plint onder zadeldaken (pannen, nok parallel met de straat); molengebouw en boerenhuis omvattend. Molengebouw van drie + twee traveeën en twee bouwlagen, westelijk deel wellicht in de tweede helft van de 19de eeuw hoger opgetrokken, zie muurvlechtingen op rechterzijgevel. Licht getoogde en rechthoekige muuropeningen, kleine vensters met stenen latei, links laaddeur op verdieping. De waterraderen: een onderslagrad bestaande uit aaneengeboute profielen en met stalen as en gietijzeren hart, een geklonken bovenslagrad, op grotere afstand van de molen, is thans in verval. Dankzij de combinatie van een onder- en een bovenslagrad kende deze molensite een bijzonder hoog rendement door een maximale benutting van zowel een hoge- als lage waterstand. Twee asputten met een uitzonderlijk aantal radaren, het roerend werk kon zowel door het bovenslag- als door het onderslagrad in werking worden gezet. Tussen de twee asputten treft men een indrukwekkend overbrengingssysteem op een horizontale as. Molentechnisch is de multifunctionaliteit van de installaties opvallend: onder meer oliepletmolen, meelproductie, graankuiser, plansichter, slijpsteen, houtzaag, haverpletter en andere die hydraulisch werden aangedreven. Het sluiswerk bestaat uit houten schotten met eiken planken in arduinen geleiders. Bijzonder is het zuidelijk gelegen 'eiland', gevormd tussen de hoofdbeek en de bijpas, dat afgeboord is met 17de-eeuwse natuurstenen damwanden. Het herbergt een hoogstamboomgaard, kaplinden, een oude moestuin en een bakoven. Watermolen zal worden gerestaureerd. Boerenhuis van één vooruitspringende + zes traveeën en één bouwlaaf, tandlijst en licht getoogde muuropeningen; beluikte vensters met bewaard houtwerk, dito deur onder bovenlicht in tweede en zesde travee, laatste in hardstenen omlijsting. Naar verluidt 1614 op links. binnendeuromlijsting. Ten noordoosten, dwarsschuur met stallingen, verankerde gewitte gevel op gepikte plint onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat); grote rechthoekige poortopeningen. Rechts laag aanbouwsel onder lessenaarsdak, links dwars aanbouwsel onder verlengd zadeldak. Bakhuis gelegen aan de overkant van de Maarkebeek, op het Zuiden gelegen 'eiland'.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Louise-Marie

Startpunt traject

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ladeuze

Enkel in de Ronde Van Vlaanderen 2003 werd Ladeuze, een korte asfalthelling opgenomen.
Karakteristieken
Top:83m
Hoogteverschil: 63m
Lengte: 1.000m
Gemiddelde Stijging: 6,3%
Steilste stuk: 16%

Meer informatie op Wikipedia

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Mariaborrestraat (Kasseistrook)

Kasseien in redelijk goede staat. Eerst een lichte afdaling, gevolgd door de beklimming van de Steenbeekdries en de afdaling van de Stationsberg.

Afstand: 2400m
Moeilijkheidsgraad: 4
Straat: Mariaborrestraat - Steenbeekdries - Stationsberg
Plaats: Maarkedal (Etikhove)
Routes die hier langskomen: Ronde van Vlaanderen-fietsroute: oranje lus

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Modest Huys schilderder in 19212 de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare. Al eeuwen was de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare een populaire bedevaartsplek toen Modest Huys ze rond 1912 schilderde. Een kleine 40 jaar later, in 1961 zou de kapel ten onder gaan in een brand. Ze kreeg meteen een opvolger: een gewaagde modernistische nieuwbouw. Kerselare werd opnieuw een bedevaartsoord, maar dan voor moderne architectuur. Helaas is de streek, waar de Mariadevotie altijd heel sterk is geweest, er nog altijd niet mee in het reine. Parochianen in de omgeving spreken misprijzend over de "betonbunker", de "koelkast" of, in het ergste geval, de "springschans". Alsof Onze-Lieve-Vrouw hen gehoord heeft, wordt het gebouw vandaag geplaagd door betonrot en erger. Het begon op deze plek allemaal in de vijftiende eeuw met een Mariabeeldje in een alledaagse kersenboom. De ziekelijke dochter van baron Joos de Joigny genas wonderbaarlijk door het Mariabeeld. De baron liet uit oneindige dankbaarheid prompt een kapel bouwen. Op de koop toe werd de baron tijdens een bedevaart naar Jeruzalem aangevallen door een krokodil. Opnieuw bracht Maria de redding. De baron liet de gebalsemde krokodil ophangen in de kapel van Kerselare. Meer dan twee eeuwen zou ze er blijven hangen tot ze werd vervangen door een houten exemplaar. Ook dat verdween in de brand van 1961.

"Kermis te Kerselare" van Modest Huys hangt in het Mudel in Deinze.

 



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Abeelstraat

Abeelstraat

Beklimmingscode van RouteYou :

  • Lengte : 0.48 km
  • Stijging : 37 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 8 m / 100 m - 7.75 %
  • Maximale hellingsgraad : 11.73 %


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Steenbeekdries

Steenbeekdries

Beklimmingscode van RouteYou :

  • Lengte : 0.5 km
  • Stijging : 25 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 5 m / 100 m - 5.01 %
  • Maximale hellingsgraad : 6.73 %


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Steenberg

Steenberg

Beklimmingscode van RouteYou :

  • Lengte : 0.74 km
  • Stijging : 50 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 7 m / 100 m - 6.82 %
  • Maximale hellingsgraad : 10.26 %


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rotelenberg

Rotelenberg

Beklimmingscode van RouteYou :

  • Lengte : 0.56 km
  • Stijging : 29 m
  • Gemiddelde hellingsgraad : 5 m / 100 m - 5.08 %
  • Maximale hellingsgraad : 6.76 %


Auteur:

Comments

    You can or this trail