Activity

42km Remersdaal rjo

Download

Author

Trail stats

Distance
26.28 mi
Elevation gain
2,356 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
2,356 ft
Max elevation
912 ft
TrailRank 
8
Min elevation
354 ft
Trail type
Loop
Coordinates
906
Uploaded
August 17, 2021
Recorded
August 2021
Be the first to clap
Share

near Berlieren, Wallonia (Belgique)

Viewed 22 times, downloaded 4 times

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hotel de Zevende Heerlijkheid

Dit familiehotel biedt ruime kamers, overheerlijke gerechten en een prachtige groene omgeving aan: een paradijs voor golfliefhebbers, wandelaars en fijnproevers. Hotel de Zevende Heerlijkheid heeft een rustieke charme en biedt een prachtig landschap in het schilderachtige dorpje Slenaken aan. Hotel en Brasserie De Zevende Heerlijkheid biedt kortingen op green fee en op acht golfbanen in de directe omgeving aan. De perfecte uitvalsbasis om deze sport te combineren met een ontspannen vakantie.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vuurstenen

In de velden rondom Slenaken vind je aan de oppervlakte lichtbruine stenen. Dat zijn vuurstenen, cherten of ''flintstones'' die uit de onderliggende krijtlagen zitten. Naast het feit dat je er vuur kan mee maken (ruik even aan de stenen als je ze op elkaar slaat) werden ze ook gebruikt om werktuigen zoals messen, bijlen en pijlpinten van te maken in de prehistorie.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Commanderij van Sint-Pieters-Voeren

Een plaats van nimfen... Een prachtig gebouwtje is het brongebouwtje in de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren. Hier vloeit het riviertje de Voer uit die zijn naam geeft aan dit gebied. De bron van de Voer bevindt zich niet in het gebouw maar ontspingt iets verderop. Door het gebouwtjes stroomt tot 4.000 liter per minuut afkomstig van het verderop gelegen brongebied van de Voer. Het gebouw is een soort nymphaion. Een nymphaion is een gebouw dat men optrok in Griekse en Romeinse tijd toegewijd aan de nimfen "die aan bronnen en rivieren leven".

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Voerstreek

De Voerstreek groepeert zes kleine dorpjes (van west naar oost: Moelingen, 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal) die ten zuiden van Limburg geplakt liggen tegen de Belgisch Nederlandse grens. In 1976 werden ze één fusiegemeente "Voeren". De totale oppervlakte bedraagt slechts 50 km². Je vind hier een ongerept natuurlijk leefkader. Een waar paradijs voor de wandelaar of fietser.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Veurzerbron

Gelegen midden in een bosrijke omgeving. Er passeert een wandelroute. Onze kamers hebben uitzicht op weilanden met paarden en koeien. Onze B&B hebben wij opgezet met de bedoeling onze gasten echt te verwennen met een heerlijk ontbijt met vers geperste appelsienen. 's Avonds een lekker glas wijn bij de open haard en dan genieten van de rust en de stilte in Veurs! Er staat een koelkast ter beschikking met drank o.a. streekbier, wijn, frisdranken, fruitsap, e.d. "Veurzerbron" dankt zijn naam aan het nabijgelegen riviertje. Carol en François renoveerden het vakwerkhuis tot een luxueus gastenverblijf waar gastvrijheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Casa Rokado

Vakantiewoning geschikt voor 10 à 12 pers. (max. 15). Sfeervol ingericht met inbouwhaard (hout), grote leefruimte met open keuken voorzien van alle comfort. Vier slaapkamers, 2 badkamers, TV + DVD, aangenaam terras en tuin, aparte wellnessruimte met infra-rood sauna (Health Mate), zonnehemel en fitnesstoestel. Massage (Hot Stone) op aanvraag. Centrale ligging in de dorpskern, aan vertrekpunt wandel- en fietsroutes.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Huize Sint-Martens-Voeren (Wentelhuis)

Het gebouwencomplex van vakwerk en silex is een verbouwde boerderij, waarvan de oudste delen uit de 16e eeuw stammen. Het oude huis - dit oudste deel van het complex is de favoriet van onze gasten! Het is een heerlijk huis, met een heel ruime woon - eetkamer. Er is een groot terras op het zuiden. De grote dubbele douche is een beleving op zich, je kunt er met z'n twee-en douchen. De slaapkamers op de verdieping ademen de oude sfeer van de middeleeuwse vakwerkboerderij die het ooit was. Alles is ook weer zeer verzorgd met natuurlijke materialen gebouwd en dat voel je! Je bevindt je hier middenin de Voerstreek, een uitstekend wandel- en fietsgebied.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Het Begijnenhof

Tegenover het middeleeuwse abdijkasteel Sinnich, aan de rand van een rijk hellingbos en het schilderachtige grensdorp Teuven, ligt de Begijnenhof. Drie vakantiehuisjes voor 2, 4 en 6 personen met 1, 2 en 3 slaapkamers, zitkamer met TV, badkamer met ligbad of douche, cv en volledig ingerichte keuken. Een ideaal vakantieoord voor familiereünies en vriendengroepen. De Begijnenhof is bijzonder geschikt voor kinderen. Alle voorzieningen zoals subtropisch zwembad, sauna, restaurantjes liggen op een afstand vanaf 1 km. Romantisch met z'n tweetjes of met de ganse familie in smaakvol ingerichte karakterwoningen in de monumentale boerderij. Max. capaciteit: 12 personen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Aubel

Aubel is een plaats en gemeente in de provincie Luik in België, in de zogeheten Platdietse streek. De gemeente telt ruim 4000 inwoners. Binnen de gemeentegrenzen liggen naast Aubel ook de dorpjes Sint-Jansrade , Godsdal en Kluis .

Aubel is bekend om zijn streekproducten: hervekaas, stroop, cider en bier. Deze worden verhandeld op de markten op
dinsdag- en zondagochtend. In het verleden was de markt van Aubel zeer bekend. Van heinde en verre kwamen de boeren naar Aubel om hun producten te verkopen. Zelfs vanuit de omgeving Sittard bezochten de boeren de markt van Aubel. Vooral de kaas uit Aubel, de Aubeloise, is erg bekend onder de liefhebbers. Het is een kaas die scherp en pittig van smaak is en ook zo ruikt. De kaas is beschermd als Hervekaas door middel van de Europese kwalificatie: beschermde oorsprongsbenaming.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Pieters-Voeren

Sint-Pieters-Voeren is met ongeveer 250 inwoners de kleinste deelgemeente van Voeren, een faciliteitengemeente die deel uitmaakt van het arrondissement Tongeren in Belgisch-Limburg .

De streek werd reeds in het neolithicum bewoond. Er werden overblijfselen gevonden van werkplaatsen waar in de open lucht silex bewerkt is.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Abdij van Sinnich

De abdij van Sinnich, ook wel kasteel van Sinnich of kasteel van Teuven genoemd, is een voormalige abdij nabij Teuven in de Belgische gemeente Voeren. De abdij ligt aan de voet van de heuvelrug Plateau van Crapoel met daarop het Beusdalbos. Door de westelijk gelegen tuin stroomt de rivier de Gulp. De abdijgebouwen zijn beschermd als onroerend erfgoed .
Vanaf ongeveer 1250 woonden in de abdij Augustinessen in een abdij die vanuit de abdij Kloosterrade was gesticht. Aan die beginjaren herinnert nog de romaanse toren uit de 13e eeuw, in natuursteen. In 1297 werd de kerk ingewijd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Homburg

Homburg is een deelgemeente van Blieberg in de Belgische provincie Luik. Het plaatsje ligt in het Land van Herve en in de zogeheten Platdietse streek. Tot 1977 was Homburg een zelfstandige gemeente.

De geschiedenis van Homburg gaat mogelijk terug tot de Merovingische tijd; rond 1070 wordt de naam Humborc aangetroffen in manuscripten.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Voer

De Voer is een zijrivier van de Maas die door het noordoosten van België en door het uiterste zuiden van Nederlands Limburg stroomt. Zowel de Voerstreek, de gemeente Voeren alsmede de daarin gelegen plaatsen 's-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren hebben hun naam aan deze beek te danken. Bij de Commanderij van Sint-Pieters-Voeren ligt de bron van het riviertje.
De Voer kent een drietal zijrivieren: de rechterzijrivier is de Veurs, die komt uit het gelijknamige gehucht van Sint-Martens-Voeren. De tweede rechterzijrivier is de Noor of Noorbeek, die komt uit het gelijknamige Nederlandse dorp Noorbeek. Noor en Noorbeek zijn neologismen . De oude naam is "Langwater". De linkerzijrivier ten slotte is de Beek, die komt uit het dorp Weerst in de provincie Luik.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Natuurhuisje 24763 in Blieberg

Ben je op zoek naar een echt bijzondere ervaring? Dan ben je welkom in onze postwagons uit 1930, waar je enkele dagen lang in een compleet andere omgeving verkeert! De eigenaars hebben de wagons gerenoveerd met zorgvuldig behoud van de originele stijl. Wel staan de wagons voortaan stil in een oude garage. Tot je beschikking zijn een salonwagon met banken waar je kunt lezen of je ontspannen, een eetkamerwagon waarvan de zijdeuren volledig naar buiten opengaan en tot slot een wagon met couchettes van weleer waarvoor je zelf een slaapzak moet meebrengen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Waterbron en poomp in Brigidabron Wesch Norbik

Waterbron en poomp in Brigidabron De Wesch Noorbeek In het Noorbeekse buurtschap De Wesch ontspringt het beekje De Noor. Het beekje is de enige richting België stromende waterloop van Nederland. De bron is vernoemd naar de plaatselijke patrones van de RK parochie de Heilige Brigida. Over de bron van de Noor is een soort van waterbekken gebouwd met een fraaie hardstenen boog. De bewoners van Noorbeek en omliggende gehuchten kwamen vroeger hun drinkwater uit de bron halen. Dit gebeurde veelal met twee emmers aan een houten puthaam. Later werd er een pomp gemaakt bij de bron. Tegen de gemetselde bakstenen pompzuil met natuurstenen bekroning werd een pomp bevestigd. Alleen de ijzeren banden waarmee de pompinstallatie aan de zuil was bevestigd zijn nog zichtbaar. De pompinstallatie is verdwenen. Op de oude foto (ca. 1920) is de oude pompinstallatie wel nog goed zichtbaar

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint Brigidakerk

Sint Brigidakerk, Noorbeek (Rooms Katholiek) De kerk is een driebeukige basiliek, begonnen in Romaanse stijl maar in fasen vebouwd in Gotische stijl. Het is een van de weinige dorpskerken in Zuid-Limburg, waar iets van de middeleeuwse sfeer bewaard is en die zijn hoofdvormen uit de 15e eeuw heeft behouden. De oudste kerk moet al omstreeks het jaar 1000 verrezen zijn op een kunstmatige heuvel. De onderbouw van de toren bevat nog de ongehouwen natuursteen van deze oudste kerk (11e/12e eeuw). Misschien was deze toren ook bestemd als weertoren, waar dorpelingen zich in tijden van gevaar konden terugtrekken. In de 13e eeuw werd een Romaanse kerk in mergel gebouwd, waarvan de lichtspleten en galmgaten van de toren en 5 blinde Romaanse rondboogvensters in het middenschip nog getuigen. Omstreeks 1400 begon de verbouwing in fasen tot een Gotische kerk met spitsbogen. Tijdens een verbouwing in de 16e eeuw werden de netgewelven aangebracht. In 1847 (zie glas-in-lood boven de toegangsdeur) werden het toegangsportaal en de bijruimtes (huidige expositieruimte) in baksteen gebouwd. Bouwheer was pastoor Clercks, wiens graf (naam zonder de 2e c) 5 meter rechts van het grote kruis staat. Onder pastoor Eygelshoven vond van 1903 tot 1913 een algehele restauratie plaats (architect Sprenger), waarbij de sacristie en bij-sacristie aan de noord- en zuidzijde van koor werden gebouwd. Darabij moet opgemerkt worden dat de periode van 1903-1910 vooral benut is voor planning, ontwerp en fondsenwerving. De eigenlijke restauratie duurde van 1910 tot 1913. In 1990-1991 vond onder pastoor Sax, met medewerking van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg opnieuw een algehele consoliderende restauratie plaats. Volgens het parochiearchief was de Brigidakerk tot 1614 filiaalkerk van de parochiekerk te 's-Gravenvoeren (B). Die kerk, die weer een afscheiding was van de kerk van Sint Martens-Voeren, is in 1083 door Conrad I van Luxemburg, heer van het land van Daehlem, geschonken aan het O.L. Vrouwe-Munster van de stad Luxemburg. Oorspronkelijk bevatte de parochie ook Mheer, dat in 1626 is afgescheiden. Van 1616 tot aan de opheffing van de orde in 1773 bezaten de Jezuïeten van Maastricht het collatierecht van de kerk en het tiendrecht, dat ze hadden overgenomen van het O.L. Vrouwe-Munster in Luxemburg. Bekend is dat de kerk in 1568 door soldaten van Willem van Oranje werd geplunderd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hotel Klein Zwitserland

De chef weet al je zintuigen te strelen. Hij zorgt keer op keer voor een verrassend culinair avontuur. Naast de wisselende seizoenskaart met klassieke en hedendaagse gerechten, stelt hij ook heerlijke menu's voor je samen. De sommelier helpt je bij de keuze van de lekkerste wijnen als begeleider.
De basis van de gerechten zijn pure ingrediënten die zoveel mogelijk bij de leveranciers uit de streek worden ingekocht. Zes dagen in de week komt de vis leverancier naar Slenaken om heerlijke verse vis te leveren. Het keukenteam werkt met veel passie, energie en creativiteit om lekkere en mooie gerechten te presenteren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Schilberg

De Schilberg is een van de best verborgen hellingen in het heuvelland. Een prachtige, behoorlijk heftige klim van bijna één kilometer achter de boerderijen en hotels van het schilderachtige Slenaken. Verborgen, dus je zult er geen auto tegenkomen, maar wel enkele bijzondere doorkijkjes naar heuvels en dalen aan de zuidgrens van Nederland. Gemiddeld is de stijging 6,9% met een steilste stuk van ruim 10%.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Vroelen

Als je vanuit Noorbeek klimt naar het gehuchtje Ulvend aan de Belgische grens, dan doe je dat via Vroelen. Een twee kilometer lange helling met een stijgingspercentage van gemiddeld 3,4% en maximaal 7,4%. De weg voert door de kleine nederzetting Vroelen en uitgestrekte landerijen met centraal daarin de indrukwekkende hoeve de Peul.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gieveld

Het Gieveld is een beklimming vanuit het Belgische dorp Teuven naar de grens met Nederland. De beklimming is gelijkmatig en gaat grotendeels door een bos (nabij de top volgen twee haarspeldbochten). De weg is eind 2015 opnieuw geasfalteerd waardoor het Gieveld prima kan worden benut als afdaling.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kerk St Martens Voeren

SINT-MARTENS-VOEREN Het dorpsbeeld wordt gedomineerd door de 23 m hoge spoorwegbrug. Ze maakt deel uit van de lijn Tongeren-Aken die door de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog werd aangelegd. Dit viaduct sluit aan op de langste spoorwegtunnel van Vlaanderen (2070 m). Ook de langste spoorwegbrug van het land, in Moresnet, maakt deel uit van deze lijn. De kerktoren van de Sint-Martinuskerk stamt oorspronkelijk uit de 13de eeuw. Links onder de toren bevindt zich het graf van pastoor Veltmans.(1866 – 1954) Hij speelde een belangrijke rol in het behoud van het Nederlandstalige karakter van de Voerstreek. Onder de oude grafkruisen op het kerkhof bevindt er zich één uit de 16de eeuw. Het staat achter de graven van de bemanning van een RAF-vliegtuig (neergestort in 1944). Iets verder ligt het Veltmanshuis – genoemd naar pastoor Veltmans, een voormalig kapittelhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw. Tot 1971 deede het dienst als pastorie. Nu is het een Cultureel Centrum van de Vlaamse Gemeenschap. Nergens in Vlaanderen is de concentratie van gebouwen die volledig of gedeeltelijk in silex (vuursteen) opgetrokken zijn, zo groot als in de twee centrale Voerdorpen, Sint-Martens- en Sint-Pieters-Voeren. Vooral in het gehucht Veurs zijn de voor deze streek zo typische oude vakwerkhuizen nog bewaard gebleven. De meeste van deze woningen dateren uit de 18de of het begin van de 19de eeuw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Obsinnich

Het aan de Gulp gelegen kasteel en hof van Obsinnich was een allodiaal goed, in de 14de eeuw in bezit van de familie Rhoe van Obsinnich. Vanaf midden 15de eeuw eigendom van de familie van Eynatten. Volgens sommige auteurs bevond zich op deze plaats vanaf de 8ste eeuw een burcht die in 1285 door Jan I van Brabant wordt ingenomen en na de slag van Woeringen in 1288 volledig platgebrand. Van deze constructie bleven geen sporen bewaard. De oude kern van het gebouw zou dateren uit de periode dat de familie van Eynatten het goed in zijn bezit krijgt; van dit kasteel resten slechts een aantal elementen in de onderbouw. Winand van Eynatten, heer van Obsinnich vanaf 1619, vergroot het kasteel met twee haakse vleugels; de datering 1641 op een windwijzer verwijst waarschijnlijk naar deze bouwcampagne. Door het huwelijk van Cathérine-Elisabeth van Eynatten met Guillaume-Théobald d'Eynatten de Remersdael, begin 17de eeuw, worden de heerlijkheden Obsinnich en Remersdaal verenigd. In 1721 komt het goed in het bezit van de familie de Furstenberg, tot circa 1950. Baron Clément-Auguste-Egon de Furstenberg voert in 1880 belangrijke verbouwingen uit aan het kasteel: de centrale vleugel wordt in zuidwestelijke richting verlengd, de toren die tot een ruïne vervallen was wordt herbouwd, en de zijgevels worden verhoogd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Brouwerij Grain D'orge

Biertyp(en) : Aubel Pure (5%), Aubel Double (6,5%), Aubel Triple (9%), Canaille (wit, 5%), The Pom
(fruit, 5,2%), Joup (7,5%), Brice Joup (7,5%) en Grelotte (bruin kerstbier, 9%)
Benoît Johnen werkte eerst in een brouwerij. Daarna had hij samen met zijn vrouw Vivianne een café. "Maar we zeiden altijd tegen elkaar dat we ooit ons eigen bier zouden maken". Een paar jaar lang hadden ze én een café én brouwden ze bier. Sinds kort houden ze zich echter alleen bezig
met bierbrouwen. Ook produceren ze bier tegen maakloon. Extra troef: twee à drie keer per jaar organiseren zij bier-spijs-avonden.
Bezoek: op afspraak - Voor iedereen toegankelijk op zaterdag om 16.30 u
10 -> 100 personen - € 6,50/p - Inclusief twee glazen bie
Workshops: nee
Talen: FR - NL - DE - EN
Verkoop: ja

-Bie

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stroopfabriek Meurens

In de geschiedenisboeken lezen we dat reeds in de 17de eeuw vele landbouwers uit het Land van Herve zelf stroop maakten van de appels en peren uit hun boomgaard, met alleen een koperen ketel en een pers. Die stroop werd samen met de andere producten van de boerderij verkocht.
Een eerste industrialisatie van de stroop duikt op tussen 1880-1890: toen gingen de boeren uitgebreid experimenteren met een stoommachine en met hydraulische persen. Dankzij die twee grote innovaties konden ze grotere hoeveelheden verwerken. Zo ontstonden de eerste industriële stroperijen.
Ook na 60 jaar, van 1947 tot 2007, blijft de Echte Luikse stroop®, een vaste waarde op de tafel en in de keuken. De siroop troont op de ontbijttafel, raffineert karakterkazen en geeft een verfijnde toets aan kleine gerechtjes in onze dagdagelijkse keuken tot de complexe bereidingen van de beste koks in het land.
Trouw aan zijn roots, wordt de stroop in het bekende blauwe potje met zijn bloeiende boomgaard ook vandaag nog steeds in de streek van Aubel geproduceerd..

-Alcoholvrije dranken, siropen
-Siroop

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ambachtelijke Stroopfabriek Van Aubel

Al vijf generaties lang zet de Ambachtelijke Stroopfabriek van Aubel de traditie voort van stroop die gemaakt wordt volgens het oude recept van de boerderijen van het Land van Herve.
Hoewel ‘technische’ verbeteringen de verschillende handelingen gemakkelijker hebben gemaakt, is er niets veranderd aan de van oudsher overgeleverde tradities. De ambachtelijke stroop wordt nog steeds gemaakt in koperen ketels boven een stevig vuur en zonder toegevoegde suikers. Ze bestaat uit geconcentreerd sap van peren en appels van hoogstammige fruitbomen uit het Land van Herve.
Bij Nyssen is stroop een familieverhaal, een vakkennis die van generatie tot generatie wordt doorgegeven. En de aflossing is opnieuw verzekerd!

-Alcoholvrije dranken, siropen
-Cider/appelsap
-Siroop
-Jam en honing
-Jam/confituu
-APAQ-W

Auteur:

Comments

    You can or this trail