Activity

Vesparit Wommelgem - 't eilandje

Download

Author

Trail stats

Distance
66.57 mi
Elevation gain
512 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
528 ft
Max elevation
105 ft
TrailRank 
4
Min elevation
-28 ft
Trail type
One Way
Coordinates
1683
Uploaded
August 22, 2018
Recorded
August 2018
Be the first to clap
Share

near Eenhoorn, Flanders (Belgique)

Viewed 129 times, downloaded 3 times

Itinerary description

Wommelgem -- Antwerpen

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Lotto Arena

De Lotto Arena is een multifunctionele evenementenhal in Antwerpen. De hal werd geopend op 10 maart 2007 en biedt tijdens sportevenementen plaats aan 5.218 personen en tijdens concerten aan 8.050 personen. Jaarlijks ontvangt de hal meer dan 350.000 bezoekers. Het gebouw ligt in het district Merksem op de grens met het district Deurne, terzijde van de Antwerpse ring. De Lotto Arena is de thuisbasis voor de basketbalploeg Antwerp Giants. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ouderlijke woonst Panamarenko

In 2007 schonk Panamarenko zijn ouderlijk huis en inboedel (Biekorfstraat 2), waar hij van 1970 tot 2003 werkte, aan het MuHKA. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rode Poort

Vanuit 's-Hertogenbosch en Breda kwam men in vroeger tijden via de Rode Poort Antwerpen binnen bij de Paardenmarkt. Direct linksaf kwam je in de Rodestraat richting Sint Jacobskerk. De Rode Poort was een bastion in de omvangrijke Spaanse omwalling van Antwerpen, die in 1866 werd gesloopt. In het kader van de aanleg van een nieuwe metrolijn zijn de afgelopen jaren archeologische opgravingen van de Spaanse omwalling gedaan, onder andere bij de Rode Poort. De gemeente Antwerpen heeft daarover een folder uitgebracht. (Zie link: meer info.) Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Antonius van Paduakerk

De beschermde kerk aan de Paardenmarkt is neogotisch van stijl. Ze dateert uit het begin van de 20ste eeuw. De bouwers vonden hun inspiratie bij de kathedraal van Straatsburg en bij de Sainte-Chapelle in Parijs. De kerk is zeer rijk inzake schilderkunst met onder meer ‘Franciscus ontvangt Jezuskind’ (P.P. Rubens, 1614); ‘Aanbidding van het kindje door boetvaardige zondaars’ (G. Seghers, 1640); ‘Vlucht naar Egypte’ (J. Jordaens, 17de eeuw) en Retabel ‘O.L.V. van Goed Succes’ (P. De Roeck, 20ste E.). De kunstschatten zijn afkomstig van de afgebroken Walburgiskerk en de voormalige Capucijnerkerk. De vzw Vrienden van Sint-Antonius werken aan de restauratie van het erfgoed. Jaarlijks is ook de kerststal te bewonderen. Antonius van Padua (geboren in Lissabon, 1195) is de patroon van de Franciskanen en wordt aanroepen tegen schipbreuk, pest en koorts. Naast de kerk ligt het kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Goed Succes, de beschermvrouw van de zee- en de kooplieden. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint Felix pakhuis

Vroeger was dit een pakhuis, het Sint-Felix pakhuis. Tegenwoordig is dit het huidige stadsarchief. (Foto van de binnenkant). Let het vooral op het dak (zie ook andere foto, hetgeen een zeer speciale constructie heeft, en waardoor er overdag nooit kunstlicht nodig is, doordat er overdag altijd natuurlijk licht aanwezig is, waardoor alles beter tot zijn recht komt. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

MAS (Museum aan de Stroom) = Vertrekpunt

=> Aan en rond het MAS is er ruimte om deelnemers en supporters te kunnen ontvangen, standjes op te bouwen,… Deze buurt is de laatste jaren enorm opgewaardeerd en een bruisende buurt geworden met bloeiende horecazaken en nachtclubs. Deze hippe buurt aan het water heeft al meerdere harten kunnen veroveren. Het MAS is gekend bij het grote publiek en een trekpleister voor vele toeristen. Het museum is ondergebracht in een iconisch gebouw, een architecturale parel voor velen. Het museum is ook vrij toegankelijk, behalve de tentoonstellingsruimte. Op de 9de verdieping kan je dan ook nog genieten van een spectaculair uitzicht over de stad!

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Chicagoblok

Het Chicagoblok (ook bekend als onderdeel van het Europark) is een 81 meter hoge torenflat met 25 verdiepingen in het district Antwerpen, op Linkeroever. Het gebouw hoort tot de hogere gebouwen van België. Het Chicagoblok werd in 1970 gebouwd en huisvest meer dan 6000 mensen. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Boeienweide

Typisch voor het Scheldeland is de opbouw van dit landschap. Die start bij de rivier en bestaat uit een korte overgang van verschillende soorten habitats waar gevarieerde soorten een leefgebied in vinden. De dijken spelen daarbij een bijzondere rol. Ze maken een tweedeling tussen enerzijds het gebied buitendijks, dat onderhevig is aan de getijdenwerking van de Schelde, en anderzijds het gebied binnendijks dat hoger is gelegen. De landinwaartse delen bestaan van nature uit grasland en ruigte. Ter hoogte van het stadscentrum, waar we ons nu bevinden, is de vegetatie heel kunstmatig met aangelegde perken en grasmatten. Veel van de plantsoorten die er aangeplant zijn, zoals paardekastanje en plataan, horen eigenlijk niet thuis in de zandbodem. Typisch voor het beeld van Linkeroever zijn de populieren. Soorten die wel eigen zijn aan het landschap, zijn o.a. berk, esdoorn en zomereik. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hof Ter Saksen

Haasdonk bezit een van de bekendste parkbossen van Beveren-Waas, namelijk Hof Ter Saksen. Met zijn net vernieuwde kasteel krijgt het nog meer spankracht en kom je beter tot rust tijdens de verscheidene exposities die er gehouden worden. Park Hof Ter Saksen is inmiddels uitgegroeid tot een soort van cultureel centrum in de open lucht waar verschillende beurzen en tentoonstellingen worden gehouden. Voorts is er ook de Beverse Beek naast Hof ter Saksen die ontwikkeld is tot een vogelbroedplaats en het fort van Haasdonk dat reeds is geklasseerd en waar de natuur de vrije loop kan gaan. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Wissekerke

Reeds in de 10de eeuw stond er op de plek van het kasteel van Wissekerke een versterking. Het huidige kasteel heeft nog delen uit de 15de eeuw en jonger. Let ook op de brug nabij het kasteel. De brug is van grote industriële waarde, vanwege de historische en structurele uniciteit. Sinds 1981 is de brug bij Bazel is een beschermd historisch monument. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Temse Brug

De brug is met haar 365m lengte de langste brug van België en de laatste vaste, bovengrondse oeververbinding naar de zee toe. Links en rechts van de vaargeul geeft een meetlat op de pijlers de hoogte aan van de brug ten opzichte van de waterspiegel. Aan de kant van Temse bevinden zich twee monumentale beelden : "De Schelde" en "De Golven", gebeeldhouwd door Karel Aubroeck. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

de Scheldebrug

De Scheldebrug is een brug over de Schelde ter hoogte van Temse. De brug verbindt Temse en het Waasland in de provincie Oost-Vlaanderen op de linkeroever van de stroom, met Bornem en Klein-Brabant in de provincie Antwerpen op de rechteroever. De brug is een onderdeel van de gewestweg N16 die Sint-Niklaas met Mechelen verbindt. De Scheldebrug is de langste brug over water van België en de laatste brug over de Schelde naar de zee toe. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rupel

De Rupel is een korte, 12 km lange zijrivier van de Schelde die ter hoogte van Rumst ontstaat door de samenvloeiing van Nete en Dijle. De Rupel mondt tegenover Rupelmonde op de grens tussen Hingene en Schelle van rechts in de Schelde uit. Hij is bevaarbaar voor schepen tot 2000 ton. De goederentrafiek bedroeg in 1992 8,8 miljoen ton. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Oude sluis Kanaal Brussel-Willebroek in de Rupel te Klein-Willebroek.

Oude sluis Kanaal Brussel-Willebroek in de Rupel te Klein-Willebroek. In de verte de vakwerk-metalen hefbrug te Willebroek (Vredesbrug). Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Heilige Familie

Wist je dat de spits van de kerk van Schelle meer dan 1 meter overhelt. Dit wordt door de Schellenaren sinds de restauratie om de twee jaar gevierd tijdens de "Scheve Torenfeesten". Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hollebeek

De Hollebeek stroomt vanaf het kasteeldomein Klaverblad naar het Schoonselhof en verder richting Schelde. De beek vormt een ecologische verbinding tussen de open velden rond het kasteel en de grachten in het Schoonselhof. Ter hoogte van de dreef en de woningen van de Praaglaan is ze amper waar te nemen door inbuizingen en de inrichting van tuinen. De beek vormt de voorgrens van de voortuinen en lijkt hier eerder een gracht. De Hollebeek heeft niet alleen ecologische waarde, maar is ook belangrijk voor de waterhuishouding van het zuidwesten van Antwerpen. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort 8

Fort 8 is een onderdeel van de Brialmontverdediging en werd voltooid in 1864. Het is één van de best bewaarde forten van Antwerpen en heeft opvallend hoge wallen. Naast de militair-historische waarde, is het fort vandaag ook van belang voor zowel recreatie als natuur. De grote gracht is een aantrekkingspunt voor watergebonden soorten zoals watervleermuizen. Aan de toegang van het fort leeft een heel grote populatie van gewone padden, alpen- en kleine watersalamanders. Het fort is geleidelijk aan verbost en werd zo ook aantrekkelijk voor typische bosbewoners zoals salomonszegel en eikenpage. Op deze plek leeft een toproofvogel: de bosuil. In de open velden rond het fort jaagt de gewone dwergvleermuis op insecten. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Park Sorghvliedt

Het park Sorghvliedt was vroeger een kasteeldomein. Het kasteel in rococostijl dateert uit de 18e eeuw. Ook de inrichting van het kasteelpark dateert uit die periode. In de 19e eeuw werd het opmerkelijke belvedère op het heuveltje opgericht. Het kasteel werd omgevormd tot het districtshuis van Hoboken. Opvallendste elementen in de parkaanleg zijn de beukendreef en de grote vijver. Van de oorspronkelijke omgrachting zijn slechts delen bewaard gebleven. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kennedytunnel

De Kennedytunnel is een belangrijke weg-, spoor-en fietstunnel onder de Schelde. De tunnel vormt een onderdeel van snelweg R1 rond de stad Antwerpen. De tunnel werd opengesteld voor het wegverkeer op 31 mei 1969, en het spoorverkeer op 1 februari 1970. De tunnel werd vernoemd naar John F. Kennedy, de vijfendertigste president van de Verenigde Staten. Plannen voor deze tunnel dateren reeds uit de vijftiger jaren. Tussen 1945 en 1960 was het volume van het verkeer dat via de Waaslandtunnel ging vervijfvoudigd, zodat aan het eind van de jaren vijftig daar een hopeloze flessehals was. In 1958 was de lay-out voor de E3 klaar, en werd er een uitnodiging tot inschrijving voor een brug of een tunnel aangemaakt. In 1963 besloot minister Georges Bohy in het voordeel van een tunnel, die in minder dan tien jaar gerealisereerd werd. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Waterpoort

De Waterpoort (ook vaak Porta Regia of Coninckxpoort genoemd) was een stadspoort aan de Schelde te Antwerpen. In 1624 werd ze opgericht als ereboog voor koning Filips IV. Oorspronkelijk was ze gebouwd op de Vlasmarkt naar een ontwerp toegeschreven aan Rubens. Naar aanleiding van werken aan de Scheldekaaien werd de poort in de jaren 1880' verplaatst naar de Sint-Jansvliet. Toen op die plaats in 1933 het ingangsgebouw van de nieuwe Sint-Annavoetgangerstunnel moest verschijnen werd de poort opnieuw verplaatst. In 1936 werd ze uiteindelijk herbouwd op de Gillisplaats op Het Zuid, aan de gedempte Zuiderdokken. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fotomuseum

Het FotoMuseum werd op 21 maart 2004 feestelijk heropend na uitgebreide verbouwingswerken. Het bestaande pakhuis, waarin het museum sinds 1986 was ondergebracht, werd met een nieuwbouw uitgebreid naar een ontwerp van architect Georges Baines. Voor verdere uitwerking van het gebouw na de ontwerpfase werkte Baines samen met architect Patrick De Sterck. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

’t Zuid

=> Een trendy wijk met een klassiek kantje. Maar ook gekend als de museumwijk. Grote terrassen, statige monumenten en fraaie panden bepalen hier het straatbeeld. Op deze plaats is het net zoals aan het MAS gezellig vertoeven tussen de verschillende horecazaken en nachtclubs (vb Café Local). ’t Zuid was lang gekend voor de jaarlijkse Sinksenfoor in mei/juni, dat sinds 2015 verhuisd is naar Spoor Oost.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint Michielsabdij en -kerk

(Marikenpad - Yellow Spot 4.) De Sint Michielsabdij, gesticht in 1124, stond aan de wieg van de stad Antwerpen. Zowel Albrecht Dürer als Christina van Zweden bezochten de abdij tijdens hun verblijf in Antwerpen. In de Franse tijd werd het complex verwoest. Tegenwoordig verwijzen alleen de straatnamen Kloosterstraat en Sint-Michielskaai nog naar dit stukje zeer oud Antwerps verleden. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Annatunnel

De Sint-Annatunnel is een voetgangers- en fietstunnel onder de Schelde in de Belgische stad Antwerpen. De bouw van de Sint-Annatunnel begon in 1931 en de tunnel werd in 1933 geopend. Deze 572 meter lange tunnel, die zich 31,57 meter onder de grond bevindt, wordt door de Antwerpenaren ook wel de Voetgangerstunnel genoemd en verbindt sinds 1933 de stad met de Linkeroever, met andere woorden het oudere met het nieuwere Antwerpen. Beide kanten hebben een lift voor 40 personen of maximaal 3.000 kg, en twee maal twee authentieke houten roltrappen. Deze roltrappen waren voor die tijd een echte nieuwigheid. De uitwendige diameter van de tunnel bedraagt 4,74 m, de inwendige 4,30 m. De beide toegangsgebouwen zijn van de hand van Emiel Van Averbeke. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Plantin-Moretusmuseum

Het Museum Plantin-Moretus is een historisch museum over de drukkersfamilie Plantin-Moretus. Het pand met de drukkerij is gelegen aan de Vrijdagmarkt in Antwerpen. In de zestiende eeuw bevond zich hier de boekdrukkerij Plantijn, die door Christoffel Plantijn werd gesticht. Na zijn dood werd de drukkerij overgenomen door zijn schoonzoon Jan I Moretus. De drukkerij werd de ontmoetingsplaats voor tal van geleerden en humanisten, zoals Justus Lipsius en Simon Stevin. Auteur:

Comments

    You can or this trail