Activity

Ténéré testrit - Zierikzee

Download

Author

Trail stats

Distance
75.22 mi
Elevation gain
112 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
118 ft
Max elevation
42 ft
TrailRank 
12
Min elevation
-14 ft
Trail type
One Way
Coordinates
1493
Uploaded
October 16, 2021
Recorded
October 2021
Be the first to clap
Share

near s-Heerenhoek, Zeeland (Nederland)

Viewed 209 times, downloaded 7 times

Itinerary description

Van Europaweg Oost, 4455ST Nieuwdorp, Nederland

Naar Assenburgweg, 4455ST Borssele, Nederland



Routering Motor - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 23 ft

Koorkerk

Het klooster van Middelburg werd reeds vermeld in 1123. Het was een dochterklooster van de kanunniken uit Voormezele, bij Ieper. De abdijkerken zijn de 14e eeuwse Koorkerk en de 15e eeuwse Nieuwe Kerk. Vermoedelijk ligt graaf Willem II, de vader van Floris V, in de Koorkerk begraven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 6 ft

Hotel Zierikzee

Aan het einde van de Middeleeuwen was Zierikzee een belangrijke plaats in Zeeland en omgeving. In de Tachtigjarige Oorlog werd Zierikzee in 1572 door geuzen veroverd. Dankzij haar ligging op een eiland slaagden de Spanjaarden in het begin niet haar te heroveren. Maar in november 1575 landden zij op Schouwen en Duiveland, en sloegen het beleg voor Zierikzee. Uiteindelijk werd de stad op 30 juni 1576 veroverd.

Zierikzee staat bekend als monumentenstad. Het bekendste monument is de Sint-Lievens Monstertoren, die in de volksmond ook wel de Dikke Toren wordt genoemd. Deze toren lijkt als twee druppels water op de Sint-Romboutstoren in Mechelen.

Verder bezienswaardig zijn de:
* Nobelpoort
* Noordhavenpoort
* Zuidhavenpoort
* molen De Hoop
* molen De Haas
* Maritiem Museum Zierikzee
* Nieuwe Kerk

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Sint-Lievens Monstertoren

De Sint-Lievens Monstertoren is een 62 meter hoge toren die ook wel 'de dikke toren' genoemd wordt in de volksmond van de inwoners van Zierikzee. Deze toren lijkt als twee druppels water op de Sint-Romboutstoren in Mechelen.

Geen toeval want de waarschijnlijke ontwerper van de toren was de Mechelse bouwmeester Andries Keldermans. Typerend voor de stijl van de familie Keldermans zijn de rijke versieringen van de toren. Omdat de bouwput geen schade mocht veroorzaken aan de kerk werd de toren niet aan de kerk vastgebouwd. De toren is opgetrokken met enkele miljoenen bakstenen. Ze kwamen onder andere uit de omgeving van Dordrecht, Rotterdam en Gouda. De buitenkant van de toren werd bekleed met duur natuursteen. De kleine witte blokken van zandhoudende kalksteen komen uit de streek ten noorden en oosten van Brussel. Deze steen wordt Brabantse witte arduin genoemd.

(Bron: Wikipedia)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 28 ft

Neeltje Jans

Neeltje Jans is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Na het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien. Vroeger was Neeltje Jans een zandplaat in de monding van de Oosterschelde. Door de zandplaat op te hogen is het werkeiland gecreëerd, dat ten tijde van de bouw van de stormvloedkering werd gebruikt. Toen het werk in 1986 klaar was, hebben Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap het eiland opgekocht en omgevormd tot natuurgebied dat onderdeel is van Nationaal Park Oosterschelde. De naam Neeltje Jans is verkregen door een boot die op de zandplaat vastgelopen is en die ook die naam droeg.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is een waterkering en is het grootste onderdeel van de deltawerken. Het is tevens een 9 kilometer lange wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Deze waterkering bevat grote schuiven die bij zware storm, al dan niet in combinatie met een springvloed, naar beneden gelaten kunnen worden, zodat het hoogwater niet de Oosterschelde kan binnen komen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 15 ft

Vrouwenpolder

Vrouwenpolder ligt aan de noordpunt van Walcheren, nabij de Veerse Gatdam die het eiland verbindt met Noord-Beveland. Het heeft een breed Noordzeestrand, dat mede daardoor 's zomers betrekkelijk rustig is. Vrouwenpolder is, in vergelijking met andere Walcherse dorpen, betrekkelijk laat ontstaan: de kapel, werd gebouwd in de veertiende eeuw, in gebied dat een eeuw daarvoor ingepolderd was. In 1588 werd Fort den Haak gebouwd om de ingang van het Veerse Gat te dekken. In 1809 verwoestten de Engelsen, die in dat jaar via de Nederlandse kust Napoleons rijk probeerden binnen te vallen, het fort, waarvan nu niet meer over is dan een lege vlakte achter de duinenrij.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Veere

Veere is een historische stad op het voormalige eiland Walcheren.
In 1509 werd de stad door een stormvloed getroffen. Wolfert VI van Borssele huwde in 1444 de Schotse koningsdochter Mary Stuart en doordat het in 1541 de stapelplaats van Schotse wol in de Nederlanden werd, kwam de plaats tot grote bloei. Het stapelcontract, een verdrag tussen Karel V, heer der Nederlanden en de Schotse koning leidde tot de vestiging van een grote Schotse kolonie in de kleine havenstad. In 1600 waren 300 van de 3000 inwoners Schots.

Men handelde in Schotse wol. De schepen brachten dakpannen, laken, tuinbouwproducten en wapens terug naar Schotland.

In 1572 sloot Veere zich, met de meeste andere Walcherse steden, aan bij de opstand tegen het bewind van Alva. In de Republiek nam de stad een vooraanstaande positie in.

Tijdens de Bataafse Republiek werd Veere in plaats van handelsstad weer een (arme) vissershaven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 26 ft

Zeeuws Archief

Te Middelburg werd ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen geboren in 1659. Hij werd bekend omdat hij Paaseiland ontdekte, pas op 62-jarige leeftijd! In Middelburg vind je nog een nep-Paaseilaindbeeld dat daar naar verwijst. Ooit werd hij uit Middelburg verbannen omdat hij een vrijzinnig pamflet schreef 'De val van 's werelds afgod'. Voor de rest is Jacob Roggeveen vrij mysterieus want er is geen enkel afbeelding van hem te vinden. Het Zeeuws Archief is versierd met teksten uit reisverslagen van Jacob Roggeveen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -4 ft

Robert Johnsonstraat

De Robert Johnsonstraat is genoemd naar de grondelegger van de blues Robert Johnson, één van de invloedrijkste Amerikaanse bluesartiesten aller tijden. Hij speelde zo goed dat de fabel ontstond dat Johnson zijn ziel had verkocht aan de duivel. In ruil voor zijn ziel zou hij perfect kunnen bespelen. Hij haalde ook een banvloek van de kerk over zich omdat hij dit feit zelf suggereerde...

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 9 ft

Zeelandbrug

De start van de Zeelandbrug. Deze is gaaf om te rijden, is vrij hoog op water en er staat altijd wind.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Burgh

Het dorp Burgh ligt juist achter de westelijke duinenrij van het eiland Schouwen. Het is sinds jaar en dag met het noordelijk ervan gelegen Haamstede tot één bebouwde kom verbonden; daarom beschouwt de gemeente de dorpen ook als één kern: Burgh-Haamstede. De inwoners van de beide dorpen voelen dit echter anders aan. Burgh is ontstaan om een ringwalburg die aan het einde van de negende eeuw werd opgeworpen tegen de Noormannen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 5 ft

Plompetoren

De Plompe Toren is het laatste restant van het Schouwense dorp Koudekerke, dat eind 16de eeuw in de golven verdween. De gerestaureerde toren is nu een informatiecentrum over de geschiedenis, legenden en natuur van de streek. De toren biedt een weids uitzicht over het omringende natuurgebied, waar veel steltlopers en andere watervogels te zien zijn. 

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Zeelandbrug

De Zeelandbrug die anvankelijk Oosterscheldebrug werd genoemd, is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland. De brug werd gerealiseerd tussen 1963 en 1965.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Middelburg

Na het Duitse bombardement op Rotterdam 14 mei 1940 geeft Nederland zich over. Maar in Zeeland wordt doorgevochten. Totdat op 17 mei 1940 een groot deel van de historische binnenstad van Middelburg wordt verwoest.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is een waterkering, onderdeel van de Deltawerken. Het is tevens een 8 kilometer lange wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland, deel van de N57. Deze waterkering is een afsluitbare stormvloedkering en bevat grote schuiven die bij zware storm, al dan niet in combinatie met een springvloed, gesloten kunnen worden, zodat het hoogwater niet de Oosterschelde binnen kan komen. Bij een verwachte waterstand van +3,00 m NAP worden de schuiven gesloten vanuit de bedieningskamer in het Ir. J.W. Topshuis op Neeltje Jans. Als hier niemand aanwezig is, zullen de schuiven bij +3 m NAP automatisch sluiten. Sinds de ingebruikname in 1986 zijn de schuiven 19 maal gesloten geweest , afgezien van testsluitingen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1 ft

Plompetoren

De Plompe Toren vormt een markant herkenningspunt vlakbij de Oosterscheldedijk in Burghsluis. De toren is het laatste restant van het verloren gegane plaatsje Koudekerke. Toen de zee in 1581 het dorpje had verzwolgen, nam de stad Zierikzee het beheer en onderhoud van de toren voor haar rekening. De stad had hier belang bij, want de toren diende als baken voor de drukke scheepvaart op de Oosterschelde. De Plompe Toren wees de schepen die naar Antwerpen voeren de weg en vormde een belangrijk herkenningspunt. Toen de Oosterschelde verder oprukte en het hele dorp wegspoelde, bleef alleen de kerktoren over (voor 1700). Wederom nam de stad Zierikzee de zorg voor de toren op zich. In 1784 werd de buitenzijde hersteld en tot ver in de 19e eeuw bleef dat zo. In 1867 werd hij overgedragen aan de rijksoverheid (Rijksdienst der Domeinen). In 1935 zorgde de oud-burgemeester van Noordgouwe, jonkheer C.A. van Citters, voor een restauratie.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Nobelpoort

De Nobelpoort is een van de drie overgebleven stadspoorten van de Nederlandse stad Zierikzee. De poort is landinwaarts gesitueerd en dateert uit het midden van de 14e eeuw. De herkomst van de naam is onzeker, waarschijnlijk is het een familienaam. Voor de poort lag oorspronkelijk een ophaalbrug. Tot 1866 werden de poorten iedere avond gesloten. Het verhaal gaat dat er twee gezusters Nobel waren, waarvan de ene krom liep. Verder zouden de zusters erover getwist hebben uit hoeveel delen de daken van de torens van de poort zouden moeten worden samengesteld. Hieruit wordt verklaard dat het dak van de rechtertoren uit meer delen is samengesteld en de rechterspits bovendien iets krom is.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 12 ft

Noordhavenpoort

De Noordhavenpoort is één van de drie overgebleven stadspoorten van Zierikzee. De Noordhavenpoort is gelegen tegenover de Zuidhavenpoort bij de ingang van de oude haven. De poort werd in oorsprong in de 14e eeuw gebouwd. Later werden de poorten uitgebreid, verfraaid en verbouwd. Zijn huidige vorm dateert uit het begin van de 16e eeuw. Alhoewel de Noordhavenpoort tegenwoordig sterk verschilt van de Zuidhavenpoort, was hij er bij zijn oprichting waarschijnlijk vrijwel identiek aan.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Zeelandbrug

De Zeelandbrug (1965, aanvankelijk Oosterscheldebrug) is een verkeersbrug over de Oosterschelde met een totale lengte van 5022 meter. Hij verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland, en zorgt aldus voor een kortere verbinding tussen de plaatsen Vlissingen, Middelburg, Goes aan de zuidelijke kant, en Zierikzee, Bruinisse en Rotterdam aan de noordelijke kant. De brug maakt deel uit van de provinciale weg N256.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 14 ft

Neeltje Jans

Neeltje Jans

Neeltje Jans is een gevarieerd duinlandschap, waarin allerlei ontwikkelingsstadia van de duinen te vinden zijn. Van jonge zeeduintjes via vochtige valleien en een duinmeer, naar een rij hoge kamduinen. Aan de Oosterscheldekant is op een uitgestrekt slikkengebied een vogeleiland aangelegd. Pioniervogels als visdiefjes, sterns en plevieren broeden er en bovendien zijn er honderden steltlopers die het eiland gebruiken om er bij hoogwater te rusten en veren te poetsen. Aan de Noordzeekant is een slufter aangelegd. Het ''infoduin'', een luwe plaats in de duinen met diverse voorzieningen, geeft informatie over het natuurgebied Neeltje Jans. Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet, bij 1 ervan passeert men een vogelscherm. Er is een vogelobservatiehut om de vogels op het vogeleiland ongestoord te bespieden.

Adres:
Faelweg 5
4354 RB Vrouwenpolder

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 7 ft

Landal Villapark Livingstone

In de kop van Schouwen, tussen prachtige waterpartijen in, liggen de comfortabele vrijstaande villa''''s van Landal Villapark Livingstone. Wandelen door het natuurgebied Zeepeduinen, fietsen door Boswachterij Westerschouwen of heerlijk uitwaaien aan het kilometers lange Noordzeestrand. Dat is genieten van rust en natuur. Cultuur snuiven bij de fameuze Oosterscheldekering en ''''s avonds lekker uw eigen sauna in? Hier kan het allemaal!

Adres:
Daleboutsweg 4
4328 PP Burgh-Haamstede

Auteur:

PictographWaypoint Altitude -3 ft

De Zwaan

De Zwaan is een windmolen gelegen in het gehucht Moriaanshoofd in de Nederlandse gemeente Schouwen-Duiveland. Deze korenmolen is van het type grondzeiler. De zwarte achthoekige molen is opgericht in 1866 en verving een oudere wipkorenmolen. De molen is vervaardigd in Leerdam

De molen stond de tweede helft van de twintigste eeuw op het punt afgebroken te worden. De molen werd in 2002 gerepareerd en is nu weer in staat om te malen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Zandkreekdam

De Zandkreekdam is een afsluitdam in de Zandkreek tussen Kats op Noord-Beveland en Wilhelminadorp op Zuid-Beveland aan de Oosterscheldekant van het Veerse Meer. De Zandkreekdam is 830 meter lang, en is het tweede bouwwerk van de Deltawerken.

De aanleg van de Zandkreekdam maakte deel uit van het Drie Eilandenplan dat vanaf de jaren dertig werd ontwikkeld om Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland met elkaar te verbinden. Na de Watersnood van 1953 werd dat plan opgenomen in de Deltawerken. Het Drie Eilandenplan werd als eerste onderdeel uitgevoerd. In het oorspronkelijke Deltaplan was de Zandkreekdam in de uiteindelijke situatie niet noodzakelijk. De dam zou aan twee zijden een van de Noordzee afgesloten waterbekken hebben. De gefaseerde uitvoering van de Deltawerken maakt de dam noodzakelijk: bij een wel al afgesloten Veerse Gat en een nog open Oosterschelde zouden de getijstromen de zandkreek in zeer korte tijd tot ver buiten de bestaande begrenzingen hebben uitgeschuurd. Door een dam te leggen ter plaatse van het wantij, waar de vloedstroom door het Veerse Gat die door de Oosterschelde ongeveer ontmoet, wordt dit voorkomen. Vergelijkbare overwegingen hebben geleid tot het bouwen van de Grevelingendam en de Volkerakdam.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

De Koe

De Koe is een korenmolen aan de Warwijcksestraat aan de rand van Veere. Het is een ronde, uit baksteen opgetrokken stellingmolen uit 1909 en in de Zeeuwse traditie gewit. De molen is gedekt met zink en heeft een vlucht van 23,50 meter. Het is een beeldbepalende molen die van alle kanten goed zichtbaar is gelegen. De Koe is maalvaardig.

De molen is gebouwd op een plaats waar eerder een grondzeiler uit 1736 stond die door brand werd verwoest.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 24 ft

De Grote Kerk van Veere

In de Grote Kerk van Vere vond men ingemetselde katten. Ook op ander plaatsen in Europa vond men ingemetselde katten. In heel wat gevallen zijn er duidelijke aanwijzingen dat dode katten doelbewust in een muurholte werden ingemetseld. Of onder een deurdrempel gelegd om het kwaad af te weren. Soms waren ze zelfs nog levend. Dit dierenoffer zou teruggaan op heidense gewoonten. Vanaf de middeleeuwen werden katten geassocieerd met magie, bijgeloof en de duivel, heksen, de onderwereld... Deze praktijk die vanaf de middeleeuwen wijdverspreid was in Europa, kende mogelijk haar oorsprong in pre-middeleeuwse bouwoffers. Hoewel de heidense betekenis later verloren ging, werden ingemetselde katten nog tot in de 19de eeuw gezien als geluksbrengers, vanuit een traditioneel bijgeloof.

Dit gebruik trof men ook aan op andere plaatsen:

-in het Predikherenklooster in Mechelen

-op de begraafplaats van Saint-Maclou in het Franse Rouen

-in het kasteel van Combourg nabij Saint-Malo is een kattenmummie geëxposeerd

-in de Christ Church Cathedral van Dublin in Ierland

-in het Schloss Laubegg in Oostenrijk

-in de pub Three Stags' Heads in het Engelse Wardlow Mires

-in de pub The Stag Inn in Hastings too

-in de crypte van de Sint-Nicolaaskerk van Wiuwert in Friesland

 



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Wilhelminadorp

Wilhelminadorp is een klein dorp in de gemeente Goes, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 725 inwoners .

Wilhelminadorp ontstond in 1812 toen de Wilhelminapolder werd bedijkt. Oorspronkelijk heette de polder Lodewijkspolder, omdat Lodewijk Napoleon in 1809 besloot het gebied in te polderen. In 1815 kreeg de polder zijn huidige naam, naar de echtgenote van Koning Willem I. In deze polder werd slechts één landbouwbedrijf gevestigd, de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder. Dit bedrijf bestaat nog steeds en was een van de grootste landbouwbedrijven van Nederland. Het bedrijf beslaat een oppervlakte van 1700 hectare, waarvan ruim 1300 hectare akkerbouwgrond.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

't Vlaandertje

't Vlaandertje is een buurtschap in de gemeente Borsele in de Nederlandse provincie Zeeland. De buurtschap is gelegen ten zuiden van Heinkenszand en ten oosten 's-Heerenhoek aan de Oudezanddijk, de Vlaandertsedijk en de Vlaandertseweg. Alle drie de wegen zijn dijken. 't Vlaandertje bestaat voornamelijk uit boerderijen. De boerderijen zijn verspreid over de drie wegen en liggen niet dicht bij elkaar, waardoor je 't Vlaandertje niet zo snel als kern zou zien.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude -6 ft

Knooppunt Drie Klauwen

Knooppunt Drie Klauwen is een Nederlands verkeersknooppunt tussen de wegen N62 en N254. Het knooppunt is een half-sterknooppunt en op 30 september 2019 geopend. De verbindingsbogen van de N62 hebben beide twee rijstroken, de overige verbindingsbogen één rijstrook.

Al in de jaren 80 lag op de huidige plek een kruispunt tussen de weg van Middelburg naar Goes en de weg naar Overzande . Sinds de opening van de Westerscheldetunnel in 2003, die op de zuidelijke tak van het kruispunt werd aangesloten, veranderde de N62 steeds meer tot een volwaardige stroomweg. Hiervoor werd de N62 over de volledige lengte vanaf de A58 tot aan de Belgische grens verdubbeld naar 2x2 rijstroken en ongelijkvloers gemaakt.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 7 ft

Nieuwdorp

Nieuwdorp is een dorp in de gemeente Borsele, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 1.210 inwoners . Tot 1970 behoorde Nieuwdorp tot de gemeente 's-Heer Arendskerke. De heren van 's-Heer Arendskerke hadden in de 17e eeuw het recht op alle op- en aanwassen tussen Walcheren en de Bevelanden. Het is niet bekend waaraan ze dit recht verdiend hadden. Normaal gesproken waren de aanwassen eigendom van de heren aan wiens land het grensde. De heren van 's-Heer Arendskerke besloten om de West-Kraaijertpolder volgens een nieuwe methode droog te leggen. Het bedijkingsplan van deze nieuwe polder liet in een hoek van de polder ruimte voor een dorp. Op deze locatie is Nieuwdorp ontstaan. Het dorp heette toen gewoon het Nieuwe Dorp in de West-Kraaijert. 's-Heer Arendskerke kreeg de naam het Oude Dorp. Niet veel later besloten de heren ook het gebied naast de West-Kraaijertpolder te bedijken. Deze polder kreeg de naam Nieuwe-Westkraaijertpolder. De dijk die de polders scheidde lag tot 1970 dwars door het dorp. Na de Nieuwe West-Kraaijert werd vervolgens de Zuid-Kraaijert en de Noord-Kraaijert ingepolderd. Toen het latere Lewedorp in de Noord-Kraaijert werd gesticht kreeg dit dorp oorspronkelijk de passende naam Noord Kraaijert.

Nieuwdorp ontstond als nederzetting voor de ontginners van de West-Kraayertpolder. Naarmate het aantal huizen groeide begon het steeds meer op een dorp te lijken en in 1821 kreeg het een eigen school.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude -3 ft

Kerkwerve

Kerkwerve is een dorp in de gemeente Schouwen-Duiveland, in de Nederlandse provincie Zeeland, met 985 inwoners, per 1 januari 2020. Kerkwerve vormde tot 1961 een eigen gemeente en maakte daarna tot 1997 deel uit van de gemeente Middenschouwen.

Kerkwerve is vermoedelijk ontstaan omstreeks 1200 bij de bedijking van Schouwen. Kerkwerve is een ringdorp, met een centraal gelegen kerk. Deze kerk ligt op een terp-achtige verhoging, ook wel werf of werve genoemd, vandaar de naam. De huidige protestantse kerk is gebouwd in 1900 als vervanging van de in 1899 gesloopte kerk, gewijd aan Pancratius.


Auteur:

Comments

    You can or this trail