Activity

Harelbeke - Erpe - Mere - Harelbeke

Download

Author

Trail stats

Distance
78.73 mi
Elevation gain
1,430 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,450 ft
Max elevation
328 ft
TrailRank 
3
Min elevation
16 ft
Trail type
One Way
Coordinates
1637
Uploaded
April 27, 2023
Recorded
April 2023
Be the first to clap
Share

near Harelbeke, Flanders (Belgique)

Viewed 13 times, downloaded 1 times

Itinerary description

harelbeke-erpe-mere-harelbeke

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ressegem

Ressegem is een deelgemeente van het Belgische Herzele, gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen. De plaats telt niet meer dan 1500 inwoners. De naam Ressegem vindt zijn oorsprong in "Rasseghem", wat betekent de hoeve van Rad-so, een verkleinwoord van Rado. Bezienswaardig is de Sint-Mauritiuskerk van Ressegem in laat-gotische stijl. De Heilige Mauritius was een Romeins officier, martelaar uit de derde eeuw. Zijn naamfeest is op 22 september. Ressegem was vroeger voornamelijk een landbouwgemeente, de dorpskern is gekenmerkt door drie hoeven, die heden ten dage herbouwd zijn. Het landelijke dorpszicht wordt thans bedreigd door de bouwwoede van de Herzeelse bouwheren. Ressegem is gelegen in de Molenbeekvallei, waarin drie mottes terug te vinden zijn. Een van deze dorpsmottes is gelegen achter de pastorie te Ressegem. De andere twee zijn gelegen in Erpe en Heldergem. De mote is sinds 1981 een beschermd monument. Het bos van Ressegem, dat verbonden is met de gemeente Aaigem wordt op dit ogenblik opnieuw opgewaardeerd door de lokale afdeling van natuurpunt. Het moerassig gedeelte wordt op natuurlijkwijze heraangelegd. Het bovenste gedeelte van het bos is een beukenbos. Er zijn ook heel wat uitheemse bomen terug te vinden in dit bos. De streek wordt samen met de andere deelgemeentes van Herzele populair omwille van de verschillende fiets, wandel en menroutes.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Maria-Oudenhove

In 1428 was de naam van deze gemeente Sente-Marien-Oudenhove. In de volksmond wordt deze nog regelmatig uitgesproken als 'Aunove'. De oorsprong van deze gemeentenaam zou liggen bij het ontstaan van een gemeenschap rond een hof dat er altijd (van ouds) heeft gestaan. Oudenhove kan dan geïnterpreteerd worden als 'het oude hof'.

Tijdens de oorlog '14-'18 was in de kerktoren een Duitse waarnemingspost gevestigd. Prentkaarten uit die dagen tonen duidelijk een opening in de klokkentoren, terwijl op het dorpsplein Duitse infanteristen die bij burgers ingekwartierd waren, aan het praten zijn. Tijdens deze bezetting stond Sint-Maria-Oudenhove onder de controle van de Duitse Kommandatur te Geraardsbergen, waar de leveringen gebeurden. In 1918, bij de terugtocht van de Duitse troepen, bracht de Duitse Keizer Wilhelm II een korststondig bezoek aan Sint-Maria-Oudenhove om de troepen te aanschouwen. Op die dag was het de bevolking ten strengste verboden op straat te komen en moesten bovendien alle luiken gesloten en alle ramen afgedicht zijn! 25 jonge mannen uit de dorpsgemeenschap sneuvelden in de strijd, 5 stierven aan hun opgelopen verwondingen tussen het einde van de oorlog en 1919. 4 opgeeïsten bleven achter. In de Kruiskapel en de Gedenksteen op het marktplein staan hun namen gebeiteld. Bij het vredesfeest in 1918 werd naast de kerk een vredesboom gepland, rond 1950 werd deze verwijderd.


WERELDOORLOG 2 : De 2e wereldoorlog eiste 1 gesneuvelde. Vele jongens van hier bleven echter maanden in krijgsgevangenschap, terwijl net zoals in 1914-1918 talrijke mannen door 'den Duits' weggevoerd werden om in Duitsland te gaan werken voor de bezetter. Jongens die dit weigerden moesten zich meerdere jaren in het geheim verstoppen en werden dikwijls door de bezetter opgejaagd. Tevens werden vele burgers verplicht om 'Boerenwacht' te doen. Op 31.08.1943 werden de twee grote klokken uit de kerktoren gehaald door de Duitsers en werden later niet meer teruggevonden. Waarschijnlijk zijn zij gesmolten en herbruikt in de oorlogsindustrie waar een tekort aan metaal heerste. Na de bevrijding in 1945 werd door de bevolking een vredestoet gehouden. Ook de klok Maria, die in 1945 werd gegoten, draagt in haar opschrift de boodschap van vrede; MARIAE EXQUISITO VOCABULO PIIS INCOLIS GAUDIA PACIS NUNTIABO. 1945 (Door de uitverkoren naam van Maria, zal ik de vreugde van de vrede verkondigen aan de vrome inwoners. 1945).

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Molen te Broeck

De molen ligt in de nabijheid van fietsknooppunt 63 aan de Wilgendries richting Aaigem. Naast de watermolen treffen we een omvanrijk maalderijcomplex aan, met heel wat potentieel. Spijtig dat enkel de watermolen werd beschermd. De huidige eigenaar opende naast de watermolen een leuke drank- en eetgelegenheid, en hoopt ooit de molen weer maalvaardig te krijgen. In 't Hofschuurke kan je ondermeer genieten van een heerlijke pannekoek gebakken op de Leuvense stoof. Zie ook: www.thofschuurke.be (c) foto: Eddy De Saedeleer

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Te Rullegem

Tussen fietsknooppunt 27 en 34 dichtbij het centrum van Herzele in de Molenstraat maak je kennis met een eeuwenoude staakmolen. De molen Te Rullegem was eertijds een banmolen. Momenteel wordt er door een team van vrijwilligers regelmatig gemalen. De molen is te bezichtigen. Knooppunt 34 bereik je via knooppunt 32 door de Kanunnikstraat te nemen, Evendael te kruisen en in Solleveld linksaf het oude Mijnwerkerspad te volgen. Helemaal beneden in Evendael op de grens met Sint-Lievens-Esse, een eindje links van dit pad (je moet er echt naartoe om het te kunnen zien) tref je nog de restanten van het waterwiel van 't Watermeuleken. Een verkorting is mogelijk door de Molenstraat verder in te fietsen, voorbij de Molenbeek (de Bataaf was vroeger ook een watermolen) richting dorp Woubrechtegem waar je inpikt op het fietsknoopunten netwerk bij knooppunt 34, richting 40 (c) foto: Eddy De Saedeleer

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rembrandt

Salons Rembrandt staat bekend voor zijn zorg voor kwaliteit. Feest vieren in stijl is hun specialiteit! Faciliteiten: televisie, terras/balkon, telefoon, kinderbed beschikbaar, restaurant, bar, internet, visa, american express, diners club, master card. Contactgegevens: - Rembrandt - Oudenaardestraat 22, 8570 Vichte - Tel: +32 56 77 73 55 - Fax: +32 56 77 57 04 - E-Mail: rembrandt.bvba@pandora.be - Web: www.salonsrembrandt.be Richtprijzen: - persoon/nacht (2 personen) + ontbijt: 40 euro - persoon/nacht (single) + ontbijt: 50 euro

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ter Biestmolen

Geschiedenis Biestmolen: De geschiedenis van deze watermolen gaat terug tot voor 1063 daar hij toen reeds behoorde tot de bezittingen van de Graaf van Vlaanderen waarvan hij de inkomsten uit de molen schonk aan de toenmalig opgerichte abdij van Ename om in het levensonderhoud van de Benediktijnermonnikken te voorzien. Ingrijpende verbouwingen zullen gebeuren vanaf 1868. Eerst wordt het molenaarshuis aangepakt en vergroot in 1871 zoals het jaartal boven de ingangsdeur aangeeft. Daarna is de molen aan de beurt in 1883. Er komen twee bouwlagen bij en een verbreding met vijf meter waarbij de aan de zuidelijke kant langsstromende beek overwelfd wordt en het rad binnen het gebouw komt te liggen. Het voordeel tijdens de winter zonder ijsgang te kunnen malen is graag meegenomen. De nu nog aanwezige monocylinder-diesel met verwarmkop stamt wellicht uit 1913. Met het uitbreiden van het elektriciteitsnet in Nederzwalm werd ook nog een Acec-motor van 15 pk in dienst gebracht. Met de schaalvergroting van de landbouw en de komst van industriële maalderijen gingen de molenactiviteiten stilaan verloren. Na een ongeval bij het smeren van een lager verloor de laatste molenaar het leven. De activiteit van de molen viel stil en er trad verval in. Sinds 28 juli 1983 is het een beschermd monument. In 1987 werd de molen aangekocht door Gerard Braillon die er een horecazaak in vestigde. De recente eigenaar vernieuwe het interieur in 2008. De Ter Biestmolen is een bloeiende horecazaak die de authentieke charme van weleer uitstraalt. De ideale tussenstop tijdens jouw motortocht door het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

De hoger gelegen, driebeukige Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk en het omringende kerkhof kijken uit over de omgeving. De onderkant van het koor en de toren zijn mogelijke overblijfselen van een Romaanse kerk uit de 13de eeuw. De toren werd in de 15de eeuw al vernieuwd en in de 16de eeuw werd de kerk uitgebreid met het transept en de zijbeuken. Ook in de 19de eeuw werd de kerk verder vergroot. Het gebouw verkreeg haar neogotische stijl in 1905-1909, naar een ontwerp van architect A. Van Assche (Gent), uitgevoerd door zijn leerling-architecten J. De Pue en K. Bucquoy. Ook aan de binnenkant is de ouderdom van de toren nog zichtbaar in de hoedanigheid van versierde hoekkraagstenen. Drie hardstenen grafstenen dateren uit dezelfde periode. Opvallend aan het interieur zijn de beschilderde houten plafonds in het schip en in de zijbeuken. Een leuk element in de zijkoren zijn de houten gebeeldhouwde hoofdjes onder het gewelf. Het gedetailleerde houtsnijwerk van het hoofdaltaar en het zijaltaar van de H. Rochus is het werk van Lelan-De Clercq uit Kortrijk. De altaren dateren van 1909, net zoals de neogotische preekstoel van Goethyn uit Gent. De glasramen en het orgel, van de gebr. Vereecken, dateren ook van deze periode. Een aantal beeldhouwwerken zijn echter ouder: zo dateert het Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind uit de 17de eeuw en is de gekruisigde Christus vervaardigd in de 18de eeuw. Let ook zeker op het 19de-eeuwse gepolychromeerde beeld van de H. Jozef met kind.  

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hof van Cleve

Hof van Cleve begon als een gewoon restaurant in Vlaanderen in de jaren 80. De eigenaar verkocht het in 1987 aan Peter Goossens met de afspraak dat er 5 jaar lang geen gastronomische menu's geserveerd zouden worden.Het gastronomische restaurant werd in 1992 geopend. De naam is afkomstig van de familie die tot 1968 op de locatie woonde, het hof van de familie Cleve.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Elindus Arena

De Elindus Arena, vroeger bekend als het Regenboogstadion, is een voetbalstadion in Waregem.Het stadion is eigendom van Stad Waregem, maar de voetbalploeg SV Zulte Waregem gebruikt het stadion in erfpacht. De capaciteit bedraagt, na de huidige fase van de verbouwingswerken, 12.414 plaatsen. Het terrein wordt ook wel "aan de Gaverbeek" genoemd, omwille van de ligging vlak bij de Gaverbeek.Stadsgenoot Racing Waregem speelt soms bij een risicowedstrijd in het Regenboogstadion. Het regenboogstadion dankt zijn naam aan het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in 1957. De brug die werd aangelegd over de stadionvijvers is samen met de stadionnaam 1 van de weinige restanten die nog overblijven van deze feestelijke gebeurtenis. De wedstrijd werd toen gewonnen door Rik Van Steenbergen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Waregem

Waregem is een stad en gemeente in het zuidoosten van de Belgische provincie West-Vlaanderen. De stad telt 39.260 inwoners en is daarmee de vijfde grootste stad van West-Vlaanderen. De gemeente bestaat uit vier deelgemeenten, waarbij Waregem en Sint-Eloois-Vijve volledig vergroeid zijn en het kleinstedelijk gebied vormen met een 30.000-tal inwoners. De deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie liggen ten zuiden van de kern en tellen elk circa 5.000 inwoners. Waregem is de grootste stad op de as Kortrijk - Gent

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel van Aaishove

Het Kasteel van Aaishove ofwel Kasteel Piers de Raveschoot is een kasteel aan de Kasteelstraat in Kruishoutem. De ingang bevindt zich in het noorden van het dorp, tussen de splitsing van de Kasteelstraat en de Colijnstraat.Het Kasteel Aaishove heeft zijn naam te danken aan de heerlijkheid Aïshof waarvan de zetel in het kasteel gevestigd was. De heerlijkheid Aïshof strekte zich in de 11e eeuw uit tussen de Schelde- en Leiebekken.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Lozer

Lozer is een gehucht in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, gelegen in Kruishoutem, deelgemeente van Kruisem. Lozer was vroeger een gehucht van de gemeente Huise , maar bij de gemeentelijke fusies in 1977 werd Huise een deelgemeente van Zingem en Lozer een gehucht van Kruishoutem. In 2019 fuseerden Kruishoutem en Zingem tot de nieuwe gemeente Kruisem.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Windekemolen

Deze korenmolen verving in 1910 een afgebrande molen op dezelfde plaats, waar sinds 1822 een molen stond. Molenaar Hector De Visscher had deze molen gekocht in Denderwindeke, maar oorspronkelijk was hij rond 1815 gebouwd te Marcq. In 1956 verkocht familie De Visscher de molen aan graaf Michel-Alfred-Isabel d'Ursel-de Boussies, en in 1975 werd hij verkocht aan de provincie Oost-Vlaanderen. Een restauratie van 1984-1988 bleek niet het gehoopte resultaat op te leveren. De staak zakte zelfs door de zetel. Inmiddels staat de Windekemolen al jaren naast de teerlingen. In 2017 werd de molen gerestaureerd en weer geschikt gemaakt voor gebruik.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Balegem

Balegemnaren worden ook wel 'haringeters' genoemd. Dit komt omdat de vrouwen hier vroeger naar verluid nogal ijdel waren en liever geld uitgaven aan kledij dan aan eten. Volgende uitspraak werd gemaakt door twee dochters: "Moeder, koop een mooi kleed voor mij want het is zondag kermis. We zullen zondag haring eten." Haring was een maaltijd voor arme mensen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Guillotinemolen

De Guillotinemolen is een indrukwekkende stenen graanwindmolen met zetelkap. De molen werd tijdens de Franse periode in 1798 gebouwd in opdracht van Jean-Baptiste Platteau, brouwer en winkelier in Balegem. Dat jaartal is niet toevallig het jaar van de Boerenkrijg, de opstand van de zuidelijke Nederlanden tegen de Franse aanwezigheid. De molen deed dienst als graan- en oliemolen en domineerde door zijn omvang de omgeving. Zijn lugubere bijnaam dankt hij aan een ongeval in 1798. Francis De Groote, werd bij het verlaten van de molen getroffen door een van de wentelende wieken. De molen bleef in werking tot na de Tweede Wereldoorlog en raakte daarna in verval. Op 19 maart 1975 werd het een beschermd monument. In 1988 kocht de gemeente Oosterzele de molen aan. Het landhuis links aan het begin van de Kattenberg is de vroegere woning van de molenaar. De molen is een beschermd monument. Aan de overkant van de Molenstraat, op de Kattenberg, is keramiek uit de 7e eeuw gevonden. afkomstig van een Merovingische begraafplaats.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rondpunt Balegem

Welkom in Balegem. Het is fijn wonen in Balegem. Ook als bezoeker ben je snel thuis in onze molengemeente. Balegem straalt rust uit maar is geen slapend dorpje. Balegem bruist, zeker weten! Balegem heeft vele troeven. Het paradepaardje is de Balegemse jenever, een authentieke 'druppel' die geestrijk gestookt wordt bij Stokerij Van Damme. Onze vier molens – drie wind- en één watermolen – zijn bakens in het landschap. De Balegemse steen, een geelgrijze, zachte, kalkhoudende zandsteen, werd gebruikt bij de bouw van kathedralen en stadhuizen over gans Europa. De duivencultuur teelt welig in het dorp maar ook de 21ste eeuw heeft Balegem gevonden, met een rijk aanbod aan kleinschalige podiumkunsten en een actief jeugd– en verenigingsleven. Balegem telt unieke landschappen: rond de Klepmolen, de Vosbroek, de Leenstraat, het Frankenbos, het Munkbos, de Brachtse Bossen,... inspirerend, rustgevend en uitzonderlijk bewaard. Een heerlijke mengeling van open en gesloten landschappen waarvan sommigen terug gaan tot de ijstijd. Tot diep in de 20ste eeuw was Balegem een landbouwersdorp. De boerenstiel floreerde, al waren er ook Balegemnaars die hun boterham ver van huis verdienden. Ze namen de trein in de stations van Balegem-Dorp en Balegem-Zuid en trokken naar de hoogovens en steenkoolmijnen van de Waalse bekkens. Vandaag zijn er minder landbouwers maar het dorp behoudt zijn landelijk én levendig karakter. Balegem bruist ... geniet ervan!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Berendries

De Berendries werd voor het eerst opgenomen in de Ronde van Vlaanderen in 1984 en zal in 2010 voor de 26ste keer woden beklommen. De klim bestaat van start tot finish uit asfalt en heeft een maximum stijgingspercentage van 14%. Daarmee is het één van de leukste beklimmingen uit de Vlaamse Ardennen, zeker voor zij die niet van asfalt houden. De Berendries ligt in Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van de Vlaamse Ardennen . Vanaf Sint-Maria-Oudenhove is de Berendries 0.9 km lang. Over deze afstand overbrug je 65 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 7.2 %. De maximale hellingsgraad is 14 %.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

B&B De Notelaar

Ben je wandelaar, fietsliefhebber, natuurliefhebber? Hou je van natuur, cultuur, historiek of lekkere restaurants? Je vindt het bij 'B&B De Notelaar' Het landhuis Het landhuis – gerenoveerd in landelijke stijl – maakt deel uit van een oude hoeve van begin vorige eeuw. Het huis is vooraan en aan de zijkant omgeven met akkers. De grote tuin biedt zicht op een natuurgebied met daarin een 17de eeuwse watermolen, de Vanderlindens molen. Midden in onze tuin staat een prachtige notelaar die getuigt van vervlogen tijden. De kamers Op de zolderverdieping zijn er twee kamers voor twee tot vier personen. De kamers zijn voorzien van een dubbel bed en een zitruimte. Daar staat een dubbele slaapcanapé als gezellige bank voor de TV. Er kan zelfs nog een kinderbed bij. Iedere kamer is voorzien van splinternieuwe badkamer met douche, lavabo en toilet. Ontbijt Iedere morgen staat een uitgebreid, lekker en gezond (zo veel mogelijk biologisch) ontbijt voor je klaar! Wandelen en fietsen Wil je wandelen, fietsen of gewoon genieten? Alle toeristische info ligt voor je klaar in onze gemeenschappelijke ruimte! De omgeving Zag je de zwalmstreek al? Genieten van heuvel tot vallei, tussen velden en bossen, langs beekjes en rivieren? Het verleden van de vele watermolens ontdekken. Rondritje maken langs kleine dorpjes met gezellige pleintjes? Genieten van vele streekgerechten en dranken. Dit in de gemoedelijke sfeer van de Zwalmstreek. Je bent er van harte welkom! De watermolens De watermolens zijn onze oudste en merkwaardigste getuigenissen van ambachtelijke en industriële archeologie. Zwalm mag terecht pronken met zeven watermolens, waarvan vier op de Zwalm. Je zal gefascineerd zijn door het vallende, kolkende water, door het eindeloos geruis en de beweging, door het mysterieuze van een ingewikkeld gemaal. Achter onze tuin staat de Vanderlindensmolen op de Peerdestokbeek, verscholen tussen het kreupelhout. Hij deed ooit dienst als wasmolen en blekerij.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Be-Part

Be-Part is een platform voor hedendaagse kunst. Je kan er actuele, beeldende kunst van hoogstaand, internationaal niveau gaan bekijken. Het complex beschikt ook over een studio waar 'artists in residence' nieuw werk kunnen creëren. Daarnaast organiseert Be-Part ook creatieve workshops voor kinderen en jongeren: zo kunnen ze op een speelse manier kennismaken met moderne kunst.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Salvatorskerk

De majestueuze Sint-Salvatorkerk, gebouwd in de jaren 1770, kan je gerust uniek noemen: de bouwstijl, het classicisme, vind je in België bij niet veel andere kerken terug. Let bij je bezoek vooral op de imposante voorgevel, de majestueuze gewelven, het hoogaltaar en het absolute pronkstuk: de houten preekstoel met onzichtbare trap. In 2009 werd het interieur volledig gerestaureerd en de omgeving helemaal opnieuw aangelegd zodat de kerk nu schittert als nooit tevoren. Binnen vind je een tijdsvenster waarmee je door de geschiedenis van het gebouw en van Harelbeke kan zappen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Goed te Nieuwenhove

Eén van de belangrijkste hoeves van Waregem is het beschermde Goed te Nieuwenhove. Het vormde het centrum van de gelijknamige Middeleeuwse heerlijkheid en gaf zijn naam aan de wijk tussen het centrum van Waregem en Deerlijk. De huidige hoevegebouwen gaan terug tot de 18de eeuw. Sinds de zomer van 2015 kan je hier de bieren proeven van Brouwerij 't Gaverhopke.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Jaagpad langs de Schelde

Matthias M.R. Declercq schreef in 2016 een boek over een groep wielrenners die elkaar langs dit jaagpad leerden kennen. Vijf jongens, vijf aardige jongens. Min of meer bij toeval ontmoeten ze elkaar in de loop van een paar jaar, aan het begin van deze eeuw, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren allemaal een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Their finest hour, als ze het eenmaal zijn. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen samenbracht, de koers, rukt hen ook uit elkaar. Ongenadig en definitief. Vijf jongens, vijf aardige jongens.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

brouwerij 't Gaverhopke

Hier worden de ‘Gaverhopkes’, met liefde voor de brouwkunst, op ambachtelijke wijze gebrouwen. Alle ingrediënten zijn volledig natuurlijk en groeien in eigen streek. Deze unieke mix van West-Vlaamse bodem kan je enkel proeven in ‘t Gaverhopke. In het weekend en op woensdag kan je in het café op de beschermde site Goed te Nieuwenhove ook de biertjes degusteren. De brouwerij bezit het UNIZO authenticiteitslabel voor ambachtelijke ondernemers “Handmade in Belgium”.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Klooster zusters apostolinnen en Vrije Basisschool

Klooster van de zusters apostolinnen met Vrije Basisschool. Vroegere meisjesschool, in 1902 met vier klassen, in 1927 aangepast en vergroot. Sinds 1978 gemengd. Eind jaren 1980 en in 1992-1994 door architect F. Delmulle uitgebreid: afgerond U-vormig gebouw ingeplant tegen bestaande gebouwen. Omvat onder andere turnzaal, klassen, galerij en leraarslounge. Hoofdingang links achterin. Oudste gedeelte, baksteenbouw van negen en vijf traveeën en één en twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat). Respectievelijk hoge rechthoekige vensters met ijzeren I-balken met rozetten en voorts getoogde muuropeningen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Open wegkapel

Open wegkapel tussen twee linden naast voetweg naar Sint-Apolloniastraat. Rechthoekige verankerde bakstenen kapel onder pannen zadeldak, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw, nog aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Gewitte gevelcementering met schijnvoegen en gepikte plint in imitatierots. Puntgevel met topaflijning door gepikte gecementeerde imitatieboomstam en bekronend smeedijzeren kruis. Hoge rondboog met vernieuwd laag houten hek. Bepleisterd en geschilderd interieur met gebogen gewelf en smeedijzeren wandhaken. In het vierde kwart van de 20ste eeuw vernieuwde vloer en vernieuwd houten kruis. Oorspronkelijk geschilderd houten Christusbeeld uit de 19de eeuw, recent gedecapeerd en verwijderd uit de kapel door de eigenaars. DHANENS E., Kanton Sint-Maria-Horebeke, tekst, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 1971, p. 65

Auteur:

Comments

    You can or this trail