Wikiloc will stop soon for maintenance

Activity

Edegem - Kinderboerderij Bollekenshoef

Download

Author

Trail stats

Distance
20.37 mi
Elevation gain
72 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
102 ft
Max elevation
85 ft
TrailRank 
9
Min elevation
7 ft
Trail type
One Way
Coordinates
426
Uploaded
April 18, 2022
Recorded
April 2022
Be the first to clap
Share

near Buisegem, Flanders (Belgique)

Viewed 11 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Van Oud-Kerkhoflaan 54, 2650 Edegem, België

Naar Groenstraat 38, 2220 Heist-op-den-Berg, België



Routering Motor - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Begijnhof

U steekt het Zimmerplein in Lier over en komt bij het Begijnhof, misschien wel het mooiste begijnhof van Vlaanderen, waar eens Felix Timmermans een werkkamer had. Het is stil rondom de gaaf gerestaureerde huisjes uit de 17e eeuw. De huisjes dragen melodieuze namen van heiligen, die in sierlijke letters op de groene deuren geschilderd staan. Let u ook eens op de panelen aan de gevels, welke de kruisweg van Christus afbeelden. Het is een miniatuurstadje, een doolhof met kleine geplaveide steegjes en straatjes, afgesloten van de rest van de stad.

Auteur: Complexintersection
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Jachthaven Lier

Pleziervaart in Lier Passantensteiger aan het Netekanaal, op wandelafstand van het stadscentrum. 400m lang ± 35 plaatsen tussen brug 2 en 3 Havenmeester: tel +32 474 44 06 22

Auteur: Marco !
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hof Van Loverrijk

Wij beschikken over 2 gezellige gastenkamers met elk 2 bedden. Mogelijkheid om 1 bed bij te zetten per kamer. Elke kamer heeft een eigen badkamer met toilet/douche/lavabo, een TV en internet aansluiting. In de ontbijtruimte kan je rustig blijven natafelen en je dag plannen met behulp van de toeristische informatie of fietsknooppuntenkaarten. Wij beschikken over een fietsenstalling en petanquebaan.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

St-Bavo

De eerste akte ivm Sint Bavo kerk van Boechoutdie die teruggevonden is, komt uit 974, waarin Keizer Otto II (Duitsland) de St Bavo kerk van Boechout terugschenkt aan de St Baafsabdij van Gent, nadat de monikken deze hadden verloren door hun vlucht voor de Noormannen, rond het midden van de 9e eeuw. In de 16e eeuw werd de kerk driemaal zwaar geteisterd. In 1897 wordt de kerk afgebroken, met behoud van enkele delen, en vergroot terug opgebouwd naar plannen van Eugeen Gife, provinciaal architect te Antwerpen. Het hoogkoor in witte steen zou van 1502 dateren; De kruisbeuk, in baksteen met speklagen in witte steen, dateert uit 1639. Van het oude meubilair blijven enkel de preekstoel met smeedijzeren trapleuning, de vier bichtstoelen, het doopvont en het kleine St.Bavobeeld op de middenpijler van de grote poort over. Inbegrepen het kruis is de toren 50,5 meter hoog. Langs de zuidzijde staat sinds 1985 een nieuw gedenkmonument van de hand van Vic Gentils, ter blijvende herinnering aan een groot Boechoutenaar, Jan Frans Willems. Het koor van de kerk, met het grafmonument "van Colen" werd reeds in 1936 geclasseerd. De dwarsbeuk en kerkhof werden beschermd in 1976. Het volledig gebouw werd beschermd als monument, om zijn historische waarde in 1996. Schip en toren heropgebouwd in 1897-98. - Provinciaal architect: Lodewijk gife. In de loop der eeuwen is de kerk tot driemaal toe afgebrand en meermaals geplunderd, afgebroken, heropgebouwd, vernieuwd, vergroot. Enkel het hoogkoor, in witte steen, is een overblijfsel van de oude kerk (begin 16e eeuw). Beschermd in 1936- De kruisbeuk, in baksteen met speklagen in witte steen, dateert uit 1639. Dwarsbeuk en kerkhof beschermd in 1976- Volledig gebouw beschermd als monument, om zijn historische waarde in 1996.

Auteur: Leo.Benneke
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Holle Weg te Boechout

Alexandre Dechet sneuvelde hier in de Holleweg van Boechout op 18 oktober 1830. Hij is beter bekend onder zijn pseudoniem Jenneval en als de tekstschrijver van het Belgisch volkslied. Merkwaardig is dat hij eigenlijk een Frans is die geboren in in Lyon. Nog merkwaardiger is dat hij zich als vrijwilliger tijdens de Belgische Revolutie aansloot bij de revolutionaire legers. Zo kwam hij in het corps van Charles Niellon terecht, eveneens een Fransman. EN daarbij sneuvelde hij hier in een gevecht tegen Nederlandse troepen aan de Holle Weg.

Auteur: RouteYou
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Belgische militaire begraafplaats van Lier

De Belgische militaire begraafplaats van Lier is een militaire begraafplaats met Belgische gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog en Britse gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog. Ze ligt aan de Mechelsesteenweg in de Belgische stad Lier op 1700 m ten zuidwesten van de Grote Markt. De begraafplaats werd ontworpen door Edward Careels. Ze heeft een oppervlakte van 50 are en is aan de straatzijde afgesloten door een bakstenen muur met een balustrade van arduinen zuiltjes en dekstenen. De toegang bestaat uit een dubbel metalen hek. Achteraan het kerkhof bevindt zich een monument, gemaakt door de Duitse kunstenaar Georg Kolbe. Centraal ligt een grasperk waarin een houten kruis en een vlaggenmast staat.
Tot 1956 bevond zich naast het kerkhof ook een Duitse militaire begraafplaats, maar deze werd in 1956 ontruimd.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fort van Lier

Het Fort van Lier maakt deel uit van de Stelling van Antwerpen. Tot de Stelling van Antwerpen was besloten door de keuze voor Antwerpen als Nationaal Reduit in 1859. Het idee hierachter was dat Antwerpen het meest geschikt was als laatste verschansing tot de hulp van bondgenoten zou kunnen arriveren. Het Nationaal Reduit zou bestaan uit 1) een belegeringsomwalling, 2) een fortengordel en 3) onderwaterzettingen. De fortengordel zou bestaan uit een achttal Brialmontforten in een 18 km lange gordel van Wijnegem tot Hoboken.
Na de bouw van deze acht forten in 1859 werd in 1870 besloten de verdedigingsgordel uit te breiden om de verdediging op grotere afstand van Antwerpen te kunnen voeren. De eerste forten uit deze periode zijn Merksem, Zwijndrecht en Kruibeke, die werden gebouwd in de jaren na 1872. Verder werden de forten De Perel en Sint Filips gebouwd ter verdediging van de Schelde.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Berlaar

Station Berlaar is een spoorwegstation langs spoorlijn 16 in de gemeente Berlaar. Het is nu een stopplaats.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Monding van de Schollebeek

Aan de overkant van de Nete zie je 2 constructies. De linkse constructie is de terugslagklep aan het punt waar de Schollebeek uitmondt in de Nete. Bij hoog water belet deze klep dat het water van de Nete in de Schollebeek stroomt. De Schollebeek is één van de vele onbevaarbare waterlopen die door de provincie worden onderhouden. De andere constructie is de verbinding met het waterzuiveringsbekken van Aquafin.

Aan de rechterkant zie je een akker liggen. Deze potpolder mag overstromen, wanneer hevige neerslag geen uitweg meer vindt in de nabije rivieren en grachten. Ook de overloopdijk werd om die reden verlaagd. Zo wordt voorkomen dat elders waterschade zou optreden. In het kader van het Sigmaplan - een project van de Vlaamse overheid dat het risico op overstromingen rond de Schelde en haar zijrivieren moet verkleinen - zal deze polder worden ingericht als een wetland. Daar zou dan een prachtig rietlandschap ontstaan. Op dit moment wordt de polder nog gebruikt door landbouwers.



Auteur: Veleau | Fietsen langs water
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Start Route Veleau Lier

Welkom aan de start van onze Veleau-route in de buurt van Lier. Vandaag willen we u op een aangename manier meer bijbrengen over de uitdagingen om mens en water met elkaar te verzoenen. In het verleden heeft de mens het netwerk aan beekjes en rivieren sterk aangepast aan zijn eigen noden. Men dacht toen dat een dijk voldoende bescherming bood tegen het water. In 1998 hebben we spijtig genoeg moeten vaststellen dat we fout zaten. De hevige overstromingen in de provincie Antwerpen hebben ons doen inzien dat het anders moet. Het filmpje toont je de Lierse waterellende van 1998 en de eerste ingrepen van de provincie Antwerpen om het tij te keren. Vandaag de dag zet de provincie Antwerpen volop in op een duurzaam integraal waterbeleid. De resultaten zijn er, maar waakzaamheid blijft geboden.

Auteur: Veleau | Fietsen langs water
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Doelhof

Dit prachtige domein van 3 ha groot omvat een hoogstamboomgaard met meer dan 100 verschillende variëteiten (mispel, moerbei, vijg …) waaronder schapen grazen. Verder zijn er nog een moes- en kruidentuin, houtwallen, een bijenhal en een zeer mooie siertuin waarin de honingbijen volop zoemen. Je kunt hier iets drinken ten voordele van Natuurpunt. Er zijn verschillende kramen: Bijenbond St. Ambrosius, Regionaal landschap Rivierenland, Natuurpunt. Bodemtype: zand Vormgeving: organisch Vochtigheid: nat - vochtig Speciale aandacht voor: dieren, kruiden, bijen / insecten, compost / recyclage Programma: Hapjes of drankjes in de tuin Info en boekenstand van Velt Toegankelijkheid en bereikbaarheid: Via fietsroute Kinderen welkom! Waar? Doelvelden 7 2590 Berlaar België Open op: zondag 7 juni, vm 10 - 18u

Auteur: Regionaal Landschap Rivierenland
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Villa Les Clématites

Bart Peeters: "Hier in villa Les Clématites is destijds het Sfinksfestival ontstaan. Van '75 tot '80 werd hier het grootste folkfestival van Europa georganiseerd, na dat van Cambridge. The Chieftains, Dan Ar Braz, Bert Jansch, Pentangle, Martin Carthy,... al die mythische figuren heb ik hier zien spelen. Daardoor ontstond een misvatting in mijn hoofd: ik dacht dat muziek per definitie folkmuziek was. En als het dan toch moest rocken, kon je terecht bij Fairport Convention, de eerste folkrockgroep. Begin jaren tachtig vervelde Sfinks tot een wereldmuziekfestival, en kwamen grote namen als Nusrat Fateh Ali Khan, Ruben Blades, Queen Ida en Baaba Maal. Eens het een wereldmuziekfestival werd, moesten de organisatoren ook extra instrumenten bij elkaar zoeken, want de meeste van die artiesten waren al lang blij dat ze hun wasbord konden meebrengen uit Louisiana. Er woonde destijds maar één drummer in Boechout, en dus mocht ik mijn drumstel uitlenen. Daardoor kon ik verbroederen met die fantastische drummers. Maar ook dan heb ik jarenlang gedacht dat muziek een combinatie is van folk en wereldmuziek. Laat dat nu ongeveer zijn wat ik nu doe. Het Sfinksfestival heeft -kortom- een enorme invloed gehad op mijn eigen muzikale ontwikkeling."



Auteur: Joe
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Dreef

Bart Peeters over "de Dreef" van Boechout": "Hier heb ik destijds de laatste hand gelegd aan 'Heist Aan Zee'. Dat was eerst een Engelstalig nummer. Like a mother nature's daughter/and a mother nature's son. We we could be as water/We could be as one. Klinkt goed. Maar hoe kon ik dat naar het Nederlands hertalen zonder dat het bol stond van de cliché's? De oplossing zat in een taalspelletje: En de meeuwen meeuwden statig/de golven golfden naar het strand. Het werkwoord meeuwen bestond natuurlijk niet, maar tijdens het lopen merkte ik dat het gewoon klopte, en alles zei wat er gezegd moest worden. Na zo'n run kom ik altijd thuis met een zak vol ideeën. Sommige zijn bruikbaar, andere waardeloos. 'Heist Aan Zee' behoorde gelukkig tot de eerste categorie."



Auteur: Joe
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hertog Janshoeve of Hoeve Ter Haegen

Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw. Circa 1981-1982 opgeknapt met herstel omgrachting. Gronden "Te Haghe" in 1243 door Hendrik II, hertog van Lotharingen en Brabant, geschonken aan de abdij van Nazareth. Oorspronkelijk dubbelhoeve en grootste abdijhoeve op Liers grondgebied. Heden toegankelijk via nieuw poortgebouw ten noordoosten en gekasseide oprit; woonstalhuis ten zuiden, schuur en aansluitende bijgebouwen ten noorden, bewaarde poel ten zuidoosten. Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Volledig tot woning aangepast woonstalhuis, onderkelderd aan noordwest-zijde: eertijds gecementeerd en witgeschilderd, heden gedecapeerd; herbouwde erf- en oostelijke zijgevel; aan erfzijde acht traveeën met rechts uitspringend opkamergedeelte. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei (vernieuwd in de heropgebouwde gevels). Rechter zijgevel, vermoedelijk vernieuwd na de Tweede Wereldoorlog (zie bouwnaad); betralied opkamer- en keldervenster, met bewaarde zandstenen dorpels. Behouden achtergevel op gecementeerde plint; beluikte 19de-eeuwse vensters. Interieur. In de zuidwestelijk gelegen kamer: houten balk met inscriptie A 1729 en slof met hartmotief. Opkamer met bewaarde rode tegelvloer. Kelder met witgekalkt tongewelf. Woonkamer met bewaarde haard en oven. Tweebeukige langsschuur van drie traveeën met aan erfzijde recent beplankte top; rechthoekige poorten onder houten latei. Aansluitende paardenstal van twee traveeën en wagenhuis van drie traveeën; bewaarde houten standvinken op bakstenen sokkel. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Woonstalhuis Hoeve Den Aard

Volgens een recente benaming "Hoeve Den Aard", op omhaagd terrein ingeplant woonstalhuis, opklimmend tot de 18de eeuw, met toevoeging van nieuwe elementen als poortgebouw ten zuidwesten, met jaartallen 1796 (bouw hoeve), 1712 (schuur), 1995 (einde renovatie) en initialen van de huidige eigenaars V (Vertommen) en K (Kerkstoel), carport ten zuidoosten en hallenhuis in vakwerkbouw, afkomstig uit de omgeving van het Duitse Osnabrück, ten zuiden, ter vervanging van de oorspronkelijke, monumentale schuur, gesloopt in 1974. Hoeve gerenoveerd in samenwerking met architect W. Bens in de periode 1985-1995.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve Hooghuys

Volgens de Ferrariskaart en oude gravures aanvankelijk een omgracht U-vormig complex met muur en brug. Tijdens de Franse Revolutie verkocht als zwart goed, nadien ingericht als boerderij. Leegstaand van 1966 tot 1976 toen de huidige eigenaars het goed kochten en begonnen met de restauratie en wederopbouw, met herstel van de omgrachting. Omgracht complex in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een rechthoekig hoofdgebouw met aanbouwsels met huidig uitzicht vermoedelijk uit de 17de en 18de eeuw, recent uitgebreid en aangepast; recente ingangspoort ten westen, recent aangepaste schuur uit de 18de eeuw ten zuiden en tuin ten oosten. Bakstenen omheiningsmuur in opbouw (1988). Toegankelijk via recent aangeplante dreef (eik en populier). Recent herbouwde neotraditionele ingangspoort met brug, naar verluidt op de fundamenten van de oude toegang, onder zadeldak tussen zijtrapgevels. Korfboogvormige doorgang, smeedijzeren hek, naar verluidt afkomstig van een oude Lierse stadspoort met de initialen van de smid en de toenmalige burgemeester, jaartal 1822. Hoofdgebouw van twee bouwlagen, op afgeschuinde zandstenen sokkel, onder zadeldak (kunstleien) tussen westelijke trapgevel (5 treden en top) en oostelijke puntgevel met overhoeks topstuk en schouderstukken. Typische speklagen, steigergaten, hoekblokken, kordonvormende waterlijst, restanten van kwarthol geprofileerde zandstenen daklijst. Zuidgevel gemarkeerd door aanzet van vroegere dwarsvleugel (verbinding met schuur) mogelijk ter vervanging van een oudere constructie (zie het ontbreken van speklagen en hoekblokken). Kruiskozijnen, deels vernieuwd of gedicht, ontlastingsbogen met zandstenen aanzet en sluitsteen. Traditioneel westelijk aanbouwsel uit de 18de eeuw, van één bouwlaag onder leien zadeldak, met recente zijtrapgevel; oorspronkelijk onder lessenaarsdak. Onderkelderd; getralied rechthoekig keldervenster, opkamer met vernieuwd bolkozijn. Haaks aanbouwsel uit de 18de eeuw bij de noordelijke gevel van één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien); kruiskozijnen met imitatie negblokken, aanzetten ontlastingsboog en sluitsteen. Tegen de zuidgevel, een neotraditionele toegangsvleugel in aanbouw. Interieur. Zogenaamd "Rode Salon" (oostzijde): gerestaureerd plafond met moer- en kinderbalken, rustend op korbelen naar gotisch patroon. Bewaarde gotische schouw en rode tegelvloer. Zogenaamde "Grote Zaal" (westzijde) met balken op sloffen en korbelen; laatstgenoemde met onder meer wapenschild van Berlaar en jaartal 1523 (volgens eigenaar verwijzend naar een verbouwing of verkoop). Zogenaamd Blauwe Salon (noordelijk aanbouwsel) met datering 1760 op balk. Op de bovenverdieping naar verluidt bewaarde balken beschilderd met renaissance-fresco's (saterfiguren). Langsschuur ten zuiden: grondig aangepast in neotraditionele stijl met toevoeging van nieuwe muuropeningen. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) tussen puntgevels met topstuk, schouderstukken en muurvlechtingen. In de westgevel, een gevelsteen met initialen van huidige eigenaars en jaartallen "1790-1978". Recent ingebrachte kloosterkozijnen, rondboogdeuren en -poorten. In de tuin: recent aangebrachte fontein met achtzijdige waterbak, naar verluidt op de fundamenten van een vroegere houten toren.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve van 1875

Achterin gelegen, oorspronkelijk naar verluidt langgestrekte hoeve, van 1875, bereikbaar via geasfalteerd baantje. Later verbouwde stal en uitbreiding met enkele bijgebouwen, onder meer bergplaatsen. Niet afgebakend terrein met centraal aarden erf: woonstalhuis ten noorden, wagenhuis ten zuidoosten, latere bijgebouwen ten zuidoosten en zuidwesten en boomgaard verder ten zuiden. Verankerd bakstenen woonstalhuis onder twee aparte zadeldaken met verschillende noklijnhoogte (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse en mechanische pannen); aan noordwestzijde onderkelderd. Zuidgevel op gecementeerde plint: woning met rechthoekige muuropeningen onder houten latei en rollaag van gesinterde baksteen, betraliede en beluikte vensters op arduinen lekdrempels. Gevelbeëindiging door overhoekse baksteenfries; latere mansardeverdieping. Westelijke zijtuitgevel met jaartal 1875 van gesinterde baksteen. Rechthoekige openingen onder houten latei. Sterk aangepaste stal met rechthoekige openingen en uitbreiding onder lessenaarsdak aan noordzijde. Halfopen wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan woonstalhuis, Vlaamse pannen); baksteenbouw met houten standvinken en beplanking aan oostzijde.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve

Oorspronkelijk rechthoekig omgracht hoevecomplex met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, later meermaals uitgebreid en aangepast. Niet afgebakend terrein, met uitzondering van een fragmentarisch bewaard ijzeren hek aan noordzijde: verwilderd erf met woonstalhuis (18de eeuw) ten zuiden, schuur (1869) ten noordoosten en wagenhuis (1869) ten zuidoosten. Moestuin ten zuiden van woonstalhuis. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldaken (nok loodrecht op straat, mechanische en Vlaamse pannen). Aan noordwestzijde onderkelderd woonstalhuis op gecementeerde en grijs geschilderde plint, onder aan oostzijde afgewolfd dak. Noordgevel van acht traveeën, aangegeven door zeer lange muurankers in stal; overwegend aangepaste muuropeningen. Twee rechtse traveeën breder uitgebouwd: bewaarde zandstenen hoekblokken en afloop van verlaagde opkamer; betralied keldervenster. Woonhuis verder met steekbogige (westelijke zijtuitgevel) en rechthoekige openingen met beschilderde dorpels. Zuidgevel met twee breder uitgebouwde traveeën links, afgelijnd door overhoekse baksteenfries.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gemeentelijke jongensschool

Voormalige gemeentelijke jongensschool, van 1884 naar ontwerp van de provinciale bouwmeester L. Blomme, zie natuurstenen gevelplaat in de risaliet-vormende vierde travee en de bouwaanvraag. De drie rechtse traveeën zijn vermoedelijk een uitbreiding naar ontwerp van G. Careels van 1949; de bouwaanvraag vertoont evenwel slechts twee traveeën. De school werd tijdelijk ook gebruikt voor de huisvesting van de gemeentelijke diensten. Links ernaast bevond zich eertijds de onderwijzerswoning, gesloopt in 1982.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Heilige Familiekerk

De parochiekerk van 1902-1904 naar ontwerp van architect Edward Careels is opgetrokken in neogotische stijl. De opstand van de kerk, namelijk een driebeukige hallenkerk met kruisribgewelven, is volgens T. Coomans een uitzondering binnen het gegeven van de neogotische kerkenbouw. Ze werd opgetrokken uit witte hardsteen van de steengroeven van Montauban (Luxemburg), een materiaal dat het oeuvre van Careels typeert. De kerk en de bijhorende pastorie naar ontwerp van dezelfde architect van 1906 vormen een harmonisch geheel gelegen aan de stadsrand op het einde van de ringweg rond Lier.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Onze Lieve Vrouw Onbevlekt

Driebeukige bakstenen kerk met neogotische en -romaanse elementen, opgetrokken in 1928 naar ontwerp van R. Lemaire. Rechthoekige plattegrond met schip van zes traveeën + ingangstravee; tweeledig koor met vlakke sluiting; ten zuiden ingebouwde vierkante toren, bovenaan achtzijdig, onder leien spits. Omlopende natuurstenen sokkel met verwerking van baksteen. Gebruik van natuursteen voor onder meer dekstenen en lekdrempels. Noordgevel gemarkeerd door ingangsportaal (rondboogdeur) met erboven drie oculi en links ervan vijfzijdig traptorentje; decoratieve verwerking van gekleurde baksteen. Middenbeuk onder zadeldak (mechanische pannen) geopend door gekoppelde spitsboogvensters. Smallere zijbeuken onder lessenaarsdaken, geritmeerd door versneden steunberen en geopend door spitsboogvensters met gekleurd glas in lood. Bepleisterd interieur met spitsboogarcade (bogen van zwarte en gele baksteen) gedragen door pijlers. Houten spitstongewelven met gordelbogen van zwarte en gele baksteen.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve

Eertijds naar verluidt achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen gegroeid uit bijgebouwen van nummer 335; heden verbouwd tot twee kleinere hoeven, te bereiken via geasfalteerde, doch doodlopende weg vanaf de Smidstraat. Oorspronkelijk centraal erf (grind) met woonstalhuis van circa 1882 ten zuidoosten (heden nummer 331), schuur van 1869 ten noordoosten (horend bij nummer 331), naar verluidt voormalig "karrekot", volgens kadastergegevens voormalig woonstalhuis met oudere kern horend bij nummer 335 (heden nummer 333) ten zuidwesten. Verdwenen boomgaard en bakhuis eertijds ten zuiden van het wagenhuis. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldaken (kunstleien). Woonstalhuis (nok evenwijdig aan Smidstraat), oorspronkelijk drie, heden vier traveeën op gecementeerde en beschilderde plint; steekbogige of aangepaste muuropeningen. Tweebeukige langsschuur (nok loodrecht op Smidstraat) van vier traveeën met rechthoekige poorten onder houten of ijzeren latei op zandstenen imposten. Voorts sobere rechthoekige openingen; oculi in top der puntgevels. Tot woning aangepast wagenhuis (nok loodrecht op Smidstraat) van vier traveeën met uitbreiding rechts (stal) van vier traveeën. Bewaarde lange muurankers; rechthoekige openingen.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Langgestrekte hoeve

Achterin gelegen langgestrekte hoeve, op grotendeels omhaagd terrein met moestuin en boomgaard ten noorden. Bakstenen lijstgevel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op Melkouwensteenweg, Vlaamse pannen), van circa 1902, linker deel verbouwd circa 1940. Rechthoekige muuropeningen, deels onder houten latei. Betraliede, beluikte vensters op arduinen lekdrempels. Getande baksteenfries. Aanbouwsel tegen rechter zijgevel.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Belgica

Breedhuis bestaande uit de combinatie van een gecementeerde lijst- en klokgevel, respectievelijk drie en één brede travee en twee bouwlagen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel op arduinen plint; getoogde muuropeningen, op de tweede bouwlaag in vlakke omlijsting met oren. Klokgevel gemarkeerd door laag, breed rondboogportaal, met boog voorzien van sluitsteen en rustend op arduinen pilasters. Hogerop gebogen erker en breed rondboogvenster in top.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Langgestrekte hoeve

Langgestrekte hoeve, van circa 1853, aangepast circa 1940; deels omhaagd, deels afgepaald domein. Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, vier + één travee en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen). Eenvoudige, beluikte rechthoekige vensters met beschilderde latei en lekdrempel. Oorspronkelijke rechthoekige deur gedicht. Getande baksteenfries. Aanbouwsel (circa 1940) tegen achtergevel.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

Comments

    You can or this trail