Activity

Trage weg Zemst Elewijt 20 km

Download

Author

Trail stats

Distance
11.79 mi
Elevation gain
92 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
92 ft
Max elevation
75 ft
TrailRank 
5
Min elevation
23 ft
Trail type
Loop
Coordinates
94
Uploaded
July 14, 2019
Recorded
July 2019
Share

near Wippendries, Wallonia (Belgique)

Viewed 102 times, downloaded 3 times

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 26 ft

Kruispunt Driesstraat - Vlinderstraat.

Kruispunt Driesstraat - Vlinderstraat. Hoek Vlinderstraat.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 43 ft

Panorama's Bosvoetweg aan de Zijde Vinnestraat

Panorama Bosvoetweg, rechts kijkrichting Villadreef

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 37 ft

Pad van Vlinderstraat naar Vinnestraat

Kattenbosvoetweg (voetweg 39) richting Vinnestraat (noordelijk) , kruist de Vlinderstraat (buurtweg 40)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 43 ft

Kasteelpark van Schiplaken

In oorsprong een middeleeuwse kasteelmotte, tijdens de 17de eeuw omgebouwd tot barokke waterburcht met parterretuin, oranjerie en sterrenbos; circa 1820 werd het kasteel herbouwd tot een classicistisch landhuis en omringd door een romantisch 'rivierlandschap' uitlopend in bos, circa 100 hectare; rond 1900 werd het kasteel heraangekleed in eclectische stijl en het landschapspark uitgebreid; het kasteel werd in 1914 door de Duitsers verwoest en in 1920 in een versoberde versie heropgebouwd; monumentale ijskelder, oude platanen en rode beuken.

Auteur:

Bron: Pauwels, Oswald, 01-01-2006, ©Vlaamse Gemeenschap

PictographWaypoint Altitude 47 ft

Kasteel van Schiplaken

Kasteel van Schiplaken in Schiplakenbos.

Op de grens van Hever met Schiplaken, ligt het zogenaamde "Kasteel van Schiplaken", bereikbaar langs een mooie dreef.
Het kasteel zelf werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd, doch de in losse U-vorm opgestelde dienstgebouwen dateren uit de 18de en 19de eeuw. Rechts, een gebouw in neotraditionele stijl. Fraaie centrale vleugel met sobere neoclassicistische inslag; witgekalkte baksteenbouw geritmeerd door muurpilasters en inspringende muurvakken van baksteen, afgedekt met een schilddak (pannen); centrale rondboogpoort en later aangebrachte rechthoekige vensters.
Eénlaagse linkervleugel onder zadeldak (pannen), daterend van 1734; bak- en zandsteenbouw op breukstenen sokkel. Rondboogdeur in een omlijsting met kwartholle neg vertrekkend uit een driehoekje, voorzien van negblokken, gedateerde imposten "Anno/ 1734", sluitsteen en op spiraaltjes eindigende druiplijst; ovaalrond bovenlicht met imposten en sleutel. Gelijkaardige doch deels dichtgemaakte deur links. Vlechtingen en schouderstukken in de zijpuntgevels en rechts, twee kloosterkozijnen.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/41003

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 48 ft

Kasteeldomein van Schiplaken en Steentjesbos

Het kasteel van Schiplaken ligt in Hever (Boortmeerbeek) nabij de grens met Elewijt (Zemst) in de vallei van de Zwarte beek, de Bergbeek en de Keizerikbeek, die behoren tot het bekken van de Dijle. Het is een van oudsher bosrijk gebied. Daarvan getuigen nog Schiplakenbos en Steentjesbos. Het zijn gemengde loof- en naaldhoutbossen met enkele mooie dreven. In het noordelijk deel van het gebied liggen nog het landhuis Het Lant en het domein Gottendijs.

Auteur:

Bron: Verboven, Hilde, 31-07-2015, ©Vlaamse gemeenschap

PictographWaypoint Altitude 61 ft

Bommen in Steenjesbos

In het najaar van 1944 viel hier een Duitse VI-bom die een diepe krater sloeg in het bos. Die krater werd later opgevuld met huishoudelijk afval. Natuurpunt maakte met steun van de provincie de bomkrater opnieuw vrij en zo onstond er een waterpartij die libellen en amfibieën aantrekt.

Auteur:

Bron: Blauwkruikje

PictographWaypoint Altitude 33 ft

Heidevoetweg

Bij het kruispunt van de Kuiperswegel met de Heidevoetweg links de Heidevoetweg inslaan en verder wandelen tot op de Kampenhoutsebaan.

Auteur:

Bron: Blauwkruikje

PictographWaypoint Altitude 27 ft

Nog even omkijken naar het Rotbos

Vanop de Heidevoetweg nog even omkijken naar het Rotbos. Op de voorgrond de voorjaarsbloeier akkeronkruid. Eigenlijk een onterechte definitie van akkerkruid. Het betreft wilde planten die als gevolg van bodembewerking of als natuurlijke begeleider van cultuurgewassen op akkers voorkomen.

Auteur:

Bron: Blauwkruikje

PictographWaypoint Altitude 39 ft

Ingang van het Rotbos

Ingang van het natuurgebied Rotbos.

Auteur:

Bron: Blauwkruikje

PictographWaypoint Altitude 62 ft

Het Rotbos - Vallei van de Dode Beek

Het Rotbos in de Vallei van de Dode Beek is een bos met een tapijt van voorjaarsbloeiers en bijzondere bosflora zoals de gevlekte bosorchis. Ook de boomkruiper voelt zich hier thuis.

Auteur:

Bron: Blauwkruikje

PictographWaypoint Altitude 65 ft

Vliegtuigcrash te Berg-Kampenhout

De vliegtuigcrash te Berg-Kampenhout is een vliegtuigongeval in België, dat plaatsvond op 15 februari 1961. In het gehucht Lemmeken, gemeente Berg nabij Kampenhout, stortte omstreeks vijf minuten over tien in de ochtend een Boeing 707 neer. Het betrof Sabena vlucht 548, van New York naar Brussel. Het toestel werd bestuurd door twee ervaren ex-legerpiloten, Louis Lambrechts en Jean Roy.

De Boeing 707-329 met registratie OO-SJB meldt zich aan de verkeerstoren en zet koers richting baan 20. Het toestel trekt vlak voor de landing zijn landingsgestel in en probeert hoogte te winnen. Na drie grillige bochten van 360 graden naar links stort het toestel neer in de wijk Het Lemmeken, in het zuidwesten van de toenmalige gemeente Berg, vlak bij de grens met de gemeente Steenokkerzeel.


Auteur:

Bron: RuthAS

PictographWaypoint Altitude 63 ft

Links verlengde Herderveld door Hellebos, rechts de Dreefstraat en Torfbroekbeek (richting Barebeek

Links verlengde Herderveld door Hellebos, rechts de Dreefstraat en Torfbroekbeek (richting Barebeek) aan Noordoostzijde Hellebos

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 46 ft

Sleutelbloemlegende

In de berm langs de beek links een overvloed aan sleutelbloemen. De op een sleutelbos lijkende bloeiwijze van Primula was aanleiding tot de vorming van een legende: Sint-Petrus had, als bewaker van de hemelpoort, een prachtige sleutelbos met gouden sleutels. Op een kwade dag echter, toen hij even in slaap sukkelde, gleed deze hem uit handen en viel op de aarde neer. Petrus liet onmiddellijk de sleutelbos terughalen maar op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een stralende tros goudgele bloemen; de plant kreeg sindsdien de naam ‘sleutelbloem’

Auteur:

Bron: Blauwkruikje

PictographWaypoint Altitude 37 ft

Lange Bunder

Op de Perksesteenweg slaan we rechts de Hellebosstraat in en verder links langs de trage weg Lange Bunder en het wandelknooppunt 12 van het netwerk Demer en Dijle.



Auteur:
Bron: Blauwkruikje

PictographWaypoint Altitude 71 ft

Einde weg in Hellebos; met links pad naar oosten (Haachtsesteenweg Berg) en rechts pad naar westen

Einde weg in Hellebos; met links pad naar oosten (Haachtsesteenweg Berg) en rechts pad naar westen (tehuis Oud Brabant)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 44 ft

Chalet Lillebroeck

Keuken: Brasserie Accommodaties: Terras Budget: - 25 Euro Betalingswijze: American Express, Diners Club, Master Card, Visa Sluitingsdagen: Maandagavond, Dinsdag Adres: Vijverstraat 1, 1910 BERG

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 53 ft

Herberg In den Molensteen

Naar verluidt eertijds zogenaamd Herberg In den Molensteen. In drie eigendommen verdeelde voormalige hoeve uit het tweede kwart van de 18de eeuw met U-vormige inplanting. Ruim boerenhuis (nok parallel straat) met twee bouwlagen en zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons, gedateerd 1740 in de gevelsteen boven de voordeur. Zandsteenbouw in onregelmatig breuksteenverband. Fraaie voordeur: rondboog met uitspringende sluitsteen en geringde posten, gemarkeerd door een smal riemprofieltje dat naar beneden toe uitloopt op spiraaltjes; rondboog ingeschreven in een rechthoek met uitgespaarde zwikken en geprofileerde druiplijst; bekronende uitgewerkte gevelsteen met initialen en jaartal "IDC/IVSW/1740". Aangepaste rechthoekige vensters op de begane grond: links, met ijzeren lateien, onderdorpels en posten van zandsteen voorzien van sponning, negblokken en consooltjes onder de latei; rechts, drie met lateien en posten van zandsteen doch lekdrempels van arduin. Op de bovenverdieping, bolkozijnen met dubbele, onderbroken ontlastingsboogjes van baksteen. In de achtergevel, eenzelfde deur als in de voorgevel, doch zonder jaartal in de gevelsteen; bolkozijnen en aangepaste kruisvensters. Linkerzijgevel met schouderstukken en traditionele topvenstertjes van zandsteen, twee recente vensters en vlechtingen van baksteen. Straatzijgevel met overhoeks topstuk, schouderstukken, vlechtingen, topoculi, kleine venstertjes van zandsteen en een gevelsteen met kruik en drinkbeker. Eenlaagse aanhorigheid (nok evenwijdig met Sint-Lambertusstraat) met zadeldak (pannen), aangepast tot woonhuis; breuksteenbouw voorzien van rechthoekige deuren met lateiconsooltjes van zandsteen. Ernaast, aangepaste langsschuur onder zadeldak (pannen); zandsteenbouw met bakstenen vlechtingen en inrijpoort met houten latei.

Auteur:

Bron: Vandevorst, Kris, 01-01-2006, ©Vlaamse Gemeenschap

PictographWaypoint Altitude 52 ft

Kasteel Dellafaille

Eertijds vormde het "hof te Lille" met het kasteel en de watermolen een leengoed van het hertogdom Brabant; in 1306 wordt sire Jan van Lille vermeld wiens bezittingen overgaan naar de familie van Schoonhoven en in 1483 naar het geslacht Hinckaert; in 1672 wordt het goed verkocht aan Ch. van Dongelberg, in 1702 vervalt het door vererving aan de Steelants en nadien komt het in het bezit van de familie Dellafaille; in de eerste helft van de 19de eeuw werd de nog bestaande slottoren gesloopt en het sedertdien afgebroken kasteel gemoderniseerd. Van de oorspronkelijke constructies blijven heden nog over: een aangepaste en in meerdere woningen verdeelde dienstvleugel (evenwijdig aan en zichtbaar van de Haachtsesteenweg); een haaks geplaatst voormalig koetshuis (Watermolenstraat); tussen beide constructies een verbindingsmuur en een vervallen dienstruimte; een verderop gelegen voormalige watermolen (Watermolenstraat) eertijds langs de nu verdroogde Molenbeek; de fraaie breukstenen omheiningsmuur van zandsteen is bewaard langs de Lellebaan, deels langs de Watermolenstraat met een haaks gedeelte lopend naar het koetshuis, waarin een steen met gebeeldhouwd mannenhoofd werd ingewerkt. De vroegere kasteelhoeve bleef eveneens behouden.

Auteur:

Bron: Vandevorst, Kris, 01-01-2006, ©Vlaamse Gemeenschap

PictographWaypoint Altitude 65 ft

Hellebos, doorngedeelte naar de zuidelijke weilanden

Hellebos, doorngedeelte naar de zuidelijke weilanden

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 91 ft

Pad door Hellebos

Pad door Hellebos (dit deel wordt het Duistbos genoemd)

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 50 ft

180° panorama op de Ribaucourtdreef in oostelijke richting over de Leibeek

180° panorama op de Ribaucourtdreef in oostelijke richting over de Leibeek

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 30 ft

Aanwijzers Grote Routepaden in de Boektsestraat

Aanwijzers Grote Routepaden in de Boektsestraat

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 47 ft

Nieuwlandvoetweg nr. 32 langs de Barebeek, zuidzicht aan een zitbank

Nieuwlandvoetweg nr. 32 langs de Barebeek, zuidzicht aan een zitbank

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 45 ft

Snijsselsbos splitsing, westzicht. Achter Broektstraat, links Boektsestraat, rechts Snijsselsbos dw

Snijsselsbos splitsing, westzicht. Achter Broektstraat, links Boektsestraat, rechts Snijsselsbos dwarspad

Auteur:

Comments  (2)

  • Photo of Wa-as
    Wa-as Jul 16, 2019

    Ziet er een leuke tocht uit

  • Photo of Patriciadebeul
    Patriciadebeul Jul 16, 2019

    Ik heb hem nog niet gereden maar denk van wel 😁

You can or this trail