Wuustwezel, Kochpad
near Gooreind, Flanders (Belgique)
Viewed 1305 times, downloaded 15 times
Trail photos
Itinerary description
Gooreind heeft wat met de familie Koch, een rijke bankiersfamilie die tussen 1845 en 1938 ruim 230 ha grond bezat in Gooreind. Ze waren vrijgevig voor hun personeel en weldoeners voor de hele gemeenschap.
Waypoints
Parkeren
Het vertrek- en eindpunt van onze wandeling ligt aan het sportcomplex Koch aan de Eikendreef 70 te Wuustwezel-Gooreind. Er is daar een ruime gratis parking. Voor de GPS: N51.3551, E004.5310.
Sporthal Koch
De Gooreindse sporthal kreeg heel toepasselijk de naam "Koch". Ze werd geopend in september 2018 en biedt alle mogelijke sportaccomodatie aan jong en oud, zowel binnen als buiten. Buiten de coronatijden kan je voor een natje en een droogje terecht in "Kochsegoed", de cafetaria van het sportcomplex.
Kasteel van Koch
Samen met de toegangszuilen op de hoek van de Bredabaan en de Kochdreef is dit alles wat rest van het kasteel van Jaak Koch. Dat kasteel en een ossenboerderij werden gebouwd in 1899. De ossenkwekerij verdween en het domein werd omgebouwd tot een park. Een vliegtuigbom vernielde het kasteel in 1944 en de resten werden opgeruimd in 1952. Omdat de familie Koch het domein toen reeds verlaten had werd het kasteel nooit meer heropgebouwd.
Jonge aanplant
Sommige dreven kregen een nieuwe aanplant omdat de oude bomen wegens ziekte moesten gerooid worden.
Oude dreven
Op andere plaatsen pronken nog de oude statige dreven van "het Goed van Koch".
Kruispunt
We verlaten hier even de route van Toerisme Wuustwezel en gaan linksaf het bos in. Tenzij u natuurlijk een rolstoel of buggy duwt, of bij erg nat weer, dan volgt u hier beter rechtdoor de gele rechthoek van Toerisme Wuustwezel.
Driegemeentenpunt
Op deze plek raken de grenzen van drie gemeenten mekaar in één punt. Terwijl we zelf op het grondgebied van Wuustwezel staan, kijken we links voor ons naar Brasschaats grondgebied en rechts voor ons naar de gemeente Kapellen.
Watertoren
De watertoren staat hier op het hoogste punt van de gemeente Wuustwezel, 24m boven de zeespiegel. Het laagste punt van de gemeente bevindt zich in het noorden, aan de Nederlandse grens, 13m boven de zeespiegel. De watertoren werd gebouwd in 1964 en heeft een inhoud van 1000 m³ of 1 miljoen liter. Kort bij deze watertoren ontspringt de Kleine Beek, die ten oosten van de dorpskom van Wuustwezel-Centrum in de Kleine Aa of Weerijsbeek uitmondt.
Karakterbomen
In het domein aan onze linkerkant staan een aantal wat oudere loofbomen, fraaie exemplaren van karakterbomen.
De duiventoren
Het opvallende huis aan de Goorbosstraat 71 wordt "de duiventoren" genoemd, alhoewel de echte duiventoren àchter het huis stond en inmiddels afgebroken is. Die echte duiventoren telde maar liefst vijf verdiepingen, waarvan alleen de bovenste voorbehouden was voor de duiven. Het huis werd in 1829 gebouwd door Samuel Locke, een predikant bij de Anglikaanse kerk in Antwerpen. Nadat hier in de onmiddellijke omgeving tweemaal een moord gepleegd werd - in 1831 en 1882 - hielden zwarte katten op deze plek om middernacht rondedansen terwijl ze vreselijk miauwden. Aldus het verhaal. Maar dat verhaal zorgde er wel voor dat 's avonds niemand durfde buitenkomen.
Vrije basisschool Mater Dei
Eigenlijk kende de basisschool haar ontstaan al in 1879, maar het was pas in 1899 dat het een gestructureerde meisjesschool werd onder bestuur van de zusters Franciscanessen. In 1913 ging het bestuur dan weer over naar de Zusters van Vorselaar en omdat dat echte onderwijsnonnen waren, kwam het succes van de school pas in dat jaar goed op gang.
Parochiekerk
De huidige parochiekerk van Gooreind is toegewijd aan Sint-Jozef. Ze dateert uit de jaren 1936-39 en verving een oudere kerk uit de jaren 1866-69. Deze Sint-Jozefkerk had een aparte ingang voor de adellijke familie Koch, maar die heeft er nooit gebruik van gemaakt omdat ze Gooreind al verlaten had op het moment van ingebruikname van de kerk.
Karel Biddeloo
Karel Biddeloo (Wuustwezel 1943 - 2004) was een lokaal striptekenaar die zijn carrière begon bij Studio Vandersteen. Hij nam eind jaren 60 de figuur van De Rode Ridder over van Willy Vandersteen, om hem nog talloze avonturen te laten beleven. Het beeldje dat Biddeloo op deze plek eert is een werk van Peter Kempenaers uit 2009.
Comments (2)
You can add a comment or review this trail
Wij hebben dit pad vorige week gedaan. De bewegwijzering is erbermelijk. Plaatjes die ontbreken, op splitsingen vind je met geluk een gele sticker, maar die wijst niet naar een bepaalde richting. Vandaar enkele malen fout gegaan en terug moeten komen. Zonder GPS haast niet te doen. Maar het is beslist een mooie wandeling mits goede bewegwijzering. Wij hebben hem ook op Wikiloc gezet
Bedankt voor deze vermelding. Heel nuttig voor andere wandelaars. Nog veel wandelplezier.