Activity

Wayfarer: Assebroekse meersen

Download

Author

Trail stats

Distance
7.13 mi
Elevation gain
23 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
23 ft
Max elevation
38 ft
TrailRank 
9
Min elevation
-7 ft
Trail type
Loop
Coordinates
174
Uploaded
November 10, 2020
Recorded
November 2020
Be the first to clap
Share

near Assebroek, Flanders (Belgique)

Viewed 53 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Een prachtige wandeling door de weides van de Assebroekse meersen. Begin en einde in Ver-Assebroek.



Meer informatie https://wayfarerdottravel.wordpress.com/

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 18 ft

Hoekhuis met de Kerklaan en oudere aanbouw

Hoekhuis met de Kerklaan uit de jaren 1930 en rechts een lage aanbouw uit de 19de eeuw. Behoort tot het dorpsgezicht, beschermd bij K.B. van 28/11/1978. Gebouwd op de gronden van de vroegere boomgaard van "de costerie", Pastoor Verhaegheplein 3. Roodbakstenen, halfvrijstaande dubbelhuis boven gecementeerde plint. Eenvoudige muuropeningen met contrasterende, witbeschilderde lateien en bewaard schrijnwerk. In de voorgevel zitten op de verdieping twee erkers. De verankerde, bakstenen lage aanbouw heeft een gecementeerde voorgevel met imitatievoegen. De vensters met grote roedeverdeling hebben bewaard schrijnwerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 19 ft

kerk

In Ver Assebroek is op de glasramen van het O.-L.-Vrouwkerkje de geschiedenis uitgebeeld van het miraculeuze Madonnabeeldje dat in 1680 door Nederlandse protestantse zeelui overboord werd gegooid tijdens een tocht van Oost-Indië naar Nederland. Het beeldje bleef geruime tijd de boot volgen, totdat de verontruste bemanning het weer uit zee opviste. In 1720 kreeg het zijn huidige plaats.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Kerkhof Ver-Assebroek

In vak B, links op het oude kerkhof, liggen de slachtoffers van WO I. In de zomer bloeien klaprozen tussen de graven, symbool bij uitstek van deze oorlog. Het is een lovenswaardig initiatief van een parochievrijwilliger. Naast militairen sterven ook talloze burgers, onder andere door de bombardementen. Een eenvoudig wit kruis siert het graf van een zesjarig meisje, Maria De Prest. Haar graf is misschien wel hét symbool voor het zinloze geweld dat een oorlog met zich meebrengt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 19 ft

Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk

De Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk in de Belgische stad Brugge is gelegen in de wijk Ver-Assebroek in de deelgemeente Assebroek. Het is de kerk van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen.
Reeds aan het einde van de 12e eeuw stond op die plaats een eerste kapel of kerkje. Ze was opgericht door de heren van Assebroek en toegewijd aan Maria Magdalena. In 1572 werd de kerk grotendeels vernield door de geuzen, maar in 1628 werd ze heropgebouwd door de toenmalige heer van Assebroek, Jacques de Noyelles, en opgedragen aan Maria Magdalena en Onze-Lieve-Vrouw.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 14 ft

Alain Meessen

Gastronomisch genieten in een aangenaam, tijdloos interieur met zachte tinten. Lederen zetels en een mooi gedekte tafel met linnen en zilver bestek. Of op een mooie zomerdag op het terras in een oase van groen en rust. De keuken is gebaseerd op de klassieke keuken, maar hedendaags gebracht door toevoeging van nieuwe tendensen qua smaak, presentatie en structuren.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 9 ft

Boerenarbeiderswoning

Boerenarbeiderswoning met bijhorende vrijstaande schuur en bakhuis. Woonhuis en schuur reeds opgetekend op een pre-kadastraal plan van 1809 en op het primitief kadasterplan van 1830. Volgens kadastergegevens werd in 1879 het bakhuis opgetrokken en werd de woning uitgebreid met het lager volume langs de noordzijde. Woonhuis van vier traveeën en een geïntegreerde lagere schuur/stalling van drie traveeën onder een asymmetrisch pannen zadeldak. Gecementeerde en witbeschilderde verankerde baksteenbouw boven een grijze plint. Uitspringende dubbele lijst onder dakgoot. Rechthoekige muuropeningen met beluikte vensters. Vrijstaand bakhuis/zomerkeuken van gecementeerde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met lagere aanbouw onder lessenaarsdak. Dwarsschuur van rode verankerde baksteen onder pannen zadeldak met centrale doorrit ingevuld door poort met winket, en rechthoekige deuropening onder betonnen latei.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 10 ft

Toegangsdreef Hof ter Praet

Van in het gehucht Vliegend Paard leidt een kaarsrechte dreef naar de omwalde site Hoeve Hof ter Praet. De oorspronkelijke kasseiweg werd vervangen door een half verharding met grind en de oude rode beukenrij werd geveld in 2007. Recent werd langs weerszijden van de weg een rij opgaande rode beuken geplant ter vervanging. De dreef staat loodrecht op de Beverhoutsveldstraat en leidt rechtstreeks naar de boerderij, die al op 16de-eeuwse kaarten staat aangeduid. Ook op de latere historische kaarten domineert de alleenstaande hoeve te midden van de akker- en weilandpercelen het Beverhoutsveld.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

Hoeve 't Fonteintje

Historische hoeve zogenaamd " 't Fonteintje" volgens naambord. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. De hoeve staat reeds weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778), maar is wellicht ouder zie jaarsteen "1732" boven de deur. De huidige gebouwenconfiguratie, met uitzondering van de schuur aan de straatzijde, staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. De huidige schuur werd volgens het kadaster gebouwd in 1878 na afbraak van een voorliggende schuur parallel met het woonhuis. Ten noorden van het erf. Boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels met schouderstukken en aandaken. Gedateerd door middel van jaarsteen "1732". Laatste travee met oorspronkelijk een deuropening. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een zwarte plint. Spitsboogvormige deur met afgeschuinde dagkanten onder geprofileerd waterlijstje. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, voorzien van vernieuwd schrijnwerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 12 ft

Vliegend Paard Brouwers

Het proeflokaal in Oedelem gaat nu iedere 2de zaterdag van de maand open en wekelijks wordt hier zelf gebrouwen. Deze brouwsels zullen regelmatig beschikbaar zijn voor de bezoekers en de batches die goed worden ontvangen worden mogelijk op grotere schaal gemaakt. In het proeflokaal kan je dus terecht voor de standaard bieren en de gelimiteerde testbrouwsels . Het is een gezellig lokaal met zicht op de piepkleine testbrouwerij. Zitbanken uit gerecupereerde paletten zorgen voor wat comfort, zowel binnen als buiten op het terras.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Hoeve Ide

Historische hoeve zogenaamd "Ide", bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met aanwezigheid van de mestvaalt, ten oosten van de schuur gelegen. Opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830 als een tweewoonst (linker woning opmerkelijk kleiner dan rechterwoning) met bijhorende stalling, bakhuis en landgebouw. Eénmaking van de woning in 1860. Boerenhuis. Ten noorden van het erf gelegen. Loodrecht op de straat gebouwd. Oorspronkelijk een tweewoonst. Thans een dubbelhuis van zeven traveeën en één en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Geïntegreerde paardenstal uiterst links en geïntegreerde stalvleugel van latere datum uiterst rechts. Verankerde oranjerode baksteenbouw boven een gepekte plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping blind met opgeschilderde roedeverdeling. Behouden schrijnwerk. Stal. Ten westen van het erf gelegen. Evenwijdig met de straat gebouwd. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Aangepaste muuropeningen. Wagenhuis. Ten oosten van het erf gelegen. Volume van twee traveeën onder een pannen zadeldak met aan weerszijden een wolfseind. Volgens het kadaster daterend van 1949, maar wellicht veel ouder. Oorspronkelijk twee korfboogvormige muuropeningen, thans aangepast. Deels voorzien van beplanking, deels bedekt met golfplaten.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Groendomein Beverhoutsveld

Dit gebied wordt gedateerd vanuit de 13de eeuw. Toen was dit veld in bruikleen van de aanborgers, de omwonenden en lieten ze er hun vee grazen. Nu is het Beverhoutsveld gemeentelijke eigendom en bleef van woonverkaveling gespaard. Daarom kan je er een speld horen vallen. Natuur en landbouw worden er verweven tot een uniek geheel. Vogels, vossen, mensen.... Iedereen voelt zich hier meteen thuis. Contactgegevens: - Groendomein Beverhoutsveld - Beekstraat en Veldkapellestraat, 8730 Oedelem - Web: www.beernem.be - Vrij toegankelijk

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 22 ft

Lekkerdreef

Waar in het gehucht Lekkerhoek de hoofdweg een scherpe bocht maakt, leidt een loodrechte dreef oostwaarts. De dreef loopt parallel met de Beekstraat, de hoofdweg naar Oedelem. De Lekkerdreef is een smalle, half verharde weg die langs weerszijden beplant is met opgaande populieren en jonge inboeten van eik. De dreef loopt dwars over het Beverhoutsveld en biedt open zichten op de omliggende percelen akker- en weiland en de verschillende dreven die worden gekruist. Voorbij het kruispunt met de Langedreef gaat de grindlaag over in kasseien en vervolgt de dreef als een gekasseide weg tot aan de Beverhoutsveldstraat.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 29 ft

Molendreef

Van op de Veldkapellestraat leidt een kaarsrechte dreef zuidwaarts. De dreef loopt parallel met de Langedreef en komt uit bij de voormalige Oranjemolen aan de Beekstraat. Het betreft een half verharde dreef die naar de hoofdbaan toe deels verhard is met kasseien. De dreef is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken ter gelegenheid van de aanplant van een Geboortebos in 2006. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akker- en weilanden. Langs de weilanden staan nog knotwilgen als relicten van de historische perceelsrandbegroeiing.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 20 ft

Groot Heetdreef

Van op de Lekkerdreef leidt een kaarsrechte dreef naar het noordwesten. De dreef kruist de Veldkapelstraat en komt uit bij een aftakking van de Hoofdsloot. Deze Groot-Heetdreef is een onverharde dreef die langs weerszijden beplant is met opgaande populieren. De dreef wordt minder intensief gebruikt en is deels verruigd (overgroeid met gras). De dreef loopt parallel met de Nieuw-Heetdreef en de Bootsdreef maar is de enige van de drie dreven die doorloopt voorbij de Veldkapelweg. Van op de dreef zijn er open zichten op de omringende akker- en weilanden en de overige dreven.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 16 ft

Beverhoutsveldkapel

De veldkapel of Beverhoutsveldkapel is een kapel nabij Moerbrugge. De Mariakapel ligt op de hoek van de Veldstraat en de Beverhoutstraat, op de grens van Oedelem en Oostkamp.
Het is een neogotische kapel onder een zadeldak van leien. Vooraan zit een grote deur geflankeerd door twee blinde vensters. Langs de beide zijkanten zitten twee vensters. De achterzijde is afgerond. Boven op de kapel staat vooraan een klokkentorentje en achteraan een kruis. De deur en de ramen zijn in roodbruin geschilderd.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 15 ft

Peendreef

Tegenover een grote boerderij aan de Beverhoutstraat vlakbij de Beverhoutsveldkapel leidt een loodrechte dreef naar het Beverhoutsveld. De Peendreef is een onverharde dreef die langs weerszijden beplant is met een rij opgaande eiken. De dreef kruist drie overige dreven en na de kruising met de Bootsdreef verandert de dreefbeplanting in rijen opgaande populieren met jonge inboeten van eik. De dreef is hier half verhard met grind en eindigt bij de Groenstraatbeek die afgeleid werd in functie van de watertoevoer voor de grachten bij de Praathoeve.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 14 ft

Haesebrouckdam

In de Assebroekse Meersen loopt parallel met de Hoofdsloot een onverharde weg. De weg ligt op de dijk naast de sloot en wordt aangeduid als Haesebrouckdam. De weg op de dam is langs weerszijden beplant met een rij jonge opgaande eiken tot aan de kruising met de Van Praetbeek. Het vervolg van de weg draagt de naam Wulgendam en loopt tussen twee sloten en wordt gemarkeerd door een rij populieren langs de ene kant en een rij knotwilgen langs de andere kant. De weg buigt vervolgens af naar het oosten om parallel te lopen met het St.-Trudoledeke. De weg biedt open zichten op de uitgestrekte meersen en komt uiteindelijk samen met de asfaltweg Zwarte Paard die naar het gehucht Vliegend Paard leidt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 6 ft

Paralleldreef met Peendreef

Van op de Beverhoutstraat leidt recht tegenover de oprit naar de Hommelbroekhoeve een smalle dreef naar het Beverhoutsveld. Deze kaarsrechte dreef is half verhard en langs weerszijden beplant met een rij opgaande populieren. De dreef kruist de Groot Heetdreef waarna de wegbeplanting niet meer uit populier bestaat maar uit jonge opgaande eiken. Van op de dreef zijn er open zichten op de omliggende akker- en weilandpercelen. De dreef komt uit bij de samenkomst van de Hoofdsloot en de Groenstraatbeek.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 3 ft

Hoeve met losse bestanddelen

Beverhoutstraat nr. 39/ Van Cailliedreef. Hoeve met losse bestanddelen, volgens het kadaster daterend van 1880 en uitgebreid in 1889. Gelegen op de hoek met de Van Cailliedreef. Eerste weergave van een gebouw op deze locatie op het primitief kadasterplan (circa 1835), aangeduid als "keelbeeken-baille". Circa 1835 eigendom van de Schietere de Kapryke en bewoond door Pieter Huyghe; weergave van het oorspronkelijke woonhuis en een landgebouwtje. In 1880 laat Camille Van Caillie het oorspronkelijke woonhuis aanpassen en het huidige woonhuis en een landgebouw bouwen. In 1889 registreert het kadaster dat het oorspronkelijke woonhuis wordt vervangen door twee kleine bijgebouwen, waarvan er één bewaard is gebleven (het bakhuis). Eveneens in 1889 wordt het woonhuis met aanpalende stallingen aan de straatkant uitgebreid. Dicht tegen de straat gelegen voormalige hoeve bestaande uit een boerenhuis van anderhalve bouwlaag met een geïncorporeerd schuur- en staldeel. Verankerde bruine baksteenbouw met een zwart gepekte plint, afgedekt door een pannen zadeldak. Alle openingen onder strekken van gele baksteen. Woondeel van vier traveeën, waarvan de meest rechtse een opkamertravee met kelderraampje. De openingen op de verdieping (waarvan de centrale is voorzien van een imitatiebeschildering) hebben diefijzers. Schuurdeel geritmeerd door vier blinde vensternissen en een centrale segmentboogpoort. De achtergevel van het schuurdeel verraadt een staldeel cf. staldeuren en openingen. Ook het woonhuis is achteraan deels ingedeeld als stalling. Zolderluik onder lessenaarsdak. Achter de schuur ligt een bakhuisje van 1889. KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oostkamp, 1883/7, 1890/1.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1 ft

Moo-Boerderij

Op het zomerterras in de weelderige tuin van Moo-boerderij is het zalig vertoeven. Wie zin heeft in zoet kan er terecht voor een huisbereid ijsje of sorbet. Naspoelen doe je met een glaasje appelsap uit eigen tuin of een fris biertje of frisdrankje. Wie wil nagenieten van al dit lekkers, passeert nog even in het hoevewinkeltje. Je kunt er verse geitenkaas, schepijs en honing verkrijgen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 1 ft

Assebroekse Meersen

De Assebroekse Meersen is een depressie die in deze zandstreek ca. 10.000 jaar geleden gevormd werd door een uitgestrekt moerasgebied.
De veengronden rusten op een laag moeraskalk, een eerder zeldzaam bodemmateriaal dat er uitziet als een boterachtige substantie.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 26 ft

Paralleldreef met Hoofdsloot

Van op de Michel Van Hammestraat loopt een half verharde dreef tot in de Chartreuzemeers. De dreef is beplant met een rij opgaande eiken langs de ene kant en een rij opgaande essen langs de andere kant. De dreef loopt parallel met de Hoofdsloot die verantwoordelijk is voor de afwatering van de meersen naar het kanaal Gent-Brugge. Al op de Kabinetskaart van de Ferraris is er beplanting aanwezig langs de Hoofdsloot. De dreef dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw, wanneer het meersengebied wordt ingericht met drainagesloten en een aantal ontginningswegen. De dreef leidde toen naar een geïsoleerd perceel akkerland midden in de Chartreuzemeers. Vandaag is het oude meersengebied grotendeels ingericht met akker- en weilandpercelen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 6 ft

Hoeve Ter Poldersticken

Van Cailliedreef nr. 12. Hoeve "Ter Poldersticken", een naam die is toegekend in 1975 naar aanleiding van een actie van de Heemkundige Kring van Oostkamp. Hoevetje uit het laatste kwart van de 19de eeuw cf. aangeduid voor de eerste keer op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van circa 1880. De hoeve bestaat uit een klein woonhuis, parallel gelegen met de straat en aan de straatkant afgesloten door een legustrumhaag en een ijzeren toegangshekken. Boerenhuisje met geïncorporeerd stalgedeelte. Verankerde, bruine baksteenbouw onder een licht overkragend zadeldak met pannen. Woondeel van drie traveeën met rechthoekige muuropeningen o.m. beluikte vensteropeningen. Bewaard 19de-eeuws schrijnwerk o.m. verzorgde deur onder bovenlicht met kleine roeden. Staldeel met aangepaste muuropeningen o.m. sporen van een gedichte deur. Rechts achter het boerenhuis bevindt zich een schuur/stalvolume, dat vrij recent grondig is aangepast en uitgebreid. Mariabeeldje bovenaan de gevel aan de straatkant. Gedichte, segmentbogige poort met daarboven dubbele verankering. DE CRAEMER W., Hoevebenaming, Nieuwe benaamde hoeven in Oostkamp, in De Merel, jg. 9, nr. 2, 1979, p. 23.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 13 ft

Buitengoed van de familie Van Caillie

Van Cailliedreef nr. 7. Buitengoed van de familie Van Caillie daterend van 1868-1869. Het goed is gebouwd op een bestaand bebost perceel dat volgens Claeys het "Schotelaere bos" werd genoemd. Dicht begroeide aanplanting aan de straatzijde, waardoor het landgoed zelf moeilijk zichtbaar is vanop de openbare weg. Woning bereikbaar via een oprijlaan met bochtig verloop, die aan de straatzijde wordt geflankeerd door twee recente, lage bakstenen pijlers. Imposante, bepleisterde en wit beschilderde woning beïnvloed door de cottagearchitectuur cf. verspringende bedaking en compact grondplan. Baksteenmetselwerk o.m. muizentandfries onder de gootlijst. Blauw beschilderd houtwerk, vermoedelijk nog authentiek (o.m. vensters met kleine roedenverdelingen, kroonlijst op klossen). Ten noorden van de woning ligt een zeker 18de-eeuws bos, afgeboord met een beukhaag. In het bos staat een statige opgaande Zomereik met een stamomtrek van 490 centimeter. CLAEYS G., De gemeente Oostkamp, Brugge, 1953, p. 162. ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele hagen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 114. ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele, solitaire bomen en struiken als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen, WVI in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 61.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 18 ft

Lotte Vandewalle, beeldatelier Sint-Michiels

Lotte Vandewalle, Beeldatelier Sint-Michiels

* Berg bij maanlicht.

Gemengde techniek: collage, pandakrijt, ecoline en witte acrylstift

* Kunstwerk in de stad: inspiratie Arne Quinze

Gemengde technieken, schilderen acrylverf, stempelen, collage, acryl- en alcoholstift, D in diverse materialen

* Pauw:

Pandakrijt en ecoline, achtergrond collage, papier mache, ecoline



Auteur:

Comments

    You can or this trail