Activity

wandelroute

Download

Author

Trail stats

Distance
3.15 mi
Elevation gain
79 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
79 ft
Max elevation
59 ft
TrailRank 
16
Min elevation
10 ft
Trail type
Loop
Coordinates
122
Uploaded
May 28, 2023
Recorded
May 2023
Be the first to clap
Share

near Sint-Kruis, Flanders (Belgique)

Viewed 18 times, downloaded 0 times

Itinerary description

Van Nijverheidsstraat 112;114, 8310 Assebroek, België

Naar Nijverheidsstraat 112;114, 8310 Assebroek, België



Routering Wandel - mooiste

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Degraeve Marjan Bed and breakfast

Kunstzinnig en sfeervol huis, gelegen aan het water in een groene omgeving, op 10 min. wandelen van de markt, vlakbij molens en volksbuurt. 2 ruime, sfeervolle kamers. Ontbijt op de kamer. Parkeermogelijkheid. Gratis stadsplan en info. Huisgebrouwen bier en wijn.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gasthof Groenhove

Een oase van rust. Het beperkte aantal kamers, allen stijlvol en romantisch ingericht met modern comfort, staat borg voor een persoonlijk onthaal en een familiale sfeer. Prachtige tuin met parking.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Natuurgebied Gemene Weidebeek

De Gemene Weidebeek mag dan wel verscholen liggen, toch is het een aantrekkelijk en gewaardeerd gebied. Met zijn sloten, poelen, knotbomenrijen en heggen geniet je van een fraai landschap. Rust en gevarieerde natuur staan hier centraal. Ga op ontdekking door het domein aan de hand van de wandelpaden. Het gebied sluit ook aan bij de hoeve Hangerijn (Kinderboerderij) en het Paalbos. Het domein is te toegankelijk via toegangspunten in de Vossensteert, Zuiderakker, Lindelaan, Zomerstraat en Gemene Weideweg-Zuid.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hoeve Hangerijn

Hoeve Hangerijn is een ontmoetings- en belevingshoeve waar mensen met en zonder beperking samen kunnen (be)leven, werken en ontspannen. De hoeve heeft een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie. Centraal in de dagelijkse werking van Hoeve Hangerijn staat de ontmoeting tussen valide kinderen, jongeren, volwassenen en mensen met een beperking. Samen voeren ze allerlei activiteiten uit in de boerderijomgeving met zorgzaamheid voor natuur, mens, plant en dier. Iedereen is er welkom! Met het Prikkelpad kan je genieten van de prachtige natuur van het domein (grenzend aan natuurgebied Gemene Weidebeek). Het nodigt je uit om op elke post, gemarkeerd met een bord en met uitnodigende tekening en tekst, de natuur met al je zintuigen te beleven: van kijkmuur tot knuffelboom, van woelbak tot waterbeestjes. Onderweg kom je ook speelpleintjes tegen. Leuk voor kinderen!

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Camping Memling

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Landhuis

Generaal Lemanlaan nummer 123. Gemeentehuis bij de Kruisboogstraat. Op deze plaats stond vroeger de herberg zogenaamd “De Papegaai”, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Poppkaart (circa 1842). In de loop van de 19de eeuw wordt hier een landhuis gebouwd, dat in 1890 in handen komt van de familie della Faille. In het eerste kwart van de 20ste eeuw krijgen de gevels een nieuw parement en dan worden wellicht ook de muuropeningen aangepast. In 1950 wordt het Gemeentehuis van het Gaston Roelandstplein (nummer 21) naar hier overgebracht. Beeldbepalend pand gelegen aan een binnenkoer met een inrit. Gele baksteenbouw onder pannen schilddaken, bestaande uit drie bouwlagen boven een kelderverdieping, gevat in een hoge natuurstenen plint. De toegang, aan het binnenplein, via een brede buitentrap ligt achter een monumentale portiek met zuilen en balkon. Het ingangsgedeelte ligt verzonken tussen twee vooruitspringende volumes, rechts met oplopende erker. Voorts eenvoudige, rechthoekige vensteropeningen onder brede latei.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Moerkerkse Steenweg

Prins Leopoldstraat nr. 2. Hoekhuis met de Moerkerkse Steenweg, wellicht uit het begin van de 20ste eeuw. Bruine baksteenbouw met speklagen onder gemansardeerd zadeldak. Centrale deurtravee op de verdieping geaccentueerd door een topgeveltje geflankeerd door muurdammen. Boven de deur houten afdakje steunend op consoles, bewaard schrijnwerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stadswoning

Nummer 34. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met XVI-kern. Verankerde bakstenen lijstgevel met blinde bovenverdieping, witbeschilderd op grijze plint. Rechthoekig venster. Korfboogdeur met afgeschuinde dagkanten. DEVLIEGHER L., De huizen van Brugge, Brugge, 1975, pagina 136.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kleine villa uit de jaren 1920

August Derrestraat nr. 4. Kleine villa uit de jaren 1920, gelegen op de middeleeuwse site "Geervelde" (cf. supra), toegankelijk via een brugje met bakstenen muurtjes over de omwalling. Aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren hek. Woonhuis met typerende cottage-elementen cf. bakstenen begane grond, bepleisterde en witbeschilderde bovenbouw, erkeruitbouwen, schrijnwerk en portiek.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Villa uit de jaren 1920, gelegen in grote tuin

Vooruitgangstraat nr. 15. Villa uit de jaren 1920, gelegen in een grote tuin. Aan de straatzijde geeft een hek, gevat tussen bakstenen pijlers, toegang tot een gekasseide oprit. Onregelmatige plattegrond met in- en uitspringende volumes, inkom onder pannen afdakje. Verankerde, witbeschilderde, bakstenen gevels. Rechthoekige muuropeningen bovenaan voorzien van een vlakke omlijsting.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Woonhuis Les Muguets

Generaal Lemanlaan nr. 188. Woonhuis z.g. "LES / MUGUETS" (cf. gevelsteen) van vermoedelijk 1905. Voortuin afgesloten met smeedijzeren hekwerk. Bruine baksteenbouw in combinatie met gesinterde baksteen voor de erker. Inkom en erker onder doorlopend, pannen zadeldakje. Rechthoekige muuropeningen in al dan niet gekoppelde rond- of segmentboognissen. Behouden schrijnwerk. Dakkapel uitgewerkt als een lantaarn.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Villa Hera

Prins Leopoldstraat nummer 22. Statige villa gelegen in een ruime tuin, zogenaamd "Hera". Voormalige directeurswoning van Walter Van Robays, eigenaar van de naastliggende meubelfabriek en lid van de vooraanstaande familie uit Sint-Kruis (zie ook Polderstraat). De villa dateert van 1923, de bouwaanvraag wijkt grondig af van het uiteindelijke, soberder resultaat. Roze baksteenbouw met overhoeks geplaatste steunberen. Dubbelhuis met historiserende elementen zoals de sierankers, vensters met afgeschuinde dagkanten en tandenlijst onder de dakgoot. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk met fraai versierd glas-in-lood. Tegen de rechterzijgevel een oplopende driezijdige erker.De voortuin is afgesloten met eenvoudig hekwerk gevat tussen bakstenen pilaartjes. Achteraan de tuin staat een pittoresk tuinhuisje met opschrift "ROZENHUISJE".

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Gekoppelde interbellumwoningen van circa 1938

Vondelstraat nrs. 1-3. Gekoppelde woningen van ca. 1938 bij de Sint-Kristoffelstraat. Volgens gevelsteen naar ontwerp van "A. HOEMAN / BOUWKUNDIGE / ASSEBROEK" (nr. 1) en uitgevoerd door "W. C. DEWULF ZOON / AANNEMER / ASSEBROEK" (nr. 3). Modernistisch getinte gevels met erkeruitbouwen op de begane grond, brede dakranden en deuren onder luifel. Bewaarde bloembakken en bij nr. 1 bewaard schrijnwerk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Burgerhuis uit de jaren 1920 met voortuin

Generaal Lemanlaan nr. 83. Woonhuis uit de jaren 1920 met voortuin. Gele baksteenbouw met hoger opgetrokken rechtertravee, bovenaan met eenvoudige boog en geflankeerd door penanten. De gevel wordt verlevendigd door siermetselwerk. Op de verdieping, erkeruitbouw op consoles.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kapelletje

Altebijstraat z.nr. Kapelletje wellicht uit de jaren 1920 met witstenen beeld van Maria door beeldhouwer K. (?) Lateur (Brugge). Gebouwd op het toenmalige eigendom (cf. nr. 21) van de burgemeester en opdrachtgever Karel Casteleyn. Bakstenen gebouwtje met geprofileerde rondboognis geflankeerd door twee muurtjes. Opschrift "HEILIG HERT VAN / MARIA / BESCHERM ONS". Bakstenen zitbankje.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kruispoort

De buurt van de Kruispoort was een plaats waar menige terechtstelling gebeurde. Op zaterdag 9 mei 1523 werd hier net buiten de poort de Perzische Franciscus Tercianus met ijzeren kettingen aan een houten paal vastgebonden bovenop een brandstapel. Enige minuten laten bracht de rook en het vuur een einde aan zijn leven. Zijn misdrijf? Sodomie. Dat was toen een breed begrip dat alle vormen van "onnatuurlijke" sex inhield. Meestal werd er homosexualitiet mee bedoeld. De term is afkomstig van het Bijbelse verhaal over Lot en de verwoesting van Sodom en Gomorra in Genesis 18-19. In Genesis 19 vers 5 roepen de mannen van Sodom tegen Lot over mannen die bij hem te gast zijn: "Waar zijn die mannen die bij je overnachten? (...) we willen ze nemen!"

De plek van executie was niet toevallig buiten aan deze poort gekozen, want het moets een waarschuwing zijn voor de nieuwkomers. Brugge had de reputatie van het 'Sodom van het Noorden' te zijn. Tussen 1400 en 1700 werden in Brugge 179 individuen beschuldigd van 'tegennaturlijke' seksuele handelingen. Maar liefst 113 (60%) werden terdood veroordeeld. Dat was het hoogste vervolgingscijfer van de belangrijkste steden in Europa..



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint-Jozef-en-Sint-Kristoffelkerk

De Sint-Jozef-en-Sint-Kristoffelkerk is een parochiekerk in de tot de West-Vlaamse stad Brugge behorende deelgemeente Assebroek, gelegen aan de Sint-Kristoffelstraat 10.

In 1930 werd een woonwijk aangelegd op gronden van het Kasteel van Zevekote. In 1932 werd achter het kasteel een noodkerk opgericht. In 1935 werd de parochie opgericht en werd de noodkerk vervangen door de huidige kerk, die in 1936 werd ingewijd. Vanwege de patroonheilige Sint-Kristoffel vond tot in de jaren '50 van de 20e eeuw een jaarlijkse voertuiginzegening plaats.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Veltem

Kasteel Veltem is een voormalig kasteel in Sint-Kruis, deelgemeente van de stad Brugge, gelegen aan de Veltemweg 35. Het toponiem mag niet verward worden met 'Veltem' in Assebroek.Het domein was oorspronkelijk in bezit van de Sint-Baafsabdij te Gent. Het goed werd rond het midden van de 16de eeuw door de Abdij verkocht aan de Bruggeling Matthias d'Agua, die er een kasteel liet bouwen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Foto van Willy de Wolf

Het beste van Academie@home - Atelier Fotografie - DKO - Academie Brugge



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Raamtentoonstelling Video/Digitaal Beeld Academie Brugge

Digitale prints van Luthiën Sette en Luna Casier, leerlingen MG Atelier Video/Digitaal Beeld, Jongeren.

Zelfportretten van Luthiën Sette

Fabeldier 'Panthisionum' van Luna Casier



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Werk van Johan Germonpre

Atelier Ann Vrielinck Lange Rei 26, 8000 Brugge



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Goffin

In het restaurant van Timothy Goffin, dat zijn naam draagt, is het smaak waar het om draait. Timothy is gepassioneerd door smaakcombinaties waarin hij een expressie van zichzelf tracht te leggen. Hier worden topproducten inventief verwerkt tot verfijnde gerechten met altijd dat ene doel voor ogen, een verrassende combinatie van smaken (zuur, bitter, zout) op je bord brengen. Hij bereidt vernieuwende gerechten op basis van dagverse seizoensgebonden producten.

Auteur:

Comments

    You can or this trail