Activity

Volta a Siurana 29.04.2012

Download

Trail photos

Photo ofVolta a Siurana 29.04.2012 Photo ofVolta a Siurana 29.04.2012

Author

Trail stats

Distance
7.73 mi
Elevation gain
1,368 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,522 ft
Max elevation
2,435 ft
TrailRank 
30
Min elevation
1,505 ft
Trail type
One Way
Time
3 hours 50 minutes
Coordinates
1692
Uploaded
April 30, 2012
Recorded
April 2012
Be the first to clap
3 comments
Share

near Siurana de Prades, Catalunya (España)

Viewed 1138 times, downloaded 16 times

Trail photos

Photo ofVolta a Siurana 29.04.2012 Photo ofVolta a Siurana 29.04.2012

Itinerary description

Volteta a l'embassament de Siurana

situació
Localitat situada al nord-est de la comarca, a la vall del riu Siurana, entre la Serra del Montsant a l'oest i les Muntanyes de Prades a l'est, dins el terme municipal de Cornudella de Montsant. És un nucli agregat a aquesta vila.
com arribar
Podem arribar a Siurana des de Reus per la N-420 fins les Borges del Camp i per la C-242 fins a Cornudella de Montsant. Passada la població, cal continuar per aquesta carretera direcció Ulldemolins. Poc després del poble, a la dreta, trobareu la cruïlla cap a Siurana.
Des de La Granadella per la C-242, passant per Ulldemolins.
Des de Falset per la N-420 fins el Coll de la Teixeta i després per Porrera per la TP-7401. D'aquí a la Venta d'En Pubill per la TP-7402, continuant fins a Cornudella per la C-242.
instal·lacions
Disposa de dues cases rurals, un hotel-restaurant, un restaurant, un refugi del Centre Excursionista de Catalunya, un càmping-centre d’activitats d’escalada i una agrobotiga.
festes
Destaca la festa del Jubileu de Siurana, el dia 9 de maig, data en què té lloc una commemoració religiosa on s’apleguen els fidels de tots els pobles del voltant per demanar aigua a la Mare de Déu.
La Festa Major és el dia 15 d’agost, amb ball, cursa popular i concurs de bitlles, entre d'altres.

llocs d'interès
Entre els llocs d’interès hi ha l’Església de Santa Maria. Es tracta d’un edifici d’època romànica conservat íntegrament. Va ser construït entre els segles XII i XIII, amb l’arribada de les tropes de Berenguer IV el 1154. En aquella època Siurana era un important punt de defensa de la frontera islàmica i va ser el darrer reducte musulmà de Catalunya, conquerit entre el 1153 i 1154. L’església és un exemple de bellesa i alhora senzillesa traduïdes en una planta de nau única i un absis semicircular. La seva portalada té un timpà figurat emmarcat per tres arcades de mig punt que reposen sobre columnes amb capitells decorats amb motius diversos.

Siurana conserva, a més, restes del castell àrab, un establiment militar o “hisn” bastit cap el segle IX com a centre de control. Pertanyent a un ampli territori sota dominació musulmana i situada estratègicament, aquesta fortificació tancava el pas al nucli urbà. Actualment s’observen els efectes d’una primera fase de rehabilitació gràcies a la qual s’identifiquen perfectament els seus límits perimetrals i les torres de defensa, entre d’altres parts. La conquesta d’aquest castell per part de Ramon Berenguer IV es va planificar abans que les de Tortosa i Lleida, però no es va poder dur a terme fins el 1153 o el 1154. Un cop conquerit, va passar a mans de Bertran de Castellet i posteriorment a Albert de Castellvell. Va servir com a dot per a les reines catalanes, per garantir pactes i emprèstits i fins i tot com a presidi de personatges de certa categoria.

El Salt de la Reina Mora és un cingle conegut amb aquest nom gràcies a la llegenda d’Abdelazia, filla del Valí de Siurana, que en arribar les tropes cristianes va preferir saltar a l’abisme del cingle amb el seu cavall que caure en mans enemigues. El cavall, en veure el cingle imponent, intentà aturar-se, però l’embranzida era tan forta que es van precipitar. Avui, vora mateix del precipici es pot veure la marca profunda de la ferradura de l’animal, feta a la mateixa roca quan intentà frenar.

Siurana propicia boniques vistes des de La Trona i les vies d’escalada d’aquesta localitat són conegudes arreu del món.

Per als caminadors, recomanen el Camí antic de Siurana, que unia aquest poble amb Cornudella de Monsant, recentment recuperat, i que forma part de la Xarxa de senders del Priorat.

Comments  (3)

  • Photo of Josefillo
    Josefillo May 4, 2013

    Uf, craso error en el comentario. El Ciurana que se refiere el recorrido expuesto en el mapa de arriba es el de la comarca del Priorat (Tarragona) y aquí ha metido la pata alguien que no sabe de qué va el asunto y nos ha querido ilustrar con con "historias".

  • Photo of jopobo
    jopobo Jan 24, 2015

    Es increible que alguna persona sigui capaç de "penjar" a internet (Wikiloc) tota aquesta parafernalia que no té rés a veure amb la Siurana del Priorat, a la que es refereix l´excursió i el track.
    Es veritat que hi ha un´altra Siurana del Empordà.

  • Photo of Comabella

You can or this trail