Activity

VIA AUGUSTA - Torredembarra - Tarragona

Download

Trail photos

Photo ofVIA AUGUSTA - Torredembarra - Tarragona Photo ofVIA AUGUSTA - Torredembarra - Tarragona Photo ofVIA AUGUSTA - Torredembarra - Tarragona

Author

Trail stats

Distance
13.87 mi
Elevation gain
1,220 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
1,207 ft
Max elevation
290 ft
TrailRank 
74 5
Min elevation
-210 ft
Trail type
One Way
Moving time
4 hours 11 minutes
Time
7 hours 37 minutes
Coordinates
3727
Uploaded
January 9, 2019
Recorded
January 2019
  • Rating

  •   5 1 review
Be the first to clap
2 comments
Share

near Torredembarra, Catalunya (España)

Viewed 808 times, downloaded 26 times

Trail photos

Photo ofVIA AUGUSTA - Torredembarra - Tarragona Photo ofVIA AUGUSTA - Torredembarra - Tarragona Photo ofVIA AUGUSTA - Torredembarra - Tarragona

Itinerary description

Torredembarra - Tarragona

Fem aquesta etapa també amb enllaç a les estacions de tren de ambdues localitats, tant a l'inici com al final, de tal manera que l’usuari pot realitzar-la amb el dos sentits.
Sortim de Torredembarra i anem a buscar el pont del pas a nivell, per l'avinguda de Francesc Macià arribem a l'avinguda de les Oliveres, passarem per la plaça de l'Oli i seguirem recte fins la Plaça de l'Ermita on trencarem pel carrer del Xiprer amb direcció al mirador dels Munts. en aquest lloc observarem una bona vista de la platja d'Altafulla i del castell d'Altafulla i del castell de Tamarit. Desprès baixarem i trobarem la Vil·la romana dels Munts. Probablement aquesta vil·la es va edificar durant el segle I i es creu que va estar ocupada fins al VI o VII. Està situada a Altafulla, a 14 km de Tarragona, sobre un petit turó prop del mar. A la part més alta d'aquest turó hi ha les cisternes que la proveïen d’aigua, i al llarg del pendent s’hi troba la zona residencial i dos conjunts de termes. La riquesa de les estàtues, paviments, pintures murals, emblemes de mosaic i columnes de marbre que s’hi han trobat no deixen cap dubte de la importància del seu propietari, un alt càrrec de l'administració de Tàrraco. Part dels materials es troben exposats al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. A l’estiu s’hi fa una visita escenificada.
Seguirem recte direcció Altafulla per anar a visitar la part alta on trobarem l'imponent castell de Montserrat. Sortirem d'Altafulla pel camí del riu Gaià i seguirem pel camí de Ferran, arribarem a Ferran per la plaça del Castell i sortirem pel camí del Costeret amb direcció a la pedrera del Mèdol. Seguirem direcció el mas de Cosidor que es troba abandonat, continuem vorejant el Club de Golf Costa Daurada i passant molt a prop de mas Sorder, seguirem una bona estona paral·lels a l'AP-7 fins a la part més alta on passarem pel pont a l'altra banda, seguidament seguirem una estona per un sender que puja i baixa fins passar a l'altra banda per sota de l'autopista, agafarem el camí direcció al Llorito, a la sortida cal anar amb compte de no desviar-se del sender doncs, en aquest lloc es fàcil despistar-se, tal com ens va passar. Desseguida trobarem la pista que ens portarà a l'entrada de Tarragona on visitarem alguns dels llocs amb ruïnes romanes més emblemàtics.

PEDRERA ROMANA DEL MÈDOL
Durant l'antiguitat la pedra va ser un dels principals materials utilitzats a la construcció. Cada ciutat va disposar de les seves pròpies pedreres locals, encara que va ser comuna l'importació, generalment marítima, de materials aliens a la zona. Entre els materials de construcció de major exportació es troba el marbre.

Les principals pedreres tarraconenses estaven destinades bàsicament a l'explotació de pedra calcària, molt freqüent al voltant de la ciutat. Actualment es coneixen una desena de pedreres, encara que la més espectacular per les seves dimensions i l'estat de conservació és la del Mèdol.

El Mèdol és una gran foia de més de 200 metres de llargada i una amplada d'entre 10 i 40 metres, produïda per la constant extracció de pedra en època romana. Al centre de la pedrera s'alça una agulla de pedra de 16 metres d’alçada que marca la cota original de la roca abans d’iniciar-se l'explotació. Es calcula que d'aquesta pedrera es van extreure aproximadament un total de 50.000 m3 de pedra.

La pedra del Mèdol és una lumaquel·la micènica de color groguenc daurat, molt fàcil de treballar, amb què es van construir un gran nombre dels edificis romans més importants de Tàrraco. Possiblement, aquesta pedrera també va ser utilitzada en època medieval. El trasllat dels carreus a la ciutat es va realitzar a través de la Via Hercúlia, coneguda després com Via Augusta, que es trobava a escassa distància de la pedrera.

En l’actualitat, les condicions ambientals de la foia han creat un microclima que l’ha convertit en un espai d’elevat interès ecològic.


Font:
https://www.tarragona.cat/patrimoni/museu-historia/monuments/la-pedrera-romana-del-medol

Waypoints

PictographWaypoint Altitude -94 ft
Photo ofPlaça de l'Oli Photo ofPlaça de l'Oli Photo ofPlaça de l'Oli

Plaça de l'Oli

Photo ofVil·la romana dels Munts Photo ofVil·la romana dels Munts Photo ofVil·la romana dels Munts

Vil·la romana dels Munts

Photo ofAltafulla Photo ofAltafulla Photo ofAltafulla

Altafulla

PictographRiver Altitude -163 ft
Photo ofEl Gaià Photo ofEl Gaià

El Gaià

PictographCastle Altitude -150 ft
Photo ofCastell de Ferran Photo ofCastell de Ferran Photo ofCastell de Ferran

Castell de Ferran

Photo ofPedrera del Mèdol Photo ofPedrera del Mèdol Photo ofPedrera del Mèdol

Pedrera del Mèdol

PictographRuins Altitude -131 ft
Photo ofMas de Cosidor Photo ofMas de Cosidor

Mas de Cosidor

PictographRuins Altitude -52 ft
Photo ofBarraca del Ceba Photo ofBarraca del Ceba Photo ofBarraca del Ceba

Barraca del Ceba

PictographWaypoint Altitude 65 ft
Photo ofCamí del Llorito

Camí del Llorito

PictographReligious site Altitude 219 ft
Photo ofEl Llorito Photo ofEl Llorito Photo ofEl Llorito

El Llorito

Photo ofPortal del Roser Photo ofPortal del Roser Photo ofPortal del Roser

Portal del Roser

Comments  (2)

  • Photo of Oscar Upegui
    Oscar Upegui Jan 12, 2019

     

    Muy buena ruta para recorrer y conocer, gracias Josep por compartir el trazado.

  • Photo of Josep Mª Dalmau
    Josep Mª Dalmau Jan 12, 2019

    Gracias Oscar por el comentario y la valoración de la ruta.

You can or this trail