Activity

Twello twello

Download

Author

Trail stats

Distance
13.9 mi
Elevation gain
3 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
3 ft
Max elevation
49 ft
TrailRank 
16
Min elevation
-10 ft
Trail type
Loop
Coordinates
467
Uploaded
August 8, 2021
Recorded
August 2021
Be the first to clap
Share

near Twello, Gelderland (Nederland)

Viewed 56 times, downloaded 0 times

Itinerary description

twello via bruggenbos naar deventer station via zonnenbergstraat terug



Routering: Wandel - mooiste, Manueel

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Treinramp bij Twello

De spoorlijnen van Apeldoorn naar Deventer en van Deventer naar Almelo waren in 1900 nog een enkelsporige lijnen. De sneltrein uit Amsterdam had bij Twello de stoptrein van Almelo naar Apeldoorn moeten kruisen. Normaliter zouden deze treinen, beide getrokken door een locomotief uit de sneltreinlocomotievenserie 359-408, elkaar bij Bathmen of Colmschate moeten passeren, maar als gevolg van een vertraging van de sneltrein was de stoptrein Twello al genaderd. Twee mannen uit Deventer kwamen om en er waren vijf zwaar gewonden onder passagiers. Twee conducteurs raakten lichtgewond. Volgens de krant De Rijnbode en uit een rechtszaak bleek dat een wisselwachter verzuimd had een wissel om te leggen, waardoor de beide treinen op hetzelfde spoor, voor het station van Twello, frontaal met elkaar in botsing kwamen. Twee stationsbeambten werden in januari 1901 veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Huize De Rechthoek

Huize De Rechthoek is een negentiende-eeuwse villa aan de Rijksstraatweg in de Gelderse plaats Twello. Het staat ingeschreven in het monumentenregister van de gemeente Voorst.
Voordat De Rechthoek werd gebouwd, stond op het perceel sinds 1858 hofstede De Ongenade. Die werd een aantal jaren bewoond door Volkert Simon Maarten van der Willigen. Deze hoogleraar aan het Athenaeum Illustre van Deventer liet in 1863 bij de hofstede een observatorium bouwen. Het observatoriumgebouw stond na zijn vertrek nog vele jaren ongebruikt op het perceel, op enige afstand van de later gebouwde villa De Rechthoek. In de jaren 1960 is het gesloopt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Parckeler

De Parckeler

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

de aze fruitpost

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kruisvoorde / Cruysvoorde

Kruisvoorde / Cruysvoorde

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Huize Hunderen

Huize Hunderen is een monumentaal landhuis op het landgoed "Het Hunderen" in de Gelderse plaats Twello.

Oorspronkelijk was "Huize Hunderen" een havezate. Het gebouw dateert uit de 17e eeuw. Door zijn huwelijk met Helena van Heerdt in 1646 kwam de havezate in het bezit van Gijsbert Schimmelpenninck van der Oije. Het huis kende daarna meerdere eigenaren totdat de buitenplaats in 1807 gekocht werd door Johannes Kerkhoven, een Amsterdamse bankier. Hij liet het huis ingrijpend verbouwen. Kerkhoven trouwde in 1817 met Anna Jacoba van der Hucht. Een aantal van hun kinderen werd hier geboren. Hella Haasse beschrijft in "Heren van de thee" het huis en het landgoed Hunderen in de tijd van de Van Kerkovens als een "Eldorado".

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Flierkamp

Buitengoed De Flierkamp is gelegen aan de Rijksstraatweg te Twello in Gelderland. Het is anno 2015 4,5 hectare groot.

Het goed bevindt zich nabij de rand van een oude oeverwal van de IJssel in het IJsseldal op de overgang tussen droge en natte grond. Het landschap bestond lange tijd uit grote blokvormige percelen grasland en akkers, met sloten en houtwallen als begrenzing. Bij de ruilverkaveling zijn veel oude houtwallen verdwenen, maar hier zijn ze nog aanwezig.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hof van Twello

Een agrarisch teeltbedrijf voor teelt en ontwikkeling van nieuwe gewassen en producten met streekwinkel, blote voetenpad en diverse arrangementen. Open 1 mei t/m 31 okt. wo-vr 10-18 en za 10-16. 1 nov t/m 30 apr., wo 13-17 do en vr 10-17 en za 10-16. Hof van Twello Rijksstraatweg 17 7391 MH TWELLO 0571-270014 info@hofvantwello.nl www.hofvantwello.nl

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek

Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek 'Het Klooster'• In panden die vroeger toebehoorden aan een klooster is het historische archief van de stad Deventer ondergebracht en is tevens de Athenaeumbibliotheek gevestigd. De Athenaeumbibliotheek bezit ca. 250.000 boeken waarvan het grootste deel is opgesteld in magazijnen die voor de bibliotheekgebruiker niet direct toegankelijk zijn. Tevens beschikt de bibliotheek over een aantal bijzondere deelcollecties. www.athenaeumbibliotheek.nl

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Noordenbergtoren

De Noordenbergtoren was een barbacane in de Nederlandse stad Deventer. De toren was gelegen ten noordwesten van het stadscentrum tussen de binnen- en buitengracht. De toren is rond 1487 gebouwd en had de functie de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Specifiek was de verdediging van het sluisje dat het waterpeil in de binnengracht regelde. Het water hiervoor stroomde via de Schipbeek en de IJssel de gracht aan de oostkant in en mondde aan de noordwestzijde van de stad weer in de IJssel. Om te voorkomen dat de gracht droog zou vallen wanneer de waterstand van de rivieren laag was, regelde de sluis de hoeveelheid water die gespuid werd.
De toren was gebouwd van baksteen, had muren tot zeven meter dik, was circa 35 meter hoog en had een diameter van 21,5 meter. Aan de buitenkant was de muur voorzien van kazematten. Aan de bovenzijde was de toren voorzien van een spits die was belegd met dakpannen, om inkomende pijlen af te wenden. De spits was tijdens het Beleg van Deventer in 1578 zodanig beschoten dat het op 27 september naar beneden viel. Tijdens dit beleg werden ook ondermijningsgangen gegraven door troepen van Graaf van Rennenberg met als doel de toren op te blazen. De gangen werden echter ontdekt en de ondergrondse aanvallen werden afgeslagen door de Duitse troepen in Spaanse dienst.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Hanzemuseum

Hotel De Leeuw heeft een eigen museum. Eén van de grootste verzamelingen authentieke koekplanken van Nederland. Verder is er een collectie hang- en schootkoffiemolens, verschillende soorten blikken, chocolade- en marsepeinvormen en verschillende bakkersattributen. Achter in het museum is een oudhollands snoepwinkeltje, ingericht met een oud bakkersinterieur uit een bakkerij uit Nijmegen.Open do en za 11-17. Hanzemuseum Nieuwstraat 25 7411 LG DEVENTER 0570-610290 deleeuw@home.nl www.hoteldeleeuw.nl

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Deventer

Station Deventer is het spoorwegstation van Deventer, gelegen aan de IJssellijn en aan de lijn Apeldoorn - Almelo . In het verleden was Deventer ook het beginpunt van de OLDO, de lokaalspoorlijn naar Ommen via Raalte . Het oorspronkelijke station van Deventer werd geopend op 5 augustus 1865.
In 1860 werd besloten de belangrijkste steden in Nederland te verbinden met spoorlijnen. De Staat zorgde voor de aanleg van deze zogenaamde "Staatslijnen". Staatslijn A werd aangelegd om plaatsen als Arnhem, Zutphen, Deventer, Zwolle, Heerenveen en Leeuwarden met elkaar te verbinden. Op 5 augustus 1865 kon het eerste station van Deventer worden geopend en was de stad per spoor verbonden met Arnhem. Het traject naar Zwolle kwam ruim een jaar later gereed. De exploitatie werd verricht door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen .

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Deventer

De nederzetting Deventer is gesticht op een rivierduin aan de IJssel. Een rivierduin ontstaat als rivierzand door verstuiving een heuvel vormt.
De IJssel heeft in de loop der eeuwen een grote rol gespeeld voor de stad. Niet alleen handel kon makkelijker plaatsvinden door deze waterweg, maar de tol die de schepen moesten betalen om langs Deventer te varen leverde de stad veel geld op.
Tussen 1000 en 1500 werd Deventer een bloeiende handelsplaats, die deel uitmaakte van het Hanzeverbond. De Hanze was een samenwerkingsverband van handelaren en steden die door samenwerking probeerden hun handel te beschermen en uit te breiden.
Naast handelsplaats was Deventer ook havenstad. Grote schepen konden aan de kade aanleggen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

VVV Deventer

Deventer is een van de vijf oudste steden van Nederland en heeft een lange geschiedenis. De plaats staat al in 9e eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld. Nadat de plaats in de loop der tijd steeds meer rechten en privileges had verworven, ontving ze in 1123 van keizer Hendrik V de beschikking over de gemeentelijke gronden. Dit wordt door historici beschouwd als het moment van verkrijgen van stadsrechten door de inwoners. De stad heeft het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en de oudste wetenschappelijke bibliotheek (Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek) van Nederland. De naam Deventer wordt etymologisch toegeschreven aan een in de 8e eeuw of eerder ontstane samenstelling van twee Oudsaksische vormen. De naam zou dan zijn ontstaan uit *deve-treo, wat zoiets betekende als "aan een waterloop gelegen geboomte". Vanaf de 8e eeuw is de plek waar Deventer nu ligt vrijwel continu bewoond. De IJssel speelde een belangrijke rol voor jagers, vissers, boeren en veehouders, die zich vestigden op de oever. Waarschijnlijk is de stad gesticht door de later heilig verklaarde Angelsaksische missionaris Lebuïnus (Liafwin), die in 768 de IJssel overstak, en een houten kerkje stichtte op de plek waar nu de naar hem genoemde Grote of Lebuïnuskerk staat. Deventer bleef een religieus centrum binnen het bisdom Utrecht en ontwikkelde zich tot de hoofdplaats van het Oversticht. Tussen 1000 en 1500 werd Deventer een bloeiende handelsplaats, die deel uitmaakte van het Hanzeverbond. Met name in de 11e en 12e eeuw vormde het samen met Tiel een zeer belangrijke handelsplaats. Deventer was ook een havenstad. Grote schepen konden aan de kade aanleggen. De Schipbeek mondde vroeger uit aan de zuidkant van het centrum en vormde een natuurlijke haven. In deze periode werd de verdedigingswal tegen Vikingaanvallen, waar de stad al in 882 mee begonnen was, van uitgebreide vestingwerken voorzien om de stad nog beter te kunnen verdedigen. Van 1559-1591 was het rooms-katholieke bisdom Deventer in de stad gevestigd.Deventer was een belangrijk centrum voor religieuze hervorming, met name doordat het de geboorteplaats is van frater Geert Grote, grondlegger van de beweging van de Moderne devotie die van grote invloed was op Thomas a Kempis en later op Desiderius Erasmus. Alexander Hegius, de belangrijkste leerling van Rudolf Agricola, was rector van de Latijnse school in Deventer van 1483 tot 1493. Tot ongeveer 1500 was de stad het belangrijkste humanistische boekdrukcentrum van Noord-Europa. De nederzetting Deventer is gesticht op een rivierduin aan de IJssel. Deze rivier heeft in de loop der eeuwen een grote rol gespeeld voor de stad. Niet alleen handel kon makkelijker plaatsvinden door deze waterweg, maar de tol die de schepen moesten betalen om langs Deventer te varen leverde de stad veel geld op. Dit recht, onderdeel van het katentol, had de stad in 1241 in erfpacht gekregen van de abdij in Elten. Deventer heeft ook nadelen gehad van de IJssel, doordat de rivier vaak buiten haar oevers trad. Tegenwoordig heeft Deventer een waterkering, maar de Welle staat met hoogwater nog geregeld onder water. Door dijkdoorbraken van de IJssel zijn in en rondom de huidige stad vele kolken ontstaan, zoals de Douwelerkolk en de Klinkenbeltskolk.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wilhelminabrug

De Wilhelminabrug, genoemd naar Wilhelmina der Nederlanden, verbindt de provincies Gelderland en Overijssel ter hoogte van Deventer.
De brug over de IJssel werd gebouwd tussen 1939 en 1943, maar bij de aftocht in april 1945 door het Duitse bezettingsleger opgeblazen. Na de bevrijding werd ze volgens het oorspronkelijke ontwerp herbouwd en in 1948 opnieuw in gebruik genomen. De stalen boogbrug heeft met natuursteen afgewerkte betonnen landhoofden en rivierpijlers. De toerit aan de stadskant rust deels op modern vormgegeven betonnen pijlers, voor deze toerit werd de uit de middeleeuwen stammende Deventer rivierhaven gedempt. Op deze locatie is in 2005 onder de brug een als tijdelijk bedoelde kooiconstructie geplaatst die een parkeergarage herbergt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De IJssel

Tijdens de ganse fietsroute spot je ooievaars. Broedende, voedende, aanvliegende, klepperende ooievaars. Zo natuurlijk. De IJssel en de uiterwaarden zijn een echt paradijs voor deze prachtige vogels.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Grote of Lebuinuskerk

De Grote of Lebuïnuskerk is een gotische hallenkerk in Deventer. In de middeleeuwen was het de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. De Lebuïnuskerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het rooms-katholieke bisdom Deventer dienst als kathedraal. De kerk staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990. De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer.
Het bouwwerk moet niet verward worden met de Broederenkerk in Deventer, die officieel de R.K. Sint-Lebuïnuskerk genoemd wordt.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Duimpoort

De Duimpoort is een voormalige stadspoort van de stad Deventer. Evenals veel andere stadspoorten van Deventer bestond de Duimpoort uit zowel een binnen- als een buitenpoort. Volgens de stadssecretaris Gerhard Dumbar was de poort vernoemd naar de tegenoverliggende "konyneduinen" die in de 15de-eeuw werden geslecht. De Duimpoort zou in 1626 nog worden vernieuwd. Tussen 1832 en 1859 werd de poort in verschillende fases afgebroken. De straten Duimpoort en Achter de Muren-Duimpoort verwijzen naar de locatie van de voormalige poort.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

koffie

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Deventer

Deventer ; Nedersaksisch: Dèv'nter of Daeventer, in lokaal dialect: Dèmpter) is een Nederlandse stad in de provincie Overijssel. De stad is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente en is gelegen aan de rivier de IJssel. Deventer maakte in de middeleeuwen deel uit van het Hanzeverbond, een belangrijk Noord-Duits handelsnetwerk.

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e-eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu . In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld. Nadat de plaats in de loop der tijd steeds meer rechten en privileges had verworven, ontving ze in 1123 van keizer Hendrik V de beschikking over de gemeentelijke gronden. Dit wordt door historici beschouwd als het moment van verkrijgen van stadsrechten door de inwoners. De stad heeft het oudste stenen huis, het oudste wandelpark en met de Athenaeumbibliotheek ook de oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

ijsselhotel 20

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Bolwerksmolen

De Bolwerksmolen is een zaagmolen in Deventer op de westelijke oever van de IJssel, vlak bij de Wilhelminabrug. De molen werd in 1968 ingeschreven in het register van rijksmonumenten.
De molen werd gebouwd in 1863 gebouwd door de gebroeders Elfrink. De houten achtkantige, bovenkruier met stelling staat op een vierkante onderbouw met zaagschuur en heeft een sleephelling voor het uit het water trekken van de boomstammen. De stelling zit op een hoogte van 5,60 m. De eigenaar is sinds 1967 de gemeente Deventer. De exploitatie van de molen gebeurt door de Stichting Bolwerksmolen. Molenaar is sinds 2002 Ber Fort.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Steenenkamer

Steenenkamer is een buurtschap in de gemeente Voorst, in de Nederlandse provincie Gelderland. De buurtschap telt ongeveer 290 inwoners en is gelegen aan de Provinciale weg 344 en de rivier de IJssel, grenzend aan de wijk De Hoven van de Overijsselse stad Deventer en in de buurt van de dorpen Wilp en Twello. De provinciegrens tussen Overijssel en Gelderland is ook de grens tussen Steenenkamer en Deventer.

Een stenenkamer is een huis of boerderijgedeelte uit de begintijd van de middeleeuwse baksteenbouw. Het was bestemd voor een veilige opslag van de oogst of verblijfsruimte voor de 'heer' van het gebied. Bij rivieren kon het ook een vluchtplaats zijn bij hoogwater.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

SV Wilp

SV Wilp was een Nederlandse sportvereniging uit Wilp in de provincie Gelderland, opgericht op 26 maart 1926. De sporten gymnastiek, jazzdance, turnen, voetbal en volleybal werden er beoefend.
Zwart en wit waren de clubkleuren van Wilp. Het tenue bestond uit een verticaal wit-zwart gestreept shirt, een zwart broek en zwarte kousen.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Wilpermolen

De Wilpermolen of Lathmerse molen is een ronde stenen stellingmolen te Posterenk in de gemeente Voorst in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is een van de grootste en oudste stellingmolens van Oost-Nederland. Van de grond tot de askop is de hoogte ongeveer 18 meter. De hoogte van de stelling is 6,60 m.

De molen werd in 1736 gebouwd als koren- en pelmolen, op grond van Wilhem Harmen van Broekhuysen, ambtsjonker in Voorst en burgemeester van Harderwijk. Dit gebeurde na het afbranden van de standerdmolen De Ploegh in 1725, die vermoedelijk een kilometer ten oosten van de huidige molen stond. De jonker bezat naast de molen ook onder andere havezate De Lathmer, en de huizen Wilp en Leeuwenberg. Hij was gehuwd met Mechteld Jacomina van Lynden. Boven de stelling bevindt zich in de romp van de molen nog altijd het alliantiewapen van beide echtelieden.


Auteur:

Comments

    You can or this trail