Turó d'en Galceran (100 Cims) Poblat ibèric i Dolmen de Castellruf - Mirador Galceran - Cementiri Empestats (Vallès Oriental)
near la Conreria, Catalunya (España)
Viewed 1771 times, downloaded 101 times
Trail photos
Itinerary description
>> Català:
Us proposo una interessant ruta circular pel Parc de la Serralada de Marina amb uns quants atractius que visitar, com són les restes d'un castell i d'un poblat ibèric, un dolmen, un "100 Cims" de la FEEC i les restes d'un curiós petit cementiri destinat al "empestats" morts per l'epidèmia que va patir Barcelona al segle XIX.
Ideal per a una escapada de matí o tarda i fer una mica d'exercici, ben sigui passejant i contemplant l'entorn i el paisatge, o bé fent entrenament de moderat a intens, ja que l'orografia del terreny permet qualsevol de les dues opcions.
Aquesta ruta transcorre per un espai protegit, tancat al trànsit rodat (excepte bicicletes), la qual cosa dóna un plus de llibertat per a caminar per les pistes tranquil.lament.
El traçat de la ruta és molt variat, de caminar per pistes amples a senderes estretes i quasi ofegades per la vegetació, per cert força abundant en el vessant nord, malgrat la sequera que pateix. Un seguit de pujades i baixades ens proporcionarà també una bona opció d'exercici de cardio.
Passarem per algunes fonts, segurament amb millor aspecte en un altre temps, però ara sense gota d'aigua, amb l'excepció de la Font de la Teula que rajava només una miqueta.
Visitarem les restes del castell i el poblat ibèric de Castellruf, un oppidum que va estar habitat entre els segles V i II aC, amb plena ocupació en el segle III aC.
Continuant ruta i a poca distància d'aquest, trobarem el dolmen de Castellruf, monument funerari que data d'entre 3 a 4 mil anys enrere.
La ruta ara ens portarà al proper objectiu del dia, el Turó d'en Galceran, inclòs en la llista/repte dels "100 Cims" de la FEEC.
Un excel.lent mirador de la plana litoral, des del Maresme fins la muntanya de Montjuïc. Per la cara oposada podrem contemplar la plana del Vallès, arribant la vista fins la muntanya de Montserrat en l'horitzó.
Aquest turó va jugar un paper important per a determinar les mides de l'actual Sistema Mètric Decimal. Hi ha un monòlit geodèsic que fou utilitzat l'any 1794 per a mesurar el meridià de Dunkerque a Barcelona, que serví per a determinar la longitud del metre. Un cop determinat, va quedar establit l'any 1799 per Napoleó Bonaparte.
A continuació ens espera un bonic tram de baixada que discorre pels camps de vinyes de la DO Alella, amb bones vistes al mar.
El darrer objectiu el trobarem en la part final de la ruta, el Cementiri dels Empestats. Es tracta d'un petit recinte envoltat d'un mur de baixa alçada, que va ser utilitzat per a enterrar els morts afectats per la pandèmia que va patir Barcelona en el segle XIX.
En el seu interior només trobarem una gran roca esculpida que senyala el lloc de la fossa comuna.
En no res arribarem al punt de partida seguint una curta sendera per la part posterior del cementiri.
En els waypoints i en el peu de les fotos trobareu molta més informació. Consulteu-la! (en el PC, opció no disponible en la versió per a mòbils ni tabletes).
Estic segur que us agradarà aquesta interessant proposta d'exercici, vistes panoràmiques i cultura.
Salut i rutes de senderisme cultural!
>> Castellano:
Os propongo una interesante ruta circular por el Parc de la Serralada de Marina con unos cuántos atractivos que visitar, como son los restos de un castillo y de un poblado ibérico, un dolmen, un "100 Cims" de la FEEC y los restos de un curioso pequeño cementerio, destinado a los "apestados" muertos por la epidemia que sufrió Barcelona en el siglo XIX.
Ideal para una escapada por la mañana o tarde y hacer un poco de ejercicio, bien sea paseando y contemplando el entorno y el paisaje, o bien haciendo entrenamiento de moderado a intenso, puesto que la orografía del terreno permite cualquiera de las dos opciones.
Esta ruta transcurre por un espacio protegido, cerrado al tráfico rodado (excepto bicicletas), lo cual da un plus de libertad para andar por las pistas tranquilamente.
El trazado de la ruta es muy variado, de andar por pistas anchas a senderos estrechos y casi ahogados por la vegetación, por cierto bastante abundante en el vertiente norte, a pesar de la sequía que sufre. Una serie de subidas y bajadas nos proporcionará también una buena opción de ejercicio de cardio.
Pasaremos por algunas fuentes, seguramente con mejor aspecto en otro tiempo, pero ahora sin gota de agua, con la excepción de la Font de la Teula que manaba solo un hilillo de agua.
Visitaremos los restos del castillo y el poblado ibérico de Castellruf, un oppidum que estuvo habitado entre los siglos V y II a. C., con plena ocupación en el siglo III a. C..
Continuando ruta y a poca distancia de este, encontraremos el dolmen de Castellruf, monumento funerario que data de entre 3 a 4 mil años atrás.
La ruta ahora nos llevará al próximo objetivo del día, el Turó d'en Galceran, incluido en la lista/reto de las "100 Cims" de la FEEC.
Un excelente mirador de la llanura litoral, desde el Maresme hasta la montaña de Montjuic. Por la cara opuesta podremos contemplar la llanura del Vallès, llegando la vista hasta la montaña de Montserrat en el horizonte.
Este cerro jugó un papel importante para determinar las medidas del actual Sistema Métrico Decimal. Hay un monolito geodésico que fue utilizado en 1794 para medir el meridiano de Dunkerque a Barcelona, que sirvió para determinar la longitud del metro. Una vez determinado, quedó establecido en 1799 por Napoleón Bonaparte.
A continuación nos espera un bonito tramo de bajada que discurre por los campos de viñas de la DO Alella, con buenas vistas en el mar.
El último objetivo lo encontraremos en la parte final de la ruta, el Cementiri dels Empestats. Se trata de un pequeño recinto rodeado de un muro de media altura, que fue utilizado para enterrar los muertos afectados por la epidemia que sufrió Barcelona en el siglo XIX.
En su interior solo encontraremos una gran roca esculpida que señala el lugar de la fosa común.
En nada llegaremos al punto de partida siguiendo un corto sendero por la parte posterior del cementerio.
En los waypoints y en el pie de las fotos encontraréis mucha más información. Consultadla! (en el PC, opción no disponible en la versión para móviles ni tablets).
Estoy seguro que os gustará esta interesante propuesta de ejercicio, vistas panorámicas y cultura.
Salud y rutas de senderismo cultural!
Waypoints
Inici ruta en el Camí de Martorelles (318 m)
Carretera de la Conrería, en el Coll de Montalegre, al costat del Restaurant el Cau
Bifurcació de la sendera (377 m)
Podeu triar el que més us agradi, tots dos es troben en el mateix lloc
Per la dreta (377 m)
Si us hi sembla relliscosa aquesta drecera (en el centre de la foto), podeu triar continuar per l'esquerra, només uns metres i girar cap a la dreta
Continuem per la sendera de l'esquerra (412 m)
Aquesta sendera ens portarà al cim del Turó de Castellruf (458 m)
Poblat ibèric del Turó de Castellruf (455 m)
> Documentació: "Poblat ibèric del Turó de Castellruf. El poblat ibèric del Turó de Castellruf es troba al Parc de la Serralada Litoral, concretament a Santa Maria de Martorelles (el Vallès Oriental),[1] sobre el turó homònim. Descripció: És un oppidum que va estar habitat entre els segles V i II aC. Els sondejos han permès establir una etapa de màxima ocupació durant el segle iii aC. Ocupa una extensió aproximada de mitja hectàrea, delimitada per una muralla d'1,15 m d'amplada mitjana. Tots els elements estructurals són de pedra, s'assenten sobre la roca mare i en segueixen les irregularitats.[1] Tot i haver patit un nivell important d'incendi, encara es poden observar habitatges parcialment excavats a la roca, amb sòl d'argila i normalment una llar de foc a l'interior. També es conserven diversos fragments de muralla a les bandes est i sud. Tot el conjunt està molt embardissat, de manera més o menys intencionada, per tal de dificultar-ne l'accés i preservar-ne les restes.[1] Pujant pel corriol d'accés, el primer que trobarem és un petit pou o sitja. A partir d'ací, el caminet traça un itinerari més o menys circular que seguirem en sentit contrari a les agulles del rellotge. A banda i banda anirem trobant restes d'estances, la majoria cobertes de bardissa, fins a arribar a la banda nord del turó de Castellruf. Allà hi ha un seguit de 8-10 habitatges perfectament visibles i alineats, la part exterior dels quals és un tram de muralla. El camí continua girant en direcció sud, fins a arribar a una roca. Passant amb precaució per damunt, tornem a la sitja on hem començat el recorregut.[1]" Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Poblat_ibèric_del_Turó_de_Castellruf
Dolmen de Castellruf (418 m)
> Documentació: "Dolmen de Castellruf. El Dolmen de Castellruf es troba al Parc de la Serralada Litoral, concretament a Martorelles (Vallès Oriental).[1] Descripció: A priori sembla un dolmen simple o cista, però podria tractar-se també d'una galeria, amb un període d'ocupació durant el calcolític. No s'hi han fet excavacions rigoroses per esbrinar-ho. Presenta un estat força correcte i sembla que no hi manca cap de les peces. La cambra, tancada per quatre lloses verticals, fa 1,60 metres de llarg per 1,50 metres d'ample i tot just 0,60 m d'alçària. La coberta la formen dues lloses treballades de forma triangular, que tapen completament la cambra. Hi ha abundància de pedres granítiques al voltant que podrien ésser del túmul, el qual es calcula que fa uns 7 metres de diàmetre.[1] Apareix esmentat per Josep Estrada i Garriga el 1955, però sembla que fou descobert per mossèn Fàbregues, del seminari de la Conreria. Segons explica una persona de Santa Maria de Martorelles (la qual, de jovenet, feia de pastor en aquesta zona), entre els anys 1939 i 1942 un grup de 5 o 6 religiosos amb els hàbits arromangats feien excavacions al mig del bosc, suposadament treballant en aquest dolmen.[1]" Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Dolmen_de_Castellruf
Torre de guaita i mirador (479 m)
> Documentació: "El turó d'en Galceran, nou mirador del Parc de la Serralada Litoral i del Parc de la Serralada de Marina. 01/06/2020 El Consorci del Parc de la Serralada Litoral ha arranjat l'espai del turó d'en Galceran desbrossant l'entorn i col·locant-hi tres bancs i un plafó explicatiu amb la història del vèrtex geodèsic. L'actuació, que ha tingut una inversió total de 5.426,85 euros, ha permès crear un nou equipament, un mirador del Parc de la Serralada Litoral i del Parc de la Serralada de Marina. El turó d'en Galceran, de 484 m d’altitud, es troba entre el Parc de la Serralada Litoral i el de la Serralada de Marina i fa de termenal entre els municipis de Tiana, Alella i Santa Maria de Martorelles. L’entorn és molt conegut per la torre de guaita que s’hi troba i és una fita popular entre els caminaires i ciclistes que sovintegen la serralada. Les actuacions de millora han inclòs una intensa desbrossada de l’entorn per obrir les vistes cap a Barcelona, la costa i l’interior. A l’espai de la torre també s’han construït tres bancs que conviden a descansar després de l’ascensió i contemplar la panoràmica. Plafons interpretatius Així mateix, dalt del cim s’ha instal·lat un plafó interpretatiu de la curiosa història del vèrtex geodèsic que s’hi troba, el qual va servir per determinar la mesura del metre. A més d'aquest plafó, al mirador del turó d'en Galzeran també trobareu un plafó interpretatiu sobre les aus rapinyaires que són més visibles durant la migració que es produeix cada tardor. El disseny del plafó forma part del conveni de col·laboració entre la Xarxa de Parcs Naturals i l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i conté informació que explica per què migren les aus rapinyaires, els tipus de migració i de vols. A més, conté dibuixos que ajuden a diferenciar les diferents espècies i informació sobre quina és la millor època per observar cada rapinyaire. Cliqueu en aquest enllaç a la web Conservació de la biodiversitat a la XPN i se us desplegarà el plafó. Finalment, també s’ha eliminat una tofa de bambú que creixia al peu de la torre, ja que és una espècie de jardineria que no pertany a la vegetació natural i és difícil d’erradicar." Font: https://parcs.diba.cat/es/web/l-informatiu/-/litoral-el-turo-d-en-galceran-nou-mirador-del-parc-de-la-serralada-litoral-i-del-parc-de-la-serralada-de-marina
Turó d'en Galceran '100 Cims de la FEEC' (484 m)
Aquest turó va jugar un paper important per a calcular i determinar el Sistema Mètric Decimal, que va ser establit per Napoleó Bonaparte sota el lema "Per a tots els pobles i per a tots els temps", l'any 1799. > Documentació: "Turó de Galzeran. El Turó d'en Galzeran o Turó d'en Mates (o també, localment, el Telègraf) és una muntanya de 484 metres situada entre el Maresme i el Vallès Oriental, a la Serralada de Marina o de la Conreria. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC[2] amb el nom de Turó d'en Galzeran o d'en Mates. El seu accés principal és pel GR-92 des del coll de la Conreria. Particularitats: Des del turó d'en Galzeran podem veure la panoràmica més àmplia de tot l'entorn i és el punt d'unió dels municipis d'Alella, Tiana i Martorelles de Dalt. Hi ha un monòlit geodèsic que fou utilitzat l'any 1794 per a mesurar el meridià de Dunkerque a Barcelona, que serví per a determinar la longitud del metre. Es feu servir per a la triangulació del vèrtex format pel Matagalls, el Puig Rodó i el Turó d'en Galzeran. Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic (referència 291120001)." Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Turó_de_Galzeran
Panoràmica i baixada en ziga-zaga (473 m)
Estem en els Rocs de Montjorn. En la primera foto veiem a l'esquerra el Turó els Ginestells (433 m), i a la dreta, Tiana i Montgat.
Cementiri dels Empestats (308 m)
Disculpeu la qualitat de les fotos per la manca de llum, ja era molt fosc. > Documentació: "El Cementiri dels Empestats, un cementiri amb història. La visita que us proposo avui és al Cementiri dels Empestats. Aquest Cementiri el vam conèixer fa poc, quan vam anar a fer un dinar familiar al Restaurant El Cau (bon menjar, amb algunes opcions vegetarianes). El Cementiri està situat a pocs metres de l’establiment, i s’hi pot accedir fàcilment a peu. Pertany al terme municipal de Tiana, i està a prop de la Conreria i de la Cartoixa de Montalegre, sobre el coll de Montalegre, a uns 18 km de Barcelona. El terreny forma part del Parc Natural de la Serra de Marina. El Cementiri dels Empestats també és conegut pel nom de Cementiri del Còlera o Cementiri de la Febre Groga. Segur que hi ha més noms, però aquests són els més utilitzats popularment. En aquest cementiri hi trobem tan sols una pedra amb algunes inscripcions, que ens marca la fossa comuna on alguns infectats d’aquesta malaltia van ser enterrats. Aquest monument va ser col·locat l’any 1871, un cop l’epidèmia ja hagué finalitzat. La història d’aquest indret amagat és molt senzilla, i n’existeixen varies, de versions. L’any 1870, al barri de la Barceloneta, va començar una epidèmia de pesta, possiblement a causa d’algun dels vaixells arribats des de terres llunyanes. La malaltia es va començar a estendre per tota la ciutat. Per internet hi ha informacions que expliquen com, un cop desallotjat el barri de la Barceloneta per ordre de l’Ajuntament i la Junta de Sanidad, els malalts provinents de famílies amb menys recursos van ser traslladats a la Conreria. L’epidèmia va durar 4 o 5 mesos, i va deixar 76 morts, que suposem són els enterrats a la fossa comuna. Aquesta seria una primera versió dels fets. La segona, explicada pels meus familiars, no deixa tan bé a les autoritats. Diuen que els carros que transportaven als malalts (i dic malalts perquè no sempre estaven morts quan sortien de Barcelona) eren enviats a les afores de la ciutat, sent una d’aquestes afores aquest racó de muntanya que pertany a Tiana. Un cop arribaven al que coneixem com a Cementiri dels Empestats, els enterraven. La persona que havia portat el carro també s’hi havia de quedar, ja que havia entrat en contacte amb el virus i per tant es considerava que havia estat també contaminat. Entenc que la versió casolana és més digne d’una pel·lícula de por, però jo me la crec més que l’altre- intueixo que a al segle XIX anaven bastant per feina pel que fa a aquest tipus de situacions. No m’hagués agradat estar al lloc del que portava als morts. Us deixo un link amb el mapa de la zona- pel post d’avui, m’ha semblat més interessant explicar-vos la història de l’indret que l’entorn o el recorregut. Hi ha diferents rutes per arribar-hi, però l’aparcament del restaurant és un bon inici per visitar el Cementiri i posar-se en camí per explorar una mica la zona. Marta Bayà" Font: https://blogs.cpnl.cat/viatgesillibres/2016/03/28/el-cementiri-dels-empestats-un-cementiri-amb-historia/
Final ruta. Camí de Martorelles (318 m)
Se'ns a fet de nit i donem per finalitzada la ruta gaudint d'aquesta bonica posta de sol
Comments (14)
You can add a comment or review this trail
Ruta molt recomanable, amb unes vistes que no m'esperava i ideal per fer una escapadeta curta qualsevol dia de la setmana. A més de descobrir elements interessants de la nostra història i cultura.
I have followed this trail View more
Information
Easy to follow
Scenery
Easy
Prop de casa i amb unes vistes espectaculars.
Moltes gràcies alexandrahur88 pels teus apreciats comentaris. Celebro que t'hagi agradat la ruta, tant com a mi la teva companyia :-) Un plaer!
Salutacions,
Joan Rover
Hola una pregunta!! Per aparcar ni ha puesto bo??
Hola Nessa74!
Si que hi ha i es pot aparcar bé. Ànim i ja ens compartireu la vostra experiència.
Salut i muntanya!
Joan Rover
Moltes gràcies! Anem un grup aquest diumenge! Ja et diré. Te bona pinta. Gràcies per la teva atenció. Salut i muntanya 😘
Gracias Joan me ha sido muy util
Lo celebro edusecanell y gracias por escoger la ruta.
Salud y montaña!
Joan Rover
I have followed this trail verified View more
Information
Easy to follow
Scenery
Easy
Barreja de camins i senders
Gràcies jgraubueno per la teva valoració, Espero que aquesta barreja de camins i senders t'hagin agradat.
Salut i muntanya!
Joan Rover
I have followed this trail verified View more
Information
Easy to follow
Scenery
Easy
Ruta molt xula, un matí molt agradable, gràcies per compartir. Salut i cames.
Les gràcies a tu xavier.algas per escollir la ruta i compartir-nos la teva experiència. Celebro que t'hagi agradat. En el meu espai de Wikiloc (Joan Rover), trobaràs moltes més propostes que estic segur t'agradaràn, t'animo a descobrir-les.
Salut i cames!
Joan Rover
I have followed this trail verified View more
Information
Easy to follow
Scenery
Moderate
La segona vegada que la faig. M'encanta. Les fonts del camí estan una mica seques, es clar. I he fet una variant per evitar la pujada molt costeruda del final.
Hola Jessica! Doncs moltes gràcies per repetir-la, m'alegra saber que t'ha agradat. Una llàstima la sequera que portem, les fonts seques fan molta pena quan aquesta zona és molt verda.
Moltes gràcies també per la teva valoració, molt amable. L'opció de la drecera és una bona idea, la pujada del final és matadora :-(
En el meu espai de Wikiloc trobaràs moltes més propostes que estic segur t'agradaran. T'animo a descobrir-les.
Salut i Muntanya!
Joan Rover