Activity

Taşköprü Çobangeçidi Kanyonu - Emmezli Köyü

Download

Trail photos

Photo ofTaşköprü Çobangeçidi Kanyonu - Emmezli Köyü Photo ofTaşköprü Çobangeçidi Kanyonu - Emmezli Köyü Photo ofTaşköprü Çobangeçidi Kanyonu - Emmezli Köyü

Author

Trail stats

Distance
3.33 mi
Elevation gain
741 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
728 ft
Max elevation
856 ft
TrailRank 
42
Min elevation
630 ft
Trail type
One Way
Time
2 hours 54 minutes
Coordinates
480
Uploaded
November 2, 2015
Recorded
October 2015
Be the first to clap
Share

near Kutluca, Kocaeli (Türkiye Cumhuriyeti)

Viewed 4228 times, downloaded 31 times

Trail photos

Photo ofTaşköprü Çobangeçidi Kanyonu - Emmezli Köyü Photo ofTaşköprü Çobangeçidi Kanyonu - Emmezli Köyü Photo ofTaşköprü Çobangeçidi Kanyonu - Emmezli Köyü

Itinerary description

Not: Tüm rotalarım bilgisayar başında değil yürüyerek eklenmiştir. Yapacağınız tüm doğa yürüyüşlerinde ve diğer outdoor etkinliklerde eğer rotaya hakim değilseniz ve çok fazla tecrübeniz yoksa profesyonel bir ekipten yardım almalısınız.

Antik çağın kervan yollarının geçtiği, tarih ve doğayı bir arada yaşatan tabiat harikası Taşköprü Çobangeçidi Kanyonu…

Eski İstanbul yolu üzerinde bulunan Kutluca Köyü'nün bulunduğu alan bölgede Taşköprü olarak bilinir. Antik çağın kervan yollarının da geçtiği bu alanın, tarihi, arkeolojisi ve kanyon oluşumları dikkat çekicidir. Bu bölge adeta kanyonlar coğrafyasıdır. Ayrıca çok sayıda tarihi değirmen ve köprü kalıntıları da kanyon içerisinde bulunuyor.
MS 1. yy`da 50 yılında Romalılar tarafından Göksu deresi üstünde Kutluca köyü ile Duranlı köyü arasında yapılmış olup Geudos adı verilmiştir. Tarihi ipek yolu ile Nikomedia`ya ulaşan yolun üzerinde olan köprü daha sonra bölgede yaşayanlar tarafından Taşköprü adıyla anılmaya başlamış ve civar köyler kendilerini "Taşköprü Divanı" olarak belirlemişlerdir.
Divan yerleşim tarzı daha çok manav yerleşim birimlerinde gözlemlenen bir yapılanma tarzı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendi başına muhtarlık olamayacak dağınık durumdaki birbirine yakın üç ve daha fazla yerleşim yeri bir araya gelerek bir köyü ve her yerleşim yeri de o köyün mahallelerini oluşturmaktadır. Ancak bu durum 1980 öncesinde muhtarlığı olmayan küçük köylerin birleşerek "divan" olarak adlandırdıkları yerleşim birimleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün idari yapılanmada kullanılmayan bu kavram halen yöre insanın köy tabirlerinde kullandıkları bir kavram olarak yaşamaya devam etmektedir. Karayakuplu Divanı, Tahtalı Divanı, Gerede Divanı, İshakçılar bunun en güzel örnekleridir. Ancak "Taşköprü Divanı" olarak anılan yerleşim yerinde Taşköprü adında ne bir merkez ne de bir köy yer almaktadır. Tarihi İpek yolununda Taşköprüden geçtiği bilinmektedir.
Bugün Körfez ve Derince İlçe sınırlan içinden geçerek İzmit`i İstanbul`a bağlayan ve Eski İstanbul adıyla anılan yolun kuzeyinde İstanbul il sınırına kadar olan bölgede yaşayanlar kendini manav ve "Taşköprülü" olarak tanımlamaktadır.
Kıyırlı, Sevindikli, Osmanlı, Hayettinli (Hayradınlı), Kuşluköy, Kıdışlı, İshakçılar, Tahtalı, Gerede, Dümbüldek, Karakadılar, Karagöllü, Sofular gibi yaklaşık olarak gerek Körfez ilçe sınırları içinde gerekse Derince ilçe sınırları içerisinde yer alan yirmi beş kadar köy ve bunların mahalleleri Taşköprü adıyla anılmaktadır.

Parkurun Özellikleri:
Yürüyüş Yönü ve Parkurun Başlangıç Noktasına Ulaşım:
Çobangeçidi (Taşköprü) Kanyonu İstanbul’a 90 – İzmit merkeze 36 km uzaklıkta yer alan tarihi çok eski zamanlara dayanan bir parkurdur. Parkura gelmek için Kutluca köyü girişinden Kutluca Köprüsü tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz.
Doğa yürüyüşü için izleyeceğimiz rota Taşköprü, Çoban geçidi ve Emmezli köylerinden oluşan rota olacaktır. Rotanın tamamı Elbizli Köyü’ne kadar devam etmektedir ama Çoban Geçidi’nden Elbizli Köyü arasındaki yol araç yolu olduğundan biz Çoban Geçidi’nden Emmezli köyüne ulaşarak rotamızı burada sonlandırmayı tercih ediyoruz.
Buradan da anlaşılacağı gibi doğa yürüyüşü için parkurumuz başlangıç noktası Kutluca (Taşköprü) Köprüsü olacaktır. Parkur bitim yeri ise yaklaşık 5 km uzaklıktaki Emmezli Köyü olacaktır.

5.36 km’lik parkurumuzu yaklaşık 3 saatlik bir sürede tamamlıyoruz.

Yürüyüşümüz başlangıç aşamasında 793 mt yükseklikten başlayıp, rota boyunca en fazla 261 mt yüksekliğe ulaşacağız. Tüm parkuru düşünce 192 mt inişli çıkışlı bir rotadan oluşmaktadır.
Güzergah boyunca açıklayıcı tabelalar ne yazık ki yok. Sadece Kutluca (Taşköprü) Köprüsü girişinde ve Elbezli Köyü girişinde tabela var. Bu sebepten ötürü bu parkuru rehber eşliğinde yürümenizde fayda var.

Parkurun büyük bir kısmı dereye paralel devam etmekle birlikte bir süre sonra 250 mt yükseleceğiniz ve bölgeye hakim yapısı ile Şahin Terası olarak isimlendirdiğimiz alana ulaşıyoruz. Rotanın en yüksek yeri burası olup bundan sonra Emmezli Köyü’ne çıkışa kadar sürekli iniş olacaktır.
Emmezli Köyü’ne ulaşmak için 15 dk kısa bir tırmanış gerçekleştiriyoruz. Köy halkının sıcak karşılaması bütün yorgunluğunuza değiyor.

Kimi yerde çok sık çalıların ve dikenlerin arasından geçeceğiniz parkur birkaç yer hariç ki buralarda dikkatli olduktan sonra ıslanmadan geçebileceğiniz su geçişleri vardır.

Yürüyüşünüz sırasında tatlı su samuru izlerine rastlayabilirsiniz. Bunun haricinde deredeki balık popülasyonundan ötürü gri balıkçıl gibi farklı kuşlarda görebilirsiniz.
Bitki örtüsü: Milli parkta hakim bitki örtüsü dikenli ağaçlarıdır. Ardıç, gürgen, meşe, muşmula gibi değişik tür ağaçlar da görülmektedir.
İstanbul’a uzaklığı: 90 kilometre (1 saat 43 dk)

Parkurun Yapısı ve İdeal Yürüyüş Mevsimi: Kanyon içi patika ve dere kenarı toprak yollardan oluşan bu parkur her mevsim yürünebilir. Ancak dereye girmek isterseniz en uygun mevsim yazdır.
Parkur kolay derece zorluğa sahiptir. Bu nedenle katılım her yaşa açık olacaktır.

Su Durumu: Parkur boyunca su kaynağı bulunmuyor. Yanınızda en az 1.5 lt su bulundurmanızda fayda var.

Rotanın Farkı:
• Yürüyüşün tamamı eşsiz bir doğa içinde geçiyor, dinlenmek ve fotoğraf çekmek için mükemmel bir tabiat parkı.
• Rota boyunca çok güzel bir kamp alanları bulunmaktadır.
• Çobangeçidi (Taşköprü) kanyonu görenleri etkileyen, harika bir doğası vardır.
• Turlarımız yürüyüş turlarıdır. Orta zorluktaki parkurlarda yürüyüş süresi 3-5 saat arasında değişir. Yürüyüş sırasında fotoğraf çekebilir, gidilen yerin yaşam tarzını ve doğal kaynaklarını gözlemleyebilirsiniz.
• Turlarımızın asıl amacı yürüyüş de olsa gizli amacımız şehir yaşantısının verdiği zorluklardan kurtulup deşarj olacağımız bir hafta sonu yaşamak.

Koordinatlar:
• Köprü N40 55 02 E29 45 34 205 m
• Çoban Geçidi N40 56 21 E29 44 09 181 m
• Elbizli Sapağı N40 56 04 E29 43 39 199 m

Önemli Not:
Çobangeçidi (Taşköprü) Kanyonu birbirinden güzel bitki ve hayvan (balıkçıl, su samuru) türlerini içinde barındıran eşsiz bir doğa harikasına sahiptir. Efor yürüyüşleri anlamında çok uzun bir rota olmasa da oldukça zorlu ve maceralı bir yürüyüş parkurudur.

Yanında Getir:
• Bilekleri saran yürüyüş botu: Sert ve tırtıklı taban tercih edilmelidir. (Topuklu, kösele, terlik ve düz tabanlı ayakkabı giymeyin.)
• Yedek ayakkabı, çamaşır ve mevsime göre yedek giyim eşyası.
• Yağmurluk veya panço.
• Göğüs ve bel destekli küçük bir sırt çantası (yiyecek, su ve kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak için)
• Mevsime göre çakı, fener, gözlük, şapka, bere, eldiven, güneş kremi vs…
• Kullandığınız özel bir ilaç varsa yanınızda bulundurunuz ve bunlar hakkında tur liderini ve arkadaşlarınızı bilgilendiriniz.
• Yanınızda yeterli miktarda su ve en az bir günlük yiyecek bulundurun. Ayrıca yürüyüş sırasında atıştırmak için çikolata ve kuru yemiş gibi yiyecekler bulundurunuz. Ama unutmayın ki bu tür yiyecekleri aşırı tüketmek sizi susandıracaktır.
• Hafif, kolay kuruyan, rahat ve dar olmayan giysiler giyin. (Kot giymeyin!

Keşşaf'ın Notu:
• Yürüyüş esnasında pozitif bir ruh halinde olmanın size çevrenizi daha iyi gözlemleme ve etkinlikten daha fazla zevk almanızı sağlayacağını unutmayın.
• Sabah iyi bir kahvaltı yapmak yürüyüşe daha iyi başlamanızı sağlayacaktır.
• Yürüyüş esnasında fazla abartmamak kaydı ile böğürtlen ve dağ çileği yemeyi ihmal etmeyin.
• Her anı fotoğraflamaya çalışmaktansa anı yaşamaya ve keyif alamaya çalışın.
• Attığınız her adımda toprağı, dokunduğunuz her bitkiyi ve işittiğiniz her sesi hissedin!
Rota Keşif Ekibi: Önder Alioğlu, Furkan Karacan, Sebahattin Yaşa
Yazan: Keşşaf Önder

Ayrıntılı bilgi, rehberlik ve etkinlikler için bizimle iletişime geçebilirsiniz. www.kessaf.org

Waypoints

PictographPhoto Altitude 732 ft
Photo ofÇobangeçidi kanyonu parkuru başlangıç

Çobangeçidi kanyonu parkuru başlangıç

Çobangeçidi kanyonu parkuru başlangıç

PictographPhoto Altitude 741 ft
Photo of1. Mola yeri

1. Mola yeri

1. Mola yeri

PictographTree Altitude 725 ft
Photo ofAnıt Çınar

Anıt Çınar

Anıt Çınar

PictographPhoto Altitude 801 ft
Photo ofŞahin Terası

Şahin Terası

Şahin Terası

PictographPhoto Altitude 682 ft
Photo ofSu geçişi

Su geçişi

Su geçişi

PictographBridge Altitude 666 ft
Photo ofAğaç köprü

Ağaç köprü

Ağaç köprü

PictographIntersection Altitude 722 ft
Photo ofSapak

Sapak

Sapak

PictographBridge Altitude 640 ft
Photo ofKöprü

Köprü

Köprü

Comments

    You can or this trail