Activity

Taftan peak

Download

Trail photos

Photo ofTaftan peak Photo ofTaftan peak Photo ofTaftan peak

Author

Trail stats

Distance
10.92 mi
Elevation gain
4,957 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
4,957 ft
Max elevation
12,792 ft
TrailRank 
41
Min elevation
8,068 ft
Trail type
Loop
Moving time
5 hours 49 minutes
Time
10 hours 21 minutes
Coordinates
3114
Uploaded
March 10, 2023
Recorded
March 2023
Be the first to clap
2 comments
Share

near Vellān, Sistan and Baluchestan (Iran)

Viewed 25 times, downloaded 4 times

Trail photos

Photo ofTaftan peak Photo ofTaftan peak Photo ofTaftan peak

Itinerary description

کوه تفتان:
کوه تفتان از معروف‌ترین کوه‌های ایران است که گرچه در رشته کوه‌های البرز و زاگرس قرار ندارد، به‌دلیل ارتفاع زیاد و سابقه آتشفشانی بودن آن در گذشته، از شهرت زیادی برخوردار است. کوه تفتان در استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است و بلندترین قله آن در حدود ۴,۰۴۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. نزدیک‌ترین شهر به کوه تفتان، خاش است و در حدود ۱۰۰ کیلومتر تا آن فاصله دارد.
کوه تفتان با وجود ارتفاعی که دارد، به‌دلیل قرار گرفتن در منطقه‌ای با اقلیم گرم و خشک، در دوره‌های کوتاهی از سال پوشیده از برف و یخ می‌شود. پوشش گیاهی دامنه‌های کوه تفتان شامل درختچه‌های کوهی، ارژن، بادام کوهی، گز، سیه چوب و بوته‌هایی مانند آویشن، کاسنی، ریواس و پونه می‌شوند. گرگ و شغال نیز از حیوان‌های این منطقه هستند.
قله‌های کوه تفتان در گستره‌ای به طول ۱۲ کیلومتر پراکنده هستند. این کوه چهار قله با سه دهانه آتشفشانی دارد. قله آتشفشانی و معروف کوه تفتان قله «چهل تن» نام دارد و ارتفاع آن به حدود ۴,۰۴۰ متر از سطح دریا می‌رسد. قله «چهل تن» را با نام کوه «زیارت» نیز می‌شناسند. نام چهل تن بر مبنای افسانه‌ای قدیمی شکل گرفته است که بر اساس آن چهل نفر از سالکان مذهبی در این کوه گم شده‌اند. قله زیارت در جبهه شمالی کوه تفتان قرار دارد و در جبهه جنوبی تفتان قله‌ «مادر کوه» قرار گرفته است که کوتاه‌تر است. دو قله دیگر در شمال شرقی و غرب به ترتیب «صبح کوه» و «نر کوه» نامیده می‌شود.
در تقسیم‌بندی زمین‌شناسی، کوه‌هایی که از آخرین فعالیت آن‌ها کمتر از ۱۰ هزار سال گذشته باشد، در دسته کوه‌های آتشفشانی فعال قرار می‌گیرند. به همین دلیل گرچه از آخرین فوران آتشفشانی کوه تفتان نزدیک به ۷,۰۰۰ سال گذشته است، کوه تفتان از کوه‌های فعال آتشفشانی به شمار می‌رود. از دهانه قله چهل تن که قله آتشفشانی کوه تفتان به شمار می‌رود نیز هنوز بخارهای گوگرد و دود متصاعد می‌شود.
نمای قله‌های تفتان شبیه به زین اسب است و سه دهانه آتشفشانی بالای آن قرار دارد. آثار به جا مانده از گدازه‌های آتشفشانی در کوه تفتان، مسافتی به‌اندازه ۱۳۰۰ کیلومتر مربع را پوشانده‌اند؛ اما لایه‌های خاکستر در این کوه زیاد نیست. در حال حاضر از فاصله ۱۰۰ کیلومتری هم بخارهای گوگرد بر فراز کوه تفتان دیده می‌شود. گازهای خارج شده از این کوه سمی هستند و از ترکیب آن‌ها با آب، اسید سولفوریک به وجود می‌آید که بسیار خطرناک است و از آن با عنوان تیز آب سلطانی یاد می‌کنند.
کوه تفتان از رشته کوه آتشفشانی سلطان کوه در پاکستان منشعب شده است که سال‌های زیادی از خاموشی آن می‌گذرد. آخرین فعالیت آتشفشانی قله تفتان نیز مربوط به ۶,۹۰۰ سال قبل است. نام کوه تفتان ریشه در کلمه «تفت» دارد که در زبان محلی به آن «تپت» گفته می‌شود و معنی گرما می‌دهد.
مسیر دسترسی به قله تفتان:
در جاده خاش به زاهدان (از خاش به سمت شمال)، پس از حدود ۲۰ کیلومتر تابلوی بزرگی مسیر دسترسی به قله تفتان را نشان می‌دهد. از زاهدان به سمت خاش حدود کیلومتر ۱۳۰ می‌توان به خروجی روستاهای تمندان و کوشه رسید. از سر جاده تا دو راهی که سمت راست آن تابلوی اردوگاه را نشان می‌دهد حدود ۲۰ کیلومتر، و از دو راهی تا اردوگاه ۸ کیلومتر راه پیش رو است.

ارتفاع اردوگاه دره گل از سطح دریا ۲٬۴۹۳ متر، ارتفاع پناهگاه صُبَح ۳٬۲۲۸ متر و ارتفاع قله تفتان ۳٬۹۴۱ متر است. از اردوگاه آموزش و پرورش دره گل تا پناهگاه تفتان دو مسیر شناخته شده برای صعود وجود دارد. در صورت انتخاب مسیر تنگه گلو نیاز به سه ساعت کوه‌پیمایی تا پناهگاه است که با وجود داشتن مسیر پیمایش کمتر، به دلیل وجود یک گلوگاه باریک و حادثه خیز مسیر استاندارد برای صعود محسوب نمی‌شود و بیشتر کوهنوردان محلی از این مسیر استفاده می‌کنند. مسیر دوم و اصلی معروف به شتر راه است که مسیر استاندارد صعود کوهنوردان محسوب می‌شود اما نسبت به مسیر تنگه گلو طولانی‌تر است. همچنین از پناهگاه تا قله تفتان نیز حدود ۳ تا ۴ ساعت زمان لازم برای صعود است.

به دلیل وزش بادهای سنگین و سرد در فصل زمستان عموماً صعود به این قله دشوار است به‌طوری‌که مسیر ۳ ساعته تا پناهگاه بیش از ۶ ساعت زمان نیاز دارد. کوهنوردان عموماً از یال غربی صعود می‌کنند که در آن پناهگاه مجهزی ساخته شده‌است.

Waypoints

PictographCampsite Altitude 8,117 ft
Photo ofOrdogah

Ordogah

PictographWaypoint Altitude 8,776 ft
Photo ofSang bozorg

Sang bozorg

PictographWaypoint Altitude 8,904 ft
Photo ofDasht daghaal

Dasht daghaal

PictographWaypoint Altitude 9,196 ft
Photo ofNardebane sardar

Nardebane sardar

PictographWaypoint Altitude 9,357 ft
Photo ofTablo

Tablo

PictographWaypoint Altitude 9,633 ft
Photo ofSangneveshteh

Sangneveshteh

PictographWaypoint Altitude 10,108 ft
Photo ofTablo

Tablo

PictographWaypoint Altitude 10,226 ft
Photo ofTablo

Tablo

PictographWaypoint Altitude 10,348 ft
Photo ofSangneveshteh

Sangneveshteh

PictographCampsite Altitude 10,492 ft
Photo ofPanahgah

Panahgah

PictographWaypoint Altitude 11,421 ft
Photo ofSangneveshteh

Sangneveshteh

PictographWaypoint Altitude 11,526 ft
Photo ofGholej sobah

Gholej sobah

PictographWaypoint Altitude 11,742 ft
Photo ofSangsiah

Sangsiah

PictographWaypoint Altitude 12,293 ft
Photo ofGhole Narkooh

Ghole Narkooh

PictographSummit Altitude 12,789 ft
Photo ofPeak

Peak

PictographSummit Altitude 12,789 ft
Photo ofPeak

Peak

PictographSummit Altitude 12,779 ft
Photo ofVolcano

Volcano

PictographWaypoint Altitude 12,743 ft
Photo ofJebhe sharghi

Jebhe sharghi

PictographWaypoint Altitude 12,044 ft
Photo ofDamagh

Damagh

PictographWaypoint Altitude 11,263 ft
Photo ofSangchin

Sangchin

PictographWaypoint Altitude 9,396 ft
Photo ofKotal(koondar)

Kotal(koondar)

PictographWaypoint Altitude 8,084 ft
Photo ofManzel Amo Rahim

Manzel Amo Rahim

Comments  (2)

You can or this trail