Activity

Sumacàrcer SL CV 17.1 + SL CV 124: Safareig,Font del Viró, Senda Veda,Abric senda Veda, Bancal Roig,Senda de l'Ombria, Castell.

Download

Trail photos

Photo ofSumacàrcer SL CV 17.1 + SL CV 124: Safareig,Font del Viró, Senda Veda,Abric senda Veda, Bancal Roig,Senda de l'Ombria, Castell. Photo ofSumacàrcer SL CV 17.1 + SL CV 124: Safareig,Font del Viró, Senda Veda,Abric senda Veda, Bancal Roig,Senda de l'Ombria, Castell. Photo ofSumacàrcer SL CV 17.1 + SL CV 124: Safareig,Font del Viró, Senda Veda,Abric senda Veda, Bancal Roig,Senda de l'Ombria, Castell.

Author

Trail stats

Distance
4.63 mi
Elevation gain
1,358 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
1,358 ft
Max elevation
926 ft
TrailRank 
51
Min elevation
144 ft
Trail type
Loop
Time
4 hours 48 minutes
Coordinates
1608
Uploaded
March 9, 2024
Recorded
February 2024
Share

near Sumacàrcer, Valencia (España)

Viewed 143 times, downloaded 0 times

Trail photos

Photo ofSumacàrcer SL CV 17.1 + SL CV 124: Safareig,Font del Viró, Senda Veda,Abric senda Veda, Bancal Roig,Senda de l'Ombria, Castell. Photo ofSumacàrcer SL CV 17.1 + SL CV 124: Safareig,Font del Viró, Senda Veda,Abric senda Veda, Bancal Roig,Senda de l'Ombria, Castell. Photo ofSumacàrcer SL CV 17.1 + SL CV 124: Safareig,Font del Viró, Senda Veda,Abric senda Veda, Bancal Roig,Senda de l'Ombria, Castell.

Itinerary description

Sumacàrcer és un municipi del País Valencià. Pertanyent a la província de València, a la comarca de la Ribera Alta.

Se situa en la riba dreta del riu Xúquer. El relleu es presenta bastant accidentat pels últims escalons de l'enorme massís cretàcic que és el queixal del Caroig després d'haver salvat la Canal de Navarrés. El riu Xúquer és el principal accident geogràfic i el que dona vida al municipi, gràcies a l'aigua que se li extrau per al reg. La vegetació de la zona forestal està composta per algunes pinedes i bosc baix.

El jaciment més antic del terme municipal correspon a les restes trobades en l'abric de la Senda Vedà, l'assentament humà de la qual data del Paleolític Superior, època magdaleniana, 15000 a 9000 aC. Als peus del castell existeixen importants restes ibèriques i un poblat de l'Edat del Bronze. Restes romanes i medievals s'han trobat també en la partida del Teular.

Descripció de la ruta:

La dificultat de la ruta és subjectiva i depén del costum de cadascú en la pràctica del senderisme.

Estacionem el nostre vehicle a l'entrada del poble de Sumacàrcer i des d'ací iniciem el recorregut, caminem uns 100 metres aprox. pel carrer la Florida i de seguida girem a la dreta pel camí del Viró per anar sortint de la població. Uns pocs minuts després trobem l'anomenada Font del Viró i el Safareig Municipal, aquest safareig va ser destruït per la Pantanà de Tous de l'any 1982, i reconstruït en 1985. La font del Viró és una petita font en el marge d'un camp de tarongers amb dues canelles dels quals emana l'aigua de les boques del que semblen caps de lleons. L'aigua cau a una xicoteta pila i d'ací passa a l'abeurador contigu.

En acabar de donar-li una ullada continuem endavant pel camí envoltat en tot moment de camps de tarongers, amb la presència del riu Xúquer molt prop de nosaltres.

Més endavant caminant pel camí del Viró creuem la séquia d'Escalona, aquesta séquia de dimensions considerables transporta aigües per al reg de camps situats en els termes de Sumacàrcer, Càrcer, Cotes, Alcàntera, Beneixida i Vilanova de Castelló (Castelló de la Ribera). Les aigües les capta del Xúquer per mitjà de l'assut d'Escalona, construïda aigua avall del pantà i a dalt de Sumacàrcer.

Uns 200 metres després de passar per damunt de la séquia arribem al costat de la carretera CV-560, la qual creuem amb precaució per a seguir les indicacions cap al Camí del Bancal Roig. És a partir d'aquest punt on comença la pujada. El primer tram transcorre per un camí empinat en el vessant de la muntanya, transformada i escalonada per als camps de tarongers. En arribar a la part de dalt, límit dels camps de cultius ens desviem a la dreta i agafem l'anomenada senda Vedada.

En l'inici de la senda ens trobem amb una tancaque envolta tot el camp com a protecció als danys que ocasionen les cabres salvatges, però podem continuar sense cap problema, ja que hi ha una porta que es pot obrir i que no haurem d'oblidar tancar-la després de passar.

Es tracta d'una magnífica senda per la qual en tot moment anem caminant entre pins i que no oferix cap confusió per a seguir-la ja que no existixen bifurcacions que ens puguen generar dubtes.

Caminem uns 150 metres per la senda i ens trobarem un pal que indica el desviament a l'abric prehistòric cap a la dreta. Ens desviem per visitar-lo, en aquest punt no hi ha una senda clara i ben definida d'accés fins ell, la qual cosa ens obliga a seguir muntanya a la travessa per l'empinat vessant. És poca la distància així que prompte albirem a dalt la visera rocosa de l'abric al qual ens dirigim. No és molta la distància que hi ha des de la senda Vedada fins a l'abric, una mica més de 100 metres, però salvar el desnivell del vessant i caminar entre matolls i pedra solta ens exigeix estar atents per a evitar possibles caigudes, cal anar amb precaució.

Al cap d'uns minuts per fi arribem a l'esmentat abric, es tracta d'una cavitat de dimensions mitjanes, uns 17 metres de boca per un màxim de 8 a 10 de fons, oberta a sud-est en el marge esquerre del barranc que li dona el nom. En l'actualitat pràcticament tota la seua superfície es troba coberta per blocs de l'enfonsament de la visera i la volta (si voleu saber més informació sobre aquest, la podeu llegir a la descripció del seu corresponent waypoint).

Al cap d'uns minuts per fi arribem a l'esmentat abric, es tracta d'una cavitat de dimensions mitjanes, uns 17 metres de boca per un màxim de 8 a 10 de fons, oberta a l'ES en el marge esquerre del barranc que li dona el nom. En l'actualitat pràcticament tota la seua superfície es troba coberta per blocs de l'enfonsament de la visera i la volta (si voleu saber més informació sobre aquest, la podeu llegir a la descripció del seu corresponent waypoint).

Des de l'abric gaudim d'unes àmplies vistes cap a la plana del Xúquer ocupada per un continu mantell verd de camps de tarongers i amb un fons muntanyenc en el qual podem distingir al fons de tot el Mondúver.

En acabar de veure l'abric i gaudir de les vistes que ens ofereix, descendim amb precaució, tornant sobre els nostres passos per tornar a la senda Vedada i continuem pujant per ella.

No tardem a fer una nova parada, ja que minuts més tard ens trobem a la dreta de la senda les restes d'un antic forn de Calç, a partir d'aquest punt anem a veure'n uns quants més al llarg de tot el recorregut que tenim per davant.

A mesura que anem guanyant altura, la senda es va aclarint i ens permet veure alguns camps d'oliveres a la nostra esquerra. Seguidament, arribem a l'anomenat Camí del Bancal Roig, aquest és el punt de major altitud de la ruta. Girem cap a la dreta seguint les indicacions del pal de senyalització de la ruta i caminem més o menys uns 100 metres per aquest camí que transcorre per una planícia on predomina el cultiu de l'olivera. Ràpidament, ens tornem a desviar pel primer camí que ix a la dreta, el qual enllaça amb l'anomenada senda de l'Ombria per la qual continuem endavant.La senda de l’Ombria, transcorre per la falda occidental de la muntanya en la qual s'assentisca el castell.

A mesura que anem descendint comencem a tindre una vista parcial del poble de Sumacàrcer precedit per l'abancalament del vessant per al cultiu de tarongers. A la nostra dreta, a la part alta de la muntanya, veiem restes d'alguns murs del castell de Peñarroya.

Una vegada en la part més baixa de la senda, just abans d'enllaçar amb la carretera, ens trobem un pal indicador. Es tracta de l'encreuament entre les sendes de l’Ombria i la que puja al castell (SL-CV 124), és aleshores quan girem a la dreta agafant aquesta última per pujar cap al castell.

La pujada al castell no comporta cap dificultat, si bé és cert que al principi la senda és molt més clara que una vegada estem ja quasi dalt de tot a punt d'arribar al castell.

Durant l'ascens fem una breu parada al Mirador que han habilitat per donar gaudir de les vistes que ofereix, continuem endavant i tan sols uns metres després novament fem una altra breu parada per veure les restes d'un altre Forn de Calç, ara ja si sense aturar-nos més continuem pujant fins que arribem al Castell, d'aquest realment no queda molt per veure, al llarg del recorregut pel recinte trobem diferents panells informatius (he deixat més informació sobre aquest a la descripció del seu waypoint).

Una vegada feta la visita al castell ja tan sols ens queda tornar sobre els nostres passos fins que arribem baix de tot ongirem a l'esquerra per a continuar per la vorera, direcció Sumacàrcer, pel costat de la carretera CV-560. Després d'unsminuts arribem al punt d'inici de la ruta on donem per finalitzada la ruta, espere que us agrade i deixeu els vostres comentaris, fins a la pròxima.

Per últim, abans d'acomiadar-me del tot m'agradaria que em féreu saber si us agrada tota la informació que aporte del lloc on es realitza cada ruta o preferiu simplement la descripció en si del recorregut .

Salut i muntanya

Waypoints

PictographCar park Altitude 191 ft
Photo of1-Inici/Final

1-Inici/Final

PictographFountain Altitude 193 ft
Photo of2-Font

2-Font

PictographIntersection Altitude 196 ft
Photo of3-Girem a la dreta, pel camí del Viro

3-Girem a la dreta, pel camí del Viro

PictographIntersection Altitude 180 ft
Photo of4-Girem a l'esquerra

4-Girem a l'esquerra

PictographWaypoint Altitude 159 ft
Photo of5-Safareig Photo of5-Safareig Photo of5-Safareig

5-Safareig

PictographFountain Altitude 152 ft
Photo of6-Fuente del Viro Photo of6-Fuente del Viro Photo of6-Fuente del Viro

6-Fuente del Viro

PictographWaypoint Altitude 171 ft
Photo of7-Sèquia de Escalona

7-Sèquia de Escalona

PictographIntersection Altitude 197 ft
Photo of8-Girem a l'esquerra, creuem carretera Photo of8-Girem a l'esquerra, creuem carretera

8-Girem a l'esquerra, creuem carretera

PictographIntersection Altitude 293 ft
Photo of9-Girem a la dreta Photo of9-Girem a la dreta

9-Girem a la dreta

PictographIntersection Altitude 365 ft
Photo of10-Girem a la dreta

10-Girem a la dreta

PictographWaypoint Altitude 385 ft
Photo of11-Porta, obrim ,passem i tanquem de nou

11-Porta, obrim ,passem i tanquem de nou

PictographIntersection Altitude 428 ft
Photo of12-Girem a la dreta Photo of12-Girem a la dreta

12-Girem a la dreta

PictographCave Altitude 610 ft
Photo of13-Abric de la senda Veda Photo of13-Abric de la senda Veda Photo of13-Abric de la senda Veda

13-Abric de la senda Veda

L' Abric de la Senda Vedada està situat en el terme municipal de Sumacàrcer. Es tracta d'una cavitat de dimensions mitjanes, uns 17 metres de boca per un màxim de 8 a 10 de fons, oberta a l'ES en el marge esquerre del barranc que li dona el nom. En l'actualitat practicament tota la seua superfície es troba coberta per blocs de l'enfonsament de la visera i la volta. Comunicat el seu descobriment arqueològic al S.I.P. de València per Sr. Salvador Benavent es va practicar l'abril de 1979 un tast per a valorar la importància i característiques del jaciment. La direcció va recaure en B. Martí, estant assistit per R. Fambuena, S. Benavent i V. Villaverde. Es va triar per a tal fi la paret NW de l'abric, obrint-se una superfície inicial de 0,50 x 0,50 metres, però en quedar prompte inhabilitada, pel cabussament de la paret rocosa, es va ampliar un altre mig metre quadrat més. La profunditat màxima aconseguida va ser d'uns 60 centímetres i encara que el treball va resultar profitós pel que respecta al material arqueològic es va obtindre un lot de 558 peces no retocades i 49 útils la veritat és que la limitada amplitud espacial no va permetre més que un avanç a les característiques del farciment sedimentològic, pel que sembla format per un estrat únic, de terra solta fosca amb abundant fracció gruixuda de grandària xicoteta que en la seua part inferior, a conseqüència de la descomposició de la roca, prenia una coloració més clara. En la superfície una potent capa de sirle cobria el jaciment. Convençuts de l'interés del material, es van iniciar immediatament els tràmits per a la seua excavació, que, no obstant això, s'ha vist detinguda fins a la data davant la falta d'autorització de l'amo de la finca en la qual se situa el jaciment. Desconeixent, per desgràcia, els treballs referits, D.A. Giménez, va redescobrir el jaciment, practicant, al seu torn, un nou tast de prospecció en ell. Informats convenientment de la seua labor, i havent-nos fet lliurament del material obtingut 462 peces sense retocar i 59 útils, amén de dues peces òssies ens va previndre de l'existència de nombrosos forats en superfície, circumstància que fa témer per la conservació del jaciment i aconsella prendre mesures d'urgència per a la seua protecció i excavació. Considerant la totalitat del material lític fins ara recollit existeixen dos lots, un procedent dels dos tastos practicats, compost de 1128 peces, de les quals 108 estan retocades, i un altre, recollit en el vessant d'accés d'abric, compost de tretze peces, amb un total de tres retocades. Informació del text extreta del treball de D. Valentín Villaverde Bonilla: La indústria magdaleniana de l'abric de la Senda Vedada.

PictographRuins Altitude 522 ft
Photo of14-Forn de Calç

14-Forn de Calç

PictographRuins Altitude 705 ft
Photo of15-Forn de Calç

15-Forn de Calç

PictographRuins Altitude 809 ft
Photo of16-Forn de Calç

16-Forn de Calç

PictographIntersection Altitude 908 ft
Photo of17-Girem a la dreta

17-Girem a la dreta

PictographIntersection Altitude 922 ft
Photo of18-Girem a la dreta, pel camí del Bancal Roig

18-Girem a la dreta, pel camí del Bancal Roig

PictographIntersection Altitude 922 ft
Photo of19-Girem a la dreta

19-Girem a la dreta

PictographIntersection Altitude 911 ft
Photo of20-Girem a l'esquerra

20-Girem a l'esquerra

PictographRuins Altitude 586 ft
Photo of21-Forn de Calç

21-Forn de Calç

PictographRuins Altitude 449 ft
Photo of22-Forn de Calç

22-Forn de Calç

PictographIntersection Altitude 216 ft
Photo of23-Girem a la dreta,cap al Castell

23-Girem a la dreta,cap al Castell

PictographPanorama Altitude 275 ft
Photo of24-Mirador Photo of24-Mirador Photo of24-Mirador

24-Mirador

PictographRuins Altitude 289 ft
Photo of25-Forn de Calç Photo of25-Forn de Calç

25-Forn de Calç

Photo of26-Panell informatiu

26-Panell informatiu

PictographCastle Altitude 472 ft
Photo of27-Castell de Penya-roja/Peñarroya Photo of27-Castell de Penya-roja/Peñarroya Photo of27-Castell de Penya-roja/Peñarroya

27-Castell de Penya-roja/Peñarroya

El Castell de Penya-roja o Castell de Sumacàrcer se situa sobre un gran promontori. Construït amb fàbrica de tàpia i maçoneria sobre el primitiu nucli de població, aprofita l'orografia per a construir dos complexos separats a nord-oest i sud-est, dels quals actualment només queden algunes restes de muralla i bases d'algunes torrasses. Es tracta d'un castell islàmic amb orígens anteriors al segle xi, que és abandonat al segle xiii en traslladar-se la població al costat del riu Xúquer, si bé va comptar amb permís per ser reconstruït en el segle xiv. Monument declarat en els registres de béns d'interés cultural del patrimoni valencià i espanyol

Photo of28-Panell informatiu

28-Panell informatiu

Photo of29-Panell informatiu Photo of29-Panell informatiu

29-Panell informatiu

PictographCastle Altitude 542 ft
Photo of30-Castell Baix Medieval Photo of30-Castell Baix Medieval Photo of30-Castell Baix Medieval

30-Castell Baix Medieval

PictographIntersection Altitude 210 ft
Photo of31-Girem a l'esquerra

31-Girem a l'esquerra

Comments

    You can or this trail