Activity

Strabrechtse Heide (NS-route)

Download

Author

Trail stats

Distance
9.11 mi
Elevation gain
92 ft
Technical difficulty
Moderate
Elevation loss
59 ft
Max elevation
121 ft
TrailRank 
19
Min elevation
0 ft
Trail type
One Way
Coordinates
333
Uploaded
June 24, 2023
Recorded
June 2023
Be the first to clap
Share

near Zesgehuchten, Noord-Brabant (Nederland)

Viewed 11 times, downloaded 1 times

Itinerary description

Beginpunt: Geldrop station. Eindpunt: Heeze stationDe wandeling over de uitgestrekte Strabrechtse Heide is uit te breiden met een avontuurlijk laarzenpad. Het beekdal van de Kleine Dommel gaat langzamerhand over in de Strabrechtse Heide. De route gaat voornamelijk over onverharde en halfverharde paden. Je kunt de route onderweg uitbreiden met het Rulse laarzenpad door vogelrijke weilanden. De Plaetse is een door Staatsbosbeheer nagebouwd oud-Brabants plein met een heide- en insectentuin. Over het Brabants Vennenpad loop je langs het kasteel van Heeze naar het gelijknamige station. Lengte: 13 of 17 kilometer.

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Station Geldrop

Station Geldrop is een spoorwegstation in het Noord-Brabantse Geldrop aan de spoorlijn Eindhoven - Weert. Het station werd geopend op 1 november 1913.

Bij het station zijn fietskluizen en onbewaakte fietsenstallingen aanwezig. Verder is er een taxistandplaats en is er parkeermogelijkheid voor auto's.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Heilig Hartbeeld

Het neogotisch Heilig Hartbeeld was een geschenk aan de bevolking van burgemeester A.N. Fleskens , ter gelegenheid van zijn zilveren huwelijksjubileum in 1929. Het werd in augustus 1930 na een toespraak van de burgemeester onthuld en geïntroniseerd door pastoor Hansen. Het beeld werd geplaatst aan de Stationsstraat op de kruising met de Heggestraat. Het beeld werd in een grotere oplage gemaakt, identieke beelden staan in onder andere Kaatsheuvel, Riel, Schalkhaar en Waspik.

Rond 2005 waren er plannen voor nieuwbouw aan de Stationsstraat. De gemeente wilde het beeld verplaatsen naar een plek in de nabijheid van de Brigidakerk. Hierop kwamen felle protesten van omwonenden en onder anderen oud-Geldropenaar Dries van Agt. In 2009 werd het beeld toch verwijderd en in 2011, na een twee jaar durende restauratie, opnieuw onthuld door burgemeester Rianne Donders-de Leest. Het kreeg een nieuwe plaats tussen de voormalige Volksuniversiteit en het oude Broederhuis in de Stationsstraat. Het beeld is een gemeentelijk monument.


Auteur:

Sint-Brigidakerk

De Sint-Brigidakerk of Heilige Brigidakerk is een kerkgebouw in Geldrop in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

De Rooms-katholieke kerk werd tussen 1889 en 1891 gebouwd naar ontwerp van architect Carl Weber. Weber inspireerde de kerk op de Munsterkerk in Roermond. Het is een forse neoromaanse kruiskerk met torens en een achtzijdige koepel. Die hoge koepel, die strikt genomen een vieringtoren is, domineert met zijn bouwvolume het aanzien van de kerk. De torens aan de voorzijde zijn 71 meter hoog en worden bekroond door een achtkantige spits tussen vier topgevels. De kerk heeft een rond gesloten koor en transepten. Naast de koepel zijn aan beide kanten twee traptorens aangebouwd. Het interieur van de kerk is uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen. Boven de enorme kruising is het koepelgewelf dat ongeveer een inwendige hoogte van 40 meter heeft. De kerk is een van Webers belangrijkste werken en wordt tot op heden gebruikt door de Brigidaparochie te Geldrop.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kasteel Geldrop

Kasteel Geldrop dateert deels uit 1616 (middendeel). Het kasteelpark werd in 1870 aangelegd in Engelse landschapstijl. Kasteel en park bevinden zich in het centrum van Geldrop. In het kasteel bevinden zich onder andere een expositieruimte en een oudheidkamer. In de oudheidkamer zijn historische voorwerpen, gevonden in de Geldropse grond, zoals gebruiksvoorwerpen en ambachtswerktuigen van de vroegere nijverheid en een groot aantal documenten en foto''s van geschiedkundige en heemkundige betekenis samengebracht. In het kasteel zijn verder ondergebracht: de heemkundekring, de gilden en een permanente collectie schilderijen van Teun Gijsen. Het kasteel wordt ook gebruikt als trouwlocatie.
Meer informatie op link


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

St. Vincentiusgebouw

Het Sint Vincentiusgebouw in Geldrop is gelegen aan de Langstraat. Het is een gebouw uit 1899 en staat op de Rijksmonumentenlijst.

Het is een van de nog bestaande, eens zeer talrijke St. Vincentiushuizen, die sinds 1846 door de R.K. Sint-Vincentiusvereniging werden gesticht. Een Vincentiusvereniging was een parochiële instelling genoemd naar de Heilige Vincentius van Paolo met als taak de verzorging van de arme medemens. Het beeld op de gevel stelt de Heilige Elisabeth van Hongarije voor.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Geldropse watermolen

De Geldropse watermolen, later ook Weverijmolen genaamd, is een onderslagmolen op de Kleine Dommel te Geldrop. Deze werd reeds in de middeleeuwen vermeld, en in 1798 was er sprake van een dubbele watermolen die zowel dienstdeed als korenmolen, oliemolen en volmolen.

De voorloper van de huidige watermolen is gebouwd in 1403 of eerder. Aanvankelijk fungeerde ze als koren- en oliemolen.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Weverijmuseum Geldrop

Het Weverijmuseum in Geldrop is een museum met industriële weef- en spinnerijmachines die gebruikt werden in de lokale textielindustrie. Het is gevestigd in een voormalige textielfabriek.

In 1983 werd het initiatief tot de oprichting van een weverijmuseum genomen. In 2000 werd het gevestigd in een oude spinnerij, die uit 1908 dateert.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kleine Dommel

Kleine Dommel

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kleine Dommel

De Kleine Dommel of Rul ontstaat uit de samenvloeiing van de Grote Aa met de Sterkselse Aa bij het Kasteel Heeze in Heeze en stroomt daarna dwars door Geldrop en ten westen van Nuenen. Er staan drie watermolens langs de Kleine Dommel: de watermolen in het weverijmuseum aan de molenstraat in Geldrop, de Collse Watermolen en de Opwettense watermolen. Het dal van de Kleine Dommel is een belangrijk natuurgebied, met name het deel tussen Heeze en Geldrop, waar het grenst aan de Strabrechtse Heide. In 2006 is het Waterschap de Dommel begonnen met het opnieuw uitgraven van een meander en de vervanging van een stuw door een vistrap in dit deel van de rivier.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rand van Geldrop

Rand van Geldrop

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Greyhoundtrack Oaklane

Greyhoundtrack Oaklane is een hondenrenbaan in Geldrop. Op deze renbaan worden hondenraces gehouden door de Geldropse Windhonden RenVereniging uit Geldrop. De ondergrond van de renbaan is van zand. In het midden van de baan ligt een vijver. De renbaan heeft een inside hare, dat wil zeggen, dat voor de honden aan de binnenkant van de baan de haas vliegt.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

A67

A67

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Beekdal van de Kleine Dommel

De Kleine Dommel of Rul ontstaat uit de samenvloeiing van de Sterkelse Aa en de Groote Aa in de Engelse Tuin bij het kasteel van Heeze. De Kleine Dommel loopt van Heeze naar Geldrop. Dat een beekdal zo direct aansluit bij een heideveld is in Brabant uitzonderlijk geworden. De samenhang tussen de combinatie van natte (rechts) en droge gebieden (links) is goed te zien, wanneer u over de brede zandweg loopt.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rulse Dijk

Rulse Dijk

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Goorse Zeggen

De Goorse Zeggen vormen een zeer nat en zwaar bebost moerasgebied aan de oostelijke zijde van het dal van de Kleine Dommel tussen Geldrop en Heeze.

Tussen de Rulse brug in Heeze en de A67 hoort het dal van de Kleine Dommel tot het Natura 2000 gebied Strabrechtse Heide & Beuven. Het is vooral van belang door het feit dat het zuidelijke deel van het moerassige en nog tamelijk natuurlijke dal grenst aan de Strabrechtse Heide en er fraai en vloeiend in overgaat. Dit ongeveer 45 ha grote gebied wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen van elzenbroek en ander loofbos, wilgenkoepels en verruigde rietveldjes. Het sluit aan bij meer verspreide natuurgebieden aan de westzijde van de Kleine Dommel.


Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Strabrechtse Heide

Strabrechtse Heide

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Fietspad Rul - Boschlaan (onverhard)

Sinds begin oktober 2018 is het fietspad tussen de parkeerplaatsen aan de Rul en de Boschlaan gereed. Het wegdek bestaat uit grauwacke.



Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Strabrechtse Heide

Strabrechtse Heide

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Strabrechtse Heide

De Strabrechtse Heide heeft tal van uitblazingsgaten uit de laatste ijstijd. Toen had de wind hier vrij spel omdat de bevroren bodem bijna geen vegetatie had zoals nu in de toendra. In die uitgeblazen depressies werd later ook leem afgezet. Daardoor konden regenvennen ontstaan en sijpelt het water bijna niet door.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Strabrechtse Heide

Strabrechtse Heide

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Herbertusbossen

De Herbertusbossen

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Herbertusbossen

Herbertusbossen is de naam van een oud bos met hoogopgaand loof- en naaldhout en brede lanen. Het is vernoemd naar een der vroegst bekendste heren van de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten. De oppervlakte van het gebied bedraagt ongeveer 350 ha. Het bos is in de 19e eeuw aangelegd op cultuurgrond. Het bestaat uit oud gemengd bos met veel boomsoorten. Er is een 150-jarige dennenopstand en er staan zomereiken en beuken van meer dan 130 jaar oud. Ook zijn er tal van naaldbomen te vinden. Het is aangelegd met kronkelende paden in Engelse landschapsstijl. Bij de Rielloop vindt men berkenbroekbos. Het gebied werd in 2003 genomineerd voor, maar niet gekozen als mooiste plek van Nederland in het gelijknamige programma van de NCRV.

Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sterkselse Aa

De Sterkselse Aa is een riviertje in Nederland. De stroom ontstaat uit verschillende beken op de grens van Noord-Brabant en
Limburg ten oosten van Maarheeze. Van daar af stroomt het grootste deel van het water door het rond 1900 aangelegde Sterksels Kanaal. Parallel hieraan volgt de Sterkselse Aa als een klein meanderend beekje de oude loop. Ten noorden van Sterksel komen de beide wateren tezamen als Sterkselse Aa. Bij het Kasteel Heeze vormt deze samen met de Groote Aa de Kleine Dommel.

Door de aanleg van het Sterksels Kanaal, dat water vanuit Limburg afvoert, voert de Sterkselse Aa alleen nog water uit Brabant af. Het Waterschap De Dommel voert plannen uit tot beekherstel, waarbij de Sterkselse Aa de functie van het Sterksels Kanaal weer over zal nemen. Door de aanleg van stuwen wordt verdroging tegengegaan, en grond langs de beek wordt aangekocht in het kader van de ontwikkeling van het Natuurnetwerk Nederland.


Auteur:

PictographCastle Altitude 0 ft

Kasteel Heeze

Bij de nevenstaande Nederlandse Hervormde Kapel, in 1906 gebouwd ter plekke van een middeleeuwse voorganger, begint de slotlaan die in een kaarsrechte lijn naar het kasteel Heeze voert. Strategisch gelegen op de plek waar Grote Aa en Sterkselse Aa samenkomen, aan drie kanten door een gracht omgeven. Het basisontwerp van het symmetrische gebouw is van de befaamde 17e-eeuwse bouwmeester Pieter Post.Het was bedoeld als voorburcht van een kasteel dat gebouwd had moeten worden op de plek waar de resten liggen van het 14e-eeuwse kasteel Eymerick.Kasteel en park zijn een duiventoren en een heuse ijskelder rijk.

Auteur:

PictographCastle Altitude 0 ft

Kasteel Heeze

Het kasteel van Heeze is één van de laatste kastelen in Nederland dat bewoond is, nl. door de familie van Tuyll van Serooskerken. Het statige kasteel is geheel omgracht. Aan de achterzijde van het kasteel ligt het oude middeleeuwse slot Eymerick.

Auteur:

Comments

    You can or this trail