Activity

St Martens-Bodegem Halle

Download

Author

Trail stats

Distance
11.77 mi
Elevation gain
351 ft
Technical difficulty
Easy
Elevation loss
387 ft
Max elevation
249 ft
TrailRank 
12
Min elevation
75 ft
Trail type
One Way
Coordinates
475
Uploaded
March 23, 2018
Recorded
March 2018
Be the first to clap
Share

near Oosthoek, Flanders (Belgique)

Viewed 102 times, downloaded 4 times

Itinerary description

Veel Natuur

Waypoints

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Molen

Deze watermolen is gelegen op het laagste punt van Sint-Martens-Bodegem, in de Soetenbempt (de huidige Molenstraat) op de Molenbeek. De Molenbeek ontspringt in Groot-Bijgaarden en vormt een deel met de grens van Sint-Urliks-Kapelle. Het buitenste waterrad is ondertussen verdwenen, maar binnen in de molen is de molenmechaniek nog volledig aanwezig.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Castelhof

Het Castelhof, het kasteel van de 'heren van Bodegem', was in de loop van de geschiedenis al een klooster van de Witte Zusters van Afrika, een schoensmeerfabriek en zelfs een varkenskwekerij. Nu is het de vaste stek van de Dilbeekse jeugddienst. Meer historische achtergrond over het Castelhof via de Meer info-link

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Castelhof

Het Castelhof, het kasteel van de ‘heren van Bodegem’, was in de loop van de geschiedenis al een klooster van de Witte Zusters van Afrika, een schoensmeerfabriek en zelfs een varkenskwekerij. Nu is het de vaste stek van de Dilbeekse jeugddienst. Meer historische achtergrond over het Castelhof : http://www.toerismedilbeek.be/pdf/Het%20Castelhof%20en%20Molenhoeve.pdf Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Huisje Mostinckx

Huisje Mostinckx is een langgevelhoeve in houten stijl- en regelwerk, opgevuld met leem. Tot ver in de 19de eeuw zijn de lemen hoevetjes in het Pajottenland de meest voorkomende behuizing. De naam Pajotten (paillottes) verwijst volgens sommigen zelfs naar het strodak van deze woningen. In 2000 kocht de gemeente Dilbeek het huisje. Na een zorgvuldige restauratie werd de hoeve in 2011 opengesteld voor het grote publiek. Meer info over het huisje en de mogelijkheden om het museum te bezoeken via de "Meer info" link.

PictographWaypoint Altitude 0 ft

De Spanuit

Zeer mooi restaurant ondergebracht in een voormalige mouterij Didier en Sandra heten u welkom bij Restaurant "De Spanuit" Het restaurant is gelegen in Schepdaal aan de oude brouwerij Eylenbosch. De keuken is Frans-Belgisch geïnspireerd. Dé specialiteit van het huis zijn ontegensprekelijk de mosselen, deze worden dagelijks vers aangeleverd. Verder kan u bij ons terecht voor heerlijke paling, steaks, entrecôte, visgerechten en verschillende suggesties waaronder wild (in het seizoen). Al onze gerechten kunnen eveneens op bestelling verpakt en meegenomen worden ! De keuken is geopend van 12u tot 15u en van 18u tot 22u dit telkens op maandag, dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Woensdag en donderdag zijn we gesloten. Reservatie is gewenst ! Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

voormalige Guezebrouwerij Eylenbosch

Langs de drukke Ninoofsesteenweg staat de verlaten brouwerij Eylenbosch, sinds de overname door Mort Subite in 1989. De brouwerij werd gebouw rond een centrale binnenkoer. Het gebouwencomplex is het resultaat van diverse bouwcampagnes doorheen de jaren. Na jaren van verval is het de bedoeling dat brouwerij Eylenbosch gerenoveerd zal worden. Over de bestemming is nog niets beslist. Waarschijnlijk zal een deel voor commerciële functies gebruikt worden, maar het grootste deel zal vermoedelijk voor huisvesting gerecupereerd worden. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kerselaerveldweg

Langs de Kerselaerveldweg kan je soms een fantastisch reuk opvangen. Vooral bij het ondergaan van de zon. Die reuk komt van kamperfoeilie. Kamperfoelie wordt ook wel 'geitenblad' genoemd. Dat komt overeen met Frans 'chèvre-feuille', Duits 'Geißblatt' en Italiaanse 'caprifoglio'. De Nederlandse naam is een verbastering van de Italiaanse. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Rolkeiën

Op deze helling langs het pad tref je regelmatig rolkeiën aan. Deze stenen zijn gemaakt uit silex. Ze zijn beter gekend als vuurstenen. Als je ze tegen elkaar slaat zal je vonkjes zien en ruiken de stenen naar zwavel. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Plankenstraat

Als je hier graafwerken ziet dan zal je direct de bruingele kleur van de tertiaire ondergond herkennen. De meer vruchtbare zandleem die er in het kwartair werd opgeblazen is hier meestal maar een dunne, bruine laag. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Itterbeek

Itterbeek komt zeker in aanmerking als de Bruegelgemeente. Hier vind je een openlucht Bruegelmuseum dat bestaat uit 19 grote, kleurechte en weerbestendige reproducties van landschappen van Pieter Brueghel de Oude, die in de streek inspiratie kwam zoeken. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Zeventien bruggen spoorwegviaduct

Na de eerste wereldoorlog voldeed de oude spoorlijn van Brussel naar Gent, over Dilbeek, Aalst en Wetteren, niet meer. Men wilde een korte, snelle verbinding, zonder overwegen, met lange, rechte stukken. Die nieuwe spoorlijn kwam over Itterbeek, meer bepaald over Sint-Anna-Pede. Daar was de vallei van de Pedebeek zomaar 21 meter diep. Dus moest een talud van die hoogte worden aangelegd. Of er moest een brug worden gebouwd. Gewapend beton was de oplossing: pijlers in halfgewapend beton en bogen in gewapend beton. De paalfunderingen werden ondergronds verbonden met gewapende betonbalken. Er bevindt zich dus bijna evenveel beton onder de grond als erboven. Eind 1932 was alles voltooid: een viaduct 28 meter hoog en 520 meter lang, met 16 bogen (in de volksmond "de 17 bruggen" genaamd...). Net op tijd voor de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel. Dat viaduct was toen een van de langste van het land. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Café In De Linde

In de Linde is een absolute topper in zijn genre. Toegegeven, deze staminee ligt in Dilbeek en dus nét buiten Brussel; de fameuze linde markeert al tientallen jaren de grens tussen Dilbeek, Molenbeek en Berchem. De kroeg zou volgens Jean en Lisette stammen uit 1875. Dat merk je meteen. Aan de muur prijken foto's van wielergrootheden als Van Looy en Merckx, van den 'Union Soixante', en van de kampioenenploeg van Anderlecht in 1964. "Maar waaile zaain van Meulebeik," roept Lisette terwijl ze wijst op de prachtige vooroorlogse getekende portretten van drie Daringmannen.Aan klandizie geen gebrek hier. Emile Daems, wielerkampioen uit het  begin van de jaren zestig (winst in Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en vier etappes in de Tour), komt nog elke week langs. Een dame uit Chicago komt hier haar geuze drinken als ze in België is. En dan zijn er nog de buurtbewoners. Lisette en Jean tappen dan ook goed door, serveren in de zomer plattekaas met radijzen, in de winter escargots en ook nog pensen, ballekes, cervela, preskop... als het maar Brussels is. Maar liefst zestig klanten van Lisette spelen elke week de 'Tollo', een ingenieuze variant op de Lotto. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Nachtegaal heuvelrug

Ondankt het feit dat Nachtegaal een heuvelrug is, vind je merkwaardig genoeg hier bij regenweer drassige plekken in de tuinen omdat de onderliggende kleilagen niet goed het water doorlaten. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Beersbrugstraat

De landelijke Beersbrugstraat is een prachtige straat om te fietsen. Enkel bewoners van deze straat mogen deze straat met een voertuig doorkruisen. De straat is dan ook zo goed als bijna autovrij. Tal van fietsroutes lopen dan ook langs deze weg, evenals het fietsknooppuntennetwerk. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Baljuwhoeve

De Baljuwhoeve is een meer dan driehonderd jaar oud gebouw en heeft vele historische linken. Zo is er in één van de plaatsen nog een miskast. Die dateert van de tijd van de Franse Revolutie. In de miskast stond alles wat nodig was om eucharistie te vieren: een schaal voor de hostie, kandelaars, een kruisbeeld. De mis werd dan in de hoeve opgedragen De kerken werden toen geplunderd en de mensen mochten geen misviering meer houden. Dus gebeurde dat in het geheim, ergens anders dan in een kerk.. Ze is in ieder geval verschillende keren verbouwd, dat zie je aan de verschillende stukken in de gevel''.Is dit nog altijd een werkende boerderij? En valt dat mee in een oude hoeve? Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Oversteekplaats

De oversteekplaats in het centrum van Vlezenbeek over de Vlezenbeeklaan is wel goed aangeduid maar toch gevaarlijk omdat die net na een bochtt komt van beide richtingen. Bestuurders merken dan ook vrij laat op dat daar een zebrapad ligt. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Kerk van Vlezenbeek

Het centrum van Vlezenbeek ligt niet maar toevallig op deze plek. Het gebied rondom de kerk is ontstaan op de plaats waar de weiden en beemden langs de beek de breedste strook vormden. Het centrum ligt op een hellende zijoever die zich zeer gunstigst bevindt t.o.v. de zon, namelijk naar het zuiden. Daarenboven is er een de nabijheid van een bron. de Merselborre. Vanzelfspreken werd in de buurt een brug over de beek gebouwd. En de oude transitwegen zoals de Halleweg en de Rekerstraat die het dal kruisten stimuleerden de groei van de dorpskern. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Ave Maria Basisschool

De Ave Maria Basisschool is gelegen in het rustige centrum van Vlezenbeek, vlak nabij het prachtige kerkje van Vlezenbeek. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Beevaartweg

De Beevaartweg is een prachtig pad dat loopt tussen het centrum van Vlezenbeek naar het gehucht Vagevuur, gelegen aan het kerkhof van Vlezenbeek. De naam en traject van dit pad ligt waarschijnlijk al vast sinds de middeleeuwen. In de 13de-14de eeuw ontstond het verhaal van een mirakuleuze verschijning van een O.-L.-V.-beeld in Vlezenbeek dat vele bedevaarders aantrok en een bloei van het dorp veroorzaakte. Andere bronnen melden dat de naam van dit pad verwijst naar de talrijke pelgrims die hier voorbijtrokken maar dan op weg naar het nabije stadje Halle, dat sinds de 13de eeuw een belangrijke mariale bedevaartplaats was. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Heuvelrug tussen Vlezenbeek-Gaasdonk-St.Pieters-Leeuw

Deze EW-uitgestrekte heuvelrug ligt gemiddeld op een hoogte van 60m boven de zeespiegel, maar gaat tot boven de 80m in het westen nabij het kasteel van Groenenberg. In het noorden watert het gebied af naar de Pedebeek (Molenbeek-Pedebeek-Koeievijverbeek) en in het zuiden naar de Zuunbeek. Aan de rand van deze heuvelrug tref je heel wat bronnen aan die gekoppeld zijn aan een bronniveaau dat zich ongeveer bevindt op 50-60m. Daar zit een kleilaag die het water stuwt die verzamelt wordt op de heuvelrug. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Koepoortje

Deze koepoort geeft je toegang tot het natuurgebied de Zuunvallei. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Zuunvallei

De Zuunvallei is een natuurgebied in de Belgische plaats Sint-Pieters-Leeuw. Het natuurgebied wordt beheerd door Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden en bedraagt een oppervlakte van 17,5 hectare. De Zuunvallei bestaat uit vier natuurgebieden: Oude Zuun, Volsembroek, Baesberg en De Weyden. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint Pieter Kerk

Volgens sommige literaire bronnen zou er al een kerk of kapel bestaan hebben ten tijde van Karel de Grote op de plaats waar nu de SintPieterskerk staat. In de negende eeuw is er in ieder geval sprake van de moederkerk van Sint-Pieters-Leeuw met negen dochterkerken waaronder Vlezenbeek. Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Sint Sebastiaansbeeld Sint-Pieterskerk

De Koninklijke Schuttersgilde van Sint-Pieters-Leeuw heeft als beschermheilige Sint Sebastiaan. Sint Sebastiaan leefde in de derde eeuw na Christus. Sebastiaans ouders waren christenen. Hijzelf bekeerde zich in het geheim, omdat de christenen toen nog door de Romeinen vervolgd werden. Als soldaat zou hij wonderen hebben verricht en hield hij lange redevoeringen. Hij viel hierdoor in ongenade bij de keizer, nadat die ontdekte dat hij christen was. Soldaten arresteerden hem en doorzeefden hem op het Marsveld met pijlen naakt aan een boom gebonden. De heilige Irene, weduwe van de martelaar Castulus, wilde hem begraven maar merkte dat hij nog leefde. Ze nam hem mee naar huis en lapte hem op. Enkele dagen later stond Sebastianus op de trappen van de tempel van Sol Invictus om de twee keizers te wijzen op hun onrechtvaardig optreden tegen de christenen. Opnieuw werd hij gearresteerd en in het Circus van Rome doodgeknuppeld. De heilige Lucina (een ander verhaal zegt dat het Irene was) viste zijn resten op uit de drek, waste het lichaam en begroef hem in de catacomben aan de Via Appia, bij de toenmalige apostelbasiliek, op de plaats waar nu de basiliek van Sint-Sebastiaan buiten de Muren staat. Sint-Sebastiaan is de beschermheilige van onder andere de (boog-)schutters (veel schutterijen dragen zijn naam), soldaten, jagers, steenhouwers, tuiniers, kleermakers en brandweerlieden. Zijn naamdag is 20 januari, de dag waarop hij stierf in het jaar 288. In die week houdt de schuttersgilde van Sint-Pieters-Leeuw haar jaarlijkse ommegang en banket. (Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Sebastiaan_%28heilige%29) Auteur:

PictographWaypoint Altitude 0 ft

Slagerij Wauters

Hier in slagerij Wauters kan je de Pajotse Kruidensmout kopen. Die wordt volgens een oude traditie op een ambachtelijke manier gemaakt. Auteur:

Comments

    You can or this trail